• No results found

5. Empiri

5.3. Empiri medarbetarundersökning

Här presenteras resultaten av den data vilken insamlades genom en online

medarbetarundersökning. Kravet för respondenterna som deltog var att de skulle inneha en anställning, antingen inom privat eller offentlig sektor. Det var 460 individer som deltog i studien. Resultaten presenteras nedan utefter de kategorier frågorna formulerades utifrån.

Resultaten disponeras följande: Medarbetarna, fack, arbeta, kompetens, employability, kultur och motivation.

5.3.1. Medarbetarna

Den klara majoriteten av de medarbetare vilka deltog i studien hade en tillsvidareanställning på företaget de arbetar på. 2 % hade provanställning vilken går över i en fast anställning efter 6 månader om arbetsgivaren är nöjd med medarbetarens arbetsinsats. 4,3 % är

”deltidsanställda”, detta är ingen egen anställningsform men motiveras genom att ge

respondenter vilka inte arbetar 40 timmar i veckan möjligheten att delta. Sammanlagt 9,3 % hade vikariat eller visstidsanställningar, detta är en anställningsform med begränsad tid.

Medarbetaren vet alltså när anställningen kommer att ta slut redan innan hen börjar arbeta.

Figur 7: Typ av anställning

Medarbetarna vilka deltog i undersökningen fick sex intervaller med anställningstid att välja bland. Dessa intervaller är olika långa och ökar i takt med anställningsåren eftersom genom turordningsreglerna i 22 § LAS är längre anställningstid säkrare vid arbetsbristuppsägningar.

70

Medarbetarna fick även svara på hur många anställda de trodde att företaget de arbetar för har anställda. Det kan vara svårt för en anställd att ha koll på exakt antal, därav fick de välja mellan de olika företagsstorlekarna Mikro, - Små, - Medelstora, - och Stora företag.

Majoriteten arbetade inom stora företag med 250 eller fler anställda. Därefter gick det nedåt i kontinuerlig ordning med medelstora företag: 18,9%, småföretag: 15,2% och mikroföretag:

8,7 %.

Figur 9: Uppskattning antal anställda i företaget.

Av de 460 medarbetare som deltog i undersökningen var det 6,1 % som inte ansåg det viktigt för dem att ha en trygg anställning och 3,9 % som inte hade någon direkt åsikt. Av de som inte ansåg att det var viktigt alls med en trygg anställning (28 medarbetare), var 50,2 % (17st) män. Eftersom ca 2/3 av de svarande totalt var kvinnor, borde 2/3 i denna kategori också vara kvinnor om de varit av samma åsikt. Därför går det att ana att män i högre utsträckning inte tycker att det är viktigt med trygg anställning.

Eftersom frågan kan upplevas svår för vissa individer var denna fråga inte obligatorisk att besvara, det var en medarbetare som inte önskade uppge sin könstillhörighet.

Figur 10: Viktigt med trygg anställning .

71

Vi frågade också deltagarna om de var oroliga över att bli uppsagda där de fick gradera sitt svar mellan 1–5 där 1 representerade “inte särskilt” och 5 “väldigt ofta”. 59,3 % svarade 1

“inte särskilt oroliga” därefter föll skalan 2: 14,8%, 3: 13 %, 4: 8,7 % och 5: 4,1 %.

5.3.2. Fack

75,7% av respondenterna är medlem i ett fackförbund och 86,3% har arbetslöshetskassa.

5.3.3. Arbeta

I undersökningens tredje del rörde frågorna om medarbetarnas inställning till att byta arbete och/eller arbetsplats. Över hälften av de 460 deltagarna vill (18,3%) eller kan tänka sig att byta arbete och/eller arbetsplats (37%). Uppföljningsfrågan som ställdes var: “Vad hindrar dig från att själv aktivt byta jobb?”. I denna fråga fick deltagarna 10 förskrivna svarsalternativ där de kunde kryssa i vilket/vilka som passade deras situation bäst. De fick även en egen ruta där de kunde fylla i ett eget svar om de själva ansåg att det behövdes. Här nedan presenteras de olika svar som medarbetarna gav som anledning till att de inte skulle kunna tänka sig att byta arbete eller arbetsplats. De flesta angav orsaker vilka härrör till SIFU-principen.

Tabell 1: Varför medarbetare inte vill lämna sin nuvarande arbetsplats.

Kategorier av anställda Vill byta arbete

72

I följdfrågan framkom det att bland de deltagare som kryssade för att de inte skulle vilja byta arbete, var det nu endast 29 % som stod fast vid sin åsikt. De resterande drygt 15,8 % angav nu olika anledningar till att de vill behålla sitt arbete. Det innebär att 71 % av de deltagande medarbetarna egentligen skulle kunna tänka sig att byta arbete och/eller arbetsplats. I Tabell 1 finns de olika svarsalternativen angivna.

5.3.4. Kompetens

Under del fyra i enkätundersökningen frågade författarna medarbetarna vem de anser har övergripande ansvar över deras egen kompetensutveckling. 1,7 % (8st) av deltagarna ansåg att det var statens ansvar att se till att de skulle kompetensutvecklas, dock var det bara 1st av dessa som fick sin senaste utbildning av staten.

Figur 11: Vem bär ansvar över kompetensutveckling.

Nära 60 % ansåg att ansvaret låg på dem själva att se till sin egen kompetensutveckling och resterande fann att det var arbetsgivarens ansvar att se till att hålla dem kompetensutvecklande för arbetets skull. Vi frågade då medarbetarna vem som ansvarade över deras senaste

kompetensutvecklingsåtgärd och fick svaren att arbetsgivaren stod för lite över hälften av medarbetarnas kompetensutveckling.

Figur 12: Vem ansvarade över senaste kompetensutvecklingen.

73

Efter en närmare undersökning av sambanden fann vi att 48 % av de medarbetare vilka ansåg att de själva hade det övergripande ansvaret över sin egen kompetensutveckling var det deras arbetsgivare vilken såg till deras senaste kompetensutvecklingsåtgärd. Tvärtom var det

ungefär 27 % av de som ansåg att det var arbetsgivarens ansvar från början som ändå tog eget ansvar och genomgick kompetensutveckling efter eget initiativ. Den klara majoriteten av medarbetarna hade dessutom genomgått kompetensutveckling under de senaste sex månaderna och två tredjedelar av deltagarna under det senaste året vilket tyder på att både arbetsgivare och arbetstagare prioriterar kontinuerlig kompetensutveckling.

Eftersom turordningsreglerna upplevs som problematiskt för arbetsgivarna frågade vi

medarbetarna om vad de ansåg om att kompetens skulle prioriteras före anställningstid. Av de deltagare vilka svarade nej på den frågan (14,8%) var det relativt jämnt fördelat mellan åldersgrupperingarna där 54 % av deltagarna var över 42 år i ålder och således 46 % av deltagarna var mellan 18–41 år av de individer vilka ansåg att anställningsår bör gå före kompetens. Av de som inte ansåg att de hade någon åsikt om frågan var fördelningen 58 % av deltagarna som översteg 42 år och 42 % deltagarna mellan 18–41 år.

Figur 13: Kompetens före anställningstid.

5.3.5. Employability

Vi frågade deltagarna om de kunde gradera 1–5 där 1 ansågs mycket svårt och 5 mycket lätt att hitta en likvärdig anställning till den de redan har vid en eventuell uppsägning. Frågan ställdes för att se ett samband mellan medarbetarnas faktiska kompetens och deras arbete. Av de deltagare vilka svarade att de ansåg det lätt eller mycket lätt att få en ny anställning vid en eventuell uppsägning hade 50 % erhållit kompetensutveckling under de senaste sex

månaderna och sammanlagt 72 % hade genomgått kompetensutveckling under det senaste året. Av de deltagare vilka ansåg sig ha mycket svårt eller svårt att hitta en ny

likvärdig anställning efter en uppsägning hade 37 % genomgått kompetensutveckling under

74

de senaste sex månaderna och sammanlagt 58 % under det senaste året. Den åldersmässiga fördelningen mellan de två jämförda grupperna är relativt jämn med spannet 14–19% per åldersgrupp.

Deltagarna fick också frågan om hur ofta de reflekterar över sin egen anställningsbarhet och gradera sitt svar mellan 1–5 där 1= inte alls och 5= väldigt ofta. 63 % av deltagarna

markerade en 3,4 eller 5. Av de resterande medarbetarna vilka sällan eller inte alls

reflekterade över sin egen anställningsbarhet var det ingen av de deltagande som ansåg att det skulle vara lätt att få en likvärdig anställning efter en uppsägning. 65 % av dem kunde

dessutom tänka sig att byta arbete eller arbetsplats.

5.3.6. Kultur och Motivation

Trivseln var generellt sett hög hos de deltagande medarbetarna, både gällande deras arbetsuppgifter och arbetsplats. 82 % svarade att de trivdes bra och mycket bra med deras arbetsuppgifter och motsvarande siffra om trivseln på arbetsplatsen blev 77 %.

75