• No results found

Intervju med Lars Thorén, ledamot i hembygdsföreningens styrelse

5. Evenemangen vid Ransäters hembygdsgård

5.5 Country & Western

5.5.3 Intervju med Lars Thorén, ledamot i hembygdsföreningens styrelse

Lars Thorén kommer ursprungligen från Hagfors men flyttade till Munkfors när han var 10 år och har sedan dess bott där. Han har en grundläggande gymnasieutbildning som då var på två år och arbetar på stålverket, men är för tillfället sjukskriven från sitt arbete. Sitt intresse för country- och westernkulturen kom enligt Thorén från tiden då han själv var ung och lyssnade på Countrymusik.

Evenemanget och dess bakgrund och utveckling

Det hela började för tre år sedan när Lars Thorén tillsammans med ett par nära bekanta diskuterade möjligheterna att skapa en festival med inriktning mot Country- och Westernkulturen. Sagt och gjort så lade de fram sitt förslag för hembygdsföreningens styrelse. Förslaget gick igenom och de satte en första budget på att 500 besökare skulle besöka området. Det visade sig sedan att det på premiäråret kom ca. 1100 personer, vilket var långt

53 Observera att den totala andelen associationer kan överstiga 100 %. Det eftersom ett antal personer valt att

associera Ransäter med flera olika företeelser. Samtidigt har de respondenter som ej valt att besvara frågan räknats bort.

över deras egna förväntningar. Evenemanget gick med andra ord med vinst och de fick klartecken även för nästa år. Denna gång lade de en budget på att 1000 besökare skulle komma, det visade sig att det kom 1500 personer. Det fick Lars Thorén och de övriga att överväga om de skulle satsa på att ha arrangemanget under två dagar istället för under en dag som det varit de två första åren.

De som kommer hit och besöker festivalen är genomgående intresserade av Country- och Westernmusik, dess kultur och kläder. Sedan finns det besökare som kommer till evenemanget för dansens skull, då främst med intresse för linedance. Åldern på de besökande är främst i övre medelåldern även om de försöker få hit fler barnfamiljer. Lars Thorén säger att de har ett tivoli och en hoppborg för de unga besökarna med förhoppningen att de ska bli fler.

På frågan om evenemangets framtidsutsikter svarar Thorén att han inte funderat så mycket på framtiden. Evenemanget har bara funnits i tre år och de tar ett år i sänder, eftersom han anser att förändringar ska komma successivt.

Lars Thorén säger att det säkert går att utveckla evenemanget ytterligare. I dagsläget vill de dock känna efter hur det kommer att fungera med ett tvådagarsevenemang och allteftersom utveckla det mera. Thorén menar vidare att grundkonceptet kommer att vara kvar men det kan komma att utökas med exempelvis fler artister. Det som i slutändan avgör det hela är om intresset fortfarande finns hos dem som kommer och besöker festivalen. Sedan kan en eventuell utveckling komma till stånd.

Kostnadsläget vid evenemanget i Ransäter

Som det ser ut idag så ligger de under liknande evenemang, menar Lars Thorén. Priset verkar accepterat bland dem som kommer hit och besöker evenemanget.

Marknadsföring av evenemanget

Lars Thorén säger att de har gått ut med annonser om evenemanget i tidningar som exempelvis Country Coral, en tidning som inriktar sig mot Country- och Westernkultur. Sedan har de även annonserat med hjälp av en nationell Country- och Westernklubb som har medlemmar i hela Sverige. Mer lokalt så har de tagit hjälp av VF och NWT och marknadsfört sig i form av annonser och affischer inom kommunen. Ransäter har en egen hemsida och där har de även haft möjlighet att annonsera om evenemanget.

Ransäters hembygdsgård som anläggning för evenemang

Lars Thorén säger att anläggningen är mycket bra och att det påpekas av dem som kommer hit. Det som är synd är att det inte finns fler stugor till uthyrning. Hembygdsgillet har ett evenemang samtidigt som Country & Westerndagarna och har då tagit de flesta stugor i besittning. När de har artister här var de tvungna att lägga ut dem i andra stugor, vilket är lite synd, menar Thorén. Vidare anser han att Café Loftet borde få större ytor, idag är det för trångt och de borde helt klart få möjligheter till att utöka sin verksamhet, kanske genom att flytta till Västra Logen. Det borde även finnas bättre möjligheter för handikappade att komma in på området då det idag inte är speciellt handikappsanpassat. Helt klart kan området utvecklas mer om det finns pengar vill säga.

På frågan om alternativa lokaliseringar svarar Lars Thorén att om så önskas skulle evenemanget kunna vara på ett annat ställe. På hembygdsgården i Ransäter finns dock det mesta som exempelvis toaletter, scener och serveringar, så där har Ransäter en stor fördel gentemot andra områden.

Möjliga evenemang vid Ransäters hembygdsgård

Lars Thorén säger att Dansbandsmaraton är ett nytt evenemang som kommer att genomföras i Ransäter i augusti. En annan idé vore att starta upp allsångskvällar på området, vilket säkert skulle fungera, tror Thorén. Det finns dock stora möjligheter på området att utöka evenemangen.

Hembygdsföreningen som samarbetspartner

Lars Thorén säger att det har gått mycket bra att ha hembygdsföreningen som partner. Han sitter själv i Ransäters hembygdsförenings styrelse. När de första året kom med förslaget om evenemanget möttes det av viss skepsis från vissa i styrelsen. Idag är tonläget lite annorlunda då det visat sig att evenemanget klarat sig bra ekonomiskt. En annan orsak till att det fungerat bra är att de har en arbetsgrupp som enbart arbetar med evenemanget. Det blir med andra ord klara riktlinjer från början om vem som ska göra vad.

5.5.4 Sammanfattning av evenemanget Besökarna

Den dominerande åldersgruppen bland besökarna var mellan 36 och 60 vilken motsvarar 63 %. Endast 16 % av besökarna var under 35 år och 21 % var äldre än 60 år. En tiondel av besökarna var från Hagfors/Munkfors kommuner, 42 % från övriga Värmland och 42 % från andra delar av landet.

Marknadsföring

Många av besökarna hade fått information om evenemanget genom bekanta. Vanliga informationskällor var även olika föreningar med kopplingar till countrytemat. Annonser i tidningar, Internet samt broschyrer är andra exempel på var ifrån besökarna funnit information. Lars Thorén uppgav i intervjun att evenemanget marknadsförs genom föreningar och tidningar med westernkulturen som tema samt i länets tidningar. 21 % av besökarna uppgav att de aldrig varit i Ransäter tidigare.

Boende

Av besökarna uppgav 34 % att de bor hemma under evenemanget. Det mest förekommande valet av logi bland de övriga respondenterna var husbil och liknande, vilket 43 % av personerna valt.

Prisnivåer

Flertalet av besökarna visade sig vara nöjda med kostnaderna vid evenemanget. Inträdet uppfattade 18 % av de tillfrågade som dyrt/mycket dyrt, 67 % som överkomligt och 15 % som billigt. Priset på mat och dryck ansåg endast 8 % vara högt, 82 % överkomligt och 10 % som lågt.

Associationer

Att en majoritet av besökarna vid evenemanget var över 35 år gamla och har varit på Ransäter vid flera tillfällen kan förklara deras associationer till hembygdsgården. De mest förekommande associationerna var Tage Erlander (37 %) samt olika evenemang som genomförts i Ransäter.

Evenemanget

Evenemanget har genomförts vid två tidigare tillfällen och intresset har då varit stort. Det har legat till grund för att det 2004 utökades från en till två dagar.