• No results found

De ideellt arbetande personernas åsikter

En enkät med tolv frågor skickades till 20 personer som arbetar ideellt åt Ransäters hembygdsförening. Tretton personer besvarade enkäten. Antalet evenemang de arbetade vid under säsongen varierade mellan ett och alla nio. En av respondenterna var mellan 23-35 år, fyra 36-60 år och åtta över 61 år gamla. En respondent hade arbetat tre år i Ransäter medan övriga hade arbetat minst tio år. I ett fall hade respondenten börjat redan 1957. Det som i detta kapitel står skrivet i kursiv stil är exempel på respondenternas egna kommentarer.

Evenemangen

På frågan om respondenterna ville se några förändringar av de evenemang de arbetade vid svarade sju personer ja medan sex personer svarade nej. Det som de flesta respondenter reagerat på var en bristfällig annonsering och marknadsföring av evenemangen. Det gällde framförallt Dansbandsmaraton. Någon tyckte att det nyss nämnda evenemanget borde strykas helt och hållet. Andra åsikter var att Countryfesten borde kortas ned till en dag och att entréavgiften till bälgspelet var alltför hög.

Ett par av årets fester countrygalan och dansbandsmaraton, var för dåligt annonserade i värmlandspressen. Därav lite besökare.

Organisationen

Ingen person ansåg att organisationen vid de evenemang de arbetat vid fungerat dåligt. Två respondenter svarade att det fungerat godkänt och övriga elva att det fungerat bra. En person hade svarat att det ibland kunde vara oklart vilka fribiljetter som gäller.

Allmänt sett var respondenterna nöjda med hur organisationen fungerat inom hembygdsföreningen under året jämfört med tidigare år. En person svarade att det fungerat lite sämre, tio personer att det var bra eller likvärdigt med tidigare år och en person att det blivit bättre. Även om flertalet respondenter ansåg att organisationen fungerat tillfredställande så fanns det ändå vissa saker som gick att förbättra ytterligare.

Endast fem av respondenterna ansåg sig ha goda kunskaper om hur hembygdsföreningens organisation var uppbyggd.

I stora drag har man vetskap men man kan aldrig få nog av information och ju mer man känner sig informerad ju bättre arbete kan man åstadkomma och man tar ett större ansvar.

Vad det gäller hur information och hur kommunikation fungerat mellan ideellt arbetande och de ansvariga för verksamheten i föreningen svarade tre respondenter ganska bra eller bra, två svarade vet ej medan åtta personer ansåg att det fanns brister. De som ansåg att det fungerat tillfredställande avsåg i första hand den information som kommer via telefon och brev. Det verkar enligt respondenterna finnas ett behov av större möten inför säsongen där alla ideellt arbetande kan träffa personerna med ansvar för verksamheten.

Beträffande information är den rätt så bristfällig. Det borde t ex vara ett informationsmöte för funktionärer inför varje säsong så man får veta vad som gäller. Då får man möjlighet att även ställa frågor!

Förslag på evenemang

Endast en av respondenterna nämner något större evenemang och hälften av dem ger inga förslag alls. Det som föreslås är mest små evenemang för folket i området, evenemangen kräver inte mycket personal, ingen stor organisation och de är billiga för besökarna.

Exempel på förslag:

Någon familjefest med barnuppträdande eller ett jippo för hela familjen med lågt inträde.

Lite underhållning i enklare former exempelvis nere vid älven med spelmän och kolbullestekning.

En storbandsfestival, det finns personer i området med kontakter som sägs vara intresserade av ett sådant evenemang.

Någon enklare grillafton med trubadur och kanske dans på någon loge. Det ska vara billiga artister så att inträdet inte blir för högt. En buss kunde gå från Munkfors och det kanske kunde kosta 50 kronor tur och retur.

Anläggningen

Flest åsikter hade respondenterna kring matserveringen och de lokaler som används till det ändamålet. Loftet och den nuvarande cafeterian håller inte vad det gäller kvalitet och kapacitet. Åtgärder behöver vidtas för att öka kapaciteten och underlätta arbetet för dem som arbetar där. Förslag som är relaterade till servering är att värdshuset borde ha öppet oftare samt att hembygdsföreningen borde ta över värdshuset om det finns möjlighet. En person ansåg att något borde göras åt skyltningen inne på området som enligt denne person var bristfällig.

Syftet med en hembygdsgård

Svaren visar att det är ett ämne som respondenterna är engagerade i och att de har starka åsikter i frågan. Respondenternas ståndpunkter om syftet med hembygdsgården kan sammanfattas enligt följande:

• Bevara det gamla i form av traditioner, byggnader och föremål inför framtiden.

• Visa upp det som bevaras för andra människor.

• Hembygdsgården ska vara en trevlig mötesplats för olika sorters människor och vara öppen för alla.

• Hembygdsgården ska vara en levande institution.

• Verksamheten vid hembygdsgården ska generera inkomster som hjälper till att uppnå hembygdsföreningens övriga mål.

• Hembygdsgården får inte förvandlas till en nöjespark.

Kommentarer kring syftet med en hembygdsgård och verksamheten är bl.a. följande:

Få ekonomiska möjligheter att bevara det gamla och kunna visa upp det i framtiden.

En trevlig mötesplats för blandad publik.

Hålla en tradition levande men även söka nya vägar. Absolut ingen nöjespark.

Övriga kommentarer

Om inte antalet fester minskar kommer de ideellt arbetande att överutnyttjas. Dessa kommer troligen att tröttna på att ställa upp varje helg.

Styrande inom föreningen borde inför eventuella förändringar på t.ex. olika försäljningsställen tala med dem som arbetar där och fråga vad de tycker ska göras för att det ska fungera bra.