• No results found

3. PLANFÖRSLAG

3.11 Trafik

Gator och allmänna platser är utformade med fokus på gående och cyklister, samt hantering av dagvatten. Vägsektionerna är relativt smala för att bidra till låga hastigheter inom området, och därmed skapa en god trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter. Längs entrégatan avses en dubbelsidig trädallé planteras för att skapa en inbjudande och vacker entré till området. Skyltad hastighet inom området är 40 km/h.

Gatorna inom detaljplanen avses byggas i de etapper som föreslås för bostadskvarteren, se avsnitt 3.5 Etappindelning.

Huvudgata

Planområdet ansluts till befintligt gatunät genom en ny sträckning av Björkuddvägen, huvudgata (GATA2) Idag utgör vägen en samfälld väg (Hultsfred S:47), men kommer genom detaljplanen att skiftas till en kommunal gata.

De södra delarna av Björkuddvägens sträckning kommer att justeras för att skapa en trafiksäker korsning över den befintliga järnvägen som går igenom området, se vidare avsnitt om järnväg. Den del av Björkuddvägen som kvarstår efter justeringen av sträckningen kommer att bilda en separat lokalgata – Gata1 som utgör infarter till befintliga bostäder.

Björkuddvägen kommer att erhålla följande vägsektion, se figur 36.

Figur 36. Sektion för Björkuddvägen.

Vägsektionen för Björkuddvägen är totalt 10,5 meter bred, uppdelat på en körbana (5,0 meter), ett infiltrationsstråk (2,5 meter) samt en separat GC- väg (3,0 meter). Den vänstra delen av vägen ligger svagt på bank, med en släntlutning på 1:3, medan den högra delen ligger i jordskärning, med en slänt på 1:2. Björkuddenvägens nya sektion ökar gatans trafiktekniska standard samt trafiksäkerhet jämfört med i dagsläget.

Den nya sträckningen av Björkuddvägen ansluter till en helt ny entrégata i öst-västlig riktning, som i öster ansluter mot en vändplats vid Hulingen.

Entrégatan utgör ny huvudgata – Gata2 inom planområdet, och matar de sju nya lokalgatorna inom planområdet.

Den nya huvudgatan kommer att erhålla följande sektion, se figur 37.

Figur 37. Sektioner för den nya entrégatan.

Vägsektionen för den nya entrégatan är totalt 7,1 meter bred, uppdelat på en körbana (4,20 meter) samt en sidoremsa på ömse sidor om vägen (1,20 meter). Den vänstra delen av vägen ligger svagt på bank med en släntlutning på 1:6, medan den högra delen ligger både på bank (släntlutning 1:6) eller skärning (släntlutning 1:6), beroende på exakt läge. Vägens breda sidoremsa gör det möjligt att både gå och cykla på ett trafiksäkert sätt.

Lokalgator

Inom planområdet föreslås sju nya lokalgator. För lokalgatorna har olika sektioner tagits fram för de olika vägarna, se numrering på figur 38.

På lokalgatorna inom planområdet avses blandtrafik tillämpas.

Figur 38. Figuren visar vilka nummer på lokalgatorna som har utformats enligt de sektioner som beskrivs nedan.

Lokalgata 04 kommer att utformas med följande sektioner, se figur 39.

Dessa vägsektioner är samma som för planområdets entrégata, se avsnitt för huvudgata.

Väg 01 Väg 01

Figur 39. Sektioner för lokalgata 04.

Lokalgatorna 03, 05, 06 samt 07 kommer att utformas med följande sektion, se figur 40.

Figur 40. Sektion för lokalgata 03, 05, 06 samt 07.

Sektionen för lokalgatorna 03, 05, 06 samt 0,7 är totalt 7,25 meter bred, uppdelat på körbana (5,0 meter), infiltrationsstråk (2,0 meter) samt en mindre skiljeremsa (0,25 meter bred).

Parkering

Parkering löses inom kvartersmark av respektive fastighetsägare.

Parkeringsplatser avses anläggas inom centrumområdet (C).

Det finns även planlagda allmänna parkeringsplatser i det norra bostadsområdet.

Gatunamn

Planområdets nya lokalgator föreslås få följande namn:

Figur 41. Föreslagna gatunamn.

Gång- och cykelväg

Björkuddvägen kommer att erhålla ny sektion när denna justeras samt förses med separat gång- och cykelväg. Gång- och cykelvägen kopplas samman med Hultsfreds befintliga gång- och cykelvägnät, vilket medför en god framkomlighet för oskyddade trafikanter. Se sektion under avsnitt Björkuddvägen.

Ellen Silfverstolpes väg

Oscar Hedenbergs väg Nya Herrstorpsvägen

Hultåsavägen

Strandhaksvägen Strandvägen

Sjömalmsvägen Gamla Herrstorpsvägen

Längs med Hulingen föreslås en gång- och cykelväg (gc-väg). Denna ligger i direkt anslutning till de bostadskvarter som ligger närmast strandzonen. I de centrala delarna ansluter även en gångstig igenom naturområdet till gång- och cykelvägen. Gång- och cykelvägen avses ansluta till den befintliga strandpromenaden som finns längs med Hulingens strand, som idag slutar vid Björkudd. På detta sätt bildas ett fyra kilometer sammanhängande gång- och cykelstråk från badplatsen och campingen i norr till Herrstorpet i söder.

Järnväg

Stångådalsbanan och smalspåret avses ligga kvar i befintliga lägen. En ny plankorsning ska byggas i nytt läge, cirka 100 meter söder om befintlig. Den nya plankorsningen ska vara en så kallad ”A-anläggning” med ljud, ljus och helbommar. Största tillåtna hastighet på järnvägen är 100 km/h och för korsande allmän väg 40 km/h.

I anslutning till järnvägskorsningen, inom T1-området, finns plats för signalkur och uppställningsplats för servicefordon. Nordost om korsningen finns ytterligare T1-område med uppställningsplats för smalspåret.

Hastigheten i framtiden kan bli upp till 130 km/h, därutöver ska plankorsningen anpassas för en framtida elektrifiering.

Trafiksäkerheten på Stångådalsbanan kommer att ökas genom tre oskyddade plankorsningar kommer att stängas när den nya, säkra passagen anläggs för trafik till området. Förutom stängning av den befintliga korsningen till Herrstorpet kommer också korsningen vid Björkudd och vid södra delen i Herrstorpet att stängas.

För att undvika spårspring kommer stängsling längs spåret att ske.

Figur 42. A-anläggning med högsta plankorsningsskydd.

I dagsläget pågår planering av A- anläggning och senare även byggnation i samarbete med Trafikverket.

Korsningen för smalspåret kommer att höjas. Ny plushöjd blir +101,3 (+/- 0,1). Lutningen längst spåret berör sedan 500 meter av befintligt smalspår.

Den nya plankorsningen hänger samman med projekteringen,

detaljplanläggningen och lantmäteriförrättningen, först då kan byggnation av plankorsningen påbörjas.