• No results found

Etablering i boende utan besittningsskydd Få ungdomar bor i ungdomsbostäder

In document Första bostaden (Page 71-74)

Det finns kategoribostäder för de grupper som blir särbehandlade på bo- stadsmarknaden. Ungdomsbostäder är en form av kategoribostad och ofta är det små bostäder med krav att en boende ska vara i en viss ålder, ex- empelvis mellan 18 och 25 år. Som boende i en ungdomsbostad har man inte besittningsskydd och därmed inte heller möjlighet att byta sin bostad. I Storstockholm finns det drygt 1 400 bostäder i 8 av 26 kommuner. Mot- svarande är 30 bostäder i 3 av 13 kommuner i Storgöteborg och 110 ung- domsbostäder i 3 av 12 kommuner i Stormalmö.57

De flesta studerande bor inte i studentbostad

Studentbostäder är en form av kategoribostad. Villkoret för att bo i en studentbostad är vanligen att man studerar vid högskola eller universitet samt håller en viss studietakt. De flesta högskolestudenter bor på andra sätt än i en studentbostad. Omkring 20 procent av landets studenter bor i en studentbostad. Det är vanligast bland de yngsta studenterna.

Av 20 till 27-åringarna bor sju procent i Göteborgs- och sex procent i Stockholmsregionen i studentbostad. Det är vanligare att yngre än äldre ungdomar bor i studentbostad. Det är en mer förekommande boendeform

57

Boverket (2008) Bostadsmarknaden 2008-2009 , Boverkets BME-databas, Ungdoms- styrelsen (2005) Fokus 05

Ungdomars etablering på bostadsmarknaden i storstadsregionerna 71

i Stockholm och Göteborg stad jämfört med kranskommunerna, vilket inte är speciellt konstigt med tanke på att de flesta studentbostäderna finns i städerna och inte i kranskommunerna. I både Stockholm och Gö- teborgs stad bor exempelvis tolv procent av 20 till 23-åringarna i student- bostad. I Stockholm betyder det att studentbostad är den fjärde vanligaste boendeformen, efter kvarboende, hyresrätt i förstahand och bostadsrätt samt vanligare än att bo i andrahand. Under 2000–talet har andelen i stu- dentbostad ökat med två procentenheter i båda regionerna i gruppen 20 till 27 år. För mer information om studentbostäder, se kapitlet Studenters situation på bostadsmarknaden.58

Ökat andrahandsboende

En möjlighet för ungdomar som inte är etablerade med egen bostad, är att bo i andra- eller tredjehand. En boende i andra- eller tredjehand har inte något besittningsskydd över bostaden.

Det finns lite skrivet om andrahandsmarknaden och ännu mindre om ungas situation på den. Det är svårt att uppskatta hur många som bor så- väl lagligt som olagligt i andra- och tredjehand. Det finns skäl att anta att olika undersökningar underskattar andelen boende i andrahand, eftersom de kan vara svåra att nå och därmed kan vara överrepresenterade i bort- fallet. Dock är det uppenbart att andrahandsmarknaden i framförallt stor- stadsregionerna är omfattande samt att kontrollen över vem som bor i vilka bostäder är begränsad, skriver Boutredningen.

Enligt Hyresgästföreningens studie från 2007, bor 12 procent av 20 till 27-åringarna i Stockholms- och 13 procent i Göteborgsregionen, i andra- eller tredjehand. Motsvarande siffra för landet är 12 procent. Däremot visar SIFO:s undersökning som är gjord på uppdrag av Jagvillhabos- tad.nu, att andra- och tredjehandsboende är vanligare i storstäderna än i övriga landet. Det är mer frekvent i städerna jämfört med kranskommu- nerna. I Stockholmsregionen är det vanligare att äldre, 24 till 27 år, bor i andra- eller tredjehand jämfört med de yngre, 20 till 23 år. I Göteborgsre- gionen finns det däremot inga sådana skillnader. I både Stockholms- och Göteborgsregionen har andelen ökat något sedan 2003. För gruppen 20 till 23 år i Stockholmsregionen är andelen oförändrad mellan 2003 och 2007. Boendet i andrahand har däremot ökat under samma period för unga i åldern 24 till 27 år i Stockholmsregionen. Det gäller speciellt i kranskommunerna, där andelen har ökat från 5 till 13 procent i den äldre åldersgruppen mellan åren 2005 och 2007.

Fler äldre ungdomar bor inneboende i Stockholm än i Göteborg

För personer som saknar egen bostad kan det förutom andra- och tredje- handsmarknaden samt kvarboende, vara ett alternativ att bo inneboende hos släkt eller vänner. Även personer som delar en bostad där någon an- nan står på kontraktet, räknas här som inneboende. En inneboende har inte något besittningsskydd över bostaden. Det är på personen som har hyreskontraktet som det formella ansvaret ligger och därmed det formella

58

SOU 2007:14 (2007) Huvudbetänkandet från Boutredningen, Renovering av bostads-

marknad efterlyses!, Boverket (2007) Bostadsmarknaden 2007-2008, CSN (2008) CSN:s enkätundersökning av de studerandes ekonomiska och sociala situation, SCB (2007)

mandatet att bestämma. Det kan medföra att boendesituationen utsätter relationer för slitningar samt att det kan vara svårt att få lugn och ro för studier, förhållande med partner och så vidare.

I Stockholmsregionen bor sex procent av 20 till 27-åringarna hos an- hörig, med kompisar eller hyr rum eller dylikt och i Göteborgsregionen är siffran fem procent. I båda regionerna är det en något lägre andel än i hela landet. Fler yngre, 20 till 23 år, än äldre, 24 till 27 år, unga bor inneboen- de i Göteborgs- än i Stockholmsregionen. I Stockholmsregionen är det däremot vanligare att bo inneboende i den äldre åldersgruppen än i den yngre. I alla åldersgrupper är företeelsen vanligare i städerna än i krans- kommunerna. Andelen som bor inneboende har inte förändrats nämnvärt mellan 2003 och 2007.

Omkring 25 procent av dem som har flyttat hemifrån bor i ett boende utan besittningsskydd

Enligt Hyresgästföreningen bor omkring en fjärdedel av de unga som har flyttat hemifrån i Stockholms- och Göteborgsregionen i ett boende utan besittningsskydd.59 Både bland yngre och äldre ungdomar är företeelsen vanligare i städerna än i kranskommunerna. Störst andelar av dem i övrigt boende utanför föräldrahemmet, bor i andrahand följt av studentbostad. Det gäller i båda regionerna och åldersgrupperna med undantag av 20 till 23-åringarna i Stockholms stad. I Stockholmsregionen är det något vanli- gare att kvinnor har flyttat hemifrån men bor i ett boende utan besitt- ningsskydd än män.

I Göteborgsregionen har andelen i åldern 20 till 27 ökat med sex pro- centenheter och i Stockholmsregionen har andelen ökat med två procent- enheter sedan 2003. Det beror framförallt på att större andelar bor i and- rahand samt i studentbostad.

Ungdomar som hemlösa?

Enligt Socialstyrelsen inrapporterades 17 800 personer i hela landet som hemlösa år 2005. Av dessa var 24 procent eller knappt 4 300 personer i åldern 18 till 29 år. Socialstyrelsen definierar bland annat personer som bor hos släkt och vänner eller på annat sätt utan kontrakt eller med andra- handskontrakt kortare än tre månader, och som på grund av boendesitua- tionen har sökt hjälp eller varit i kontakt med sociala myndigheter eller en organisation, som hemlös. Boutredningen skriver att flera av de personer som har intervjuats i de kvalitativa undersökningarna skulle räknas som hemlösa, enligt Socialstyrelsens definition av hemlöshet. De ingår dock inte i statistiken, eftersom majoriteten aldrig har varit i kontakt med soci- ala myndigheter. Vidare skriver Boutredningen att det finns ett generellt problem med att unga ofta inte söker sig till myndigheter för hjälp om sin bostadssituation, därför att de ser sin situation som ”normal”.60

59

Anhörig, kompisar, studentbostad, hyr rum eller dylikt, annat eller andra- eller tredje- hand.

60

SOU 2007:14, (2007), Om bara någon kunde säga vad jag ska göra för att få en bostad

så skulle jag göra det, Socialstyrelsen (2006) Hemlöshet i Sverige, Omfattning och karak- tär

Andra personer som definieras som hemlösa är uteliggare, härbärgesboende, boende på kvinnojour, hotell, camping, vandrarhem, personer som inom tre månader planeras att skrivas ut från någon typ av institution eller stödboende

Ungdomars etablering på bostadsmarknaden i storstadsregionerna 73

In document Första bostaden (Page 71-74)