• No results found

Den sista huvudkategorin är Extern influens. Extern influens delas in i kategorierna

Förebilder, Information och Negativt beteende.

3.6.1 Förebilder

Förebilder handlar om personer som har en direkt positiv inverkan på individen att vilja vara en del av Försvarsmakten och att ta steget att söka till Officersprogrammet. Dessa förebilder är personer som individen ser upp till och i viss mån försöker leva upp till samma nivå som. Ofta är dessa officerare i deras närhet under värnplikten eller tjänstgöring som soldat. Dessa officerare bidrar även till att bygga upp den positiva bilden av hur en officer ska vara.

Hos de kadetter som har föräldrar, släktingar eller vänner med en positiv bild av

Försvarsmakten så har även dessas syn på Försvarsmakten inverkat positivt på kadettens val att söka till Officersprogrammet.

En av kadetterna uttalar sig positivt om hur denne uppfattade sin fartygschefs ledarskap.

”Vår fartygschef var väldigt mån om att folk, alltså nytt folk ska få sin tid.”

Samma kadett ger även uttryck för vikten av den uppmuntran kadetten fick från flera av officerarna på fartyget för att söka till Officersprogrammet.

”Men jag tror där föll det för mig absolut och sen även då så var det ju flera officerare ombord, det tyckte jag var väldigt roligt, som sa att de tyckte att jag skulle söka till OP. Det var redan efter första året. Så att det fastnade väl det också.”

32

En annan kadett ger också uttryck för att officerare i dennes närhet under grundutbildningen gav ett väldigt starkt intryck.

”Framför allt fyra officerare som gjorde väldigt starkt intryck på mig under grundutbildningen.”

Att ha en stark positiv bild av officerare i sin närhet förstärker sedan känslan hos kadetten när denne blir uppmanad av två av sina chefer att söka till Officersprogrammet.

”När min kompanichef och min ställföreträdande plutonchef kommer och säger att: - Vi vill att du söker OP.”

En tredje kadett säger följande om den fänrik som kadetten jobbade tätt ihop med under sin tid som sjöman.

”Min fänrik var ju jättebra...

… han lyssnade. Han var en sån som alltid frågade…

… det var ju väldigt ödmjukt och fint. Sånt som jag själv hade velat, som jag kan vara dålig på. Det uppskattade jag hos honom.”

Denna positiva bild av fänriken, men även av andra officerare på fartyget, gör att kadetten har en mycket positiv bild av hur en officer ska vara.

”Jag har fortfarande liksom ganska, vad ska man säga, hög eller bild av en officerare att det krävs så himla mycket.”

De kadetter som har föräldrar, släktingar eller vänner som har en koppling till och en positiv bild av försvarsmakten har även fått en positiv influens av dessa. Vilket två av kadetterna uttrycker på följande sätt:

”Alltså tanken på Försvarsmakten har nog alltid funnits där med tanke på min pappa.”

”När min mamma träffade min bonuspappa, han är ju gammal helikopterpilot och har jobbat i marinen också…

… då fanns ju han med i bilden.”

Uppmuntran från förebilden har i många fall för kadetterna verkat som en katalysator för att genomföra sökandet till Officersprogrammet och i några av fallen varit en direkt avgörande faktor för att vågskålen skulle tippa över till att söka till Officersprogrammet.

Den mycket positiva bilden av officerare är dock inte enbart av godo när det kommer till att ta beslutet att söka till Officersprogrammet. Den verkar ha bidragit till de tvivel som en del av kadetterna har gett uttryck för angående deras egen förmåga att kunna bli officer. Vi återkommer till detta under Negativt beteende.

33 3.6.2 Information

Information handlar om hur kadetterna har påverkats av information från Försvarsmakten, av Försvarsmaktens PR-kampanjer, rekryteringsorganisation och andra medier som ger en bild av vad Försvarsmakten är eller skulle kunna vara.

Följande två citat är en kadetts uttryck för hur information på Försvarsmaktens hemsida och information från Försvarsmaktens PR-kampanjer gjorde att kadetten lockades till

Försvarsmakten.

”Jobbeskrivningen på Försvarsmaktens hemsida bland annat som gör mycket av det där.”

”Jag tyckte det lät intressant man köpte ju den här postern lite grann att man är mitt i ledningen man är med lite, har en hand i spelet.”

Vikten av det jobb som utförs av Försvarsmaktens rekryteringsorganisation nämns av en av kadetterna.

”De hade ju massa presentationer under grundutbildningen att det här skulle vara våra framtida karriärsvägar.”

Även mer indirekta informationskällor som film och TV-spel eller datorspel verkar ha bidragit för vissa att skapa ett intresse för Försvarsmakten.

”Bekanta och kamrater var väl och så inne i att se krigsfilm och spela lite krigsspel.”

Information är för oss en tvådelad kategori som dels handlar om att i ett första skede skapa ett intresse för Försvarsmakten hos individen så att individen tar steget att genomföra grundutbildning eller värnplikt. När individen väl är i kontakt med Försvarsmakten handlar Information istället om att skapa ett intresse för soldatyrket, specialistofficersyrket eller officersyrket.

3.6.3 Negativt beteende

Negativt beteende är till viss del motsatsen till det som beskrivs under Förebilder. Officerare med ett negativt eller dåligt beteende är, något förvånande, i många fall en faktor som bidrog till att kadetterna sökte till Officersprogrammet. Detta genom att de delvis plockade ner bilden av en officer från piedestalen och på så sätt visade att en officer inte är någon utopisk övermänniska. Detta bidrog till att kadetterna kunde inse att de hade egenskaper som var tillräckligt bra för att söka till Officersprogrammet.

En av kadetterna uttryckte detta på följande sätt:

”Han som var vår navigationsofficer han, ja, han var så dålig rent ut sagt. Jätte-jätte- dåligt ledarskap…

34

Den kadett som kanske bäst sammanfattade hela kategorin Negativt beteende sa följande:

”Jag hade specifikt ett befäl, en officer, som jag avskydde med hjärta och själ… … jag kommer tacka ja till det här och jag kom att göra det av en anledning, och det är att jag aldrig någonsin ska bli som den här människan…

… därför vill jag inte heller ta bort den här individen från min upplevelse för det har ändå gjort ett sådant så pass stort intryck på mig och utan det hade jag inte varit här.”

Att se och uppleva detta negativa beteende hos officerare verkar också ha motiverat kadetterna till att se att de skulle kunna bidra med positiva egenskaper om de själva blev officerare. Det verkar även ha motiverat några av dem genom att de själva helt enkelt vill bli bättre officerare än dem som de har upplevt negativt beteende hos.

3.6.4 Sammanfattning av Extern influens

Huvudkategorin Extern influens handlar om den yttre påverkan som individen utsätts för. Denna yttre påverkan verkar inte i sig ge upphov till motivation hos individen men den tycks verka som en form av katalysator genom att förstärka vissa av de motiv som redan finns hos individen.

Figur 5 – Extern influens

Extern influens är den minsta huvudkategorin, den har endast tre underliggande kategorier,

men vi uppfattar den som viktig och hos några av kadetterna direkt avgörande för att de skulle ta steget att söka till Officersprogrammet.

Till del kan man se Förebilder och Negativt beteende som olika sidor av samma mynt, det vill säga den påverkan individen utsätts för av officerare under sin militärtjänstgöring. Förebilder är ytterligare bredare genom att även förebilder i form av släktingar och vänner innefattas i denna kategori. Kategorin Information verkar främst genom att väcka ett intresse för Försvarsmakten och officersyrket hos individen.

35