• No results found

Empiri - Översiktsplan 2017 & Trafikplan 2014 (tillägg till översiktsplan)

Västerås syn på hållbara transporter

5.12 Empiri - Översiktsplan 2017 & Trafikplan 2014 (tillägg till översiktsplan)

Västerås kommuns nuvarande översiktsplan, Västerås Översiktsplan 2026 - med utblick mot 2050 Västerås stad, 2017), antogs ursprungligen 2012 men reviderades och antogs på nytt 2017. Kommunen har även gjort ett tillägg till översiktsplanen i form av en trafikplan som antogs 2014 (Västerås stad, 2014).

Planen har sin utgångspunkt i kommunens vision Västerås 2026 - Staden utan gränser. Den kortfattade beskrivningen av visionen är: ”Staden där människorna känner att allt är möjligt. En stad att vara stolt

över. En stad med människan och tekniken i en framgångsrik symbios.” (Västerås stad, 2014, s. 10)

Visionen utgår bland annat ifrån att ett hållbart Västerås inte utsätter naturen för en ökad koncentration av fossila bränslen. Enligt kommunens klimatprogram som planen refererar till ska växthusgaserna i Västerås ha minskat med 60% fram till 2020 jämfört med 1990. 2040 ska utsläppen per invånare vara nästintill noll. Planen ska göra det möjligt för kommuninvånarna att ha hållbara levnadsvanor, bland annat genom att prioritera gång-, cykel- och kollektivtrafik (Västerås stad, 2014).

Trafikplanen

Syftet med trafikplanen är att säkerställa en integrerad bebyggelse- och trafikplanering som verkar för ökad gång-, cykel- och kollektivtrafik. Ytterligare ett syfte som beskrivs är att skapa förutsättningar för hållbar biltrafik. För att behålla en fungerande biltrafik ska alternativa transportslag underlättas (Västerås stad, 2014).

Västerås syn på hållbara persontransporter

“Planens strategier för hållbar utveckling sätter människan i fokus och ger Västerås möjlighet att växa och utvecklas samtidigt som behovet av klimatpåverkande transporter och exploatering av brukningsvärd mark begränsas” (Västerås stad, 2017, s. 6). Så beskrivs planens strategier. En tydlig prioritering görs i planen

för de olika trafikslagen, där gångtrafik ska prioriteras högst i planeringen, följt av cykel-, kollektiv- och slutligen biltrafik.

Gång- och cykeltrafik ska främjas och cykel ska göras till ett självklart val. Gångtrafik ska förutom att länka samman andra färdsätt vara ett attraktivt färdsätt i sig. I planeringen ska gång och cykel vara utgångspunkten gällande vägnätets utformning och gående och cyklister ska prioriteras. Planen betonar vikten av en utbredd kollektivtrafik för att gynna mer hållbara persontransporter. Kollektivtrafiken ska bidra till att det ska vara

Trafikplanen säger, likt översiktsplanen, att gång-, cykel- och kollektivtrafik ska prioriteras före bilismens behov i trafik- och bebyggelseplaneringen. I frågan om att skapa attraktiva färdsätt menar planen att det inte finns någon absolut attraktivitet. Attraktiviteten är relativ andra färdsätt, I denna kontext handlar det om att göra gång- cykel- och kollektivtrafiken mer attraktivt i relation till bilen.

Målet för Västerås trafik är att fördelningen mellan trafikslagen ska jämnas ut. Med en befolkningstillväxt kommer antalet resor i staden öka, men målet är att genom att andelen resor med gång-, cykel- och kollektivtrafik ökar ska antalet resor med bil hållas kvar på samma nivå trots befolkningstillväxten. Målsättningen är att antalet bussresenärer fördubblas och cykeltrafiken ökar med 40% (Västerås stad, 2014).

Tillgänglighet och rörlighet

Trafikplanens främsta uppgift framhävs vara att ge tillgänglighet för alla. Fokus bör ligga på människors behov och planeringen ska anpassas till den mänskliga skalan. Fokus ska vändas bort från kapaciteten att flytta bilar till kapaciteten att flytta människor. Planen tar upp relationen mellan tillgänglighet och rörlighet och beskriver rörligheten som en kostnad för att uppnå tillgänglighet. Planen tar även upp rörlighet och tillgänglighet som ett paradigmskifte, ett skifte från rörlighet till tillgänglighet, och att det behövs en integrerad bebyggelse- och trafikplanering för att planera för tillgänglighet.

Trafikplanen har en strategi kallad Tillgänglighet på lika villkor, en strategi som inte finns med i översiktsplanen. Strategin syftar till att stadens målpunkter ska vara tillgängliga för alla trafikslag, däremot ska tillgängligheten för gående, cyklister och kollektivtrafiken prioriteras. Tillgänglighet uppnås genom en integrerad bebyggelse- och trafikplanering. För att verka för tillgänglighet ska gaturummet ha tydliga ledstråk till viktiga målpunkter och kontrastmarkeringar. Trafikstråken för gående och cyklister ska vara sammanhängande. Även tillgänglighet för biltrafiken tas upp, där t.ex. trafikkorsningar ses som de mest kritiska hindren för god tillgänglighet för biltrafiken (Västerås stad, 2014).

Transportsystemet

Trafikplanen tar utgångspunkt i fyrstegsprincipen, vilket innebär att befintliga lösningar i första hand optimeras innan det blir aktuellt för ny infrastrukturbebyggelse. Med utgångspunkt i fyrstegsprincipen innehåller heller inte planen någon karta över planerad ny infrastruktur (Västerås stad, 2014).

Gång- och cykeltrafik

Med utgångspunkt i visionen och strävan mot en hållbar kommun har 13 strategier för en hållbar utveckling formulerats i översiktsplanen. En av utvecklingsstrategierna är Enkelt att gå och cykla. Strategin syftar till att främja gång- och cykeltrafik. I planeringen ska gång och cykel vara utgångspunkten gällande vägnätets utformning och gående och cyklister ska prioriteras. Det ska gå att nå alla viktiga målpunkter med gång- och cykelnätet (Västerås stad, 2017).

Strategin Enkelt att gå och cykla i trafikplanen tar upp, utöver det som översiktsplanen gör, cykelns fördelar som ett flexibelt, snabbt transportsätt och främjande för god hälsa. Genom att medvetet planera för och prioritera cykeln ska cykeln vara ett självklart transportval i Västerås. Gångnätet ska karakteriseras av genhet, komfort och trygghet. Passager som prioriterar gående och cyklister tas upp som åtgärder för att ge trafikslagen bättre förutsättningar (Västerås stad, 2014)

I avsnittet Västerås tätort - staden redogör översiktsplanen för kommunens utvecklingsstrategier kontextualiserat till Västerås tätort. Mycket av det planen säger här går att återfinna under de olika strategierna. Under rubriken En mänsklig och miljövänlig trafikmiljö utvecklar dock planen för riktlinjer

gällande cykelnätet. Cykelnätet ska vara sammanhängande och ha god framkomlighet, t.ex. genom expresscykelvägar och cykelprioriterade korsningar och passager (Västerås stad, 2017).

Kollektivtrafik

Översiktsplanens strategi Kollektivtrafiken som ryggrad betonar vikten av en utbredd kollektivtrafik. Mer konkret säger strategin att planering och lokalisering av ny bebyggelse ska styras av kollektivtrafik med hög tillgänglighet. Kollektivtrafiken ska prioriteras i planeringen och kollektivtrafikens framkomlighet ska säkerställas i dess stråk. I planeringen av kollektivtrafik ska mottot vara “tänk spår - kör buss”. Alla viktiga målpunkter ska nås med kollektivtrafiken (Västerås stad, 2017).

I avsnittet Västerås tätort - staden, tar planen upp att det är viktigt att bussarna inte hamnar i samma köer som bilarna. Detta föreslås åtgärdas med exempelvis särskilda bussfiler och bussprioriterade trafiksignaler (Västerås stad, 2017).

Förtätning och funktionsblandning

Balanserad komplettering utgör en annan strategi i översiktsplanen, som främst syftar till ett fokus på att

exploatera med ny bebyggelse inom stadsbebyggelsen. Detta ska bidra till mer närhet till viktiga målpunkter vilket ger goda möjligheter att gå och cykla. Fram till 2026 ska största delen av nyexploateringen ske inom tätorten och områden med god tillgång till gång-, cykel och kollektivtrafiknät prioriteras. Vid all förtätning ska det tas ett helhetsgrepp och det ska finnas en bra blandning av bostäder och olika funktioner som utgör en bra stad. Det ska även tas fram en kompletteringsstrategi som ska konkretisera vad kommunen menar med en balanserad komplettering (Västerås stad, 2017).

Expansion av det externa handelsområdet Erikslund ses som positivt för den regionala handeln, området planeras även göras mer funktionsblandat med bostäder och verksamheter. Ett annat externt handelscentrum, Hälla, föreslås också expandera sin handels- och verksamhetsetablering (Västerås stad, 2017).

Det har gjorts en extern hållbarhetsbedömning av Tyréns AB för översiktsplanen, vilken kommunen sammanfattar. Bedömningen säger att planen kan bidra till minskade utsläpp av koldioxid per person i och med satsningar på hållbar teknik, utfasning av fossila bränslen och hållbara transportmedel (gång-, cykel- och kollektivtrafik). Däremot antas befolkningsökningen leda till en ökning av det totala koldioxidutsläppet och en ökning av biltrafik. Den planerade utbyggnaden av motortrafikleder kan även bidra till ökade persontransporter med bil (Västerås stad, 2017).

Strategin Bygg staden inåt i trafikplanen tar bland annat upp att överdimensionerade gaturum och parkeringsytor kan bebyggas. I takt med att bostadsområden utvecklas till integrerade delar av staden görs

tas upp som en viktig länk för trafiken, samtidigt som den problematiseras som barriär. Här föreslås överdäckning av vägen på vissa sträckor för att minska barriäreffekten för gående och cyklister och för att möjliggöra för ny bebyggelse i lägen som idag är bullerstörda (Västerås stad, 2017).

Trafikplanen

Under Bilens roll i framtidens trafik redogör planen för bilens roll. Kommunen menar att planeringen har utformats efter bilens rörlighet, och tar exempelvis upp Västerås externa handelscentrum, dit 90% tar sig med bil trots att cykelavståndet är rimligt och det finns god tillgänglighet till kollektivtrafik. Dessutom menar kommunen att endast 12% av kunderna vid bilorienterade handelscentrum handlar så mycket att det krävs bil för att transportera varorna. Planen refererar till forskning som säger att det finns ett tydligt samband mellan utökad kapacitet i vägnätet och ökad biltrafik, vilket betyder att trängsel inte är något man kan bygga bort. I den täta staden, som är en målsättning för Västerås, är bilens plats begränsad. Andra trafikslag måste främjas för att kunna behålla biltrafiken som den ser ut idag (Västerås stad, 2014). Under Målkonflikter tas eventuella konflikter inom Trafikplanens strategier och mellan Trafikplanen och övrig planering upp. En konflikt som tas upp är att planen syftar till att bidra till en attraktivare gång-, cykel- och kollektivtrafik, samtidigt som ett stort antal pågående planer kommer leda till kraftigt ökad vägkapacitet. 75% av budgeterade trafikinvesteringar de närmsta tre åren tillfaller biltrafiken (Västerås stad, 2014).

5.13 Analys - Översiktsplan 2017 & Trafikplan 2014 (tillägg till