• No results found

Elektronisk källa

Nilholm. C. (2016). Varför genomförs så få pedagogiska experiment? Hämtad 2017-04- 12, från https://mp.uu.se/web/claes-nilholms-blogg/start/-/blogs/varfor-genomfors- sa-fa-pedagogiska-experiment-

Legimus. (2016). Vem får låna? Hämtad 2017-03-23, från http://www.legimus.se/100110/vem-far-lana

Legimus. (2015a). Ansök om konton. Hämtad 2017-03-23, från http://www.legimus.se/200361/ansok-om-konton

Legimus. (2015b). Talböcker. Hämtad 2017-03-23, från

http://www.legimus.se/200154/talbocker

Inläsningstjänst. (2017). Inlästa läromedel. Hämtad 2017-03-23, från https://www.inlasningstjanst.se/inlasta-laromedel.html

Specialpedagogiska skolmyndigheten. (2012). Läsa med IT. Hämtad 2017-03-23, från https://www.spsm.se/stod/specialpedagogiskt-stod/it-i-larandet/stod-med-it/lasa-med-it/

62

Bilaga 1

Malmö högskola Malmö 160118

Lärande och samhälle Skolutveckling och ledarskap

Hej!

Vi är två studenter från speciallärarutbildningen vid Malmö Högskola med inriktningen språk- , skriv- och läsutveckling. Tillsammans skriver vi en vetenskaplig uppsats som handlar om ”lyssningsläsning”. Vårt syfte är att öka kunskapen om lyssningsläsning genom att studera, tolka och förstå några lärares uppfattningar och deras arbete med strategin i de

grundskoleklasser de arbetar i.

Vi skulle gärna vilja att du deltar i en fokusgrupp kring lyssningsläsning, då vi önskar ta hjälp av dig och din värdefulla kompetens som lärare. Du kommer under en fyraveckorsperiod prova en strategi för att se om det kan öka dina elevers upplevelse att bli aktiva lyssnare med ökad förståelse av det de lyssnat på. Därefter ses vi i fokusgruppen för kollegialt samtal kring dessa veckor.

Vid första träffen ses vi alla deltagare i fokusgruppen för en fokusgruppintervju, det vill säga vi pratar kring vad “lyssningsläsa” är för just dig och de andra deltagarna. Vi har inga förväntningar på att du ska läsa in dig inom området innan, utan dina spontana tankar är viktiga i arbetet. Därefter föreläser Cecilia Hansson från Skånes Kunskapscenter för Elever med Dyslexi, SKED, Lund, kring ”Lyssningsläsning – att göra läsningen tillgänglig för alla”. Anna Gudmundsson, Skoldatateket, Trelleborgs kommun kommer att närvara för att kunna ge tips kring området. Du kommer att få förslag på en strategi du provar i din klass för att utveckla området under en fyra veckors period. Under dessa veckor kommer vi ut för observation under en lektion, vilket vi hoppas att du samtycker till. En tid därefter ses vi tillsammans i fokusgruppen för att delge varandra våra erfarenheter och tankar.

Vi önskar att få ljudinspela fokusgruppintervjuerna. Ert deltagande behandlas konfidentiellt och vi utgår ifrån Vetenskapsrådets forskningsetiska principer. Ert deltagande är naturligtvis frivilligt, vi önskar att ni fyller i talongen på nästa sida och ni kan närsomhelst välja att avbryta er medverkan. Resultatet får du mer än gärna ta del av och det kommer inte kunna knytas personligt till dig eller din arbetsplats. Vår handledare under denna period är Lotta Andersson, universitetslektor, Malmö Högskola.

Första träffen blir 13 februari klockan 13.00 - 16.00 och andra träffen 3 april klockan 13.00 - 14.30 på skola, adress. Tid för observation bestämmer vi tillsammans med dig.

Vi ser fram emot härliga lärorika samtal och tackar i förväg för din medverkan! Hälsningar, Susanne Andersson och Malena Hansson

Om du har några funderingar får du gärna kontakta oss. Susanne Andersson mailadress telefonnummer

63 Samtyckesblankett Lyssningsläsning

Jag har tagit del av ovanstående information

Jag samtycker till att delta i studien Lyssningsläsning Jag samtycker inte till att delta i studien Lyssningsläsning

……… Ort och datum

……… Underskrift

64

Bilaga 2 Fokusgrupp ett

Presenterade tillsammans dagens upplägg:  13.00 - 13.45 Fokusgruppsintervju

 13.45 - 15.15 Föreläsning lyssningsläsning av Cecilia Sjöbeck, Skånes Kompetenscentrum för Elever med Dyslexi, Lund och Anna Gudmundson, Skoldatateket, Trelleborg.

 15.15 - 16.00 Frågestund och presentation av en strategi. Moderator och observatör modellerade en strategi inför respondenterna att ta med sig och prova under en fyra veckors period innan vi sågs för fokusgruppintervju nummer två.

Fokusgruppens spelregler:

 Betonade att vi inte är experter på ämnet vi skulle diskutera och att vi inte var ute efter riktiga eller felaktiga svar, utan allt vad de hade att komma med var intressant.

 Informerade om att vi gjorde stödanteckningar för att komma ihåg till vårt arbete.  Betonade att respondenterna i första hand ska diskutera med varandra och inte med

moderatorn. En moderator är ingen traditionell intervjuare utan målet med fokusgrupp är att respondenterna diskuterar fritt med varandra.

 Första träffen 30 minuter och andra träffen 90 minuter.

 Kontroll om gruppen har någon fråga. Därefter inleddes fokusgruppsintervjun med inledningsfrågan: Vad tänker ni på när ni hör ordet lyssningsläsning/läsa med öronen? Under samtalet i gruppen säkrade moderatorn att följande kärntema täcktes:

 Strategier  Lärverktyg

65

66

Bilaga 4 Lyssningsläsningsstrategier

Innan arbetet påbörjas med lyssningsläsningsstrategier, ställ dig tre didaktiska frågor: Vad ska eleverna lyssna på? Hur ska eleverna lyssna? och Varför ska eleverna lyssna?

Vi önskar gärna att eleverna testar att lyssna med bok/text framför sig så att de kan välja och prova sig fram till vilket som känns bäst, läsa med öronen, ögonen eller med både ögon och öron. Det är även bra för att fortsätta träna avkodning att ha boken framför sig vid lyssningsläsning.

Tips på träningstexter som finns tillgängligt på Inläsningstjänst: texterna till en Läsande klass, Pojken och Tigern, Amor anfaller, Allhelgonamysteriet, Viktor & Sanna, Förhäxad, Groda på burk, H som i häxa, Häxprovet, Häxskolan, Häxspegeln, Jag är en häxa, Kyssas typ, Pappa, var är du?, Vild kvast och Brott på nätet.

Tips på författare på Inläsningstjänst: Helena Bross, Gull Åkerblom, Mårten Melin, Ulf Sindt, Torsten Bengtsson, Mats Wänblad och Christina Wahlden.

Dessa strategier önskar vi gärna att ni modellerar, provar och tränar: Före lyssnande

Skapa förförståelse genom att titta på framsidan av boken alternativt bild och diskutera vad de tror boken handlar om.

Vid faktatexter skapa förförståelse genom att diskutera viktiga ord och begrepps betydelse. Under läsningen

Hur länge klarar eleverna att lyssna innan de behöver stoppa? Individuellt. Diktera in/skriv ner stödtankar för minnet.

Markera svåra ord med post-it lappar, som sedan diskuteras i gruppen/klassen för att komma fram till betydelse och därmed utöka ordförrådet.

Efter läsningen

Sammanfatta det man lyssnat på med några meningar för att skapa förståelse och stärka minnet.

67 Bilaga 5 Observation Lyssningsläsning Observation Kommentar Vilka lärverktyg används? Kunskap om lärverktygen? Hur modellerar läraren? Vilka lässtrategier används? Hur tar eleverna emot lässtrategierna? Koncentration Motivation Lärare: A B C D E F Datum: Observatör: