• No results found

Obec Křižany neboli sídlo zkoumaného subjektu leží na severu České republiky, pod známým hotelem a vysílačem Ještěd, nedaleko hranice s Německem a Polskem. Znak obce je vyobrazen na obr. 8 [41].

Zdroj: www.obeckrizany.cz [41].

Obr. 8: Znak obce

Křižany se rozkládají 12 km západně od 6. největšího města České republiky – Liberce.

Obec je dlouhá 8,5 km a je rozdělena na dvě části: Křižany a Žibřidice. Na celkové rozloze 2 855 km žije 824 obyvatel (platné k 15. 10. 2013). V obci je základní i mateřská škola, pošta, veřejná knihovna a zdravotnické zařízení. Doprava do okolních obcí je zajištěna vlakovými a autobusovými spoji [42].

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352, tehdy se Křižany nazývaly Crysani villa. Z konce 14. století vychází český název Suchá, dále se pojmenování obce ještě několikrát měnilo. K nejstarším živnostem patřilo mlynářství, původní obec byla rozdělena do 55 selských hospodářství. Na začátku 19. století se zde rozvinulo ruční tkalcovství, kolem roku 1850 v obci stálo přibližně 400 ručních stavů. V Křižanech se nachází mnoho historických památek, mezi které lze zařadit původně gotický kostel sv. Maxmiliána, plastiku sv. Jana Nepomuckého z r. 1747 či kostel sv. Šimona a Judy v Žibřidicích.

Nad obcí se nachází ještě ve 20. století funkční tříposchoďový Solvayův lom, oblíbeným horolezeckým místem jsou Vajoletky neboli Krkavčí skály [43].

3.3.1 Podnikání v obci

Křižany se na konci roku 2013 orientují na rozvoj cestovního ruchu a drobných služeb.

V obci podniká mnoho subjektů. Kromě moštárny a pálenice Stará Dáma, s. r. o. je zde stavební společnost Rykos, s. r. o. a obecní společnost Les, dřevo, služby Křižany, s. r. o.

V obci dále působí jako fyzické osoby APe – pražírna a balírna kávy, Auto a pneuservis – Rýzl, Duhový second-hand – textilní velkosklad a realitní služby, Zdeněk Zadrobil – zahradní služby, travní koberce, Zeler a syn – klempířství a pokrývačství a mnoho dalších.

Nejnovější živností je pronájem mobilních toalet. V Křižanech jsou tři obchody s potravinami a smíšeným zbožím, dvě restaurace a dále služby jako masáže, pedikúra, manikúra, kadeřnictví a Czech point. Jsou zde i možnosti pro rekreaci a ubytování, které nabízí Villa Flamendr, Penzion Čejka, U babičky Lídy, Apartmán Toločko a Bod zlomu.

V obci je nadále uplatněno i zemědělství, a to Jan Šimulák – masný skot, bioplyn, Štěpánka Hyklová – arabští koně, Jaroslava Pavlíčková – chov ovcí, MVDr. Krobot – čistokrevné plemenné chovy (ovce, husy, holubi, králíci), Rolinka – koňský domov

důchodců, o. s. a další. Z výčtu všech je patrné, že jsou v obci nastaveny dobré podmínky pro podnikatelskou činnost osob [44].

3.3.2 Spolky a sdružení

V Křižanech je mnoho spolků a sdružení, které se snaží o to, aby kvalita života na venkově byla co nejvyšší. V současnosti je hlavní důraz kladen na vytváření nových tradic, které zde po poválečném odsunu němců scházely. Mezi nejvýznamnější lze zařadit Křižanský trpaslík, o. s., Sbor dobrovolných hasičů (dále také SDH), Český svaz včelařů, SK Žibřidice – fotbalový oddíl, Klub důchodců, Myslivecké sdružení a Zumba kurzy.

Občanské sdružení Křižanský trpaslík bylo registrováno v roce 2003 pod názvem

„Sdružení pro obnovu a rozvoj obce Křižany-Žibřidice. Toto sdružení má zásluhu na vybudování obecní kašny, informační tabule na Semerinku, výstavy „Staré Křižany ve fotografii“, výstavbě, rozvoji a péči o betlém a stavbě odpočívadla na Krkavčích skalách. Křižanský trpaslík je každoročně pořadatelem cyklistického závodu Křižanský Koloděj, závodu na bruslích Žibřidická Šlajfka a Velikonoční veselice. Společně s obcí a SDH Křižany je toto sdružení spolupořadatelem též přehlídky školních hudebních kapel Žibřidická Žabka, dále již velmi známého folkového festivalu Dixieland v Křižanech, Křižanského mejdanu, Křižanských slavností a Křižanské půlnoční mše [44].

3.3.3 Rozvoj obce a ocenění

V Křižanech bylo díky dotacím z EU vybudováno moderní komunitní centrum a postaveno nové multifunkční hřiště. V obci je mnoho možností sportovního i kulturního vyžití, nové tradice a aktivity lidí činí život na vesnici pestřejší. Rozvoji obce napomáhá i to, že Křižany jsou členy MAS, Sdružení obcí Libereckého kraje, Euroregionu Nisa, Svazu měst a obcí ČR, Národní sítě zdravých měst ČR a mikroregionu Podještědí. Díky přeshraniční spolupráci s německým městem Cunewalde (v rámci programu Cíl 3) se obci podařilo z finančních zdrojů EU získat hasičský vůz CAS 30T v hodnotě přes 8 mil. Kč, který byl SDH Křižany slavnostně předán v říjnu 2013 [45].

Oranžová stuha 2010

V roce 2010 se Křižany poprvé přihlásily do soutěže Vesnice roku. Dle vyjádření komise vlivem nekvalitní prezentace soutěž nevyhrály, získaly však ocenění Oranžová stuha Libereckého kraje roku 2010 za spolupráci obce se zemědělským subjektem.

Do hodnocených oblastí patří zejména podíl místních zemědělských subjektů na zaměstnanosti obyvatel obce, péče o veřejná prostranství, koncepční dokumenty, místní produkty a jejich marketing, využití netradičních zdrojů energie, připravenost obce, celkový dojem obce a další [46 s. 4-5].

Zlatá stuha 2011

V dalším roce se Křižany staly Vesnicí roku Libereckého kraje 2011. Toto nejvyšší ocenění získá obec, která se nejlépe prezentuje ve všech posuzovaných oblastech. Komise hodnotí úroveň společenského života, aktivity občanů, občanskou vybavenost a infrastrukturu, celkový obraz vesnice, spolupráci s podnikateli v obci, veřejná prostranství, péči o zeleň a koncepční dokumenty. Křižany od pořadatele soutěže získaly 1 milion Kč. Vesnice roku je každoročně vyhlašována již od roku 1995, jejím cílem je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji a dále též upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Snahou je vyzdvihnout aktivity obcí a občanů, jež mají zájem zapojit se do společenského života v obci [47].

4 Stará Dáma, s. r. o.

Stará Dáma, s. r. o. je drobná česká společnost, která patří mezi rodinné firmy.

Charakteristika rodinného podnikání je obsahem přílohy C. Založena byla v roce 2002 sepsáním společenské smlouvy. Své sídlo má ve výše popsané obci Křižany. Venkovská oblast jako sídlo podnikání bylo společníky zvoleno z toho důvodu, že se zde nachází jejich trvalé bydliště a zároveň je na venkově obecně koupě nemovitosti nutná pro obchodní činnost levnější než ve městě. Do obchodního rejstříku vedeného u Krajského soudu Ústí nad Labem byla zapsána 6. března 2002 [48].

Related documents