• No results found

3. PLANFÖRSLAG

3.5 Etappindelning

Bostadskvarteren avses byggas ut i tre etapper, se figur 30 nedan.

Figur 30. Etappindelning

Etapp I - Två bostadskvarter för småhusbebyggelse norr om Herrstorpets gård.

Etapp II - Bostadskvarteren söder om Herrstorps gård.

Etapp III - Flerbostadshus väster om järnvägen.

3.6 Naturmiljö

Naturområden är viktiga för en hållbar utveckling, eftersom de fyller en mängd viktiga funktioner både för områdets sociala och ekologiska värden.

Naturområden spelar en viktig roll både för rekreation, som utflyktsmål, pedagogisk miljö samt lekmiljöer. Naturområden är också viktiga ur en kommunalteknisk aspekt med tanke på klimatförändringarna, som ger ökade nederbörd samt varmare klimat. Naturområden har viktiga

ekosystemtjänster, och renar bland annat vatten, luft och reglerar temperaturer.

Under processen av framtagandet av detaljplanen för det aktuella

planområdet har ett antal olika utformningsalternativ studerats, se vidare miljökonsekvensbeskrivningen. En stor avgörande faktor för hur

planområdet ska disponeras är områdets stora naturvärden. För att kunna ta hänsyn till de höga naturvärdena vid detaljplanens utformning har ett antal naturvärdesinventeringar samt artinventeringar genomförts, se bilagor till miljökonsekvensbeskrivningen. Dessa har gett goda kunskaper om vilka naturvärden som finns inom planområdet, och hur detaljplanens utformning kan anpassas efter dessa.

Förutom att disponeringen av planområdet har anpassats till områdets naturvärden, har även dagvattenhanteringen tagit hänsyn till värdena, och mervärden har försökts att skapas. Figur 31 visar hur planområdet har anpassats till de höga naturvärdena i området.

Figur 31. Viktiga miljöer för förekommande skyddsvärda arter i förhållande till plankartan.

Utgångspunkten vid utformningen av planområdet har varit att exploateringen ska anpassas efter områdets naturvärden, inte att

naturvärdena ska anpassas till exploateringen. Syftet med detaljplanen är också att skapa en grund för fungerade ekosystemtjänster, samt integrera naturen i boendet.

Naturområdena har säkerställts i detaljplanen genom bestämmelsen NATUR. Inom naturområdet (NATUR) ska endast varsam röjning genomföras som naturvårdsröjning och/eller gallring.

För användningen NATUR ska en skötselplan upprättas av Östra Smålands Kommunalteknikförbund. I skötselplanen ska följande åtgärder säkerställas:

• Nya mindre sandblottor ska skapas.

• Skapa mer solinstråling på grodvatten.

• Faunadepåer samt lågor ska placeras ut.

• Fågelholkar och bihotell bör uppföras.

• Vid behov ska ersättningsträd för ek, lönn och skogslind planteras.

• Efterträdare av framförallt ek och alm bör värnas och skyddas.

• Naturvårdande skötsel av skogsområde inom detaljplan ska genomföras.

• Torrängen norr om centrumområdet (C) ska fortsätta skötas på ett sätt som hindrar igenväxning, exempelvis med årlig slåtter.

• Befintliga sandiga miljöer (potentiella sandödlehabitat) som inte påverkas direkt av bebyggelse ska bevaras i befintligt skick.

• Majoriteten av den vassbevuxna strandzonen ska sparas till förmån för sävsparv.

• I strandplanet ska träd sparas så långt som möjligt som en skyddsbarriär för fåglar.

• Död ved, döende träd, träd med bohål och träd med döda mindre grenar kring främst de norra, men även de södra, märgelgravarna ska sparas för att gynna hackspettar och andra fåglar. Dessa återfinns bland annat vid Herrstorps gård och inom ett mindre område i södra delen av planområdet. Denna åtgärd behöver inte genomföras i närheten av centrumområdet om det bedöms kunna leda till en säkerhetsrisk för boende, exempelvis om döda grenar riskerar att falla ner.

• Utpekade värdefulla fågelmiljöer ska behålla befintliga strukturer och tillåtas växa fritt (alternativt höja dess naturvärden genom naturvårdande skötsel.

• Närmiljön kring döda träd med bohål bör hållas öppen eftersom detta gynnar staren.

• Påverkan på vattenkvaliteten i befintliga vattenförekomster genom tillförsel av orenat dagvatten ska undvikas.

Kvartersmarken har utformats efter områdets naturvärden, vilket innebär att befintliga vattenförekomster och bevarandevärda träd ligger inom

naturområde (NATUR).

Ett antal träd inom centrumområdet (C) samt naturmark (NATUR) kommer att bevaras och skyddas genom marklov, vilket säkerställs genom två planbestämmelser ”Marklov krävs för fällning av träd med stamdiameter över 25 cm mätt i brösthöjd” samt ”Marklov krävs även för fällning av alm med stamdiameter över 20 cm mätt i brösthöjd”.

Hänsyn har tagits till befintliga spridningssamband i området för att i möjligaste mån minska negativt av ny bebyggelse och hårdgjord mark.

Gröna kilar har i säkerställts genom NATUR i området för att möjliggöra spridningsvägar för bland annat fauna, samtidigt som kilarna, vid behov, kan fördröja, rena och infiltrera dagvatten.

En grodtunnel ska anläggas för att möjliggöra spridning mellan planområdets norra och södra del. Det ska säkerställas att den anlagda grodtunneln har rätt dimensioner för att kunna användas av större

vattensalamander, se figur 34. Uppförandet av grodtunneln ska säkerställas i förfrågningsunderlag för entreprenör. Skötsel av denna ska säkerställs genom skötselplan.

Förutom att disponeringen av planområdet har anpassats till områdets naturvärden, har även dagvattenhanteringen tagit hänsyn till värdena, och mervärden har försökts att skapas. I den södra delen av planområdet, inom NATUR, ska en dagvattendamm uppföras (dagvatten). Denna ska vara anpassad för kräl- och groddjur för att kunna fungera som en lokal för arterna. Nya dagvattendammar ska utformas och skötas för att kunna fungera som biotoper för groddjur. För ytterligare information se avsnitt 3.13 Hantering av dagvatten.

Den gamla tegelugnen ligger inom allmän platsmark NATUR. Denna skyddas i detaljplanen med rivningsförbud (r1) eftersom den anses vara en kulturhistoriskt värdefull byggnad. Se vidare avsnitt 3.3 Byggnadskultur.

I det västra bostadsområdet, väster om järnvägen, har en tio meter bred zon avsatts som skydd mot det naturområde som ligger väster om planområdet.

Detta för att säkerställa ett skydd mot ett område som har identifierats som möjligt häckningsområde för gröngöling. Detta regleras med prickmark inom kvartersmark. Eventuella träd som behöver tas ned i denna zon på grund av sjukdom eller risk, ska läggas och sparas på marken.

Området längs sjön Hulingen ligger i riskzon för översvämning och erosion enligt MSB:s översvämningskartering. På grund av detta har det införts särskild skyddsbestämmelse på plankartan inom allmän platsmark NATUR;

skydd. I området som anges som skydd får gallring av sly samt borttagande av riskträd göras. Vegetation i övrigt som har betydelse för naturvärdena och för släntstabiliteten ska vara kvar.

Figur 32. Spridningsmöjligheter för groddjur inom planområdet visas som svarta pilar samt grodtunnel. Numren på vattenförekomsterna återkopplar till artskyddsutredningen som finns bilagd i miljökonsekvensbeskrivningen.