• No results found

Dotazník

In document ŠKOLNÍ ZRALOST (Page 42-47)

Dotazník jsme rozeslali do 90 mateřských škol v Libereckém kraji emailem s prů-vodním dopisem, ve kterém se autorka představila, uvedla důvody rozeslání dotaz-níku a požádala učitelky o spolupráci.

Předpokládaná velikost výzkumného vzorku byla 40 – 50 dětí v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. Zpátky jsme obdrželi 14 vyplněných do-tazníků, které dohromady obsahovaly vzorek 255 dětí.

10.3 Jiráskův orientační test školní zralosti

Abychom zjistili, jaká je připravenost dětí na školní docházku v posledním roce před zahájením povinné školní docházky a abychom mohli porovnávat výkony dětí s odkladem školní docházky po roce, provedli jsme Jiráskův orientační test školní zralosti s 35 dětmi (z toho 7 dětí s odkladem školní docházky). Testy všech dětí jsme vyhodnotili dle výše uvedených kritérií a výsledky jsme zpracovali do tabulky a grafu.

11 Výsledky průzkumu

11.1 Dotazník

Položka č. 1 v dotazníku Počet (pozorovaných) dětí v posledním roce před zahá-jením povinné školní docházky.

Položka č. 2 v dotazníku Počet dětí bez obtíží v oblastech školní zralosti.

Tabulka 3: Počet pozorovaných dětí celkem a dětí bez obtíží v oblastech školní zralosti

Celkem Chlapci Dívky

Počet dětí 255 142 113

Děti bez obtíží 124 53 71

Procento z celku 49% 21% 28%

Z tabulky vidíme, že z celkového počtu 255 pozorovaných dětí 124 dětí nevy-kazuje žádné obtíže v oblastech školní zralosti, což odpovídá 49 %. Z 28 % se na tom-to výsledku podílí dívky a z 21 % chlapci.

Položky 3 – 9 zkoumají, jaká je nejproblematičtější oblast školní zralosti:

Narušená komunikační schopnost (NKS)

Pozornost a soustředěnost

Grafomotorika

Myšlení

Sociální oblast

Nevyhraněná lateralita

Celková nezralost

Graf 4: Problematické oblasti školní zralosti

NKS 27%

Pozornost a soustředěnost 35%

Grafomotorika 31%

Myšlení 26%

Sociální oblast 13%

Nevyhraněná lateralita 8%

Celková nezralost 20%

NKS

Pozornost a soustředěnost Grafomotorika

Myšlení Sociální oblast Nevyhraněná lateralita Celková nezralost

Tabulka 4: Problematické oblasti školní zralosti

a soustředěnost 35% 89 59 30

Grafomotorika 31% 79 58 21

Myšlení 26% 66 37 32

Sociální oblast 13% 33 22 11

Nevyhraněná

lateralita 8% 20 16 4

Celková nezralost 20% 52 32 20

Některé děti vykazují obtíže ve více oblastech, proto je součet větší než 100 %.

Ve výše uvedeném grafu vidíme, ve kterých oblastech školní zralosti mají děti problémy. Nejproblematičtější oblastí je tedy pozornost a soustředěnost, což je odpo-věď na naší výzkumnou otázku. Na druhém místě je grafomotorika a na třetím místě narušená komunikační schopnost. Následuje myšlení, celková nezralost, obtíže v so-ciální a emoční oblasti a nakonec nevyhraněná lateralita.

Položka č. 10 v dotazníku: Odklad školní docházky.

Posledním sledovaným kritériem byl odklad školní docházky. Z našich 255 sle-dovaných dětí byl odklad školní docházky udělen 47 dětem, což odpovídá 18 %. Na tomto výsledku se ze 13 % podílí chlapci a z 5 % dívky.

Tabulka 5: Děti po odkladu školní docházky

Děti po odkladu školní docházky

Celkem Chlapci Dívky

47 34 12

18 % 13 % 5 %

Porovnání se statistikami: Dittrich uvádí, že v polovině 80. let mělo odklad školní docházky cca 13 % dětí (1993, s. 18). V roce 2013 to bylo již cca 15 % dětí (Nebřenský, 2013). V naší průzkumné části jsme dospěli k výsledku 18 % dětí s odkladem školní docházky. Tento rozdíl je jistě dán tím, že se zde nejedná o výzkum v pravém slova smyslu, vzorek sledovaných dětí není dostatečně velký a závisí zde zejména na tom, které mateřské školy byly ochotny spolupracovat, není zde žádné rovnocené zastou-pení konkrétních typů mateřských škol.

11.2 Jiráskův orientační test školní zralosti

Jak je vidět z výše uvedeného grafu a tabulky, nejvíce dětí dosáhlo výkonu prů-měrného, konkrétně 31 % dětí. Na druhém místě jsou výkony slabšího průměru, kte-rých dosáhlo 23 % dětí, a nadprůměru, který odpovídá 20 % dětí. Následuje výrazný nadprůměr se 14 % dětí, podprůměr s 9 % dětí a nejméně zastoupena je velmi slabá úroveň výkonu, konkrétně 3 % dětí. Dá se říci, že výsledky testů znázorněné v grafu korespondují s Gaussovou křivkou rozložení IQ v populaci.

Graf 5: Výsledky Jiráskova orientačního testu školní zralosti

Nadprůměr Průměr Slabší průměr Podprůměr Velmi slabá úroveň 0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

Úroveň školní zralosti

Počet dě

Tabulka 6: Výsledky Jiráskova orientačního testu školní zralosti

Úroveň školní zralosti Počet dětí Vyjádřeno v procentech

Výrazný nadprůměr 5 14%

Nadprůměr 7 20%

Průměr 11 31%

Slabší průměr 8 23%

Podprůměr 3 9%

Velmi slabá úroveň 1 3%

12 Cíl bakalářské práce

Cíl 1: Zjistit, jaká je nejproblematičtější oblast školní zralosti.

Tento cíl byl splněn. Z výsledků vyplynulo, že nejproblematičtější oblastí školní zralosti je pozornost a soustředěnost, která činí problémy 35 % dětí v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. Druhou nejproblematičtější oblastí je grafomotorika. Problémy v grafomotorice vykazuje 31 % dětí. Další, třetí nejproble-matičtější oblastí je narušená komunikační schopnost s 27 %. Problémy v kognitivní oblasti má 26 % dětí a jako celkově nezralých se jeví 20 % dětí. Problémy v sociální oblasti se objevují u 13 % dětí a 8 % dětí v předškolním věku nemá vyhraněnou late-ralitu.

Cíl 2: Zjistit pomocí Jiráskova orientačního testu školní zralosti, jaká je připra-venost dětí na školní docházku v posledním roce před zahájením povinné školní do-cházky.

Z výsledků Jiráskova orientačního testu školní zralosti, který jsme zadali 35 dě-tem v posledím roce před zahájením povinné školní docházky, jsme zjistili, že nejvíce dětí dosáhlo výkonu průměrného, konkrétně 31 % dětí. Na druhém místě jsou výko-ny slabšího průměru, kterých dosáhlo 23 % dětí, a nadprůměru, který odpovídá 20 %

dětí. Následuje výrazný nadprůměr se 14 % dětí, podprůměr s 9 % dětí a nejméně za-stoupena je velmi slabá úroveň výkonu, konkrétně 3 % dětí.

13 Ověření předpokladů průzkumu

1. předpoklad: Lze předpokládat, že narušená komunikační schopnost je u dětí v posledním roce před zahájením povinné školní docházky častější než nezra-lost v sociální oblasti.

Předpoklad byl ověřen jako platný. Dle výsledků průzkumu se narušená komuni-kační schopnost vyskytuje u 27 % dětí v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, zatímco nezralost v sociální oblasti se objevuje u 12 % dětí.

2. předpoklad: Lze předpokládat, že oblast grafomotoriky bude lépe rozvi-nuta u dívek než u chlapců.

Tento předpoklad byl ověřen jako platný. Obtíže v oblasti grafomotoriky vy-kazuje 23 % chlapců a 8 % dívek.

14 Kazuistiky

In document ŠKOLNÍ ZRALOST (Page 42-47)

Related documents