• No results found

Dětské centrum Sluníčko Liberec

I. TEORETICKÁ ČÁST

4 Dětské centrum Sluníčko Liberec

4.1 Charakteristika zařízení

Dětské centrum Sluníčko Liberec je příspěvková organizace statutárního města Liberec.

Bylo zřízeno v roce 1905, a zprvu sloužilo jako městský sirotčinec. Péči zde zajišťovaly řádové sestry. Později se pak ze sirotčince stal kojenecký ústav a dětský domov.

Finanční prostředky centrum Sluníčko čerpá z rozpočtu zřizovatele a také dostává státní příspěvek. Náklady na jedno dítě jsou zhruba 800 Kč na den.

Centrum Sluníčko je zdravotnické zařízení. Zajišťuje zdravotně-ošetřovatelskou, výchovnou a sociální péči v nepřetržitém provozu pro děti od 0 do 5 let. Jedná se o děti, které z různých důvodů nemají vhodné podmínky nebo péči ve vlastní rodině. Děti ohrožené prostředím, ve kterém žijí, špatnou péčí. Děti týrané, zanedbávané, zneužívané, děti alkoholiků nebo drogově závislých rodičů, nezletilých a nezodpovědných rodičů, delikventů ve výkonu trestu, děti ze sociálně slabých rodin, děti zdravotně handicapované. Menší, ale přesto ne neobvyklou část dětí tvoří děti přijímány ze zdravotních důvodů rodičů, obvykle na kratší pobyty v době, kdy rodič podstupuje nějakou operaci, léčbu. Případně může jít o porod dalšího dítěte matky samoživitelky. Rodičům, kteří trvale pečují o své postižené dítě, nabízí Dětské centrum Sluníčko možnost respitních pobytů, a to na dobu pro rodiče potřebnou k regeneraci sil.

Tuto službu mohou využívat i pěstouni v době své zákonné dovolené. Matky, osvojitelé či rodinní příslušníci, mohou využít nabídky krátkých pobytů k zácviku v péči o dítě.

Každý z rodičů by měl na základě dohody přispívat na výživu umístěného dítěte zhruba 1300 Kč měsíčně.

Kapacita dětského centra je celkem 50 lůžek, kdy 24 lůžek je vyhrazených pro děti vyžadující okamžitou pomoc, tzv. Paprsek. Zařízení je určeno pro děti, které se ocitnou v akutním ohrožení života a je třeba urgentní řešení situace. Dalších 26 lůžek je potom pro děti v Dětském centru Sluníčko. Část lůžek centra je vybavena pro péči o děti s nejrůznějším zdravotním postižením, často odkázané na speciální pomůcky a specifické ošetřovatelské a terapeutické postupy.

V centu se pravidelně sleduje a hodnotí psychomotorický vývoj všech dětí. Podle potřeby se pak stanovují individuální výchovné postupy s dětskou psycholožkou, provádí se rehabilitace dle ordinace lékaře. Personál centra spolupracuje s dalšími odborníky podle zdravotního stavu a potřeb dítěte. Ve Sluníčku se všichni snaží společně pro děti vytvořit podmínky co nejvíce podobné rodinným a zajistit podnětné prostředí, které by stimulovalo rozvoj dětských schopností. Snahou je hledání optimálních postupů pro zajištění co nejkratší doby pobytu dítěte v kolektivním zařízení a umožnění brzkého návratu do vlastní funkční rodiny nebo svěření dítěte do náhradní rodinné péče. Rodičům dětí jsou umožňovány každodenní návštěvy v případě zájmu za předpokladu respektování zájmu dítěte, jeho zdravotního stavu a denního režimu dětí v centru.

4.2 Pravidla a režim dne v centru

Běžný denní režim dětí se podobá režimu v jeslích, obsahuje jak řízené činnosti – tzv.

výchovná zaměstnání zaměřené na rozvoj jednotlivých složek osobnosti, nácvik praktických a sebeobslužných dovedností, mravní a citovou výchovu, tak volnou hru a pobyt dětí v přírodě. Speciální pedagog vede v centru „školku“, kam dochází na dopoledne téměř všechny děti a snaží se jim dát formou výchovných programů na úrovni MŠ maximum individuálního zaměření.

Centrum má dvě oddělení, kdy jedno z nich je kojenecké a to druhé obsahuje dva byty.

V každém bytě je zpravidla 5-7 dětí. Děti se rozdělují dle věku a samozřejmě se snaží zachovat sourozence u sebe.

V průběhu roku pořádá kolektiv vedení pro děti nejrůznější akce, které obohatí jejich celkový rozhled a nabídnou jim nové zkušenosti. Dvakrát do roka se se staršími dětmi jezdí na ozdravný pobyt. Děti centra jsou poměrně častými návštěvníky ZOO, Naivního divadla a pravidelně se se svými výtvarnými díly zúčastňují vánočních a velikonočních výstav v budově radnice. Slaví se všechny svátky včetně dne dětí a každého narozeniny.

Jednou týdně centrum navštěvují psi, s nimiž se seznamují všechny děti a u vybraných probíhá cílená canisterapie.

Do centra Sluníčko, stejně jako já, dochází několik dobrovolníků. Každý z dobrovolníků je důkladně prověřen a dochází za dětmi v určených intervalech, obvykle 1x týdně na 1-2 hodiny. V tento čas se individuálně věnují „svému“ dítěti, jsou mu jakousi tetou, nebo babičkou. Další, kdo centrum navštěvuje, je nespočet sponzorů, kteří přinášejí hračky, oblečení, ovoce apod. Pravidelně, obvykle na konci roku, pořádá centrum den otevřených dveří, čímž se snaží vyjádřit díky všem lidem, kteří pomáhají.

Když přijdu do centra já, jsou děti většinou čerstvě po snídani. Při realizaci programu jsem si děti občas brala vždy po dvou, aby se mi lépe pracovalo. S dětmi potom trávím 60 až 90 minut času a poté je odvedu zpět k ostatním dětem. Když je hezké počasí, tak na zahradu, když prší tak „domů“. Děti jsou vždy smutné, když se musí vrátit zpět.

Konkrétně dívka AB, která mě často odmítá pustit.

4.3 Personální struktura

Zdravotní a výchovnou péči v zařízení zajišťuje zdravotnický personál ve složení:

všeobecné sestry s registrací i bez ní, vrchní sestra, pediatr, rehabilitační terapeut, neurolog, psycholog, sociální pracovnice a speciální pedagog.

Related documents