• No results found

Strojní pletení z pásky zatížené tahovou deformací

In document 1.1 Bio móda (Page 50-54)

2 VÝROBA PLOŠNÉ TEXTILIE

2.3 Technologie výroby plošné textilie z magnetické pásky z audiokazety

2.3.2.2 Strojní pletení

2.3.2.2.2 Strojní pletení z pásky zatížené tahovou deformací

Dle mého očekávání bylo strojní pletení z pásky zatížené tahovou deformací možné. Ze zkušeností, které jsem načerpala ručním pletením, a které se doposud potvrzovaly i u pletení strojního, jsem tentokrát začala pracovat rovnou s druženou páskou (se

stej-ným typem jako jsem používala při ručním pletení, tj. dvě pásky zatížené tahovou de-formací spojené bez zákrutu).

Jako svůj první vzorek jsem zhotovila zátažnou oboulícní pleteninu hlad-kou 1:1 (obr. 27) z jednobarevné družené pásky. Průběh pletení vzorku můžete vidět na fotografiích na obr. 27 dole a výsledný vzorek si můžete detailně prohlédnout na foto-grafii ve skutečné velikosti v příloze A na straně XII.

Obr. 27 Zátažná oboulícní pletenina hladká 1:1: nahoře – použitá vazba: vlevo – lícní strana pleteniny, vpravo – rubní strana pleteniny; dole - průběh pletení na ruč-ním dvoulůžkovém plochém pletacím stroji s děleruč-ním lůžka 7E od společnos-ti VEB Elite – Diamant na Pletárně Katedry texspolečnos-tilních technologií

Jelikož páska zatížená tahovou deformací je oproti běžné přízi tuhá, docházelo při pletení vzorku často ke komplikaci, že nabrané očko se při pohybu jehly z její

uzaví-uzavřená pohyblivým jazýčkem. I přes to, že jsem pomocí závaží zajistila opravdu značný odtah pleteniny, což můžete vidět na obr. 27 dole, musela jsem po každé uplete-né řadě zkontrolovat, zda byla všechna nabraná očka přetažena přes uzavřeuplete-né hlavy jehel a pakliže ne, musela jsem pleteninu popotáhnout ručně spodem stroje. Během této úmorné práce jsem přemýšlela, jak zvýšit plynulost pletení a napadlo mně potřít pásku minerálním olejem, který se využívá pro mazání pletacích strojů, čímž jsem pletení značně urychlila. Naolejováním pásky jsem snížila tření při pletení, resp. usnadnila na-branému očku pohyb přes uzavřenou hlavu jehly a zároveň jsem jím snížila opotřebení pásky při pletení. Další vzorky jsem již zhotovovala pouze z naolejované pásky.

Jako druhý vzorek jsem zhotovila zátažnou jednolícní pleteninu (obr. 28) z jednobarevné družené pásky, který si můžete prohlédnout na fotografii ve skutečné velikosti v příloze A na straně XIII.

Obr. 28 Zátažná jednolícní pletenina – použitá vazba: vlevo – lícní strana pleteniny, vpravo – rubní strana pleteniny

Jak jsem již zmiňovala u ručního pletení z pásky zatížené tahovou deforma-cí (podkapitola 2.3.2.1.2), při vpichování pracovní jehlice mezi stěny očka je toto očko vystaveno velkému napětí, kvůli kterému při práci z jednoduché pásky občas docházelo k jeho přetrhu. Velkému napětí je vystaveno i nabrané očko, které opouští uzavřenou hlavu jehly při strojním pletení. Díky naolejování pásky se však sníží doba působení tohoto napětí, čímž by se logicky mohl snížit i počet přetrhů. Poté, co jsem se prakticky přesvědčila o výhodách strojního pletení z naolejované družené pásky, jsem se rozhodla vyzkoušet ho i z naolejované jednoduché pásky.

Jako třetí vzorek jsem zhotovila také zátažnou jednolícní pleteninu (obr. 28) ten-tokrát však z jednobarevné jednoduché pásky, který si můžete prohlédnout na fotografii ve skutečné velikosti v příloze A na straně XIV.

Jak jste si z přiložené fotografie mohli povšimnout, třetí vzorek je menší než všechny předchozí vzorky. Je to tím, že z jednoduché pásky nešlo plést bez častých pře-trhů ani tehdy, když byla naolejovaná. Tomuto malému vzorku předcházela celá řada pokusů. Teprve když mě jednoho dne na Pletárně došla zásoba pásky, kterou jsem měla na ten den připravenou a sáhla jsem po cívce, na kterou jsem si navinula pásku zatíže-nou tahovou deformací, kterou jsem získala rozpáráním nevydařených vzorků, upletla jsem tento vzorek. Naolejovaná páska zatížená tahovou deformací, která byla už jednou použitá pro pletení, a která pletením a páráním nikterak neutrpěla, je poddajnější a tudíž se s ní lépe pracuje, čehož je důkazem i následující vzorek.

Jako čtvrtý a zároveň poslední vzorek pletený na stroji jsem zhotovila zátažnou jednolícní pleteninu s vzorovacími vazebními prvky v podobě lícních chytových kli-ček (obr. 29) z jednobarevné jednoduché pásky, který si můžete prohlédnout na fotogra-fii ve skutečné velikosti v příloze A na straně XV.

Obr. 29 Zátažná jednolícní pletenina s chytovými kličkami z její lícní strany – použitá vazba: vlevo – lícní strana pleteniny, vpravo – rubní strana pleteniny

Při strojním pletení z pásky zatížené tahovou deformací se tedy nejideálněji pra-covalo s naolejovanou páranou páskou. Už pouhá příprava této pásky je však velmi pracná, jelikož zahrnuje strojní pletení z naolejované družené pásky zatížené tahovou deformací, následovné ruční párání vzniklé pleteniny, kontrolu kvality párané pásky a v případě, že vyhovuje účelům dalšího pletení, její ruční navíjení na cívku. Jestliže má být výsledná pletenina z jednoduché pásky, je potřeba páranou druženou pásku ještě ručně rozdělit na dvě jednoduché pásky a teprve pak jednu po druhé navinout na cívku.

I kdybych vymyslela způsob jak přípravu párané pásky zjednodušit, tak strojní pletení jako takové stále ještě nebude nejsnazší.

Z poslední přiložené fotografie k této části zabývající se problematikou výroby pletených plošných textilií z magnetických pásek z audiokazet jste si opět mohli po-všimnout, že vzorek je obdobně jako vzorek předešlý menšího formátu. Je to díky tomu, že jsem se rozhodla spotřebovat jen zásobu párané pásky, kterou jsem měla ještě na cívce a další už nepřipravovat.

Pletení na jiných typech strojů jsme s paní inženýrkou zavrhly a to zejména díky nutnosti používání oleje. Stroj byl po každém mém pletení poměrně dost mastný, a i když jsem ho pokaždé očistila, docházelo k problému, že vzorky, které na stroji upletli studenti, kteří na něm ve stejné době jako já museli pracovat v rámci výuky kon-venčního pletení, byly mastné.

In document 1.1 Bio móda (Page 50-54)