• No results found

Nedan följer elevernas kommentarer grupperade utifrån huruvida de var nöjda med lärarens arbete eller ansåg att läraren kunde utvecklas ännu mer.

Elever som var nöjda med undervisningen redan från början och/eller ansåg att den hade förbättrats under studiens gång:

Jag har aldrig tyckt att vi fått prata lite under lektionerna men har ändå märkt att vi får mycket oftare chansen att prata.

Eleven har sett en ökning av elevernas talutrymme i klassrummet även om hen aldrig ansett att de fått för lite talutrymme under lektionerna.

Vi har inte fått prata mer öppet i klassrummet, det hade varit kul om vi gjort det. Men kursen har gått mkt bra, du är en bra lärare, som tar tag i elever. Din undervisning är också mkt bra.

Denna kommentar är något svårtolkad, då eleven menar att eleverna inte får prata öppet i klassrummet, vare sig nu eller tidigare. Det framgår inte vad eleven menar med begreppet ”prata öppet”. Trots detta är eleven nöjd med läraren och hennes undervisning. Hen tycker också att läraren ”tar tag” i eleverna, vilket kan tokas som att läraren håller god ordning i klassrummet.

Lektionerna har gått bra, vi har gjort många saker. Man kan för det mesta prata under lektionerna eftersom vi har haft många diskussioner under terminerna.

Eleven anser att det har förts många diskussioner i klassrummet under terminens gång. Dessutom har lektionerna varit varierade och eleven är nöjd med undervisningen. Huruvida eleven har märkt någon skillnad i lärarens arbetssätt under projektets gång framgår dock inte.

Vi har snackat mycket sedan sista utvärderingen = BRA /.../ hade varit bra att lära sig att “öppna ögonen” för de små speciella grejer man inte direkt ser eller förstår till 100% i en text. Som han handlade roser varför? osv (hoppas du fattar))

Den här eleven har märkt en förändring i lärarens sätt att undervisa. Hen berömmer också läraren för att hon har lyssnat på eleverna och kommer dessutom med förslag på hur läraren

kan arbeta vidare med sin professionella utveckling för att hjälpa eleverna att förbättra sin läsförståelse.

Jättebra lärare som kan lyssna på sina elever för att förbättra sin prestanda.

Eleven är nöjd med sin lärare. Det är intressant att eleven i positiva ordalag poängterar att läraren lyssnar på sina elever för att arbeta med sin egen professionella utveckling som pedagog.

Vi har kommit mer till tals och det har vi alltid gjort tycker jag. Jag tycker att A (min ändring) är en jätte bra lärare.

Denna elev uttrycker sig lite otydligt, men jag uppfattar att hen menar att eleverna nu får komma än mer till tals på lektionerna, även om de alltid har fått prata mycket och ta plats. Eleven berömmer också väldigt tydligt sin lärare.

Jag tycker att du har undervisat bra på lektionerna. Fast lite mindre bra för oss elever då vi inte får prata muntligt så mycket. Detta kan man ändra på genom att ha fler diskussitioner.

Denna elev blandar ihop orden och skapar en tautologi när hen skriver att eleverna inte fått ”prata muntligt”, men jag tolkar det så att eleven menar att eleverna inte har fått prata tillräckligt mycket. Det är intressant att se att eleven på eget bevåg ger förslag på hur situationen kan förändras och förbättras.

Jag tycker att det vi gör just nu fungerar rätt så bra. Fortsätt så!

Elever som ansåg att läraren behövde utvecklas mer:

Jag tycker inte att vi har fått prata mycket eftersom vi inte har haft många tex debatter.

Detta kan tolkas som att eleven efterfrågar mer strukturerade samtalsformer i klassrummet. Hen föreslår att undervisningsgruppen kan arbeta med exempelvis debatt för att eleverna ska ges tillfälle att prata mer.

Jag tycker att vi borde öva oss mer på olika textyper (genre). Vi borde utveckla vårt språk genom läsförståelse och även det skriftliga. Och en viktig sak och ta upp är att öva oss mer på prepositioner för många i klassen har ganska svårt med det.

Detta är en elev som ger flera förslag på hur läraren och eleverna framledes kan arbeta för att öka elevernas kunskap. Eleven använder flera ämnesspecifika begrepp, som exempelvis ”genre, läsförståelse, prepositioner”.

Jag tycker inte att vi fått prata tillräckligt mycket. Vi borde få mer texter som man kan argumentera om fritt i klassen. Eller t.ex. ha en debatt...

Eleven önskar fler strukturerade samtal i klassrummet och ger två konkreta förslag, argumentation och debatt, på hur läraren och eleverna kan arbeta vidare för att få eleverna att bli mer aktiva muntligt i klassrummet.

Vi behöver prata mer. Och vi borde ha mera argumentationer.

Trots ett kortfattat svar, ger eleven ett förslag på vad läraren kan förändra för att eleverna ska få mer talutrymme på lektionerna. Även denna elev vill se fler strukturerade elevsamtal på lektionerna och föreslår att eleverna ska få argumentera mer.

Vi har inte haft tid att prata men det vore kul om vi hade fått chansen till det. I det stora hela har kursen gått bra och du undervisar bra. Men jag vill ha mer skrivhjälp.

Även om eleven är nöjd med undervisningen menar hen att eleverna inte har fått prata tillräckligt mycket. Eleven tar dessutom chansen att tala om för läraren vad just hen behöver hjälp med för att förbättra sitt språk.

Vi har pratat en del under lektionerna inför nationella, bra men lite för mycket. Gärna mer prat från dig istället för prov. Mer aktivitet i klassrummet ;-)

Tvärtemot tidigare elevkommentarer menar denna elev att eleverna har fått prata för mycket på lektionerna och föreslår att läraren ska prata mer. Samtidigt efterlyser eleven mer aktivitet i klassrummet. Exakt vad eleven menar med ”aktivitet” framgår dock inte. Inte heller är det tydligt om det är läraren, eleverna eller både läraren och eleverna som ska vara mer aktiva.

Sammanfattning av elevernas kommentarer

Sex elever av totalt 15 ansåg att de ville få komma ännu mer till tals under lektionerna. Av dessa sex elever poängterade dock tre elever att de trots detta tyckte att undervisningen var bra. De övriga tre föreslog att klassen skulle ha fler debatter och träna på argumentation. Åtta elever tyckte att undervisningen redan var bra eller hade blivit bättre under projektets gång. Tre elever tyckte att de märkte skillnad i lärarens sätt att arbeta och att de nu fick mer tid att tala på

lektionerna. En elev menade att det inte var någon skillnad - de hade alltid fått mycket utrymme och tid att prata på lektionerna. Denna elev ansåg dock att hen märkt en skillnad, att klassen oftare fick chansen att tala.

Ett antal elever uttrycker att de är nöjda med lärarens undervisning och att de uppskattar att hon lyssnar på sina elever. En elev skriver att hen också tycker att läraren ”tar tag” i eleverna, vilket är positivt i elevens ögon. Detta kan tokas som att dessa elever kommenterar de relationella snarare än didaktiska aspekterna av undervisningen.

Flera elever ger tydliga och konkreta förslag på hur läraren kan förbättra undervisningen ännu mer så att eleverna får bättre läsförståelse, förbättrar sitt skriftspråk eller generellt får ett bättre språk. Deras kommentarer är kloka och insiktsfulla och vid flera tillfällen direkt knutna till ämnet, med ämnesspecifika ord såsom ”läsförståelse”, ” öppna ögonen” för de små speciella grejer man inte direkt ser eller förstår till 100% i en text”, ”mer skrivhjälp” och ”genre”. Fyra elever nämner i sina kommentarer att de önskar mer debatt och argumentation i klassrummet. Det är intressant att notera att en elev dock anser att eleverna får prata för mycket i klassrummet. Denna elev önskar istället att läraren ska prata mer.