• No results found

Hembygdsgården som anläggning

9. Resultat

9.2 Hembygdsgården som anläggning

En viktig del i undersökningen var att undersöka vad respondenterna ansåg om Ransäters hembygdsgård som anläggning. Synpunkter från besökare, ansvariga för evenemangen, de ideellt arbetande, de i hembygdsföreningens styrelse samt externa respondenter ingick i studien.

Ansvarig för Wolfland Spring Meet, Stefan Thorén, var mycket nöjd med anläggningen och framhöll de fysiska förutsättningarna, gräsplanen med bra dränering, närliggande campingplats och god tillgång på toaletter, vanliga och handikappsanpassade. Eftersom han tyckte att Ransäters hembygdsgård var en väl fungerande plats för evenemanget var det inte aktuellt med någon förflyttning.

Vid en diskussion med unga besökare på Spelmansstämman framkom en del intressanta synpunkter. Det framfördes önskemål om en läktare alternativt en upphöjd scen i den loge där uppträdanden ägde rum. En sådan tillbyggnad skulle underlätta sikten vid fullsatta spelningar. Spelmansstämmans ansvarige, Pelle Schunnesson, var mycket positiv till anläggningen som arena för evenemanget. Området innefattade allt som behövdes med en vacker miljö därtill. Stora ytor är en tillgång, liksom platserna för spelningar och möjligheterna till logi. Han nämnde dock att anläggningen, i synnerhet stugbyn, behövde underhållas bättre. Ransäters hembygdsgård var enligt Schunnesson en oslagbar plats för detta evenemang:

Det är helt otänkbart att kunna genomföra stämman på någon annan plats. Det är inte endast för att Ransäter är en fantastisk plats för evenemanget, utan för att stämman är så förknippad med Ransäter. Kan inte stämman genomföras här så kommer den med allra största sannolikhet att läggas ned.

Vid evenemanget Värmlänningarna delades även en längre version av enkäten ut. Besökarna svarade då bl.a. på vad de tyckte om Ransäters hembygdsgård som anläggning och om det fanns något de ville ändra på. Hembygdsgården fick mycket fint betyg av besökarna eftersom 98 % ansåg att den var bra eller mycket bra. Endast några få (6 %) kom med förslag till förändringar, men det behöver förstås inte betyda att de övriga 94 % var helt och hållet tillfreds med anläggningen. Det fanns en viss ovilja bland respondenter att välja svarsalternativ som krävde en motivering. Folklustspelets regissör, Suzanne Adolfson, ansåg att ”Gropa” med tillhörande byggnader var en idealisk plats för föreställningen och att anläggningen som helhet var fantastiskt fin. Hon nämnde dock att husen i ”Gropa” behövde underhållas bättre och så även sittplatserna och stugbyn. Adolfson framhöll också att det borde finnas ett tak som kan skydda publiken vid dåligt väder.

Vid observationen i samband med Bälgspelet fick Kristofer Andersson möjligheten att tala med Gundegabalettens ansvarige, Gunta Liede. Bland annat diskuterades en dansshow som skulle kunna förläggas till hembygdsgården i början av augusti. Dock fanns det i så fall önskemål om en bättre ljussättning vid sena uppträdanden. Även Liede nämnde att det skulle behövas ett löstagbart tak över ”Gropa” för att kunna hålla kvar publiken vid dåligt väder. De som besvarade enkäten var, i likhet med respondenterna på Värmlänningarna, väldigt nöjda med Hembygdsgården som anläggning. Hela 91 % fann att anläggningen var bra eller mycket bra. Rickard Berglund, ordföranden i Värmlands dragspelares förening, menade att besökare uppskattade att få vara i en så fin miljö och därför var hembygdsgården i sig en dragningskraft. Han ansåg vidare att det säkert fanns fler alternativ för Bälgspelets lokalisering, men att det skulle kännas konstigt att flytta eftersom evenemanget varit förlagt till hembygdsgården under många år. Det fanns inte heller några större funderingar på att flytta då allt fungerade som det skulle.

Inför evenemanget Country & Western hade en provisorisk scen med tak satts upp i ”Gropa”, vilket var till fördel när regnet började komma. Lars Thorén, ansvarig för evenemanget, tyckte att anläggningen var mycket bra och det påpekades även av besökarna. Thorén nämnde att det var tråkigt med bristen på stugor, hembygdsgillets evenemang ägde rum samtidigt som Country & Westerndagarna. Lars Thorén framförde att ”Loftet” behövde större ytor och önskade bättre faciliteter för handikappade. Vid önskemål skulle evenemanget mycket väl kunna förläggas någon annanstans, men hembygdsgården har många fördelar, exempelvis scener, serveringar och toaletter, enligt Thorén.

Vid Nationell hundutställning hade besökarna mycket positiva kommentarer om anläggningen och den omgivande vackra miljön. Informationsansvarig för hundutställningen, Ingela Bergqvist, menade att hembygdsgården var mycket pittoresk med charmiga övernattningsstugor, som dock är i behov av renovering. Antalet toaletter var bra, men även de något slitna. Utbudet av varor i kiosker och caféer fann hon tillfredställande, men däremot saknades aktiviteter för barn. Det fanns enligt Ingela Bergqvist andra alternativ för lokalisering av evenemanget, men inga som hade hembygdsgårdens fina miljö.

Kjell Eliasson, ansvarig för Antik-, klock- och samlarmässan, ansåg att det mesta var bra, men han tyckte det var synd att värdshuset höll stängt under mässan. Han ansåg att det fanns många alternativa platser för mässan och hade fått förfrågningar från Sunne, Arvika och Karlstad.

Anette Jansson, ansvarig för den Traditionell höstmarknaden, ansåg att Ransäters hembygdsgård var en mycket bra plats för evenemanget. Marknaden ska vara traditionell och därför var det viktigt att den fortsatte på hembygdsgården även i framtiden.

De ideellt arbetandes synpunkter angående anläggningen handlade till största delen om matserveringarnas och dess brist på kapacitet. Det framkom även önskemål om att värdshuset borde ägas av hembygdsföreningen och ha öppet oftare. En person nämnde att skyltningen på anläggningen borde förbättras.

Ordföranden i hembygdsföreningen, Lars Andrae, betonade att anläggningen hade allt som behövdes för olika sorters evenemang. Den omgivande naturen i kombination med de närliggande kulturella platserna gjorde att hembygdsgården blivit omtyckt av arrangörer. Sekreteraren i föreningen, Ulla Gustafson, ansåg liksom Lars Andrae att hembygdsgården var väl lämpad för olika evenemang. Lokalerna på området samt ”Gropa” gav möjlighet till spelningar och uppträdanden av alla de slag. Gustafson nämnde att evenemangen begränsades till sommarhalvåret, men att det fanns isolerade lokaler som kunde användas på vintern. Det behövdes vissa upprustningar av bastu och duschar för att öka intäkterna för värdshus och stugby, berättade Ulla Gustafson.