• No results found

Cvičení vhodná pro úvodní část hodiny

10.1.1 Sendvič

POPIS

Jedná se o klasickou rozcvičku, kterou ale děti provádějí těsně u sebe a vytvoří tzv. „sendvič“. Takový způsob rozcvičky je pro ně neobvyklý a proto velmi zábavný.

Děti si vzájemně pomáhají se protáhnout, masírovat, promačkávat jednotlivé části těla.

Každý učitel může podle uvážení (podle náplně hlavní části) zvolit různé cviky, polohy a pozice.

podrobný popis

Děti sedí za sebou v sedu na patách. Promasírují spolužákovi před sebou hlavu, uši a záda. Pak své ruce položí na ramena spolužáka před sebou a rozcvičí si krční páteř pohyby doleva a doprava a pohyby dopředu a dozadu. Mohou zakroužit krkem. Poté položí jednu ruku na svá záda a druhou na své břicho. Najdou ruce spolužáka a protáhnou se na jednu stranu. Pak ruce vymění a provedou to samé na druhou stranu.

Následně provedou hluboký předklon a ruce si položí na záda spolužáka před sebou.

Přesednou si do sedu roznožného se ukloní k jedné i druhé noze a provedou rotaci páteře pohledem vzad. Poté děti přejdou do pozice kočky a provedou mňoukající kočku a protahující se kočku. Pak dají své ruce na bedra spolužáka před sebou a pokusí se udělat mňoukající kočku. V pozice kočky vždy zakrouží ramenem jedné i druhé ruky.

Přejdou do pozice hory a postaví se do řady. Uchopí se za ramena a udělají společně hluboký předklon. Pak ve stylu mexické vlny vykopávají střídavě levou a pravou nohu.

Poté jednu nohu zanoží a zůstanou na špičce. Následně koleno této nohy položí na zem a protáhnou zadní nohu. Strany vymění. Sendvič končí v pozici kamene, kdy se žáci drží kolem ramen a v této pozici chvíli relaxují.

97 DOPORUČENÍ

Zakřiknuté či nesmělé žáci je vhodné dát doprostřed sendviče, aby se cítili součástí kolektivu. Na konci sendviče nechat žáci sebevědomé.

Žádné žáky ale na žádné místo v sendviči nenutíme!

POMŮCKY podložky

FYZIOLOGICKÝ A JINÝ ÚČINEK

Každá pozice v rozcvičce má jiné účinky a benefity. Jedná se především o protahovací a procvičovací cviky a pozice a uvolňovací cviky a pozice. Rozvíjíme také spolupráci a pomoc druhým.

98

10.1.2 Restaurace

POPIS

Děti běhají po tělocvičně ve stejném směru dokola. Učitel hlasitě vyvolává pozice a žáci je musí plnit. Učitel může před prozrazením pozice zazvonit na zvoneček a také tím pozici ukončit.

První variantou je cvičení na hudbu. Děti po tělocvičně neběhají, ale tančí. Jakmile učitel hudbu přeruší, hlasitě vyvolá určitou pozici a žáci ji musí zaujmout. Poté začne znovu hrát hudba děti opět tančí.

Druhou variantou může být opět cvičení na hudbu. Tato varianta je na stejném principu jako předešlá. Rozdíl je v tom, že žáci jednotlivé pozice utvářejí ve dvojicích či trojicích. Skupiny utváříme podle počtu žáků ve třídě.

podrobný popis

DORTÍK = pozice kočky, PIZZA = pozice luku, PALAČINKA = pozice hadrové

panenky, PERLIVÁ LIMONÁDA = třepotání celého těla,

VLASTNÍ VÝBĚR = libovolná pozice s vlastním názvem pokrmu či nápoje

DOPORUČENÍ

Pokud bude ve hře určeno více pozicí, je vhodné, aby učitel použil jógové karty a přidal k nim popisky odpovídající této aktivitě.

POMŮCKY

Pokud je to nutné – karty s vybranými pozicemi a jejich názvem nebo jógové karty

FYZIOLOGICKÝ A JINÝ ÚČINEK Každá pozice má jiné účinky.

99

10.1.3 Hádej, kdo jsem

POPIS

Děti běhají po tělocvičně, zatímco zní hudba. Není nutné běhat, stačí chodit nebo se pohybovat jako kočka, pes, atd. dle fantazie učitele, případně dětí. Jakmile hudba přestane hrát, děti musí najít v tělocvičně nějakou jógovou kartu z jógové abecedy a pozici z ní napodobit. Učitel pak vybere jednoho žáka a zeptá se ho, co předvádí. On neřekne, jaké písmenko představuje, ale napovídá žákům, o jaké slovo se jedná. Jeho slovo ovšem musí začínat na písmenko, které si vytáhl. Pokud písmenko z jógové abecedy nepozná, může si vybrat náhradní.

První variantou může být hádání jednotlivých pozic. Učitel vybere jedno dítě a ostatní hádají, jakou pozici ztvárňuje. Vybrané dítě potom prozradí, jakou pozici představovat a proč zvolil právě tento název. Nejedná se o jógovou abecedu, ale klasické pozice, které žák předvádí vlastním způsobem a může pozici pojmenovat jinak, než je její „klasický“ název.

Druhou variantou je hra ve dvojicích. Postup je stejný jako u předchozí, ale žáci se budou pohybovat po dvojicích. Po tělocvičně budou rozprostřeny partnerské pozice.

Lze hrát jak s jógovou abecedou, tak s klasickými jógovými kartami s pozicemi.

DOPORUČENÍ

Jógové karty rozprostřít spíše po okrajích tělocvičny a vyhranit žákům prostor, po kterém se mohou pohybovat. Vyhneme se tak sklouznutí žáků po kartě. Žáka, kterého vybereme, je dobré postavit na místo, kde na něj všichni uvidí.

POMŮCKY

jógové karty, jógová abeceda

FYZIOLOGICKÝ A JINÝ ÚČINEK

Učí žáky fantazii, tvořivosti a představivosti. Každá pozice má jiné účinky.

VYUŽITÍ

Tuto aktivitu lze využít v hlavní i závěrečné části VJ TV.

100

10.2 Cvičení vhodná pro hlavní část hodiny

10.2.1 Taneční jógová sestava

POPIS

Děti sedí v kruhu v sedu se zkříženýma nohama. Pravou ruku položí na koleno spolužáka po pravici a levou ruku položí na koleno spolužáka po levici. Děti krouží hlavou na jednu a na druhou stranu. Jednu ruku nechají položenou na koleni spolužáka a druhou provedou úklon do strany se vzpaženou rukou a pokouší se dotknout hlavy spolužáka. Totéž provedou na druhou stranu. Stále v sedu se zkříženýma nohama se obejmou kolem ramen a krouží společně na jednu a na druhou stranu. Následně přejdou do pozice kočky a hlavy směřují dovnitř kruhu. Jednu ruku položí na záda svého spolužáka. Opřou se o ni a protilehlou nohu zanoží a propnou. Poté vymění ruce i nohy.

Děti zůstanou v pozici a provedou pozici protahující se kočky a pozici kočky pijící mléko. Z pozice kočky přejdou do sedu na patách. Opět provedou úklon se vzpaženou rukou na jednu i na druhou stranu. V sedu na patách vytáhnou ruce vzhůru a poté provedou hluboký předklon s nataženýma rukama. Ruce se sejdou uvnitř kruhu.

Náročnější varianta

Děti sedí v kruhu se zkříženýma nohama. Zkříží ruce a dají jednu dlaň na koleno spolužáka sedícího po jeho pravici a druhou dlaň na koleno spolužáka sedícího po jeho levici. Provedem několik nádechů a výdechů, při kterých můžeme provádět krouživé pohyby na jednu i druhou stranu. S výdechem se prohneme v zádech. S nádechem záda srovnáme a s dalším výdechem se předkloníme. Poté provedeme rotaci páteře a to tak, že se levou ruku položíme na koleno spolužáka, který sedí po naší pravici a pravou ruku dáme za záda. Rukou, která je za zády se pak pokusíme chytit ruky, která leží na našem koleni. Pohled směřuje ven z kruhu. S nádechem srovnáme záda a narovnáme nohy.

101

stranu, dotkneme se spolužákových zad a poté strany vyměníme. Poté přejdeme do pozice kočky. Jednou rukou se držíme spolužáka kolem ramen a druhou se opíráme o zem. Zvedneme nohu, která je protilehlá k ruce, která se opírá o zem. Poté vyměníme.

Poté se postavíme do pozice hory s nádechem zvedneme paže a dlaně spojíme se spolužáky. Jednu nohu přednožíme a poté unožíme, chodidlo opřeme o stehno nebo níž (kromě kolena) a utvoříme alej stromů. Můžeme stromy zkusit rozhýbat. Poté nohu uvolníme

a pokusíme se jí zanožit do pozice letadla. Ruce jsou stále spojené a směřují doprostřed kruhu.

DOPORUČENÍ

Jedná se o náročnější cvičební blok, který je potřeba trénovat delší dobu. Každý učitel si může jógovou sestavu postavit podle vlastních potřeb. Je třeba mít připravenou rytmickou hudbu, na kterou se bude žákům dobře „jógově tančit“. Pokud je třída početnější, lze utvořit dva taneční kruhy. Motivací pro žáky může být to, že celou jejich sestavu natočíme na video a pustíme jim ji. Většinou si pak všímají chyb a chtějí je napravit a co nejvíce svou sestavu zdokonalit.

POMŮCKY

podložky, hudební přehrávač

FYZIOLOGICKÝ A JINÝ ÚČINEK

Tato aktivita rozvíjí spolupráci mezi žáky. Dochází také k rozvoji hudebně-pohybových vztahů. Velmi pozitivně ovlivňuje také výkonnost žáků a jejich nervosvalovou koordinaci. Tato aktivita přináší potřeba sebevyjádření a vytváří také pozitivní vztah k tanci i hudbě.

VYUŽITÍ

Tuto aktivitu lze využít v úvodní, hlavní i závěrečné části.

102

10.2.2 Střídavé dýchání

POPIS

Děti zaujmou pohodlný sed na patách nebo se zkříženýma nohama. Na pravé ruce si vztyčí palec, ukazováček a prostředníček. Prsteníček a malíček nechají mírně pokrčené a pevně spojené. Ukazováček a prostředníček položí do oblasti mezi obočím.

První nádech provádí levou nosní dírkou a to znamená, že palcem přimáčknou pravou nosní dírku. Vydechují již pravou nosní dírkou. Musí tedy uvolnit palec z pravé nosní dírky a prsteníčkem a malíčkem přimáčknout levou. Následný nádech probíhá opět přes pravou nosní dírku. Další výdech a nádech pak přes levou nosní dírku. Každý nádech a výdech nyní probíhá přes stejnou nosní dírku. Končíme výdechem levou nosní dírkou.

DOPORUČENÍ

Doporučuje se začínat nádechem a končit výdechem levou nosní dírkou, aby obě dírky dýchaly stejnou dobu. Je to důležitý pro vyrovnávací účinek.

POMŮCKY podložky

FYZIOLOGICKÝ A JINÝ ÚČINEK

Tělo se při tomto dýchání osvěží a plíce i krev jsou lépe zásobeny kyslíkem.

Zmírní se bolesti hlavy. Reguluje krevní tlak a stimuluje se buněčné dýchání. Toto dýchání podporuje chuť k jídlu a zažívání. (Bannenberg, 2011, s. 108)

VYUŽITÍ

Tuto aktivitu lze využít v hlavní a závěrečné části.

103

10.2.3 Rovnovážný příběh

POPIS

V tomto bloku budeme s dětmi provádět různé rovnovážné pozice, které jsou popsány v úvodním sborníku pozic. Tyto rovnovážné pozice spojíme do krátkého příběhu, který můžeme nechat děti vymyslet a zadáme jim pouze výchozí slova, což budou názvy rovnovážných pozic. Pro inspiraci jsem krátký příběh s rovnovážnými pozice. vymyslela.

podrobný popis

VÝLET SNŮ

Jednoho dne jsme se s naší třídou rozhodli, že vyrazíme na výlet.

Ležíme na zádech v pozici hadrové panenky.

Oblékli jsme si kalhoty a tričko, vyčistili jsme si zuby, sbalili svačinu a vyrazili.

V leže na zádech zvedneme hýždě a simulujeme navlékání kalhot. Pak si sedneme do sedu se zkříženýma nohama a simulujeme oblékání trička. Poté similujeme čištění zubů jednou rukou i druhou.

Venku je tak krásně, že všichni motýlci venku krásně poletují a sluníčko svítí nalevo i napravo.

Provedeme pozici motýlka a rukou třepotáme do upažení na jednu a druhou stranu.

Procházíme se lesem a všude je spousta krásných velkých stromů

Přejdeme do stoje do pozice stromu.

Sluníčko se ale najednou zatáhne, protože okolo letí obrovský jestřáb.

Přejdeme do pozice jestřába.

Chvíli jsme se polekali, ale když jestřáb odletěl, sluníčko už zase krásně svítilo a dokonce se objevila na obloze krásná barevná duha.

104

Přejdeme do sedu na patách a protahujeme se na jednu a druhou stranu, jako bychom chtěli na obloze malovat duhu.

Procházíme lesem, ale před námi je velká a široká řeka. Jaký máte nápad děti, jak bychom řeku mohly překonat. (postavit most, přeletět řeku letadlem, přeplout na loďce)

Přejdeme do pozice mostu, poté zkusíme pozici letadla a nakonec pozici loďky.

Řeku jsme tedy překonali a dorazili jsme na krásnou louku kde byla...

Děti si sami domyslí, kam chtěli docestovat a co na jejich louce je. Můžeme si jejich představy říct nahlas.

Na rozloučenou nám ještě zakrákala vrána a my jsme se vydali domů.

Přejdeme do pozice vrány a pak si odpočineme v pozici hadrové panenky nebo brouka.

DOPORUČENÍ

Doporučuje se udržovat větší rozestupy mezi dětmi, protože by se mohlo stát, že se v rovnovážných pozicích neudrží a budou padat do stran. Mohly by tak poranit spolužáky.

POMŮCKY

podložky, jógové karty s rovnovážnými pozicemi

FYZIOLOGICKÝ A JINÝ ÚČINEK

Rozvoj silových a rovnovážných dovedností a schopností.

105

10.3 Cvičení vhodné pro závěrečnou část hodiny

Related documents