• No results found

9. Resultat

9.1 Evenemangen

Synpunkter på prissättningen60

Evenemang Dyrt Överkomligt Billigt

Wolfland Spring Meet 0 % 49 % 51 %

Spelmansstämman 4 % 55 % 41 %

Värmlänningarna 10 % 70 % 20 %

Bälgspel vid

landsvägskanten 35 % 56 % 9 %

Country och Western 18 % 67 % 15 %

Dansbandsmaraton 19 % 57 % 24 %

Nationell Hundutställning 11 % 53 % 36 %

Antik-, Klock- och

Samlarmässa 19 % 73 % 8 %

Höstmarknad61 0 % 0 % 0 %

Snitt 14,5 % 60 % 25,5 %

Tabell 16: Genomsnitt av inträdeskostnaden

Besökarnas åsikter om prissättningen redovisas i ovanstående tabell. Tabellen visar att besökarna som svarat på enkäten ansåg att priset på inträdet var överkomligt. De besökare som ansåg att priset var lågt uppgick till 25,5 % av det totala antalet enkäter. Resterande besökare, 14,5 %, ansåg att priset var högt. Sett på enskilda evenemang svarade drygt hälften av besökarna på Wolfland Spring Meet att priset var lågt, vilket var den största andelen vid jämförelse med de andra evenemangen. Av de respondenter som besökte Antikmässan svarade 73 % att priset var överkomligt. Avslutningsvis svarade 35 % av besökarna på Bälgspelet att priset var högt, vilket var den största andelen sett över alla evenemang.

Evenemang Dyrt Överkomligt Billigt

Wolfland Spring Meet 7 % 80 % 13 %

Spelmansstämman 12 % 80 % 8 %

Värmlänningarna 6 % 73 % 21 %

Bälgspel vid

landsvägskanten 11,5 % 76 % 12,5 %

Country och Western 8 % 82 % 10 %

Dansbandsmaraton 0 % 71 % 29 %

Nationell Hundutställning 11 % 77 % 12 %

Antik-, Klock- och

Samlarmässa 4 % 88 % 8 %

Höstmarknad 4 % 79 % 17 %

Snitt 7 % 78,5 % 14,5 %

Tabell 17: Genomsnitt av kostnaden på mat och dryck

Tabellen ovan redovisar besökarnas åsikter angående prisnivån för mat och dryck vid de olika evenemangen. Det framkommer tydligt att för genomsnittet av alla besökarna var priset på mat och dryck överkomligt. Genomsnittet på de besökare som ansåg att priset var lågt uppgick till 14,5 %. Det var endast 7 % av det totala antalet tillfrågade som ansåg sig tycka att priset på mat och dryck var högt vid de olika evenemangen. Det evenemang där flest besökare

60 Observera att svarsalternativen mycket dyrt respektive mycket billigt räknats ihop med alternativen billigt och

dyrt i tabell 22 och 23.

61 Noteras ska att det på Höstmarkanden inte togs någon entréavgift. Höstmarknaden faller därmed bort från

var nöjda med priset på mat och dryck var Dansbandsmaraton följt av Värmlänningarna. Den största andelen besökare som tyckte att priset var överkomligt befann sig på Antikmässan. En stor del av de tillfrågade som besökte Spelmansstämman fann priset på mat och dryck högt. Förslag på evenemang och verksamheter

Respondenterna har givit ett flertal förslag på olika verksamheter som skulle kunna passa på Ransäters hembygdsgård. Ett återkommande tema som anges är att använda hembygdsgården som kursgård. Bland annat nämnde Pelle Schunnesson att längre kurser innan själva Ransätersstämman skulle vara intressant. Även Suzanne Adolfson var inne på samma spår och menade att kurser inom den kulturella sfären skulle passa bra. Ulla Gustafson, Rickard Berglund och Lars Andrae uttryckte även de att kurser skulle vara ett bra alternativ. Ulla Gustafson framförde exempelvis att kurser inom hantverk och reparation av instrument i samverkan med studieförbund. Ytterligare förslag på ny verksamhet var lägerskolor där ungdomar skulle kunna samlas på hembygdsgården. Suzanne Adolfson nämnde även att företag säkert skulle vara intresserade av en kick off med tävlingar, god mat och dryck. De flesta förslag på verksamheter som kom från respondenterna var dock mer av evenemangs-, mäss- eller marknadskaraktär. Bland annat berättade Lars Thorén och Anette Jansson att allsångskvällar varit uppe som förslag och säkert skulle fungera på anläggningen. Anette Jansson sade även att det skulle vara roligt med en gammal (bond)auktion på hembygdsgården. Andra förslag som gavs var vildmarksmässor, villa- och trädgårdsmässa och mässor inriktade mot livskvalité. Det skulle dessutom kunna bedrivas en mångkulturell mässa där olika invandrarkulturer har möjlighet att medverka. Ulla Gustafson nämnde att det nästa år är ett designår vilket hembygdsgården kunde dra nytta av med en mässa om just design. Monica Karlsson delade den uppfattningen och ansåg att hembygdsföreningen ska satsa mer på teman som är moderna och som ligger i tiden. Enligt Karlsson kan den unika känslan stärkas genom att stora kontraster skapas.

Kvällar med ett specifikt tema trodde Lars Andrae skulle vara intressant. Bland annat kunde det vara kvällar med teman om mat, dryck eller dans. Paketutbud med t.ex. värmländskt bröllop eller svamp- och bärplockning kunde vara andra intressanta teman, enligt Andrae. Gunnar Gustafson nämnde att marken utanför området kunde nyttjas mer, exempelvis för att visa upp husvagnar och liknande.

Utifrån den mer omfattande enkäten som delades ut bland besökare på Folklustspelet Värmlänningarna och Bälgspelet framkom att många var intresserade av att utöka evenemangen kulturellt med konserter, musikfester, teaterläger och lustspel. Andra var mer inriktade på att förbättra utbudet för den yngre generationen med exempelvis ett gratis tivoli. Såväl bland besökarna som hos övriga respondenter fanns intresse av att skapa ett jakt- och/eller fiskeevenemang.

Respondenternas bostadsort

Evenemang Hagfors/

Munkfors Övriga Värmland I ett grannlän Övriga Sverige Norge Danmark Annat land

Wolfland Spring Meet 30 % 54 % 11 % 1 % 4 % 0 % 0 %

Spelmansstämman 0 % 17 % 10 % 69 % 3 % 0,5 % 0,5 %

Värmlänningarna 17 % 49 % 4 % 27 % 0 % 1 % 2 %

Bälgspel 7 % 18 % 4 % 57 % 13 % 1 % 0 %

Country & Western 10 % 42 % 18 % 24 % 6 % 0 % 0 %

Hundutställning 9 % 63 % 7 % 18 % 3 % 0 % 0 %

Dansbandsmaraton 33 % 52 % 0 % 10 % 5 % 0 % 0 %

Antik-, Klock- och

Samlarmässa 10 % 55 % 8 % 19 % 6 % 0 % 2 %

Höstmarknad 43 % 45 % 4 % 5 % 3 % 0 % 0 %

Snitt 17,5 % 44 % 7 % 26 % 5 % 0,3 % 0,5 %

Tabell 18: Fördelning av bostadsort

Av de besökare som valt att svara på enkäten kom drygt två femtedelar av dem (44 %) från övriga Värmland. Hundutställningen var det evenemang som lockade flest besökare från Värmland medan Spelmansstämman var det evenemang som drog till sig minst besökare från Värmland. Drygt en fjärdedel av besökarna kom från övriga Sverige. Spelmansstämman och Bälgspelet var de två evenemang som drog flest besökare från övriga delar av landet. Höstmarknaden var det evenemang som hade den största andelen besökare från Hagfors och Munkfors. Totalt sett var antalet respondenter från trakten i genomsnitt 17,5 %. Endast ett fåtal kom från Danmark respektive ett annat land medan besökare från Norge totalt uppgick till 5 % där den största andelen norrmän besökte Bälgspelet. Jämfört med det totala antalet norrmän som besökte evenemangen var det 2 % fler som kom från något av Värmlands grannlän.