• No results found

Del II. Verksamheter med NORM

In document Dnr SSM 2011/1133 (Page 18-22)

4. Internationella organisationers synsätt på begränsning av stråldos från NORM

4.1 EU om NORM

4.1.2 EU:s rapportserie

4.1.2.1 RP122, ”Practical use of the concepts of clearance and exemption

4.1.2.1.2 Del II. Verksamheter med NORM

Verksamheter med NORM omfattar naturligt förekommande radioaktiva ämnen som inte har behandlats med avseende på deras radioaktiva egenskaper.

För NORM-verksamheter föreslås doskriteriet vara 300 µSv/år, utöver den naturliga bak-grunden från externstrålning. Doskriteriet är högre än för verksamheter med strålning eftersom den naturliga bakgrunden varierar mer än 10 µSv/år. Värdet 300 µSv/år motive-ras med att det är jämförbart eller mindre än variationen i total dos från naturliga strål-ningsbakgrunden (bara extern strålning). Bara en källa antas påverka exponeringen för externstrålning. För utsläpp till luft och vatten se RP 135.

Då NORM-verksamheter omfattar stora bulkmängder av material så konvergerar clea-rance och exemption nivåerna till samma värde, i motsats till verksamheter med strålning där clearance omfattar större mängder än för exemption (därav olika värden fast doskrite-riet 10 µSv/år är detsamma).

Det kan tyckas inkonsekvent med hårdare dosvillkor för verksamheter med strålning än för NORM-verksamheter, men de förklarar det med dels den högre potentiella risken från verksamheter med strålning, dels med den stora variationen som är normal för exponering från naturliga strålkällor.

Tanken förs fram i RP 122 att det kan finnas argument för att spä ut och sprida NORM avfall, för det skulle vara att återställa de naturliga koncentrationerna. Vid tillsats av NORM-avfall i betong räknar de med att högst 10 procent aska kan tillsättas och i väg-byggnad 10 procent, det blir en sorts utspädning. För avfall från verksamheter med strål-ning är det förbjudet att blanda ut material för att komma under givna gränsvärden.

General clearance och undantagsnivåer har beräknats utifrån pessimistiska men tänkbara scenarier som inbegriper både allmänheten och arbetstagare som inte arbetar i uttryckliga NORM-verksamheter. Beräkningarna utgår från 14 scenarier, varav 10 för arbetstagare och 4 för allmänheten, doskriteriet är 0,3 mSv/år. Materialet föreligger i en mycket stor mängd. De antagna scenarierna omfattar de vanligaste återvinnings- och deponeringsmöj-ligheterna för NORM. De antas vara realistiska för en medelexponeringssituation för kritisk grupp, parametrarna har dock valts med ett visst mått av pessimism Varje scenario beräknas för NORM-avfall i typform som 1. restberg från metallutvinning, 2. aska vilken bildas efter termisk behandling av NORM-material, exv. kolaska och torvaska, 3. sand, 4.

slagg och 5. slam från olje- och gasindustrin. Scenarierna innefattar inte interventionsfall eller återställning av gamla gruvlokaler. De omfattar inte heller utsläpp från en NORM-industri till luft eller vattenrecipient, detta behandlas i RP 135.

Dosberäkningen görs för gammastrålning, inandning av damm, intag av damm. I scena-riet ”hus 25 meter från en askdeponi/markutfyllnad” tas hänsyn till läckage från askan till grundvattnet och till en privat brunn som används för att bevattna grönsaker. Däremot

ingår inte radon och intag från dricksvatten från brunnen. I en separat kommentar sägs att om dricksvatten används måste en specifik utvärdering göras.

Det scenario för varje nuklid och typform som ger lägst värde bestämmer undantagsnivån för den nukliden.

Det är värt att betona att aska är en typform, verklig aska kan ha olika egenskaper som storlek och lakbarhet beroende på slagginnehåll och förbränningstemperatur. Detta gör att en verklig aska kan hamna i olika kategorier.

General clearance och undantagsnivåerna har härletts ur doskriteriet 0,3 mSv/år för varje scenario, som i sig innehåller flera exponeringsvägar. Flera scenarier kan påverka en viss människa utan att målsättningen för strålskyddet på 1 mSv/år i BBS:en överskrids.

I tabell 3 anges värdena för general clearance och undantagsnivåer för scenarier med NORM för allmänhet och arbetstagare, där doskriteriet är 0,3 mSv/år.

Vid förekomst av flera radionuklider gäller att 1

1

n

i REF

i

C

C .

Tabell 3. Nivåer för ”general clearance” och undantagsnivåer för NORM-avfall i alla typformer enligt RP 122 del II.

Nuklid General clearance och undantagsnivå (kBq/kg)

Kommentar

NORM-verksamheter, för alla typformer

238Usec 0,5 Vid full jämvikt för alla dotterprodukter, inklu-sive 235U:s alla dotterprodukter

Unaturlig 5 Vid jämvikt med de närmaste dotterprodukterna,

inklusive 235U och den närmaste dotterprodukten

230

Th 10

226

Ra 0,5 Vid jämvikt med de närmaste dotterprodukterna

210

Pb 5 Vid jämvikt med den närmaste dotterprodukten

210

Po 5

232Thsec 0,5 Vid full jämvikt för alla dotterprodukter

232

Th 5

228

Ra 1 Vid jämvikt med den närmaste dotterprodukten

228

Th 0,5 Vid full jämvikt för alla dotterprodukter

235Usec 1 Vid full jämvikt för alla dotterprodukter

235U 5 Vid jämvikt med den närmaste dotterprodukten

231

Pa 5

227

Ac 1 Vid full jämvikt för alla dotterprodukter

40K 5

För NORM är aldrig 235Usec eller 235U begränsande, eftersom det är ett fast förhållande för aktiviteterna mellan 238U och 235U i naturligt förekommande uran.

Kommissionen har klart indikerat att det inte finns enhetliga och alltid applicerbara un-dantagsnivåer som skulle gälla för alla arbetsplatser och material. De beror på kategori av arbetsplats och avfallskategori. Detta är den stora skillnaden mellan NORM och artifici-ella radionuklider, där det finns enhetliga undantagsnivåer enligt tabell A i BSS:en som kan användas generellt på olika situationer.

För allmänheten som exponeras för NORM-aska har scenarierna nedan beräknats. För varje scenario bedöms doser från exponeringsvägarna; extern bestrålning och intern be-strålning. Den interna bestrålningen delas upp i primär från direkt inandning och intag av damm och sekundärt intag från utlakade radionuklider som går ned i grundvatten, som används för bevattning av grödor. Scenariernas uppbyggnad beskrivs utförligt i Bilaga 5.

”Allmän plats med NORM”

”Boende nära deponi/markutfyllnad”

”Hus med NORM-väggar”

”Hus med gipsskivor”

Om bara typformen aska används blir clearance och undantagsnivåerna för allmänheten som i tabell 4. De angivna nivåerna är de verkliga mätta halterna, då bakgrundskorrekt-ioner ingår.

Vid förekomst av flera radionuklider gäller att 1

1

Tabell 4. Nivåer för ”general clearance” och undantagsnivåer för allmänheten för NORM-avfall i typformen aska samt begränsande scenario enligt RP 122 del II.

Nuklid General clearance dotter-produkter, inklusive 235U:s alla dotterprodukter

235U och den närmaste dotter-produkten

de-poni/markutfyllnad”

232Thsec 0,7 Vid full jämvikt för alla dotter-produkter

”Hus med NORM-väggar”

och ”Boende nära de-poni/markutfyllnad”

232

Th 16 ”Boende nära

de-poni/markutfyllnad”

228

Ra 2 Vid jämvikt med den närmaste dotterprodukten

”Hus med NORM-väggar”

och ”Boende nära de-poni/markutfyllnad”

228

Th 1 Vid full jämvikt för alla dotter-produkter

”Hus med NORM-väggar”

och ”Boende nära de-poni/markutfyllnad”

235Usec 3 Vid full jämvikt för alla dotter-produkter

235U 15 Vid jämvikt med den närmaste dotterprodukten

231

Pa 15

227

Ac 4 Vid full jämvikt för alla dotter-produkter

40K 10

20

”Hus med NORM-väggar”

”Boende nära de-poni/markutfyllnad”

Scenariernas uppbyggnad och grad av realism kan alltid diskuteras (vilket gäller all gene-rell modellbyggnad), de mest begränsande scenarierna i tabell 4 är personer som bor 25 meter från en 10 meter hög askdeponi eller markutfyllnad om 10 ha eller som bor i ett hus med 10 procent NORM-material i byggnadsmaterialet.

Senare i denna rapport ställs ett förslag till index för att kunna använda askan som mark-utfyllnad. Referensvärdena för halterna har valts till:

Cref 238Usec, 226Ra = 1 kBq/kg Cref 232Thsec = 1 kBq/kg Cref 40K = 20 kBq/kg

Scenariet som ligger bakom referensvärdena är ”hus nära deponi/markutfyllnad”. Scena-riet ”hus med NORM-väggar” har inte valts för att byggnadsmaterialet begränsas via ett separat index, samt att kalium bara ger extern bestrålning och dessa bidrag regleras via en högsta dosrat för avslutade deponier och markutfyllnader. Detta val av scenario höjer referensvärdet för 40K från 10 kBq/kg för det känsligaste scenariet till 20 kBq/kg. Både EU och IAEA anger dock 10 kBq/kg för 40K när det kan vara dags att undersöka om re-glering behövs.

För scenariet ”hus nära deponi/markutfyllnad” med 238U-halten 1 kBq/kg ger en utvärde-ring av exponeutvärde-ringsvägen konsumtion av dricksvatten ur brunn med grundvatten uranhal-ter över gränsvärdena från WHO:s och EU:s dricksvattendirektiv. Detta är en påminnelse

om att dricksvattenbrunnar nära askdeponier eller stora utfyllnader bör beaktas särskilt och möjliga doser ska utvärderas för de omständigheter som gäller det enskilda fallet.

In document Dnr SSM 2011/1133 (Page 18-22)