• No results found

Merparten av lärarna anser att kärnan i SFI-uppdraget är att lära ut det svenska språket. Då det gäller syftet med utbildningen anser några lärare att detta är att få eleverna att känna sig välkomna och trygga i gruppen och andra menar att syftet är att motivera eleverna till studier och få dem att bli goda samhällsmedborgare.

41

Ola: Kärnan? Det är ju så klart att lära ut svenska men jag kan också känna att få folk att känna sig välkomna och trivas.

Johan: …att få nyanlända, att hjälpa dem, vägleda dem, undervisa dem så att de tillägnar sig språket i första hand för att de ska klara sig på svenska, i det svenska samhället … kanske bemäktiga sig det som en vuxen medlem ska kunna göra i det här landet … Sara: Målet för SFI är ju klart att de ska lära sig svenska och kunna anpassa sig i samhället och så … skapa goda relationer och motivera dem som inte är motiverade, det är kärnan.

Emelie: Kärnan i uppdraget är att varje elev… hmmm… det är målet. Målet är att mina elever ska kunna, ha de grundläggande färdigheterna innan de kommer ut för att de ska gå vidare i livet helt enkelt. Sen i det så handlar det om att bli en bra samhällsmedborgare så klart. Då har du ju kulturen, Sverigekunskapen eller vad man nu ska säga att det kallas för.

Petra: Undervisning i svenska språket, vad skulle det annars kunna vara? Jag tar för givet att det är det som är kärnan. Ja visst, det här sociala och att de behöver hjälp med ditten och datten det ingår ju. Allting som jag lär ut kommer ju i ett paket med normer och kultur och allt det där också om hur vi lever och hur jag ser på världen och så vidare. Sen tycker jag att vi ska, vissa värderingar i Sverige står jag verkligen för och jag tycker att när man kommer hit så … jag tycker ändå att de ska läras ut. Till exempel män och kvinnors lika rättigheter.

Sara: Anpassa sig till samhället, vara delaktig. SFI har betydelse för människor som kommer hit och vill integrera sig.

Johan: Så måste man ju förankra demokratiska värderingar, jämställdhet mellan kvinnor och män i varje moment på SFI-utbildningen och inte diskriminera … jag ser inget fel i att rent deduktivt påpeka vad som är rätt och fel, sant och falskt …

Eva menar dock att det inte ingår i hennes uppdrag att förmedla samhällets normer och värderingar till deltagarna

Eva: Vuxenperspektivet är nummer ett i SFI. Det är kärnan i SFI-uppdraget. Att bemöta folk på samma plan … Jag har inte nånting med deras situation att göra egentligen. Det ligger inte i mitt uppdrag att pekpinna, säga hur saker och ting fungerar utifrån min

42 livssyn. Det ligger verkligen inte i mitt uppdrag.

Samtidigt uttrycker hon att SFI är viktigt framförallt för nästa generation.

Eva: Jag tror att SFI är nödvändigt för kommande generationer, alltså för andra generationens barn. Jag tror att det är nödvändigt i ett jämställdhetsperspektiv, nu tänker jag framförallt på kvinnor, att de ska ha en chans att komma ut och skapa sig egna kontaktnät.

Några lärare upplever att styrdokumenten, liksom regler bestämda från samhället eller utbildningsföretaget kan liknas vid en hjälp eller ett stöd mot vilken man kan luta sig när man känner sig osäker på hur man ska förhålla sig

Petra: … så är jag väl av den åsikten att om det nu är det som man ger sig in i så ska man också följa det som, som förväntas av en. I SFI är det verkligen helt fritt, bara fokus på färdigheterna. De säger att jag ska fokusera på de här färdigheterna men sen så kan jag tänka mig att vissa lärare tänker Shit! Jag önskar att det fanns mer av det här ska du ta upp. Det står inte så mycket förutom ha kännedom om det ena eller det andra kopplat till yrkesliv, arbetsliv och samhällsliv, men egentligen så får du inte så mycket mer hjälp. Emelie: Jag tror att om du har de fyra färdigheterna hela tiden i åtanke så utgår du ifrån det. Jag planerar min undervisning med tanke på att de ska få träna muntlig färdighet, sin läsfärdighet, sin hörförståelse och sin skrivfärdighet för varje pass. Alltså kursplanerna är ju det praktiska elementet du ska sträva mot själva läroplanen i sitt höga jag. Sen får man ju gå tillbaka till läroplanen och se, okej, vad behöver en SFI-elev kunna för att bli färdig helt enkelt. Det måste finnas någon slags struktur eller en pedagogisk didaktisk, ja, redskap och verktyg för hur du ska leda din undervisning och ja, veta vad målet är, för det vet du inte som ny. Eller att det finns en SFI-läroplan att följa. Kanske mer strukturerat?

Eva: Om man backar några år tillbaka så såg SFI väldigt olika ut på olika orter. Det kunde skilja väldigt mycket. På det viset tycker jag att det är bra att det finns styrdokument. Lena: Det som jag tycker om man ska titta på kursplaner och läroplaner så är det ju mycket individen i fokus och individens frihet liksom inom ramen för studierna och så. Man talar mycket om att man ska individualisera undervisningen alltså hela strukturen inom SFI är uppbyggd på individen … I nån mening kan jag känna att man är ganska fri.

43

Jag tänker inte västerländsk humanism när jag undervisar och jag tänker inte människolivets okränkbarhet när jag undervisar. Jag kanske lägger mer liksom fokus på den här sista delen om alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor.

Även flertalet av de intervjuade eleverna anser att kärnan i SFI-utbildningen är att lära sig svenska. De uppfattar syftet med SFI som en väg in i samhället, till att få ett arbete och för att kunna kommunicera med andra människor.

Khaled: Jag ville lära mig svenska och jag ville lära läsa och skriva. Du måste, du måste läsa och skriva och sen ska du träffas människor och vilket språk ska du prata?

Ammar: Jag började studera SFI för att komma in i samhället och i det i landet, hitta jobb kanske. Man får utbilda sig, det är viktigt att, nummer ett att plugga och utbilda mig för att komma in.

Ali: Alla vi tänka på Sverige det är mitt land. Jag sitter här och det betyder att Sverige är mitt land. Jag tänker på Sverige.

Khaled: … i skolan de bara läsa och skriva. De pratar lite svenska men inte hela tiden. Första dagen ska de fråga vad heter du? I vilket land du kommer? Hur gammal är du? Och såna saker.

Hussein menar dock att det kanske finns något annat som är viktigare än SFI-utbildningen om arbete skulle vara målet.

Hussein: När man tänker SFI inte bara språk, därför språk är dörren till liv. Den skolan är dörren till liv och liv är inte bara språk … du behöver språk för att prata med andra, du går till SFI och tänker det är en språklärarplats, men måste tänka det är nånting mer, en livläraplats. Först det finns nånting, SFI, arbetsförmedlingen och social kontakt. De säger människor måste lära och ha SFI för att de ska hitta jobb, hur viktigt SFI för att hitta jobb här? Hur många människor de klarar SFI och de har inget jobb och de som går inte till skolan och de har jobb? Och hur många människor klarar SFI och de kan inte prata svenska alls? Och människor går inte till skolan och de kan prata svenska så bra, det har med relation att göra. De som hittar jobb betyder de har många människor hjälpa och kontakt.

44

etableringsersättning - är dessa medvetna om att det finns ett krav på deltagande i utbildningen. SFI-utbildningen är ett ”måste” vilket, menar samtliga intervjuade elever, är bestämt av myndigheter som Socialförvaltningen och Arbetsförmedlingen.

Kahled: Det är 100% socialen som sa om du inte går till skolan det finns inga pengar, det finns ingenting.

Ammar: Man måste, man tvungen studera i början för att ha något bidrag, det som heter etableringsersättning. Det är från arbetsförmedlingen. Om man inte går till SFI, man får inte.

Hussein: För att jag måste. En människa som är trött och sjuk, de säger till dig att du måste, om jag säger jag kan inte gå, om du säger att du är sjuk och kan inte och jag är trött i huvudet, ska de säga till dig saker som är mer jobbiga än skolan, praktik, som de skickar eller fixar till dig. Praktik utan chans till jobb, utan lova.