• No results found

Exempel från problembeskrivningen

8.3 Resultat från tillämpningen

8.3.3 Exempel från problembeskrivningen

I problembeskrivningen togs ett femtiotal problemscenarier som registrerats i verksamheterna upp. Scenarierna har grupperats och en övergripande bakgrundsbeskrivning till problemet gavs till varje grupp. Varje grupp har också indelats i mindre delar. Nedanstående beskrivning är exempel på en problembeskrivning med scenarier. De andra problemgrupperna som beskrevs var avbruten kommunikation och oklar arbetsfördelning.

Både distriktssköterskorna, undersköterskorna och vårdbiträdena utför större delen av sitt arbete ute på fältet i patienters och omsorgstagares hem. När sköterskorna gör hembesök för att utföra omvårdnadsinsatser behöver de veta var patienten bor och vilken behandling som skall ges och hur denna skall utföras. Ofta är det den ansvariga sköterskan som utför insatsen och hon känner väl till patienten och vad som skall göras eftersom hon brukar utföra denna insats. När en ny behandling har tillkommit måste sköterskan få information om behandlingen genom ett ordinationsbesked. Vid delning av läkemedel i dosett behöver sköterskan ett ordinationsbesked där läkaren skrivit vilken dos som skall ges vid vilken tid.

Informationen om patienterna och deras behandlingar finns i

distriktssköterskemottagningens datoriserade journalsystem. Detta innebär att undersköterskorna och distriktssköterskorna inte har tillgång till denna information när de är ute hos patienter. Oftast finns det inte behov av information hos patienten, men ibland inträffar situationer då det gör det. När vårdbiträdena gör hembesök behöver även de veta var omsorgstagaren bor och vad för insatser som skall utföras. Vårdbiträdet som brukar utföra insatserna känner väl till detta. När nya insatser sätts in meddelas detta via fax från biståndshandläggaren. Informationen om omsorgstagarna och vilka insatser som de har beviljade finns i en pärm i hemtjänstlokalen. Denna information är därför inte tillgänglig för vårdbiträdena när de är ute i omsorgstagarnas hem. Ibland uppstår situationer då de behöver denna information.

Vårdbiträdena arbetar ute i omsorgstagarnas hem och mellan omsorgstagarna transporterar de sig, ibland i bil. Informationen om omsorgstagarna finns i omsorgstagarpärmen och på korttavlan i hemtjänstlokalen. Detta betyder att när vårdbiträdena inte är i lokalen har de inte tillgång till information om omsorgstagarna. De har inte tillgång till information om omsorgstagarna medan de är hemma hos omsorgstagarna och utför omsorgsinsatser, se figur 8.6. Nedan följer några problemscenarier som uppstår i hemtjänstens verksamhet på grund av att information om omsorgstagare inte finns tillgänglig ute hos omsorgstagarna. I

Bedömn/ Insats Distrikts- sköterska Mobiltelefon Sjukvårdsrådgivare Jourbesök Distrikts- sköterska Patient Omvård- nadsplan Omvårdnads- diagnos Distrikts- sköterska Avdelningssköterska Patient Omvård- nadsplan Vårdplanering

dessa scenarier finns information tillgänglig på något annat ställe än det där vårdbiträdet befinner sig.

Figur 8.6: Informationen om omsorgstagare finns inte tillgänglig hemma hos omsorgstagarna.

Problemscenario 1:

Ett vikarierande vårdbiträde tror att hon är säker på att hon vet var en omsorgstagare bor. När hon kommer till huset visar det sig dock vara fel. Antingen får hon gå till hemtjänstlokalen och ta reda på adressen eller får hon leta. Efter en stunds letande hittar hon rätt hus.

Problemscenario 2:

Vårdbiträdet har varit på hembesök hos en gammal man för att ge honom frukost, duscha honom och hjälpa honom att klä på sig. Medan vårdbiträdet utför uppgifterna diskuterar hon hela tiden med omsorgstagaren om vad hon skall göra och hur omsorgstagaren vill att hon skall göra det. Vårdbiträdet frågar omsorgstagaren om hon skall smörja in hans ben med salva idag. Omsorgstagaren säger att benen känns bra idag och att de inte behöver smörjas idag. När vårdbiträdet lämnar omsorgstagarens möter hon en av omsorgstagarens anhöriga utanför dörren. Den anhörige frågar om vårdbiträdet har smörjt salvan ordentligt på omsorgstagarens ben. Vårdbiträdet säger att omsorgstagaren inte själv tyckte att det behövde göras idag. Den anhörige håller inte med om det och menar att det kan inte omsorgstagaren avgöra själv. Den anhörige fortsätter att fråga vårdbiträdet om hon har gjort andra uppgifter. Vårdbiträdet svarar att detta har hon inte gjort, för denna insats har inte omsorgstagaren beviljad. Den anhörige protesterar och säger att så är det visst. Det finns en lista på vilka insatser som är beviljade för varje omsorgstagare, men denna finns i en pärm i hemtjänstlokalen. Hemtjänstteamet har två mobiltelefoner och de räcker inte till alla vårdbiträden som jobbar under en dag och detta vårdbiträde har inte någon telefon idag. Troligen skulle det inte finnas någon i lokalen som kunde svara i telefon heller. Vårdbiträdet kan inte lämna något svar till den anhörige och säger att de får kontaktas sedan för att reda ut saken. Den anhöriga lämnar platsen mycket arg och vårdbiträdet lämnar diskussionen med en känsla av obehag.

Problemscenario 3:

Ett vårdbiträde sitter i bilen på väg till en omsorgstagare. Hon har en av hemtjänstens mobiltelefoner idag. Det ringer på telefonen och det är en omsorgstagare som undrar vid vilken tid hemtjänsten skall komma till henne idag. Informationen om när hemtjänsten skall komma finns i hemtjänstlokalen och vårdbiträdet befinner sig ute på vägarna. Hon kan därför inte lämna någon uppgift till omsorgstagaren.

De problemscenarier som beskrivits analyserades till ett antal problem som beskrevs i problemlistor. Tre problemlistor gjordes – en för hemtjänst, en för hemsjukvård och en för problem mellan verksamheterna. Tabell 8.1 är ett utdrag ur problemlistan med problem mellan verksamheterna.

Tabell 8.1: Problemlista över problem mellan verksamheterna och mellan skift inom verksamheterna.

Ej kännedom om vad personalen i annat skift gjort

Hemtjänsten har ej kännedom om vad hemsjukvården vill att de skall göra Verksamheterna kan ej komma överens om vem som skall göra en uppgift Det finns behov av en insats som ligger utanför båda verksamheternas arbete Ej tillgång till information för samordning av arbete

Ej kännedom om ifall distriktssköterska eller undersköterska gjort besök eller skall göra besök Ej kännedom om distriktssköterska eller undersköterska skall göra besöket istället för hemtjänsten Ej tillgång till journalinformation som berör patienten från andra vårdenheter

Journalinformation har inte hunnit dokumenteras än Kommer ej i kontakt med person i vård eller omsorg

Kommer ej i kontakt med kontaktperson till patient/omsorgstagare i hemtjänsten