• No results found

Nedan följer elevernas kommentarer grupperade utifrån huruvida de var nöjda med lärarens arbete eller ansåg att läraren kunde utvecklas ännu mer.

Elever som var nöjda med undervisningen redan från början och/eller ansåg att den hade förbättrats under studiens gång:

Eleven påpekar att eleverna själva har lugnat ner sig, vilket har lett till att läraren har blivit mindre stressig. Eleven ser att det relationella klimatet påverkas ömsesidigt av såväl elever som lärare. Elevernas agerande har påverkat lärarens beteende i klassrummet.

Man har märkt att du har förändrats, du har tagit vår kritik och verkligen försökt att förstå oss o.s.v. Självklart så kan du vara lite sur ibland men det är ju alla. Good job!

Eleven uttrycker uppskattning över att läraren lyssnat på elevernas kritik och försökt göra något åt det. Samtidigt avslutar eleven med en uppmuntrande kommentar för att ”peppa” läraren.

Ja, jag tycker att lektionerna har blivit mycket trevligare och lektionerna har blivit mycket roligare och vara på, mycket trevligare.

Eleven anser att stämningen i undervisningsgruppen har blivit trevligare, vilket har lett till att det har blivit roligare att vara på lektionerna.

Jag har inte känt av något obehag i klassen något mera.

Eleven har märkt en förändring såtillvida att hen inte längre upplever obehag i klassrummet. ”Obehag” är ett starkt ord som tydligt pekar på att stämningen i klassrummet inte var bra tidigare.

Du har blivit mindre sur som också leder till att vi blir mindre sura på dig! Du vet “hårt mot hårt” “mjukt mot mjukt”

Även denna elev poängterar det ömsesidiga vad gäller relationen mellan elever och lärare. När läraren har blivit mindre sur, blir eleverna också mindre sura tillbaka. Lärarens agerande har påverkat elevernas beteende i klassrummet.

Jag tycker att du har förändrats mycket mera än förr, sant att den perioden var en stressig tid! Hur du har förbättrat dig är att vi har lugnat ner oss och det gör att du själv blir mindre stressig.

När läraren har ändrat sitt sätt att vara, har också eleverna ändrat sig. Denna elev uttrycker det ömsesidiga relationella arbetet på ett lite annorlunda sätt när hen säger att läraren har blivit bättre på så vis att eleverna har lugnat ner sig, vilket har medfört att läraren är mindre stressig. Elevernas agerande har således påverkat lärarens beteende i klassrummet.

Eleven har märkt att läraren har förändrats, men det framgår inte på vilket sätt detta skett. Då eleverna var väl införstådda med att D:s valda förbättringsområde var att vara mindre sur, får antas att eleven menar att läraren har förändrats vad gäller sin sura attityd.

Du har blivit mycket snällare & gulligare under senaste tiden. Bra jobbat D (min ändring). / hemlig beundrare.

Denna elev uttrycker uppskattning över att läraren har blivit ”snällare och gulligare” vilket kan förmodas betyda att läraren nu har en mjukare inställning till eleverna.

Du har inte varit sur. Ja.

Ibland måste man vara sur. Att vara sur är inte alltid negativt, men jag ser en förändring. Du har blivit mindre sur och det har varit roligt att jobba med Shakespeare och de olika böckerna.

Eleven är förlåtande i sin kommentar såtillvida att hen skriver att det är tillåtet att vara sur emellanåt, men säger sig ändå ha märkt en förändring. Hen har tyckt det har varit roligt på lektionerna, men det framgår inte om det beror på att läraren har försökt ändra sig eller om det var själva temat för lektionerna som var roligt i sig.

Yes. Det går bra för dig och du har blivit snäll.

Det har blivit bättre. Du har varit mindre sur, kanske lite mer positiv.

Ja du har blivit en mycket trevligare person. Både i mötande av elever men även som lärare.

Denna elev skiljer på lärarens bemötande av elever, alltså det relationella i undervisningen, och lärarens undervisningsmetodologiska arbete. Hen säger att läraren har förbättrats på båda punkterna.

Ja det har skett en skillnad. Du är mindre sur under de lektioner vi har haft senast. Ja, du är mindre sur.

Ja, jag har märkt att du har lyckats med det eftersom man inte ser dig sur och du brukar argumentera mot fjantiga elever och inte bli arg/sur på dem. Du har alltid varit positiv mot mig så jag ser ingen skillnad när det gäller mig själv. Peace out!

Eleven påpekar att läraren har förbättrats och ger ett konkret exempel på vad läraren har gjort annorlunda. Läraren argumenterar nu istället för att bli arg och sur på de elever som inte gör

vad de förväntas göra i klassrummet. Däremot har lärarens beteende gentemot just denna elev inte förändrats.

Tycker aldrig att du var sur. Kanske bara jag som distraheras av dina lite mer ytliga och rent av perfekta sidor…;-)

Denna elev väljer att kommentera lärarens ytliga sidor, vilket jag tolkar som lärarens utseende, snarare än att utveckla vad läraren har förbättrat.

Ja, du har alltid varit snäll. Du har aldrig varit sur;-)

Jag tycker inte att du har varit speciellt sur. Alla är väl lite irriterade då och då. We´re all human.

En överslätande och förlåtande kommentar där eleven säger att vi alla, även läraren, är mänskliga och gör fel ibland.

Jag har inte märkt att har varit sur förutom något utbrott.

Elever som ansåg att läraren behövde utvecklas mer:

Tycker du är fortfarande “sur”.

Så där! Du har fortfarande en attityd som “surt”. Jag tycker att du har blivit kaxig.

Denna elev skriver att läraren har blivit ”kaxig”, vilket kan förmodas mena att läraren har försämrats snarare än blivit bättre.

Sammanfattning av elevernas kommentarer

När eleverna fick svara på frågan om de hade märkt någon skillnad i D:s sätt att vara under den aktuella perioden, svarade majoriteten (17 elever av 23) att de tyckte att D var mindre sur än tidigare. Tre elever ansåg att D inte hade varit sur tidigare heller, så de märkte ingen skillnad. Två elever menade att D fortfarande var sur och kunde förbättra sitt sätt att vara gentemot klassen. En elev tyckte att D hade förändrats och “blivit kaxig”.

Tre elever understryker att den relationella sidan av undervisning är beroende av såväl lärarens som elevernas agerande. Två av dessa elever menar att eleverna har förändrat sig, vilket

har lett till att läraren också har ändrat sig. En elev säger tvärtom att lärarens förändrade sätt gentemot eleverna har medför att eleverna också har betett sig annorlunda.

En elev uttrycker att hen verkligen uppskattar att läraren har lyssnat till eleverna och tagit till sig deras kritik. Tre elever menar att läraren inte har ändrat sitt beteende eller till och med kanske blivit värre än hon var tidigare.