• No results found

En inledande bild

In document D ATORSPELANDETS M ENING (Page 144-148)

nnan systematiken i de kommande två kapitlen beskrivs, redovi-sas två excerpter som tydligt illustrerar centrala resultat i studi-en. Denna inledande bild ges för att klargöra varför resultatet delats upp i två kapitel.

Johan och Magnus sitter själva med en bärbar dator i ett av sko-lans materielrum. De har som skoluppgift att försöka bygga ett framgångsrikt naturreservat i spelet Simsafari. Spelet går ut på att spelaren ska balansera ett ekosystem så att naturreservatet får en artrikedom beträffande såväl flora som fauna. För att få en budget till att plantera in växter och djur måste spelaren administrera en vinstdrivande safarianläggning vid sidan av reservatet. Skolupp-giften är formulerad så att barnen ska sträva efter att få en park som rankas med det högsta omdömet, fem stjärnor, och detta ska de uppnå på spelets högsta svårighetsgrad. Under tiden som de spelar ska de även föra loggbok. Uppgiften är ett inslag i arbetet med tema Afrika. I excerpten nedan är det Johan som för tillfället sköter mu-sen.

Excerpt 4 från session S4

Barnen har precis startat upp en ny park och Johan ska börja plante-ra in djur.

1. Johan Okej nu ska vi se här [blir av-bruten av Mag-nus] Skärmbilden skrollas över parken.

I

6

2. Magnus Kan man inte bygga upp något staket eller nått?

Johan planterar

in tre elefanter. 3. Johan Varför det?

4. Magnus Jag vet inte, kan vi väl göra runt byn kan vi ta lite staket

Johan är tyst. 5. Magnus Vi har två

stjärnor

Det blir aldrig något staket (det går inte att bygga staket i simule-ringen) utan Johan ignorerar Magnus förslag och fortsätter med an-nat. I tur 3 vill Johan att Magnus motiverar varför de skulle ha ett staket. Magnus svarar Jag vet inte men specificerar ändå sitt öns-kemål. Trots att han inte kan ge ett skäl till sin önskan ser han det fortfarande som en rimlig handling att bygga ett staket. Utifrån excerpten är det rimligt att säga att barnen läser in olika innebörder i situationen. Deras definition av vad spelandet handlar om skiljer sig åt. Eftersom Johan efterfrågar ett skäl till den handling Magnus före-slår är en rimlig tolkning att spelandet för honom här är en målin-riktad aktivitet. Magnus respons i tur 4 visar på ett annat förhåll-ningssätt. Han kan inte ange ett tydligt skäl av den typ som Magnus efterfrågar men vill ändå bygga ett staket. Johan ignorerar detta och Magnus bryr sig inte om att fortsätta att driva sin önskan. Några minuter senare hamnar barnens olika utgångspunkter i en konkret motsättning.

Excerpt 5 från session S4

Magnus sköter nu musen. De har gjort lite olika saker i safarian-läggningen och Johan har precis bett Magnus att ”jobba” lite i par-ken, det vill säga själva naturreservatet.

1. Magnus Jag vet vad vi

gör Magnus börjar

bygga en av-lång landremsa i ett vattenom-råde.

2. Johan Vad fan gör du

Tittar åt sidan på Magnus. 3. Magnus Bygger en bro

4. Johan Nej det ska vi

inte ha Johan försöker

ta kontrollen genom att föra fingret över da-torns inbyggda pekdon. Detta fungerar inte. 5. Magnus Jag gör en

li-ten [avbryter sin utsaga när Johan tar musen]

Johan lutar sig fram och tar musen från Magnus. Mag-nus släpper mu-sen.

6. Johan Varför i helve-te gör du en

bro Johan scrollar

bilden så att landremsan kommer mitt i skärmbilden. 7. Magnus Jag ska göra en

rakt över Johan gör om

den avlånga landremsan till en udde.

8. Johan Varför

9. Magnus Jag vill

10. Johan En bro, vad fick du det ifrån? [skrattig röst]

Johan släpper musen och lutar sig tillbaka. 11. Magnus Mig själv Magnus tar

mu-sen. Magnus plante-rar in gräs på det som tidi-gare var land-remsan.

12. Johan Ja men vi behö-ver träd

I denna excerpt står det klart att barnen närmar sig spelet med olika utgångspunkter. Magnus vill bygga en broliknande landremsa över vattenområdet men blir mycket konkret hindrad av Joakim. I tur 8 avkrävs Magnus en motivering till sin handling. Svaret att han själv vill, tas inte emot av Johan som något giltigt utan han ser hela tillta-get som direkt som lustigt i tur 10. Excerpten visar att barnen har olika definitioner av vad situationen handlar om. De tänker sig olika svar på den frågan om vad det är som pågår.

Det är inte otänkbart att Magnus tänkt dra en väg över land-remsan så att turister i parken kan åka över vattnet. Han besjälar fi-gurerna och vill ordna det för dem i den virtuella miljön med staket och broar. En inramning som förutsätter att spelaren låtsas att figu-rerna har ett estetiskt eller organisatoriskt behov. Magnus ramverk är orienterat mot mimicry det vill säga han går utanför vad som fak-tiskt går att göra i spelet och förhåller sig till spelet som om andra be-tingelser rådde. Magnus kan därmed sägas inta ett förhållningssätt till spelets grafik, text och ljud som om de hade vissa interaktionser-bjudanden, detta tvärtemot Johans inramning. För honom handlar det inte om att agera som om andra betingelser rådde. Hans ut-gångspunkt är att systemet har vissa interaktionserbjudanden, och det är dessa de ska manipulera. Johans inramning är så stark att idén om att göra något som har karaktären av mimicry förlöjligas.

För Johan kräver systemet att spelaren gör vissa saker, vi be-höver träd säger han där utsagan tyder på att detta är en nödvän-dighet som ligger utanför hans eventuella önskningar. Johan kon-kurrerar mot systemet, han vill nå det optimala spelmålet innan ak-tiviteten avslutas. Det ramverk som han vill relatera spelandet till har klara inslag av agôn, man kan lämna aktiviteten som en lyckad eller misslyckad spelare. Magnus utgångspunkt är däremot Jag vill vari han betraktar sig som delvis i kontroll över vad som ska göras till fokus i aktiviteten. Brobyggandet påminner om lek av so-ciodramatisk karaktär vari deltagarna är mer fria att forma (och för-handla om) aktivitetens förlopp.

Excerpten innehåller det Goffman (1974/1986, s. 321f) beskriver som frame disputes. Barnen hamnar i en situation som gör den outta-lade frågan om vad som pågår uttalas och nu måste hitta en lösning på hur den fortsatta interaktionen ska ske. Det blir Johans definition

av vad det hela ska handla som konstitueras. Detta präglar sedan aktiviteten i sessionen och därmed vad de båda barnen har möjlig-het att lära sig. I relation till studiens kunskapsintresse, hur inne-börder genereras under datorspelande, blir således strukturen och innehållet i de olika ramverk som kan konstitueras under datorspe-lande centrala. För som vi ska se, är Magnus och Johans båda sätt att hantera spelandet något som återkommer i andra spelsessioner med andra barn som spelar andra spel.

In document D ATORSPELANDETS M ENING (Page 144-148)