• No results found

Lärare B gav eleverna ett förtryckt papper med en färdig fråga att svara på. B skrev såhär:

Jag har jobbat med efter era önskemål att släppa in er mer i undervisningen, att ni får agera och jag ta mindre plats. På vilket sätt har du märkt detta?

Nedan följer elevernas kommentarer grupperade utifrån huruvida de var nöjda med lärarens arbete eller ansåg att läraren kunde utvecklas ännu mer.

Elever som var nöjda med undervisningen redan från början och/eller ansåg att den hade förbättrats under studiens gång:

Jag har alltid tyckt om din undervisning och det som är bra nu är att vi har mer grupparbete.

Eleven har märkt skillnad i arbetssätt på lektionerna. Eleverna arbetar mer i grupp nu jämfört med tidigare.

Du lät oss snacka, svara mer.

Den här eleven upplever att läraren lyckades ge eleverna större talutrymme på lektionerna.

Vi har börjat jobba mer med grupper, och då kan man utveckla sig med språket. Du snackar mindre... fortsätter så det kommer bli bättre också!

Även denna elev har märkt att eleverna nu arbetar mer i grupp och att läraren tar mindre talutrymme än tidigare. Det är intressant att eleven också kopplar detta till elevernas språkinlärning och säger att om eleverna får tala mer utvecklar de sitt språk bättre.

Vi har fått ta mer plats i undervisningen och kunna visa våra kunskaper. Detta har jag märkt när vi jobbade muntligt i grupper.

Eleven uppfattar att eleverna i klassen har fått större talutrymme och fått arbeta mer i grupp. Hen påpekar också att i och med detta har eleverna fått bättre möjligheter att kunna visa sina kunskaper.

Att du har trevligare undervisningar, har minskat ansträngseln, har fått bättre kontakt med elever, mycket bättre helt enkelt. Tack.

Den här eleven kommenterar den relationella aspekten av undervisningen och konstaterar att lärarens förändrade arbetssätt har lett till bättre relationer mellan elev och lärare, vilket i sin tur har påverkat undervisningen positivt. Lektionerna har helt enkelt blivit trevligare och mindre ansträngande.

Jo, det har blivit mer sammarbete i klassen, tex fler elever jobbar tillsammans inte två och två, det tycker jag är en fördel.

Denna elev har märkt att eleverna nu arbetar mer i grupp och samarbetar mer jämfört med tidigare, vilket eleven tycker är bra.

Ja det har vi, bra!

Jag märkte att du började prata lite mindre.

Ja jag har märkt lite då och då, men tycker att vi fortfarande vill att du ska ta mindre plats.

Eleven har märkt skillnad i lärarens arbetssätt, men framför ändå åsikten att eleverna fortfarande tycker att läraren tar för stor plats. Här ges alltså läraren förslag på hur hon kan utvecklas ytterligare i sin roll som pedagog.

Jag har märkt att du har snackat mindre.

Det är blivit mycket bättre, och mycket bra med grupparbeten. Fortsätt så ;-)

Eleven har märkt att klassen nu arbetar mer i grupp, vilket eleven är nöjd med. Exakt vad eleven menar har blivit bättre är däremot oklart då vi inte vet vad ordet ”det” syftar på. Med tanke på den inledande frågan som B ställe eleverna kan dock antas att eleven menar att läraren har blivit bättre på att släppa in eleverna i undervisningen. Dessutom skänks läraren en uppmuntrande kommentar och ombeds fortsätta på den inslagna vägen.

Jag tyckte inte att du pratade förmycket förr men jag tycker att du ger alla plats att säga vad de tycker.

Eleven anser inte att läraren tog för mycket talutrymme tidigare, och poängterar att läraren låter samtliga elever i klassen komma till tals.

Du talar inte så mycket och du ställer många frågor till oss.

Den här eleven har noterat att läraren nu ställer fler frågor till eleverna än vad hon gjorde tidigare och att läraren själv pratar mindre jämfört med tidigare.

Elever som ansåg att läraren behövde utvecklas mer:

Du har inte gjort något åt det. Jag märkte ingenting.

Jag märker ingen förändring alls. Jag tycker att du tar mer plats i klassrummet än oss men hoppas att du inte tar det på ett dåligt sätt. Annars går det jättebra i dina undervisningar.

Denna elev har inte märkt någon skillnad i lärarens arbetssätt, men är noga med att påpeka att läraren inte ska ta illa upp av kritiken. Eleven avslutar med en överslätande kommentar som för att understryka att läraren inte ska ta elevens ord på ”ett dåligt sätt”.

Nej jag märker ingenting. Eftersom jag minns inte hur du var från början, och hur du tar din plats nu.

Eleven märker ingen skillnad, men säger samtidigt att hen inte minns hur läraren var innan och inte heller har någon uppfattning om hur läraren agerar nu.

Jag har faktiskt inte märkt det.

Eleven har inte märkt någon skillnad, men i och med det lilla ordet ”faktiskt” kan kommentaren tolkas som att eleven anstränger sig för att inte med sitt uttalande såra lärarens känslor.

Jag har ännu inte märkt förutom att du släpper in oss sällan i undervisningen. Du borde ge tydliga instruktioner till elever som kom för sent.

Eleven ser ingen skillnad i arbetssätt, men ger däremot ett tydligt och konkret förslag till vad läraren kan förbättra. Det är dock oklart om detta förslag har samband med att läraren ska ge mer talutrymme till eleverna, eller om det är ett förslag på hur läraren ska agera i just situationen där elever kommer försent till lektionen.

Jag har inte sett att vi elever har fått mer plats. Vi borde få (eleven började skriva en mening, men

Här kan man undra över vad eleven hade tänkt skriva och varför hen ångrade sig och inte skrev ut hela meningen. Klart är att eleven var på väg att ge ett förslag på hur läraren kunde förbättra undervisningen i och med att meningen börjar med orden ”Vi borde få” där ”vi” kan antas syfta på eleverna.

Sammanfattning av elevernas kommentarer

Sex av totalt 19 elever ansåg inte att de hade märkt någon skillnad i B:s undervisning. Elva elever tyckte att de märkte att läraren tog mindre plats än tidigare. Två elever tyckte att eleverna hade fått mycket plats och talutrymme redan innan studien tog sin början. En av dessa elever konstaterade emellertid att eleverna nu fick arbeta mer i grupp.

Ett antal elever, fem stycken, poängterar att just grupparbeten, där eleverna arbetar tillsammans, har blivit vanligare, vilket de är positiva till. Dessa fem elever menar att detta sätt att arbeta ökar samarbetet mellan elever. En elev säger att detta också gör det lättare för eleverna att visa sina kunskaper, medan en annan elev anser att grupparbete har en positiv inverkan på elevernas språkinlärning.

Två elever understryker uttalat den relationella aspekten av undervisning. En av dem menar att läraren nu har en bättre relation till eleverna, vilket gör att eleven tycker det är trevligare och mindre ansträngande på lektionerna. Den andra eleven uttrycker att det ökade samarbetet elever emellan upplevs som bra och påverkar elevernas relation till varandra på ett positivt sätt. Sex elever säger att de inte har märkt någon skillnad i lärarens arbetssätt. En av dessa elever ger ett konkret förslag på vad läraren kan förbättra, även om det kan tyckas ligga utanför lärarens valda förbättringsområde. Denna elev anser att läraren kan bli bättre på att ge tydliga instruktioner till de elever som kommer försent till lektionerna. En annan elev poängterar att trots att hen inte har märkt någon skillnad i lärarens sätt att undervisa är hen nöjd med undervisningen såsom den är.