• No results found

Intervju med Kjell Eliasson, ansvarig för evenemanget

5. Evenemangen vid Ransäters hembygdsgård

5.8 Antik-, klock och samlarmässa samt veteranfordonsträff

5.8.3 Intervju med Kjell Eliasson, ansvarig för evenemanget

Kjell Eliasson bor i Munkfors kommun sedan 15 år och i Ransäter sedan 10 år tillbaka. Sedan 16 år arbetar han som personalchef på Munkfors kommun.

Evenemanget och dess bakgrund och utveckling

Kjell Eliasson har varit samlare av bensinbolagshistorik och mackkuriosa i omkring 13 år. Han är idégivare till mässan och har till tillsammans med sin fru skrivit ”Mackboken” som kom ut julen 2003. Dessutom har han skrivit tre hembygdsböcker om Munkfors-Ransäter ihop med Ove Clapson. Under Antikmässans alla 11 år har Eliasson varit mässgeneral. De som främst besöker Antikmässan i Ransäter är samlare av alla dess slag. Det är människor som tycker om att se på gamla veteranfordon, övriga grupper som tycker om gamla ting och de som vill komplettera sitt hem med originella prylar.

57 Observera att den totala andelen associationer kan överstiga 100 %. Det eftersom ett antal personer valt att

associera Ransäter med flera olika företeelser. Samtidigt har de respondenter som ej valt att besvara frågan räknats bort.

På frågan om evenemangets framtidsutsikter säger Kjell Eliasson att konkurrensen ökar, idag finns troligen dubbelt så många mässor än för 11 år sedan. En stor risk är ett alltför högt bensinpris. Tyvärr lyckas arrangören inte få lika många besökare som andra mässor i samma storlek, Askersund har omkring 10 000 och Hudiksvall ca. 15 000 besökare. De norska antikhandlarna har varit en stark köpkraft i Ransäter, men den norska marknaden börjar bli mättad. Det kommer alla mässarrangörer i Värmland att märka av, menar Kjell Eliasson. På frågan om evenemanget skulle gå att utveckla ytterligare svarar Kjell Eliasson att det inte går att ta in fler säljare på nuvarande ytor. En tanke som han har är att göra som Svenska Kommunalarbetarna gjorde på årets arrangemang. De öppnade grindarna mitt på södra sidan och monterade ett tillfälligt staket på en större yta för att där involvera en motormarknad med veteranfordonsäljare. Eliasson ska undersöka hur mycket det tillfälliga staketet kostar inklusive montering och demontering.

Kostnadsläget vid evenemanget i Ransäter

Inträdet i år höjdes från 40 till 50 kronor. Vissa anser nog att det är i högsta laget. På andra mässor av samma storlek varierar priset mellan 30 till 120 kronor, säger Kjell Eliasson. Marknadsföring av evenemanget

Evenemanget marknadsförs i länstidningar med spridning i Värmland, Dalarna, Närke, Dalsland, Göteborgsregionen och Norge och det annonseras i facktidskrifter (antik- och biltidningar). Därtill delas flygblad ut vid mässor och marknader.

Ransäters hembygdsgård som anläggning för evenemang

Eliasson säger att det mesta är bra, men givetvis är utomhusarrangemangen beroende av bra väder. En skam är att ägaren till värdshuset inte har öppet när de stora evenemangen genomförs. Hur har han råd att ha stängt, undrar Kjell Eliasson. På frågan om alternativa lokaliseringar svarar han att det absolut finns alternativ till Ransäters hembygdsgård och han har fått förfrågningar från Sunne, Arvika och Karlstad.

Möjliga evenemang vid Ransäters hembygdsgård

Kjell Eliasson är initiativtagare till ett litet kaffemuseum vid Ransäters hembygdsgård. Dessutom har han under ett antal år försökt att få en styrelseledamot intresserad av att dra igång en annan mässa. För tio år sedan skrev Kjell Eliasson ett brev till styrelsen med många olika förslag till arrangemang.

Hembygdsföreningen som samarbetspartner

Det var ingen som trodde på mässan det första året, inte heller ägnade sig åt den, förklarar Kjell Eliasson. Redan då var mässan inom sitt ämne störst i Värmland. Det kunde dock ha slutat illa första året då Hagfors försökte starta motsvarande mässa under samma helg. Men Eliasson vann säljarna och Hagfors fick därmed ställa in på grund av för få säljare.

Engagemanget och kompetensen inom hembygdsgården har varierat. Bokningar har i år dock gått mycket bra. Eliassons bedömning är att det måste finnas minst en eldsjäl till varje evenemang. Personalen gör ett mycket bra jobb, men en viss personalomsättning gör att fackkunskapen om vissa arrangemang inte finns.

5.8.4 Sammanfattning av evenemanget Besökarna

Drygt hälften av de tillfrågade på Antikmässan kom från övriga delar av Värmland vilket gör evenemanget till en regional företeelse, medan en femtedel av respondenterna kom från övriga Sverige. Det var endast 10 % som kom från Hagfors eller Munkfors kommuner. Enligt Kjell Eliasson är många av besökarna intresserade av gamla ting eller samlare av olika antika saker.

Marknadsföring

Drygt två femtedelar av besökarna fick sin information av en bekant som varit vid eller känt till evenemanget sedan tidigare. Andelen personer som varit på evenemanget tre gånger eller fler uppgick till nästan två tredjedelar. En stor grupp fick även sin information av en annan källa som i det här fallet kan vara lokala eller regionala tidningar. Cirka 20 % hade fått sin information från en broschyr. Enligt Kjell Eliasson marknadsförs evenemanget i olika tidningar och facktidskrifter. Det har även delats ut flygblad på andra liknande evenemang för att marknadsföra evenemanget.

Boende

Enkätundersökningen visade att över hälften av respondenterna bodde hemma medan 13 personer övernattade i sina fritidshus. Det var endast sju personer som svarade att de kom att bo i tält, husvagn eller husbil under evenemanget. Det visar att evenemanget var mer av lokal/regional karaktär eftersom de flesta besökare åkte hem efter evenemangets slut.

Prisnivåer

Enligt intervjun med Kjell Eliasson hade inträdet höjts med 10 kronor från 40 till 50 kronor, vilket vissa kan tycka vara dyrt. Andra evenemang av samma karaktär tar allt från 30 kronor till 120 kronor i inträde enligt Eliasson. Resultatet av enkätundersökningen visar att en dominerande del av besökarna ansåg att priset på inträdet och på mat och dryck var överkomligt. De som svarade att inträdet var dyrt uppgick till 20 %.

Associationer

25 personer eller nästan en tredjedel förknippade Ransäter med Tage Erlander vilket än en gång visar evenemangets lokala/regionala karaktär. Ser man även till åldern på besökarna var nästan 90 % av dem mellan 36 och 61 år, vilket även kan förklara varför många associerade med Tage Erlander. Det följdes upp av respondenter som förknippade Ransäter med evenemangen Värmlänningarna och Spelmansstämman. Evenemanget Antikmässan nämndes av nästan 15 % av respondenterna.

Evenemanget

Evenemanget gick enligt Kjell Eliasson inte att utveckla mer i form av fler marknadsplatser på den yta som idag tillhandahålls. Däremot fanns funderingar att öppna upp den södra delen av grinden och där bygga upp ett provisoriskt staket och då frigöra mer yta. Dock har inget beslut tagits än. När det gäller organisationen kring evenemanget hade det mesta fungerat bättre än föregående år.