• No results found

Stará Dáma se neustále snaží zlepšovat výrobní proces a zdokonalovat poskytované služby.

Majitelé jsou si vědomi toho, že inovace představují zdroj konkurenční výhody, a proto jsou otevření změnám. Oba jsou v této oblasti velice zkušení, do jisté míry jsou ochotni přijímat riziko, mají odpovědnost za existenci firmy, každý za své středisko.

Majitelé jsou iniciativní, aktivně vyhledávají nové informace o výrobkách, materiálech,

technologiích, informačních systémech, apod. Inovační podněty přicházejí z interního i externího prostředí. Uskutečněné dále popisované inovace se týkají středisek poskytujících služby, tedy moštárny a pěstitelské pálenice.

4.6.1 Realizované inovace

Vývoj moštárny sahá ještě před samotný vznik Staré Dámy (2002), majitelé se ji rozhodli vybudovat již v roce 1999. Tuto malou rodinnou moštárnu provozovali též v Křižanech v tehdejší budově proslulé pekárny Unas. K výrobě jablečného moštu používali myčku určenou pro mytí mrkve, drtič vyrobený dle vlastního návrhu a vlastnoručně vytvořený lis.

Mošt zákazníkům stáčeli do jimi přivezených nádob. Žádným způsobem ho neupravovali, proto ve zdraví nezávadném stavu vydržel pouze 3 dny. Z tohoto důvodu se již v roce 2000 rozhodli pro první inovaci, a tou bylo pořízení pasteru s výkonem 50 l/hod. Stará Dáma tak mohla nabízet zákazníkům mošt s trvanlivostí 2 roky.

V roce 2002 majitelé usoudili nutnost pořízení a vybudování vlastních prostor pro podnikání. Mimo moštárny se rozhodli pro další činnost, která v Libereckém kraji scházela, a sice pěstitelské pálení. Z důvodu nedostatku financí se nadále používaly stejné stroje, majitelé dokoupili jediné zařízení, a to vynášku. Horký mošt stáčený do lidem přivezených PET lahví nebylo to „pravé“, z toho důvodu byly nutné další změny. Majitelé v roce 2004 nakoupili plničku a mošt stáčeli do zálohovaných skleněných lahví s obsahem 0,7 l. Zákazníků každým rokem přibývalo, tudíž bylo v roce 2004 nezbytné zakoupit též myčku s drtičem (určenou již pro profesionální moštování ovoce). Další procesní inovací bylo pořízení rychlejšího pasterizačního zařízení, toto dokázalo zahřát 250 l/hod.

Takto moštárna fungovala až do roku 2009. Tento rok přišli majitelé s velkou změnou,

výroby moštu je 10 x rychlejší a nyní trvá průměrně 20 min. Zákazník je spokojenější a odchází se 100% moštem v kvalitním obalu.

Pěstitelská pálenice tolik inovací nezaznamenala. V začátcích se k podpoře kvašení používaly kvasinky, dnes firma využívá enzymy, které lépe přemění cukry v alkohol.

V roce 2009 byl pořízen software pro detailnější evidenci zákazníků. Mezi inovace, které jsou pro majitele usnadněním jejich práce, patří pořízení odpeckovačky, čerpadla a big boxů s vyklápěcím strojem do drtiče. Před rokem 2010 se tyto práce dělaly ručně.

Majitelé nesledují, jaký dopad mají uvedené inovace na zisk společnosti. Pozitivní vliv je patrný, avšak v tomto konkrétním případě z důvodu výrazného podílu neovlivnitelných faktorů na hospodaření společnosti, obtížně měřitelný. Efekt inovací se v zisku projeví až s časovým odstupem. Nicméně majitelé sledují, jak změny působí na zákazníky.

V roce 2012 ve firmě proběhlo dotazníkové šetření, v rámci něhož bylo pomocí řízeného rozhovoru osloveno 100 respondentů. Většina z nich vyjádřila spokojenost s výrobkovými a procesními změnami, které společnost Stará Dáma uskutečnila v předchozích letech.

4.6.2 Inovační potenciál firmy

Inovační potenciál Staré Dámy byl vyhodnocen na základě mapy připravenosti podniku k inovacím neboli dotazníku pro hodnocení firem, jenž zpracoval autorský tým v čele s Ing. Jiřím Vackem [61]. Na otázky obsažené v dotazníku odpovídali oba majitelé a zároveň společníci a jednatelé firmy Stará Dáma, s. r. o. Josef Bartoš a Stanislav Kučera.

Dotazník zahrnuje 6 okruhů, které mají vliv na inovační potenciál firmy. Na odpovědích, které se týkaly společnosti jako celku, se shodli. V případě, že se otázka týkala určité strategické plány. Majitelé však mají představu o budoucnosti firmy, mají stanovenou vizi

i cíle, kterých chtějí dosáhnout. Firma je schopna řídit svoji přítomnost a nejbližší budoucnost. Inovační projekty jsou řešeny operativně vzhledem ke konkrétní situaci, dostupným zdrojů, možnostem, riziku, apod.

Marketing je v této firmě poněkud specifická oblast vzhledem k řadě činností, které podnik provádí. Ve společnosti je sledován a vyhodnocován vývoj trhu, tržní pozice se sleduje nepravidelně. Zákazník zde není v pozici, kterou předpokládají moderní trendy řízení firmy, je vnímán pouze pasivně. Informace nejsou vždy správně využívány při rozvoji inovačních aktivit. Marketing je součástí této firmy, není však stanoven jako konkrétní podnikový útvar.

Stará Dáma ke své činnosti využívá moderní technologii. Majitelé sledují vývoj v této oblasti a v souvislosti s poskytovanou podporou určenou malému a střednímu podnikání provádí změny a neustále inovují svůj výrobní proces. Problém by mohl být v posuzování investiční návratnosti, které není dle názoru autorky věnována dostatečná pozornost.

Stará Dáma nabízí svým zákazníkům kvalitní výrobky a služby. Důkazem může být jejich spokojenost či získaná ocenění. Kvalita je ve firmě sledována. Doporučením by mohlo být otevření se zákazníkům a ponechání jim prostoru pro provádění auditů. Firma přistupuje k životnímu prostředí s respektem, dodržuje platné předpisy, snaží se maximálně využít suroviny, z vlastního zájmu šetří energii, apod. Změny jsou prováděny z důvodu hrozby sankcí.

Firma věnuje pozornost logistice jako ucelenému systému, díky kterému lze dosáhnout vyšší konkurenceschopnosti podniku. Snaží se optimalizovat logistické kanály a připouští inovační změny. Podněty přichází z interního i externího prostředí, tlak je vyvíjen ze strany konkurence i zákazníků. Podnik realizované inovace nehodnotí vždy komplexně, zaměřuje se především na analýzu nákladů a rizik. Firma dosud neznamenala mnoho inovací v této oblasti.

Stará Dáma, označující se za rodinný podnik, má promyšlené budování firemní kultury.

Nejsou zde žádné problémy s řízením, komunikací či spokojeností zaměstnanců.

Konflikty se na pracovišti vyskytují jen velmi výjimečně, snahou bývá, vyřešit

je co nejdříve, aby nebyla ohrožena budoucnost firmy. Menší spory jsou vnímány jako příležitost k realizaci změn. Problém by mohl (avšak nemusel) nastat s přijetím zaměstnance, který nebude člen jedné z rodin.

Není možné komplexně říci, zda prostředí Staré Dámy je nebo není nastaveno pro práci s inovačními podněty. Z hodnocení vyplývá, že problémy by společnost mohla mít v oblasti strategie a plánování či kvalita a životní prostředí. Firma však splňuje předpoklady pro účinnou práci se svým inovačním potenciálem v oblastech marketing, organizace a lidské zdroje. Zde je schopna využívat inovace k budoucí prosperitě společnosti. Pro firmu je smysluplné svůj inovační potenciál dále rozvíjet.

Podrobné informace k interview s managementem firmy jsou zpracovány v příloze G.

Related documents