• No results found

PLANENS GENOMFÖRANDE

Allmänt

En genomförandebeskrivning ska redovisa de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga åtgärder som behövs för att detaljplanen ska kunna genomföras. Beskrivningen ska även redovisa vem som vidtar åtgärderna och när de ska vidtas.

Genomförandetid

Genomförandetiden är 10 år räknat från det datum då planen vunnit laga kraft. Vald genomförandetid ger skälig tid för utbyggnad av planområdet.

Under genomförandetiden har fastighetsägaren en garanterad rätt att bygga i enlighet med planen och detaljplanen får inte ändras utan att synnerliga skäl föreligger. Efter genomförandetidens utgång fortsätter planen att gälla, men den kan då ändras eller upphävas utan att fastighetsägaren har rätt till ersättning (för exempelvis förlorad byggrätt).

Tidplan för detaljplan

Planen hanteras med ett utökat förfarande enligt 5 kap PBL. Antagande av detaljplanen sker av kommunfullmäktige. Nedan redovisas en preliminär tidplan för planprocessen:

Beslut om planuppdrag (MBN) 2017 augusti

Kungörelse 2019 september

Samråd 2019 sept - nov

Samrådsredogörelse 2020 maj

Underrättelse granskning 2020 juni

Granskning 1 2020 juni - juli

Granskningsutlåtande 1 2021 april

Granskning 2 2021 maj

Granskningsutlåtande 2 2021 juni

Beräknat godkännande MBN 2021 juni

Beräknat antagande KF 2021 juni

Laga kraft 2021 juli

Tidplanen är preliminär och kan förändras under planarbetets gång.

Tidplan för genomförande

Planområdet avses byggas ut i tre etapper. Initialt byggs vatten- och avloppsledningar fram till området samtidigt som Björkuddvägen förlängs.

Sanering av föroreningar i norra delen av planområdet genomförs ner till KM-värden. Åtgärden vidtas under 2021.

Utbyggnad av etapp I beräknas ske under år 2021/2022.

Finansiering av utbyggnaden finns i kommunens budgetbeslut.

Därefter byggs etapp II och III ut i turordning efter senare beslut avseende budget och avseende efterfrågan.

För karta med etapper, se avsnitt 3.5 Etappindelning.

Ansvarsfördelning

Hultsfreds kommun initierar fastighetsbildning inom planområdet samt erforderlig fastighetsbildning inom järnvägsfastigheten tillhörande Trafikverket (Stångådalsbanan) och smalspåret.

Hultsfreds kommun ansvarar för att anlägga allmän platsmark med gator, gång- och cykelvägar, parkområden och anslutnings- och förbindelsepunkter till kommunalt vatten och avlopp samt dagvattenhantering.

Hultsfreds kommun tillhandahåller den mark som behövs vid upphävande av befintliga plankorsningar inom planområdet och för bildning av ny bevakad plankorsning med bomanläggning.

Trafikverket ansöker om lantmäteriförrättning avseende överfartsrättigheter över Stångådalsbanan. Hultsfreds kommun ansöker om motsvarande för smalspåret.

Hultsfreds kommun initierar lantmäteriförrättning om avveckling av vägsamfällighet för Björkuddvägen (Hultsfred S:47).

Hultsfreds kommun har initierat marksanering av föroreningarna i den norra delen av planområdet.

För underhåll och drift av tegelugnen ansvarar Hultsfreds kommun.

För att upprätta grodtunnlar ansvarar Hultsfreds kommun. För skötsel ansvarar Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK). Skötsel av grodtunnlar ska ingå i den skötselplan som upprättas för allmän platsmark NATUR.

Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK) ansvarar för att upprätta skötselplan inom de områden som på plankartan anges som NATUR. Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK) ansvarar för skötsel och

underhåll för dessa områden.

Huvudmannaskap

Hultsfreds kommun är huvudman för allmän plats, vilket innebär att kommunen är skyldig att lösa in allmän platsmark samt ansvara för utbyggnad och framtida drift och underhåll av allmän plats inom planområdet.

Avtal

Inget särskilt markanvisnings- eller exploateringsavtal avses upprättas.

Avtal har tecknats med Trafikverket för anläggandet av ny plankorsning med bommar. I samband med att en ny plankorsning uppförs, avses tre befintliga plankorsningar att stängas. Även avtal med smalspåret har tecknats.

Erforderliga åtgärder för detaljplanens genomförande som berör Stångådalsbanan regleras i ett medfinansieringsavtal mellan Hultsfreds kommun och Trafikverket.

Hultsfreds kommun upprättar avtal om upphävande och nybildning av överfartsrättigheter över dels Stångådalsbanan med Trafikverket (och eventuella andra rättighetshavare), dels motsvarande med ”Smalspåret”. I avtalet regleras även behov av ytterligare markområden som ligger utanför järnvägsfastigheten som kan komma att krävas för bomanläggningen.

8.2 Fastighetsfrågor

Fastighetsbildning

Fastighetsbildning sker genom avstyckning och fastighetsreglering.

Detaljplanen medger att cirka 11 hektar kan avstyckas från fastigheten Hultsfred 3:1 till kvartersmark för bostäder och centrum.

Gällande överfartsrättigheter (servitut) i järnvägsfastigheterna för Stångådalsbanan (Hultsfred 2:1) och ”Smalspåret” (Ödhult 7:1) avses upphävas, och en ny överfartsrättighet (servitut) ska tillskapas vid den nya plankorsningen.

Del av den samfällda vägen registrerad som Hultsfred S:47 ska avvecklas i sin helhet inom planområdet, och överföras till kommunens

exploateringsfastighet Hultsfred 3:1.

Hultsfred 2:1 ska utökas med yta för Trafikverkets bomanläggning (parkering och serviceyta), 10x10 m, genom fastighetsreglering från Hultsfred 3:1.

För att underlätta hanteringen vid avvecklingen av Hultsfred S:47 (då ett stort antal delägande fastigheter berörs) avser Hultsfreds kommun att begära av Lantmäteriet att beslut tas om upphävande, och eventuell ersättning utan stöd av överenskommelse.

8.3 Ekonomiska frågor

Planekonomi

Kostnader för framtagande av detaljplanen samt tillhörande utredningar regleras i ett plankostnadsavtal som upprättades innan arbetet med detaljplanen påbörjades. Inga planavgifter tas därmed ut i samband med ansökan om bygglov. Avgift för bygglov tas ut i samband med

bygglovgivning i enlighet med beslut i kommunfullmäktige.

Hultsfreds kommun bekostar följande:

• Erforderliga lantmäteriåtgärder och ersättningar (fastighetsrättslig utredning, fastighetsbestämning och fastighetsreglering) berörande överfartsrättigheter över Stångådalsbanan och Smalspåret.

• Lantmäteriförrättning och avveckling av samfälligheten Hultsfred S:47 inom allmän platsmark (gata) samt eventuell ersättning till delägarna i samfälligheten.

• Anläggande av gator inklusive gång- och cykelvägar samt belysning till och inom det aktuella området i allmän platsmark.

• Anläggande av allmänna bryggor inom område som anges som W1.

• Eventuella tillstånd och dispenser som krävs vid exploatering.

• Skötselplan.

• Allmänna ytor och natur med tillhörande infrastruktur enligt denna planbeskrivning.

VA-kollektivet bekostar utbyggnad av vatten-, avlopps, - och dagvattenledningar till och i området inom allmän platsmark.

Löpande kommunala kostnader uppstår för framtida underhåll av gator och belysning samt skötsel av naturmark.

Intäkter erhålls genom försäljning av kvartersmark.

VA-avgifter, anslutningsavgifter, erhålls enligt gällande taxa.

Detaljplanen förväntas bidra till ökad ekonomisk aktivitet i Hultsfred på längre sikt. Dels genom fler kommuninvånare som ger mer skatteintäkter, dels genom ökad turism.

8.4 Tillstånd och dispenser

Artskyddsförordningen

Baserat på genomförd artskyddsutredning och inarbetade skyddsåtgärder bedöms det inte föreligga behov av dispens från fridlysningsbestämmelserna för någon art.

Vattenverksamhet

Anmälan för vattenverksamhet enligt 11 kap MB avses sökas av Hultsfreds kommun för de bryggor som föreslås inom område som anges som W1 –

Vattenområde där båt- och badbryggor får anläggas, max 2 bryggor om totalt 1000 m2 bryggyta.

Samråd enligt 12 kap § 6 miljöbalken

Avverkning av skyddsvärda träd samt åtgärder som grävning och

uppläggning av tex massor eller maskiner inom 15 x stamdiametern från träden kräver en anmälan om samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken både innan planen genomförs och efteråt om det blir aktuellt med avverkningar.

Dispens från biotopskyddet

För de biotoper som omfattas av de generella biotopskyddsbestämmelserna har en dispens från biotopskyddet lämnats in hos länsstyrelsen och är under behandling.

Strandskydd

Inom planområdet avses strandskyddet upphävas inom de områden som är markerade med a1 (kvartersmark), a2 (vattenområde) samt a3 (allmän plats) på plankartan, se figur nedan. Inom planlagd naturmark kommer

strandskyddsbestämmelserna fortfarande att gälla.

Se vidare avsnitt 3.10 Strandskydd.

Kulturmiljölagen

Påträffas fornlämningar i samband med framtida markarbeten ska dessa, i enlighet med 2 kap 10 § Kulturmiljölagen, omedelbart avbrytas och Länsstyrelsen underrättas.

Övrigt

Alla massor som schaktas bort från ett område räknas som ett avfall (Naturvårdsverket, 2010). Om schaktmassor ska återanvändas på en annan

plats och om halterna i schaktmassorna överstiger mindre än ringa risk (MRR) ska en anmälan om återanvändning av avfall inlämnas och godkännas av tillsynsmyndigheten. I samband med anmälan kan

kompletterande provtagning bli aktuellt. Enligt miljöbalken (1998:808) 10 kap 11§ ska den som äger eller brukar en fastighet, oavsett om området tidigare ansetts förorenat eller inte, genast underrätta tillsynsmyndigheten om det upptäcks en förorening på fastigheten om denna kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller för miljö.

Avhjälpandeåtgärder i förorenade områden är anmälningspliktiga enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 28§ om åtgärden kan medföra ökad risk för spridning och exponering som inte är försumbar. Anmälan bör lämnas in till den lokala

tillsynsmyndigheten i god tid innan arbetena ska påbörjas. Inför schakt- och markarbeten bör kontrollplan samt miljö-, hälso-, och säkerhetsplan

upprättas. Dessa dokument bifogas normalt anmälan om efterbehandlingsåtgärder.

Vatten som avleds för sådan avvattning av mark inom detaljplan som inte görs för en viss eller vissa fastigheters räkning ska anmälas till

tillsynsmyndighet enligt 9 kap. 2 § miljöbalken. Anläggningar för fördröjning, avskiljning av föroreningar, utjämning av flöde är anmälningspliktiga. Exempel på sådana är sedimenteringsdammar, torrdammar, fördröjningsmagasin och oljeavskiljare. Anläggandet av en damm eller våtmark kan också vara tillstånd- eller anmälningspliktigt enligt 11 kap 9 § miljöbalken eller 19 § förordningen om vattenverksamhet

(1998:1388).

8.5 Tekniska frågor

Tekniska utredningar

Följande utredningar har upprättats inom ramen för projektet och ligger till grund för ställningstaganden och utformning av detaljplanen. Samtliga av följande utredningar ligger som bilagor till den MKB för detaljplan som har upprättats för projektet.

Utredningar som ligger till grund för utformning och ställningstaganden:

Allmänna utredningar

• Planprogram för Herrstorpet, Hultsfreds kommun 2016

• Miljökonsekvensbeskrivning, WSP Sverige AB 2020-05-28

• Arkeologi och kulturhistoria. Arkeologisk utredning, etapp 1 och 2, Arkeologerna 2017:163 (Bilaga 3 i MKB)

• Herrstorpet - Kulturhistoriskt kunskapsunderlag inför ny detaljplan, Kalmar läns museum, februari 2021 (Bilaga 14 i MKB)

Vatten

• Dagvattenutredning, WSP Sverige AB, 2019-09-11. Rev. 2020-05- 25 Rev 2 2021-03-17, Rev 3 2021-03-30 (Bilaga 9 i MKB)

• PM –MKN vatten, WSP Sverige AB, 2020-05-20 (Bilaga 11 i MKB) Naturmiljö

• Musslor i Hulingen, Hushållningssällskapet 2015 (Bilaga 7 i MKB)

• Naturinventering, Fågelklubben Hultsfred och Emådalens Naturskyddsförening 2015-10-05 (Bilaga 8 i MKB)

• Naturvärdesinventering SIS fältnivå inkl. avgränsning av MKB, Hultsfreds kommun 2019-02-05 (Bilaga 5 i MKB)

• Artinventering, WSP Sverige AB 2019-06-11 (Bilaga 6 i MKB)

• Artskyddsutredning, WSP Sverige AB, 2021-03-29 (Bilaga 10 i MKB)

• Artinventeringar – Fågel, WSP Sverige AB, 2021-03-29 (Bilaga 15 i MKB)

Markmiljö

• MIFO fas I - inventering gamla deponier, Hultsfreds kommun 18- 06-18

• MIFO fas II – kompletterande provtagningsplan, WSP Sverige AB 2018-05-02

• Miljöteknisk markundersökning, WSP Sverige AB 2018-06-18 (Bilaga 2 i MKB)

• Miljöteknisk markundersökning komplettering norra delen, WSP Sverige AB 2020-05-25 (Bilaga 12 i MKB)

• Förorenad mark, riskbedömning norra delen, WSP Sverige AB 2020-05-25 (Bilaga 13 i MKB)

• Kostnadsberäkning åtgärder skjutvallen, WSP Sverige AB 2020-05- 25

Geoteknik

• Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik (MUR/GEO), WSP Sverige AB 2017-11-30 (Bilaga 2 i MKB)

• PM-översiktlig geoteknisk utredning, WSP Sverige AB 2017-11-30 (Bilaga 2 i MKB)

• Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik (MUR/GEO) norra området, WSP Sverige AB 2020-05-28 (Bilaga 12 i MKB)

• PM-kompletterande geoteknisk utredning norra planområdet, WSP Sverige AB 2020-05-28 (Bilaga 12 i MKB)

Trafik, risker, störningar etcetera

• Stångådalsbanan - skyddad plankorsning, Tuv Sud ApS 2016-07-08

• Vibrationsutredning tågvibrationer, WSP Sverige AB 2017-11-08

• Bullerutredning, WSP Sverige AB 2017-10-26 (Bilaga 1 i MKB)

• Riskbedömning farligt gods, WSP Sverige AB 2019-02-11 (Bilaga 4 i MKB)

• Trafikmätning, Säker trafik i Jönköpings län 2019-01-15

• Förprojektering gator, Våcon AB 2020/2021

8.6 Medverkande tjänstemän

Planhandlingarna har upprättats av planeringsarkitekt Nora Razma

(Hultsfreds kommun), miljöstrateg Daniel Johansson (Hultsfreds kommun), mätningsingenjör Sten Ellingsworth (Hultsfreds kommun), samt planarkitekt Jessica Andersson från WSP Sverige AB.