• No results found

SONIC FABRIC

In document 1.1 Bio móda (Page 29-34)

1.2 Současný stav druhotného využití magnetické pásky z audiokazety

1.2.1 SONIC FABRIC

SONIC FABRIC je počin zvukové a konceptuální umělkyně, která se narodila ro-ku 1968 v Englewoodu v New Jersey a v současné době žije a tvoří v Texasu, Alyce Santoro (obr. 8) [11, 12].

Obr. 8 Americká zvuková a konceptuální umělkyně Alyce Santoro [12]

SONIC FABRIC lze do češtiny přeložit jako akustická plošná textilie. Jedná se o tkanou plošnou textilii, jejíž osnovní nitě tvoří 100% polyester a tradiční textilní útko-vé nitě jsou nahrazeny magnetickými páskami z audiokazet, které již doslouži-ly (obr. 9). Jak logicky vyplývá, právě díky použití netypického útkového materiálu se vzniklá tkanina stává slyšitelnou. A to tehdy, přejíždí-li se hlavou nějakého audio-přehrávače po jejím povrchu. Tkanina v takovém případě vydává prostřednictvím pře-hrávače prazvláštně zkomolené, dalo by se říci až podvodní, zvuky. Grafický manuál

v pdf formátu i video návod, jak si sám jednoduše sestavit čtečku SONIC FABRIC, naleznete na oficiálních webových stránkách projektu (viz [11]).

Obr. 9 SONIC FABRIC [11]

Alyce Santoro byla fascinována magnetickými páskami a pohrávala si s představami o nich již od raného dětství. Jako malá se svou rodinou závodila na pla-chetnici, na jejíž lanoví často přivazovali krátký úsek magnetické pásky z audiokazety jako jakýsi ukazatel větru. Magnetická páska se pro tento účel perfektně osvědčila, a to zejména pro svou lehkost, velkou citlivost na vítr, extrémní výdrž a schopnost rychlého oschnutí. Inspirací k tvorbě se jí však stala až o několik let později. Prvotním impulzem pro vznik SONIC FABRIC jí bylo objevení existence modlitebních praporků resp. tibet-ských lungt [11]. Pro více informací o těchto modlitebních praporcích odkazuji na [13].

Okamžitě jí připomněly, jak s rodiči využívali magnetickou pásku z audiokazety jako ukazatel větru na jejich plachetnici a ucítila mezi tím přímé spojení. Byla inspirována k tvorbě plošné textilie, která měla akustický potenciál, a to doslova vetkaný do sebe!

Od této chvíle začala intenzivně sbírat audio nahrávky různých, pro ni význam-ných, zvuků na magnetických páskách, které jí provázely životem. Z nasbíraných mag-netických pásek zkusila nejprve plést. Ale struktura výsledné plošné textilie byla příliš volná a vzhled celkově nepodléhal jejím představám. Její dlouholetý přítel ji nabídl, že by mohla vyzkoušet historický tkací stroj (cca ze 40. let minulého století), který vlastní na Rhode Island School of Design. Výsledek ji doslova ohromil a tak našla malou ro-dinnou továrnu v Nové Anglii, která dodnes používá stejné tkací stroje a kde celou tu dobu tato tkanina vzniká.

SONIC FABRIC byla záhy přijata na přehlídku uměleckých děl vyráběných z netradičních recyklovaných materiálů, která se konala v roce 2003 ve Felissimo De-sign House v New Yorku. Alyce Santoro z ní, speciálně pro tuto akci, vyrobila ša-ty (obr. 10 - vlevo), na kterých se také poprvé přesvědčila, že tkanina je dle očekávání skutečně slyšitelná. Tyto šaty doslova uhranuly bubeníka americké rockové skupiny Phish, Jona Fishmana, který ji požádal o vytvoření dalších šatů (obr. 10 - vpravo), které již v únoru téhož roku oblékl na jejich koncertě v Las Vegas.

Obr. 10 Šaty ze SONIC FABRIC: vlevo - úplně první šaty tzv. Sonic Superhero, vpravo - šaty pro Jona Fishmana [12]

Od této doby se začala psát další epocha SONIC FABRIC. Alyce Santoro se za-číná více zabývat doprovodnou zvukovou složkou. Vytváří vlastní alba s kolážemi růz-ných zvuků kolem nás, které nahrává na magnetické pásky, jež používá na tkaní SONIC FABRIC. Do současné doby vytvořila tři alba zvukových koláží pro SONIC FABRIC a to The Sounds of (1/2)Life, Fishdress Fabric a poslední album Between Stations, o kterém si více informací můžete přečíst, a dokonce si poslechnout i všech je-ho 14 skladeb, na oficiálních webových stránkách projektu (viz [11]).

Původní záměr Alyce Santoro byl ten, že SONIC FABRIC se bude využívat vý-hradně v oblasti umění. Jelikož je však silně přesvědčená o tom, že umění může být použitelné i v každodenním životě, navázala spolupráci s mnoha módními návrháři, architekty, designery, dekoratéry atd., kteří aplikací do jejich vlastní tvorby (obr. 11) rozšířili původní oblast působnosti SONIC FABRIC [11].

Obr. 11 Výrobky každodenního života ze SONIC FABRIC: nahoře - sako ze SONIC FABRIC podšité recyklovanými tričky od francouzského umělce Pierra An-drého Senizerguese vyrobené pod jeho autorskou značkou C PAS, do-le - doplňky ze SONIC FABRIC od brazilského umělce Júlia Césara vyrobe-né pod jeho autorskou značkou JÚLIO CÉSAR NYC [14, 15]

1.3 Závěry z kapitoly 1

V této kapitole, uvozující experimentální část mé diplomové práce, jsem navrhla mag-netickou pásku z audiokazety jako netradiční druhotnou surovinu pro zhotovení plošné textilie a charakterizovala ji.

Odpadu v podobě magnetické pásky z audiokazety se nelze zbavit ekologicky, jelikož se skládá standardně ze spodní, základní nosné a vrchní vrstvy, které jsou mate-riálně odlišné a nejdou od sebe mechanicky oddělit. Spodní vrstva je tvořena uhlíkovým potahem, základní nosná vrstva polyesterovým filmem a vrchní vrstva směsí magnetic-kých částic, lepidla a oleje. Aby výrobci dosáhli u svých audiokazet delší životnosti, lepší kvality zvuku, apod., upravují si receptury na směs vrchní vrstvy jejich magnetic-kých pásek. Tyto jejich receptury jsou pochopitelně tajeny a tak nelze zjistit, jinak než odborným rozborem, z čeho se vrchní vrstvy skládají. Jelikož však pracuji s odpadem, který je druhově skutečně velmi rozmanitý, jakékoliv testování je díky tomu bohužel vyloučeno. Z tohoto důvodu nemohu pro magnetickou pásku z audiokazety navrhnout ani testování základní skladby ukazatelů zdravotní nezávadnosti textilních materiálů, které mě doporučily Ing. Taťána Pašiaková z ITC a Ing. Elen Klašková z TZÚ.

Zajímalo mě, jak problematiku zdravotní nezávadnosti řešila Alyce Santoro u své SONIC FABRIC, a proto jsem jí prostřednictvím e-mailu kontaktovala. Alyce Santoro odepsala, že žádné ověření toho, že je SONIC FABRIC zdravotně nezávadná, provedeno nebylo, ale že si nikdo nikdy na žádné zdravotní obtíže nestěžoval. Ani ona sama na sobě při práci s magnetickými páskami nic zvláštního nepozorovala a nepozo-ruje.

Kromě vyjádření pana Pavla Buchara ze SZÚ, který vyloučil negativní vliv magnetického pole vyvolaného magnetickou páskou z audiokazety na lidský organis-mus a postřehů Alyce Santoro a svých vlastních, nemám žádné podložené informace o zdravotní nezávadnosti magnetické pásky z audiokazety. Ráda bych, aby z této di-plomové práce vzešel návrh na nositelnou oděvní kolekci, která bude ohleduplná nejen k životnímu prostředí, ale i k tomu, komu bude určená k nošení. Pokud tomu chci dostát i po výše zmíněném, musím při jejím navrhování dbát na to, aby nedocházelo k dlouhodobému přímému styku plošné textilie zhotovené z této netradiční druhotné suroviny a lidské pokožky.

In document 1.1 Bio móda (Page 29-34)