• No results found

5. Evenemangen vid Ransäters hembygdsgård

5.7 Dansbandsmaraton

Evenemanget bevakades av Sara Westlindh och Leena Hagsmo. Dansbandsmaraton genomfördes 30-31 juli.

Inträde

En dag kostade 120 kronor och två dagar 200 kronor. 5.7.1 Observationer

Fredagen den 30/7

Klockan 17.00 på fredag eftermiddag stod vi, Sara och Leena, med händerna fulla av enkäter, beredda att ta emot danssugna besökare. Bakom oss ljöd dansbandsmusiken från tre scener och flera orkestrar skulle avlösa varandra under kvällens och nattens gång ända fram till klockan 02.00. Därefter stod allsång på repertoaren fram till klockan 03.00. Tillställningen skulle fortsätta på lördagen från klockan 11.00 till 02.00, med några timmars uppehåll under eftermiddagen.

Solen sken och det var mycket varmt, en av de få varma dagarna denna sommar. Vi väntade på rusningen, men det blev aldrig någon. Kanske var det för varmt för att bege sig iväg och dansa redan runt 18-tiden denna fredagseftermiddag. Sara frågade ordningsvakterna vid entrén när de trodde besökarna skulle komma och fick till svar att det blir nog vid tio- elvatiden på kvällen. Vi stod tappert kvar och lämnade ut några enstaka enkäter, men det visades sig dock snart att de som anlände huvudsakligen var personal som snart skulle börja sitt arbetspass. De få människor som kommit gick runt på området och tittade sig omkring. Uppklädda och fina, såg de förväntansfulla ut inför kvällen. Det var övervägande kvinnor, en del par och vi såg även en hel familj som kommit för att dansa. Vi beslöt oss för att gå runt och titta på området för att senare komma tillbaka till entrén. Efter en stunds spankulerande mötte vi samma människor om och om igen. Det var dags att vänta en stund med enkätutdelningen. Restaurangen lockade med rårakor med fläsk så vi gick dit. Maten smakade utmärkt. Vi fick även en försmak av den musik som skulle avnjutas på ”Loftet” senare på kvällen. Trubadurerna prövade röst och instrument och bjöd en del på vad som var kvällens repertoar. Musiken ljöd även inne på logarna och ett och annat ensamt par svängde runt på golven. Stämningen var god men människorna fattades.

Vid 22-tiden stod vi åter vid kassorna, men det var förgäves. Besökarna lyste med sin frånvaro, men vi fick ut några få enkäter till. Vi beslöt oss för att gå och bugga istället. Nu var det lite mer folk på dansgolvet. Det skulle ha räckt med en loge för att få folk mer samlade. När klockan drog sig mot 03.00 samlades dock de dansanta människorna och även pubbesökarna för att stämma in i allsång tillsammans med Bengt Alsterlind. I natt jag drömde ljöd ut i sommarnatten och folk vaggade arm i arm.

Lördagen den 31/7

Klockan 11.00 slog portarna upp för ytterligare en dansbandsdag. Några besökare syntes knappt till. Dock kom den familj vi sett dagen innan in genom portarna vid den exakta tidpunkten. Antagligen bodde de på området i stuga eller husvagn. Vi såg att de hade helgband runt sina handleder. Efter att ha väntat en stund på fler besökare och promenerat runt på det ödsliga området ansåg vi att det var dags för oss att återvända hem. De resterande enkäterna lämnade vi i entréluckan.

Leena pratade med arrangemangsansvarige Lars Thorén per telefon några dagar efter helgen för Dansbandsmaraton. Han sade att det var första gången Dansbandsmaraton arrangerades i

Ransäter och med tanke på det var det bra ändå. Han sa att några hade påpekat att marknadsföringen varit bristfällig. De som ändock besökt evenemanget och som Lars Thorén hade pratat med hade varit positivt inställda till tillställningen. När det gällde marknadsföring inför dansbandsmaraton berättade Thorén att evenemanget funnits med i Nya Wermlands Tidningen, Värmlands Folkblad och även i Värmlands Turistråds tidning samt i danstidningen ”Får jag lov”.

5.7.2 Undersökning

När det gäller enkätundersökningen i anslutning till Dansbandsmaraton var svarsfrekvensen mycket låg. Antalet utdelade enkäter var endast 97 och de inkomna var 21 stycken, vilket ger en svarsfrekvens på ca 22 %. Antalet betalande under fredagen var 14355 personer och under hela helgen var det totala besöksantalet 520 personer.56 Därmed är 21 svarande ingen

representativ bild av det antal som besökte Ransäter denna kväll. Evenemanget startade fredag klockan 18.00 och avslutades 03.00. På lördagen var det insläpp klockan 11.00 och musiken avslutades klockan 15.00. Efter en paus på tre timmar började arrangemanget återigen för att fortsätta till klockan 02.00 på natten.

En statistisk redogörelse kommer inte att göras i samband med Dansbandsmaraton på grund av den låga svarsfrekvensen. Vi kommer endast att förmedla resultatet av enkäterna i löpande text.

Tretton av de 21 som svarade på enkäten var kvinnor. Vad vi kunde iaktta var det övervägande kvinnor och även ett antal dansande par. Majoriteten av respondenterna var över 61 år. Det faktum att det var många äldre framgår även i frågorna om utbildning och sysselsättning. Tolv av 21 hade gått i folk- och grundskola och 8/21 hade gymnasial utbildning. En person hade akademisk utbildning. Nio av 21 tillfrågade var pensionärer och 6/21 var anställda. Resterande svar var jämt fördelade mellan svarsalternativen; studerande, arbetssökande och egen företagare. Inkomstnivån hade en även den jämn spridning mellan alternativen mindre än 10 000 och upp till 20-30 000 kronor.

Vid konversation med en ideellt arbetande vid insläppet trodde han att de flesta skulle komma efter klockan 23.00 och att de då kom från grannstugorna. Mycket riktigt märkte vi att de flesta kom från bygden framåt småtimmarna. Det var då en yngre publik och det förekom ett föga intresse för enkäterna. Statistiken visar att 7/21 kom från Hagfors och Munkfors kommuner och 11/21 kom från övriga Värmland. Elva av 20 bodde hemma och resterande övernattade tillfälligt i bygden. På vår fråga angående tidigare besök vid Ransäters hembygdsgård framgår att de flesta hade varit där tre gånger eller fler.

Tolv av 21 ansåg att inträdet (120 kronor per dag eller 200 kronor för ett helgband) var överkomligt. Vi noterade dock att ett flertal hade passerat en obemannad kassalucka och undgick att betala inträde efter klockan 23.30. Observera att tillställningen slutade klockan 03.00. Sex av 21 ansåg att kostnaden på mat och dryck var låg och 15/21 tyckte det var överkomligt. Majoriteten var beredd att spendera mindre än 500 kronor under sin vistelse på Dansbandsmaraton.

Gällande marknadsföringen hade 16/21 fått information angående tillställningen genom en bekant. Fem av 21 hade läst informationsbroschyren som är utgiven av Hembygdsgården Ransäter.

55 Receptionen i Ransäter (2004-08-31) 56 Samtal med Thorén, L (2004-08-04)

5.7.3 Sammanfattning av evenemanget Besökarna

Av besökarna under evenemangets första dag var majoriteten kvinnor. Bland de 21 respondenterna fanns nio pensionärer. De yngre blev fler senare på kvällen men vid den tiden var det få som intresserade sig för enkäterna.

Marknadsföring

Marknadsföringen inför evenemanget var sparsam och inte tillräcklig enligt bl.a. Lars Thorén. Eftersom många besökare var från närområdet och varit vid hembygdsgården tidigare, hade de troligen hört talas om evenemanget genom bekanta men flera personer hade även läst om det i hembygdsföreningens broschyr.

Boende

Flertalet besökare var från närområdet och sov av den anledningen i hemmen. Prisnivåer

Inträdet kostade 120 kronor för en dag eller 200 för helgen. Priset uppfattades av besökarna som överkomligt. Även priserna på mat och dryck inne på området ansågs som rimliga. Evenemanget

Det verkar inte som om det fanns någon större kritik mot evenemanget och upplägget i sig. Flertalet respondenter fann det prisvärt. Stämningen hade med stor sannolikhet varit bättre med fler besökare, det är dock mer en fråga om marknadsföring.