• No results found

3.1 Studiens design

3.2.2 Data i ungdomsstudien

På hösten och början av våren i årskurs tre fick både försök och kontroll elever genomgå ett stort testbatteri som innefattade många olika prov och undersökningar. Förutom olika läsprov gjordes problemlösningsprovet Motgrupper, ett icke-verbalt test utvecklat vid Pedagogiska Institutionen i Göteborg av professor Jan-Eric Gustafsson. Provet avsåg att mäta allmän kognitiv förmåga. Utöver detta deltog barnen i en utvidgad

ögonundersök-ning på Växjö lasarett. Barnens ögonrörelser registrerades under läsögonundersök-ning med en speciell utrustning för mätning av ögonrörelser (Ober 2). Dessutom prövades elevernas grovmotorik samt förmåga att läsa nonsensord. Non-sensorden utarbetades vid psykologiska institutionen vid Umeå universitet.

Försöksgruppen genomförde även individualproven UMESOL Läs- och skriv (Taube, Tornéus och Lundberg, 1984), ljudsyntes och ljudsegmentering UMESOL Fonologisk medvetenhet (Tornéus, Taube och Lundberg, 1984), språktestet ITPA, Illinois Test of Psycholinguistic Abilities (Holmgren, 1984) samt delar ur DLS för årskurs 2 och 3 (Björkquist och Järpsten, 1976).

En kortare intervju med de lässvaga elevernas föräldrar gjordes i samband med att eleverna kom till högskolan för undersökning. Föräldrarna intervju-ades om hur de såg på sitt barns lässvårigheter och skolsituation. De tillfrå-gades också om vad de trodde var orsaken till barnets problem. Lärarna i årskurs tre fick ange vad de ansåg var orsaken till försökselevernas svårig-heter. De fick också skatta de försök- och kontrollelever som ingick i studien från deras klass. Områden som bedömdes var hur eleverna klarade svenska och matematik, elevernas självförtroende, trivsel och trygghet i skolan, deras relationer till kamrater och vuxna samt arbetssätt och koncentrat-ionsförmåga.

På grundval av resultat från kartläggningen av de lässvaga eleverna utarbe-tades individuella åtgärdsprogram i årskurs tre. Dessa åtgärdsprogram, som planerades av respektive elevs klasslärare och speciallärare tillsammans med representanter från projektet, reviderades flera gånger fram till och med årskurs fem. Lärarna förde också loggbok över elevernas arbete under årskurs tre. I årskurs fyra på hösten fick försöksgruppen återigen läsa non-sensord samt ett läsförståelseprov kallat Lästest 5. Båda grupperna skrev en berättelse till en bildserie, 91: an Karlsson och gjorde Eve Malmqvists läs-förståelsetest, Lästest 8, på vårterminen i fyran.

I årskurs fem testades eleverna återigen med OS400 och Ordkedjor samt delar ur DLS. Båda grupperna genomförde läsförståelseprovet Amanda som hämtades ur den nationella utvärderingen 1992. Lärarna fick skatta elever-na på samma områden som i årskurs tre men nu även eleverelever-nas kunskaper i orienteringsämnen och i engelska. Ett 50-tal av eleverna i försöksgruppen

läste återigen nonsensord. I årskurs nio gjordes en tredje mätning med Ordkedjetestet på samma elever. Elevernas höstterminsbetyg och resultat på de nationella proven i svenska samlades in.

Utöver ovanstående datainsamling genomfördes en pilotundersökning inom ramen för projektet. Under april och maj 1990 (åk 3) samlades material in från 10 lässvaga pojkar och 10 kontroller bestående av inspelat tal under tre olika betingelser; högläsning, eftersägning och återberättande av innehållet i en text. Pilotstudien ledde dock inte vidare till någon större studie men går att läsa om i boken Läsutveckling och dyslexi, kapitel 5 (Jacobson och Lundberg, 1995).

Under våren 1993 påbörjades en ärftlighetsstudie med syftet att med hjälp av kopplingsstudier försöka identifiera var i arvsmassan kritiska gener för dyslexi är lokaliserade. Urvalet av familjer som deltog rekryterades från deltagarna i läsutveckling Kronoberg. En enkät angående hänthet, läs- och skrivförmåga och autoimmuna sjukdomar skickades hem och deltagande familjer valdes ut med enkäten som utgångspunkt. För mer information om denna studie se kapitel 18 i boken Läsutveckling och dyslexi (Jacobson och Lundberg, 1995).

I anslutning till att eleverna avslutade gymnasiet testades ett urval av den ursprungliga elevgruppen åter med Ordkedjor, Ravens Matriser (för vuxna), samt med några kompletterande lästest. Dessutom besvarade de frågor i ett självbildsformulär. Utöver detta intervjuades de om hur de upplevt sin skolgång, samt om sina läsvanor och framtidsplaner. De olika faserna i da-tainsamlingen dvs. tidpunkt, typ av data, antalet deltagare samt vilka in-strument som använts redovisas i tabellen nedan.

Testmaterial

I tabell 3.3 visas en översikt av de test som förekom i Läsutveckling Krono-bergs ungdomsstudie. En del prov har förekommit vid flera tillfällen. Tabel-len visar också vilka som genomförde testen (försök och/eller kontroll) samt tidpunkt för genomförandet.

Tabell 3.3

Översikt över testmaterial i ungdomsstudien.

Tidpunkt Testinstrument Mätdata Försök/Kontroll

Åk 2, 5, 9, gy Ordkedjor Avkodning Försök/Kontroll Åk 2, gy Ravens Matriser Kognition Försök/Kontroll

Åk 2, 5 OS400 Ordläsning Försök/Kontroll

Åk 3 Motgrupper Kognition Försök/Kontroll

Åk 3, 4, 5, gy Nonsensord Fonologi Försök/Kontroll

Åk 3 DLS åk 2 Läsning ord/text Försök/Kontroll

Åk 3, 5 DLS åk 3 Läsning ord/text Försök/Kontroll

Åk 3 UMESOL Fonologi Försök

Åk 3 UMESOL Läsning, skrivning Försök

Åk 3 ITPA Språkutveckling Försök

Åk 4 Lästest 5 Läsförståelse Försök/Kontroll

Åk 4 Bildserie 91:an Skrivning Försök/Kontroll

Åk 4 Lästest 8 Läsförståelse Försök/Kontroll

Åk 5 Amanda Läsförståelse Försök/Kontroll

Åk 9 Nationellt prov Läsförmåga Försök/Kontroll

gy Vad är rätt Ortografisk läsn Försök/Kontroll

gy Vad låter rätt Fonologisk läsn Försök/Kontroll

gy LS Ordförståelse Vokabulär Försök/Kontroll

gy Läsning text Läsförståelse Försök/Kontroll

Övrigt material

I tabell 3.4 visas en översikt av insamlat material som inte är direkta läs- och skrivprov och som samlades in under Läsutveckling Kronobergs

ungdoms-studie. Tabellen visar när datainsamlingen genomfördes, vad som mättes och hur samt vilka som ingick i datainsamlingen (försök och/eller kontroll).

Tabell 3.4

Översikt över insamlat övrigt material i ungdomsstudien.

Tidpunkt Instrument Mätdata Försök/Kontroll

Åk 3 Frågeformulär Lärarskattning Försök/Kontroll

Åk 3 Pip och brus Hörsel/perception Försök/Kontroll

Åk 3 Intervju med

föräld-rar Bakgrundsinformation Försök

Åk 3 Test of Motor Im-pairment

Fin- och grovmotorik

Försök/Kontroll

Åk 3 Ober2 Ögonrörelser, Försök/Kontroll

Åk 3 Synundersökning Synstatus Försök/Kontroll

Åk 3-5 Åtgärdsprogram Formulär Försök

Åk 3 Loggbok Läraranteckningar om

undervisningen Försök Åk 4-5 Minnesanteckningar Uppföljning av

åt-gärdsprogram Försök

Åk 5 Frågeformulär Lärarskattning Försök/Kontroll

Åk 9, Gy Betyg Försök/Kontroll

Gy Intervju Livssituation Försök/Kontroll

3.3 Vuxenstudien

Vuxenstudien är en fristående fortsättning på Kronobergsprojektet med de ursprungliga deltagarna i forskningsprojektet. I vuxenstudien kallas försöks-gruppen för undersökningsförsöks-gruppen eftersom studien inte har experimentell

karaktär. Datainsamlingen genomfördes under åren 2008-2010, och består av enkäter, testbatteri och intervjuer. I nästa avsnitt beskrivs vuxenstudien.