• No results found

DOTAZNÍK ZAMĚŘENÝ NA HODNOCENÍ NOVÉ PLOŠNÉ TEXTILIE

In document 1.1 Bio móda (Page 68-72)

2 VÝROBA PLOŠNÉ TEXTILIE

3 DOTAZNÍK ZAMĚŘENÝ NA HODNOCENÍ NOVÉ PLOŠNÉ TEXTILIE

V závěru předchozí kapitoly jsem jako nejvhodnější technologii výroby plošných textilií z magnetických pásek z audiokazet navrhla technologii ručního háčkování. Touto tech-nologií jsem zhotovila 10 vzorků plošných textilií (volná příloha č. 1; příloha A, str. I - X). Ty jsem v rámci této kapitoly předložila před skupinu 30 respondentů a na základě mnou sestaveného krátkého dotazníku vedla s jedním po druhém řízené rozho-vory o tom, jak na ně působí z hlediska estetiky a omaku, a zapisovala si jejich odpově-di. Podobu mého dotazníku najdete v příloze B této diplomové práce na straně XXVIII.

Z důvodu, který objasním v následující kapitole, jsem se rozhodla předložit své vzorky k hodnocení 30členné skupině respondentek ve věku mezi 20 – 40 lety.

Vzorky jsem rozložila na desku stolu ve dvou řadách nad sebou. Do první řa-dy, tj. do řady blíže k respondentce, jsem rozložila 5 vzorků patřících do skupiny A a do druhé řady 5 vzorků patřících do skupiny B. Všechny vzorky v obou řadách byly ozna-čeny písmenem dané skupiny a číslem vzorku, o jejichž významu jsem se již zmiňovala v závěru předchozí kapitoly (obr. 40).

Obr. 40 Počáteční rozložení hodnocených vzorků ručně háčkovaných plošných textilií z magnetických pásek z audiokazet na desce stolu

Poté, co se respondentka pohodlně usadila ke stolu s rozloženými vzorky, zapsa-la jsem si její pořadové číslo, věk a začazapsa-la jí pokládat otázky ze svého dotazníku.

První otázka se však netýkala ani estetiky ani omaku. Tuto otázku jsem na úvod svého dotazníku zařadila proto, že mě zajímalo, jestli je na vzorcích na první pohled patrné, z čeho jsou vyrobeny. Pouze 8 % respondentek, tj. 2 respondentky, odpovědělo rovnou, že si myslí, že vzorky jsou vyrobeny z magnetických pásek z audiokazet. Zbý-vajících 92 %, tj. 28 respondentek, si myslelo, že každá skupina je zhotovená z jiné vý-chozí suroviny a magnetickou pásku z audiokazety tipovaly pouze u skupiny A.

Dalšími třemi otázkami jsem již zjišťovala, jak předložené vzorky působí na re-spondentku z hlediska estetiky, a poslední otázkou jsem zjišťovala, jak předložené vzorky působí na respondentku z hlediska omaku.

3.1 Hodnocení estetického dojmu

V této podkapitole Vás seznámím s výsledky první části mého dotazníku zaměřující se na estetický dojem respondentek z předložených ručně háčkovaných vzorků plošných textilií z magnetických pásek z audiokazet.

Na otázku „Líbí se Vám dvoubarevné provedení předložených vzorků?“ odpo-vědělo 100 % respondentek, tj. všech 30 respondentek, ano.

Na otázku „Jaká ze skupin předložených vzorků se Vám líbí více“ odpovědě-lo 27 % respondentek, tj. 8 respondentek, skupina A a 73 % respondentek, tj. 22 re-spondentek, skupina B (graf 1).

Graf 1 Grafické zpracování výsledků třetí otázky dotazníku skupina A skupina B

Poslední otázka z první části mého dotazníku, kterou jsem respondentkám polo-žila, byla formou úkolu, který zněl „Seřaďte předložené vzorky ze skupiny, kterou jste vybraly v předchozí otázce, od vzorku, který se Vám líbí nejvíce po vzorek, který se Vám líbí nejméně.“

Jelikož 73 % respondentek se více líbila skupina B, vyhodnotila jsem vzorky pouze v této skupině.

Největší úspěch měl u respondentek vzorek B5. Na druhém místě byl vzo-rek B4, na třetím místě vzovzo-rek B3, na čtvrtém místě vzovzo-rek B1 a nejméně respondentky zaujal vzorek B2 (graf 2).

Graf 2 Grafické zpracování výsledků čtvrté otázky dotazníku

3.2 Hodnocení vlastností omaku

V této podkapitole Vás seznámím s výsledky druhé části mého dotazníku zaměřující se na dojem respondentek z omaku předložených ručně háčkovaných vzorků plošných textilií z magnetických pásek z audiokazet.

Před tím, než jsem respondentce přečetla otázku, požádala jsem ji o zakrytí očí nasazením oční masky a aby položila ruce dlaněmi na stůl. Poté jsem před ni na desku

0

stolu položila dvojici vzorků, na jejichž výrobu byl použit stejný vzor, ale jeden ze vzorků byl zhotoven z pásky ve výchozím stavu, tj. patřil do skupiny A a druhý z pásky zatížené tahovou deformací, tj. patřil do skupiny B. Dále jsem respondentce navedla ruce nad předložené vzorky, a položila jí pravou ruku dlaní na pravý vzorek a levou ruku dlaní na levý vzorek. Respondentka se mohla vzorků jakkoliv dotýkat, přejíždět po nich prsty, mačkat je v dlaních a na základě svých subjektivních pocitů se rozhodnout, jestli je jí příjemnější kontakt s levým vzorkem anebo s pravým vzorkem. Každá re-spondentka takto hodnotila celkem dva páry vzorků. Nejprve jsem před ně položila vzorky A1 a B1 háčkované krátkým sloupkem a poté vzorky A4 a B2 háčkované dlou-hým sloupkem.

Na otázku „Jaký z předložených vzorků Vám je příjemnější na omak?“ odpově-dělo v obou případech 100 % respondentek, tj. všech 30 respondentek, skupina B.

3.3 Závěry z kapitoly 3

V této, v pořadí již třetí kapitole experimentální části mé diplomové práce jsem sestavi-la dotazník zaměřený na hodnocení vsestavi-lastností omaku a estetického dojmu ručně háčko-vaných plošných textilií z magnetických pásek z audiokazet. Na základě tohoto dotaz-níku jsem s 30 respondentkami ve věku mezi 20 – 40 lety provedla hodnocení ručně háčkovaných vzorků plošných textilií, které jsem zhotovila v rámci druhé kapitoly a jejich odpovědi jsem zpracovala.

Zpracováním odpovědí na otázky, které se týkaly hodnocení estetického dojmu, jsem zjistila, že dvoubarevné provedení vzorků se líbilo všem respondentkám.

73 % respondentek se více líbily vzorky zhotovené z pásky zatížené tahovou deformací.

A že největší úspěch u nich měli jejich krajkoví zástupci v čele s dvoubarevnou krajkou z dvakrát a čtyřikrát nahozeného sloupku. Zpracováním odpovědí na poslední otázku, která se týkala hodnocení vlastností omaku, jsem zjistila, že příjemnější byl respondent-kám fyzický kontakt se vzorky zhotovenými z pásky zatížené tahovou deformací.

Díky výše zmíněnému jsem se rozhodla navrhnout do své oděvní kolekce dvou-barevnou ručně háčkovanou plošnou textilii v podobě krajky z magnetických pásek z audiokazet zatížených tahovou deformací.

In document 1.1 Bio móda (Page 68-72)