• No results found

Samtliga intervjuade lärare menar att relationen mellan lärare och elever samt mellan eleverna i gruppen är avgörande för kunskapsutvecklingen.

Emelie: Den är jätteviktig! Det kan ju va att du som lärare kan ju leda, du som lärare kan ju skapa en tryggare miljö med att vara käck eller trevlig eller vad det nu kan vara. Men jag tror att det är relationen elever emellan som är den som är viktigast. Jag har ju bara mig själv att jobba med så jag vet ju vad jag bör göra för mina elever men hur ska jag göra så att de här två kan jobba tillsammans?

Petra: Om man får deras respekt så gör de oftast som man säger, du har lite mer vunnet redan från början eftersom du är en yrkes, professionell liksom. Det handlar mer om någon slags förtroende. De vet att jag gör det här för att jag tror på det och de har förtroende för att jag har valt det här upplägget för att de kommer att lära sig något och jag har förtroende för att de vill lära sig så.

Sara: Det tycker jag är det viktigaste! Jag känner att när vi har bra relation så har de nån tillit till mig … jag har höga förväntningar på dem. Om de tror mig då kommer de att lära sig. Då kan det bli att de utvecklas, relation är jätteviktigt!

Ola: Den är ju så klart viktig. Man måste ju bjuda på sig själv … det är ju jättekul att se när de samarbetar sinsemellan och när någon förklarar för någon annan och hjälper varandra med uppgifter eller, det är bland det viktigaste.

Alla lärare anser att en faktor som kan underlätta i mötet mellan lärare och elever är om eleverna har liknande intressen, är i samma ålder eller har liknande social- och kulturell bakgrund. Några lärare påpekar att det finns en skillnad i relationen mellan lärare och elever i undervisningssituationen och den relation man kan ha med elever privat.

49

Johan: Visst är det lättare att i det mötet relatera mest till det oavsett nationalitet, så den som är mest lik en själv och har … och vars bakgrund liknar ens egen och … vi har alla en roll och ett skäl och det är inte en naturlig situation och därav menar jag att de som är närmast en själv i ålder och i bakgrund där kan man nog hitta ett gemensamt språk oavsett om de är nybörjare … någon som man även som person kan relatera till, i, med hänseende på erfarenhet, intresse och utbildningsbakgrund.

Ola: Alltså generellt kan jag tycka att européer och/eller högutbildade är lättast, men det är klart att det finns individuella skillnader… studieväg tre är ju lätt. De är ju medvetna själva och efterfrågar vad de vill och vad de behöver. Alla studievägar är ju på ett sätt roliga men visst man måste ju verkligen stuva om sig i huvudet. Det som slagit mig under alla år är ju hur lika alla är egentligen. Det snackas ju så mycket om att de är så och de är så men ändå, man är lika. Man kan skämta om samma saker.

Lena: Ja men det är klart. Skulle jag träffa eleverna privat så, då vet jag med mig själv att då skulle jag absolut ha lättast för att sitta och prata med nån som är studieväg tre och som, var lite lika … Det har väldigt stor betydelse vilken socioekonomisk bakgrund eleverna har för ens undervisning blir. När det ligger nära en själv då fångar man in saker per automatik.

Sara: Människor som har invandrarbakgrund eftersom jag själv har det. De kan se mig lite som en förebild. De lyssnar på mig på ett annat sätt för jag förstår dem på ett annat sätt.

Petra: Det är väl mer personkemi på den nivån ... Jag är ganska hård när jag är lärare för att jag har höga förväntningar alltså inte att jag tycker att alla ska vara på elitnivå utan jag utgår från mig själv och det betyder att jag vill lära mig och du vill lära dig… jag är hård men jag är fortfarande ödmjuk … Du måste se dina elever, känna igen deras sätt att kanske vara.

Likaledes uppfattas elevernas vilja till att integrera sig i samhället som en underlättande faktor av lärarna.

Sara: Ja, anpassa dig till samhället, vara delaktig. SFI har betydelse för människor som kommer hit och vill integrera sig.

50 viktig för kunskapsutvecklingen.

Ammar: Om man har en bra relation med sin lärare så lär man sig snabbare.

Hussein: Om den lärare snäll, jag måste respektera henne och komma till henne … hon måste förstå vad han tänker och hon kan lära honom.

Khaled: Om lärare snäll om så hela tiden du vill komma till skolan och studera mer och mer och mer.

Ali: Det beror på vilket samband eller vilken man har till lärare…

Ammar: Man blir glad när man kommer till skolan om läraren inte så sträng, men om lärare sträng…

Khaled: Det är roligare att gå till skolan om finns bra kompisar. Det blir roligt med det andra också.

Ammar: Det hjälper mycket om man har roligare så att man känner en annan kultur och ett annat samhälle. Man börjar fråga och blir nyfiken och det spelar mycket roll mellan människor.

Hussein: Det är mycket viktigt att man är bra kompisar… om jag kommer och de alla säger Hej! De pratar allt. Det är bra, det känns bra. Det blir lugnt, det blir ingen stress. Många kompisar jag får, men problem på det alla kompis som viktig och stannar du får dem bara på en rolig plats, inte på skit… det är perfekt om du får allting. Om du träffar fin lärare, fin grupp och du går till fin skola och relation blir också utanför. De är tillsammans.

Samtliga elever menar att relationen är viktig på ett personligt plan. Flera elever uttrycker att ett personligt bemötande från läraren är avgörande för om de överhuvudtaget vill delta i undervisningen. Snälla och förstående lärare är det som samtliga deltagare nämner som en viktig faktor då det gäller att underlätta för relationsskapandet.

Hussein: Om den lärare snäll, jag måste respektera henne och komma till henne … innan hon lär honom svenska hon måste förstå vad han tänker och hon kan lära honom. Khaled: Det måste lärare snäll och allt och så. Om lärare snäll om så hela tiden, du vill komma till skolan och studera mer och mer och mer. Hon måste snäll. Hon hjälpa alla. Hon hjälpa och såna saker…

51

Hussein: En lärare förstår inte vad hon är på. Jag vet inte om hon förstår vad hon är men jag är säker att hon förstår inte vad hon är på, därför hon har ingen relation eller kontakt med eleverna och hennes kurs går inte bra inne. Men ut hon visar chefen och chefen visar också. Det finns stort ljuger för chefen behöver såna människor. Hennes relation är med tavlan och inte med eleverna. Hon frågar aldrig nån hur mår du?

Khaled: Annars kommer du till skolan och sitta. Om man inte har en bra relation med sin lärare, sen det blir ingenting. Sen det blir hemma stanna, eller du hela tiden du ringa sjuk, sjuk, sjuk och stanna hemma och sova.

Hussein: Om hon är inte snäll, om hon bara arg och skriker hela tiden, jag gör ingenting. Ali: Hon pratade mycket med mig som lärare hur man kan jobba. Vi pratade mycket om de här sakerna. Hon jättesnäll lärare.

Hussein: Lärare är inte läkare. Läkare när såg sjuk tänka och bestämma medicin. Men lärare behöver inte det, bara bli människa. Vad säger dig ditt hjärta? Vad är kärlek? En känsla sitter inte i huvet. Det sitter i själen.

Ammar: Man orkar komma till skolan om man ser någon som smile, som skrattar.

Hussein

:

Hon skulle hjälpa mig med en sak. Och sen hon hjälpa mig med papper jag behöver eller saker jag behöver, grejer jag behöver och sen jag säger Tack! Och hon säger: säg inte till mig tack det är mitt jobb. Du vet…men när hon säger det är mitt jobb, verkligen jag behöver inte säga Tack…för detta. För du visar som om du, det är inte med människor att göra. Så jag kan lägga alla papper på maskin och fixa. Hjälp behöver känsla…hjälp det behöver känsla. Man kan inte köpa hjälp. Om du betalar för nånting du behöver inte säga tack. Och det är inte med pengar att göra. Man måste bli som person på det. Som om en hjälpa eller som respekt mellan människor det blir. Om människor behöver hjälp jag hjälpa honom. Det behöver inte bli ditt jobb. Man kan inte säga det är mitt jobb. Om du hjälper människor du kan inte tänka det är ditt jobb att hjälpa. Andra han har samma jobb men han inte hjälpa. Det kan du inte säga att det är mitt jobb. Hjälp går inte med jobb. Det finns ingenting som heter du jobba hjälper. Hör du någon sån? Det handlar inte om vad man tycker. Det är en känsla. Du kan inte slå nån och säga jag hjälper honom. Det är fantasi. Det går inte mellan två människor. Det går mellan nånting annat. Som du har inte med honom och göra och han säger inte till dig tack också… Om

52

människor säger tack till en annan människa, det betyder att det är en annan människa han hjälper. Om du säger att det är ditt jobb. Det betyder att man säger jag är inte en människa. Om jag säger att det betyder att det är inte jag som person, jag heter… utan det är du i ditt jobb. Det är bara ditt jobb. Men kanske du är inte en bra människa men det är ditt jobb som säger till dig att göra det. Men du är kanske inte en människa. Du är kanske som en maskin. Kan lägga alla det på en maskin och fixa. Du och det är inte bra. För att om en människa hjälper någon det är inte bara den människa som ska hjälpa honom han måste säga tack. Den som hjälper människor måste säga tack själv för att det finns människor att hjälpa. För det är som en relation mellan människor. Det är en relation om människor hjälper varandra så blir deras liv bättre. Om det finns ingen relation blir det bara som det är ditt jobb att göra det. Kanske du imorgon är anställd på ett jobb som du är mot mig och då säger du att det är ditt jobb också. Var är personlighet på det?

En sträng och oförstående lärare är alltså, för eleverna, ett allvarligt hinder i mötet Hussein: Jag känner mycket nervös. Jag förstår ingenting, och de frågar mig: vad heter du? Vilken adress? Hur studerar du i hemland? Och vilken datum är du född? Och stad också landet. Och jag kan inte svara. Jag säger till henne jag måste flytta till annan skola. Den grupp mycket snabb och jag kan inte stanna. Snälla kan du hjälpa mig? Nej, nej, nej! Du måste stanna! Vad ska jag göra nu?

Ammar: Jag läste sex månader i Komvux och jag springde efter det. Jag rymde direkt. Det var så strängt och man alltså de måste förstå att de människor som kommer som vuxen till Sverige, alltså det är inte alla som orkar att läsa. Om jag kom lite försent, fem, tio minuter, ja det kommmer i arg. Jag hade en dålig relation med en lärare, en jättedålig relation. Så jag orkade inte göra nånting. Jag hade mycket stress.

Khaled: Om lärare inte snäll. Hon bara så. Det går inte.

Hussein: En dag jag har nånting så viktigt så jag måste gå. Jag är i skolan och jag har saker jag måste göra. Jag går till henne och säger: Ursäkta, jag måste ut nu och hon säger: Det går inte. Du kan inte ut. Jag är bara tyst och kollar på henne. Hon förstår mig fel. Hon tror jag behöver fråga henne om ja eller nej. Hon förstår inte att vi är människor och att vi har respekt med varandra. Du kan inte tänka på människor som en stol, och jag säger till henne: Förlåt att jag säger detta till dig. Det var ingen fråga. Det handlar bara

53 om relation och respekt.

Ett viktigt hinder då det gäller känslan av att kunna känna sig respekterad är, anser eleverna, att de inte, under SFI-utbildningen, blir bemötta som vuxna individer med utbildning och erfarenheter.

Ali: Men det finns inte svenska lärare för att lyssna … jag förklarar för dem att jag lär mig ingenting här. Jag kan läsa boken hemma, ni bara delar ut papper och vi sitter på stolen och grammatik kan jag läsa hemma. Jag behöver någon som lära mig prata och lyssna … jag vet inte förskolan och undervisar svenska och lärare har inte utbildning. Vem har utbildning på den här skolan? I mitt land finns inte arabiska lärare som har inte utbildning. Det går inte.

Ammar: Som jag sagt att det finns många som kommer och med utbildning och det finns många som har inte utbilda sig. Och då måste man göra skillnad.

Ali: De frågar inte mig, de frågar ingenting. När jag kom till SFI … och sitta med eleverna i klassen och eleverna är olika nivå … ja, de som analfabeter i samma grupp. Jag sitter och väntar och jag frågar lärare. Det går inte att sitta här, jag accepterar alla men.. han kan ingenting och jag vill lära mig. Alltid kommer han lärare och hon arabiska. Hon kan inte grammatik. En månad, jag pratar med dem. Det här går inte jag vill inte. Jag vill flytta till andra skolan … en månad och en halv och ingenting.

Ammar: Många invandrare som kommer från andra länder de har ingen utbildning. De som har det går snabbare och jag hade problem i klassen var blandad … ibland kommer människor som frågar dumma frågor och det tar tid … de som har utbildning lära sig mycket snabbare och det är bra för samhället.

Några elever pekar på vikten av att känna sig delaktig och respektfullt bemötta och lyssnade på.

Ali: Hon frågar oss vad vill ni? Det är jättefint. Tänka att du som har erfarenhet av svenska och kom till eleverna och prata med eleverna vad saknar ni? Vilken kunskap? Khaled: Om jag går in i skolan och det finns problem inne i skolan och jag tycker inte detta skolan. Jag kan säga jag vill inte studera denna skolan. Jag vill studera annan. Ammar: Vi alltid lärare diskutera med oss. Vad ska ni göra? Vi fick bestämma. Ibland vi fick bestämma eller vi bestämde jättemycket.

54

Ali: När jag gick till D-kursen och det problem hände med lärare jag tror de blev rädda om mig. Att jag kanske pratar med arbetsförmedlingen eller med de andra eller. Lämna honom till vad han vill, men jag sa till henne att det är bra att vi pratar med varandra men det räcker inte. Men hon lyssnat …