• No results found

Dramatická aktivita č. 5: Dream town – Vysněné město

II. PRAKTICKÁ ČÁST

7.5 Třetí hodina anglického jazyka

7.5.1 Dramatická aktivita č. 5: Dream town – Vysněné město

Druh aktivity: hra s předmětem

Dramatické strategie: hra v roli, improvizace Cíl aktivity:

• žáci si upevní slovní zásobu

• žáci užívají jednoduché věty v anglickém jazyce

• žáci rozumí pokynům v anglickém jazyce

• žáci spolupracují, respektují své názory a společnou práci prezentují Klíčové kompetence:

kompetence k učení

o žák se aktivně zapojuje do vyučovacího procesu o žák propojuje získané poznatky do širších celků

kompetence komunikativní

o žák rozumí jednoduchému sdělení v anglickém jazyce o žák formuluje jednoduché myšlenky v anglickém jazyce o žák naslouchá promluvám druhých a vhodně na ně reaguje o žák se vyjadřuje výstižně, kultivovaně a souvisle

kompetence k řešení problémů

o žák pochopí problém, pracuje tvořivě o žák navrhne různá řešení problémů

kompetence sociální a personální

o žák si vytváří návyk pro spolupráci v rámci skupiny

o žák utváří příjemnou atmosféru v týmu (ŠVP ZV – E. K. O. škola) Pomůcky: papíry formátu A3, psací potřeby

Čas: 20 minut

Organizace: skupinová práce, libovolné místo; žáci rozděleni na účinkující a diváky, v zadní části třídy s kobercem

Propojení s hodinou: zopakování základní slovní zásoby ze stávající lekce „My town“, tvoření vět (probraných v předchozí hodině) podle vzoru z učebnice

Popis aktivity:

Žáci jsou rozděleni do skupin (2 skupiny po čtyřech žácích a 2 skupiny po pěti žácích). V každé skupině je určen jeden starosta (zvolen po konzultaci s třídní učitelkou). Úkolem žáků je navrhnout své vysněné město, které bude obsahovat 5 budov, se kterými se žáci v lekci setkali. Poté žáci na papír nakreslí plán tohoto města a společně připraví popis, který bude starosta následně prezentovat ostatním žákům (popis vychází z práce v učebnici – poloha budov, „next to“, „opposite“).

Při prezentaci, která probíhá v zadní části třídy na koberci, jsou žáci rozděleni na diváky a účinkující. Každá skupina, v čele se starostou, vystoupí na jeviště a své město prezentuje. Úkolem žáků je odprezentovat své město takovým způsobem, aby své spolužáky zaujali. V poslední fázi aktivity přichází hlasování o tom, do jakého města by žáci jeli na dovolenou (žáci nemohli hlasovat pro své město).

Reflexe:

Rozdělení do skupin probíhalo předem po konzultaci s třídní učitelkou tak, aby byly skupiny vyvážené, v každé skupině musel být minimálně jeden žák, který se nestydí mluvit a bude schopný přijmout roli starosty města. Rozdělení se podařilo dobře, žáci ve skupinách pracovali koncentrovaně a tiše. Tři skupiny ze čtyř byly velmi sehrané, v jedné skupině byl dominantní žák, který si prosazoval svou vůli a ostatním žákům nechtěl dát prostor pro vyjádření. S touto skupinou jsem chvilku spolupracovala, abych podpořila dívky, které se chtěly do plánování města a výroby plánku zapojit.

Atmosféra při skupinové práci mě mile překvapila, žáci byli tiší a soustředění.

Prvních pár minut jim trvalo, než se do práce položili, ale když začali plánovat a své

město si představovat, aktivita plynula velmi spontánně. Žáci spolupracovali, nebylo potřeba řešit spory či třídu utišovat. Vzhledem k omezené slovní zásobě používali žáci při skupinové práci převážně češtinu. Když se dostali k přípravě popisu města, byla slyšet angličtina, někteří žáci si proslov dokonce zkoušeli zapsat.

Prezentace plánků vysněných měst probíhala poklidně. Žáci byli soustředění, většina skupin měla svou prezentaci velmi pěkně připravenou, korekce ze strany učitele byla potřeba většinou pouze v určitých a neurčitých členech, které žáci ve větách často zapomínali. Žáci v hledišti poslouchali, neboť byli předem upozorněni, že se musí rozhodnout pro jedno město, do kterého by se vydali na dovolenou. Vzájemně se žáci povzbuzovali potleskem a své výkony si navzájem komentovali.

Hlasování skončilo s hlasy 6, 6, 3, 3 – vždy dvě skupiny dostaly stejný počet hlasů a byla jen 2 první a 2 druhá místa.

Žáci si procvičili především mluvenou formu jazyka a též porozumění. Plán města musel být také opatřen popisky budov, čímž si žáci zopakovali základní slovní zásobu v psané formě. Některé skupiny si zapisovaly i plánovaný proslov a tím pádem si procvičily i psanou formu jazyka.

Výsledky pozorování:

Celkové hodnocení:

- aktivita probíhala klidně, žáci ve skupinách spolupracovali, vzájemně se nerušili - kvůli malé jazykové vybavenosti mluvili žáci ve skupinách česky

- závěreční prezentace probíhala pěkně, žáci se ve skupinách svědomitě připravili

Hodnocení:

Do aktivity se zapojili všichni, včetně žáka, který se kolektivu straní. Ze začátku seděl tento žák trochu stranou a svou skupinu pozoroval, později se aktivně zapojil, podílel se na plánování a kreslil.

Z mého pohledu probíhala aktivita nad očekávání klidně. Se skupinovou prací mám dobré zkušenosti, ale žáci bývají ve skupinách často hlasití. Zde žáci dokázali velmi pěkně, koncentrovaně a tiše spolupracovat a na výsledcích aktivity (plány, prezentace, jazykový projev) bylo jejich soustředění patrné.

Při prezentaci se představitelé starostů snažili o co nejatraktivnější prezentaci svého města (zkusili si hru v roli) a své spolužáky se snažili upoutat. Žáci si při aktivitě zopakovali základní slovní zásobu a tvořili věty popisující polohy budov ve městě (podle vzoru z učebnice), a to především v mluvené formě. Všichni žáci předem věděli, že bude následovat společné zhodnocení všech prezentací a měst, to je vedlo k vzájemnému naslouchání.

Žáci byli motivovaní tím, že si mohli vytvořit vlastní město a do práce promítli své zájmy. Navíc se aktivita blížila reálné situaci – žáci mohou potkat cizince a popsat jim město, ve kterém žijí.

Fotodokumentace z průběhu aktivity je v příloze E.