• No results found

Huvudkategorin Potentiell utveckling är vår tredje huvudkategori. Potentiell utveckling består av kategorierna Flexibilitet, Karriär, Stagnation, Utbildning, Utmaning och Variation. 3.5.1 Flexibilitet

Kadetterna berättar i intervjuerna om olika livserfarenheter där förmågan till anpassning efter rådande omständigheter förekommer, så som att gilla läget och att vara beredd att göra mer än man är utbildad för. Även att ta sig an nya eller andra uppgifter än de man först föreställt sig beskrivs av kadetterna.

”Jag gillar ju det blå det gör jag absolut utan tvekan men samtidigt så har jag gått in i en bransch där jag vet att jag kanske får en annan kommendering, då får jag ju köpa det också.”

”… den som kan acceptera systemet och att vi gör det här av en anledning, den kommer att lämna grundutbildningen med ett positivt intryck.”

Det beskrivs av kadetterna att de kan acceptera att saker förändras utan att de själva önskar det.

”… jag tror att jag alltid har haft ganska lätt för mig att anpassa mig till situationen och hänga med och inte hålla på att streta emot.”

Huruvida denna kategori är en motivator i sig är tveksamt. Däremot beskrivs flexibilitet under intervjuerna som en positiv egenskap och ett framgångsrikt sätt att förhålla sig till den militära miljön.

3.5.2 Karriär

Kadetterna ger i intervjuerna uttryck för att de vill gå vidare, fortsätta utvecklas och göra karriär. Det uttrycks återkommande att möjligheter till nya val är viktiga att ha tillgång till över tiden.

”Så tror jag det är lite mer fördelaktigt för mig, om man ska tro på det man har hört, att gå OP eller taktisk officer. För att kunna söka lite fler platser eller gå in på fler staber i en mer heltäckande befattning utan att behöva gå in som specialist i något specifikt område. ”

Att inte fastna på en befattning för länge verkar vara viktigt för kadetterna. De vill ha

möjligheten till karriär i vertikal riktning och utveckling ses mer som förkovring för att kunna inneha befattningar som är omfattar ledning av verksamheter framför arbeten inom ett specifikt område.

”Det lockar väl också att den möjligheten finns. Att det inte blir så att man fastnar på ett och samma ställe liksom.”

27

De vill ha möjligheter att välja det som känns intressant för dem. Detta är något som de återkommande värnar om.

”Ok, jag är inte ens tjugotre fyllda när jag tar min examen här ifrån. Jag har några år på mig att lista ut vad jag faktiskt vill göra och var jag vill göra det och alla sådan där detaljer som man också ska få reda på.”

”Det är [taktisk] officer. För att det är mer brett och det är mer olika befattningar att hamna i. Det är större valmöjlighet på vad man kan göra än specialist då.”

Det kan vara så att de beslut de tar nu önskar de ska vara till deras fördel oavsett vad de väljer att göra senare i livet, inte bara för den militära karriären.

”Jag läste bara samhällsprogrammet för att det var bredast möjliga och jag hade ingen aning om någonting av vad jag skulle göra i framtiden.”

Kadetternas syn på valmöjligheter är att variation leder till utveckling och att dessa verkar gå hand i hand. Några gav uttryck för att det såg som positivt att det går att göra karriär utan att behöva byta arbetsgivare.

”Man kan ju välja att jobba operativt på fartyg, man kan vara med grundutbildnings- plutoner, man kan vara på staben, logistik, planering. Så det finns ju så himla mycket olika. Så är det inte kul att vara på fartyg längre kan prova något annat eller prova att byta fartyg. Jag är verkligen så här att jag skulle kunna tänka mig att vara både på fartyg eller vara på grundutbildningspluton eller åka på skolfartyg, skonert och segla. Eller jobba mer administrativt liksom, olika stabstjänster och så där liksom. Jag tänker att det kommer ta ganska lång tid innan jag testat på allting och det är kul liksom.”

”Jag kände helt enkelt att det blir det naturliga steget, tror jag, för mig. Att försöka söka ett steg uppåt. Å just när man vill bli, eller när man hoppas på att kunna bli stridsledningsofficer eller navigationsofficer eller för den delen i framtiden någon gång fartygschef. Så då är det ju den banan man får ta.”

Möjligheten till karriär har vi tolkat som en av de avgörande faktorerna för att kadetterna valde att söka till Officersprogrammet och inte till Specialistofficersutbildningen.

3.5.3 Stagnation

Stagnation handlar om rädslan för brist på utveckling och stimulans. Att inte komma någonstans och att göra samma sak hela tiden uttrycker kadetterna skulle leda till tristess. Rädsla för risken för tristess verkar vara närvarande hos kadetterna.

”Det påverkar ju mitt jobb jättemycket där. För att jag utvecklades inte alls så mycket, alltså jag var liksom lite nedtryckt nästan liksom.”

”För det som skulle vara risken då att de tröttnar efter två-tre år och känner att bara gör samma sak om och om igen. Varför ska jag fortsätta med detta?”

28

Ständigt återkommer dessa tankar och oro för utebliven utveckling, förnyelser och nya utmaningar.

”Jag upplevde att man kan dra det här till en viss gräns. Till att allting bara blir repetition. Jag vill ha någonting nytt.”

Risken för tristess är framträdande i argumentationen kring motiven till att de valde den taktiska officerskarriären och Officersprogrammet. Kadetterna ger uttryck för att göra samma sak inte är vad som ger dem känslan av att vara duktiga, trots att deras tankar kring någon som gör just samma sak är att de blir duktiga.

”Tanken är väl att specialisten ska stanna länge och få den här djupförståelsen som taktikern inte har.”

”Efter tre år i soldatbefattning börja det ta slut på saker att lära sig...”

Som tidigare nämnts har de vi intervjuat nära till initiativ och tar aktiva beslut för att undvika att stagnera. De agerar också om de upplever detta och förblir inte passiva.

”Jag tänkte först att jag ska nog jobba ett år till. Men så kände jag att jag inte kan bli för bekväm heller. För att jag tänkte att jag måste komma vidare och ska jag vidare så är det nu jag ska göra det.”

Rädslan för verklig eller upplevd stagnation och därmed tristess tolkar vi har varit en tydligt bidragande orsak till att kadetterna tog steget och sökte till Officersprogrammet.

3.5.4 Utbildning

Kadetterna har olika utbildningsbakgrund. Några av kadetterna har påbörjat sin militära bana omedelbart efter gymnasiet. Andra har hunnit med att erfara utbildning på akademisk nivå innan och några började arbeta omedelbart efter studenten. Hos merparten av dem har eftergymnasial utbildning mot högre studier varit den naturliga fortsättningen på vägen mot ett yrkesverksamt liv. Endast några få uttryckte en idé om ett konkret yrke som utbildningen skulle kunna ha lett mot. Andra ger uttryck för områden som skulle vara intressanta att inneha ett yrke inom och någon ger uttryck för att yrket i sig till största del skulle ha varit ett sätt att förvärva en inkomst. Områdena och de konkreta yrken som kadetterna nämner att de varit intresserade av innan de valde att påbörja sin militära yrkesbana har alla klara beröringspunkter med staten, statsförvaltningen eller samhällsengagemang. Även i valen till tidigare utbildningar kan ett intresse för verksamhet som rör den demokratiska statens värden skönjas.

Kadetterna familjebakgrund skiljer sig åt vad gäller utbildningskultur. Det finns exempel på både föräldrar och syskon med akademiska examina och det finns exempel på

familjebakgrunder med annan meriterande erfarenhet utan att akademiska studier förekommer.

”Anledning till att jag valde juristprogrammet var att det låg inom min begåvningsprofil. Jag är ju inte allt för tekniskt eller matematiskt lagd.”

29

”Jag tror jag sökte den linjen för att jag tyckte… Det lät intressant. Det var en nystartad linje och det var inte så höga antagningspoäng och det var ju inom

samhällsstudierna som jag tyckte var intressant då. Å då ville jag testa på det. Första året var väldigt intressant så man kunde skriva sin B-uppsats om Krim eller om Ukrainakrisen som precis hade inträtt då.”

Vi noterade att kadetterna talar mycket om att just en akademisk utbildning är viktigt i valet att söka Officersprogrammet framför specialistofficersutbildningen.

”Alltså anledningen till att jag började plugga var ju för att mina föräldrar tyckte att det var en bra idé att man kanske ska ha en bra grund att stå på om det militära inte skulle funka.”

Utbildning uttrycks inte enbart som en väg till ett drömyrke. Snarare så ges det i flera intervjuer uttryck för att utbildning i sig är eftersträvansvärd. Motiven till detta varierar något. Några ger uttryck för den personliga utvecklingen som motiv till studier. Andra talar om möjligheten att senare i livet fortfarande kunna välja ny yrkeskarriär, eller ger uttryck för att genomförd utbildning kan ses som ett kvitto på att man duger, är duktig.

3.5.5 Utmaning

Önskan om äventyr och spänning framträder med jämna mellanrum i intervjuerna. Kadetterna ger alla uttryck för att vilja ha lite motstånd i uppgifterna för att inte känna tristess och kännas sig nöjd.

”Jag kände att jag var lite intellektuellt understimulerad. Jag behövde ha någonting mer. Jag behövde någonting att klura på.”

”Jag tror att varje dag faktiskt ser helt annorlunda ut, man utsätts för nya problem eller nya utmaningar varje dag.”

En kadett beskriver vad som är roligt med stridsbefattningar denne tidigare innehaft. Det beskrivs konceptuellt som eftersträvansvärda utmaningar och med glöd och engagemang i rösten.

”Det jag har konstaterat här, det är att jag vill hålla på med strid. Om det är luftstrid, markstrid eller sjöstrid så är det mindre viktigt.”

En annan kadett beskriver stimulansen av att verka i militära yrkets vardag och i stridssituationer på följande sätt.

”Det är som att spela datorspel. Det är som att alltid nya saker händer. Du måste anpassa dig snabbt. Du måste komma på lösningar på problemen som uppstår.”

Vi vill här vara tydliga med att jämförelsen är tagna ur kadettens referensram och att kadetten visade full medvetenhet och respekt inför allvaret. Det ska förstås som en beskrivning av det konceptuella i det komplexa och utmanande.

30

Som tidigare identifierats så visade kadetterna förmågan att aktivt ta sig ur en situation som inte motsvarar deras förväntningar. Längtan efter spänning blir då en faktor för vad

förändringen blir till.

”Jag har alltid dragits till det som gör lite ont i magen. Alltid varit som, är det lite läskigt så ska jag göra det liksom. Jag sitter sällan still på en bekväm stol, om man säger så.”

”Det har alltid varit så att det ska finnas lite tävling, lite utmaning för en själv. Jag vet inte var det kommer ifrån. Det är väl någon kombination av envishet och kan-själv- attityd liksom.”

Även direkta utmaningar lockar kadetterna. Det ska vara utmaningar som förefaller innehålla oväntad utveckling, men i berättelserna framgår att det alltid finns en tydlig väg tillbaka. En möjlighet att hoppa av utan att det medför alltför stora konsekvenser för den enskilde.

”För att jag har velat göra det länge. För att jag vill ha utmaningarna och så här. Men att jag inte har vågat innan.”

Att misslyckas är det ingen av kadetterna som resonerar om. Det är en intressant iakttagelse. Det skulle kunna vara så att de inte resonerar kring det explicita misslyckandet. Något som är för svårt blir istället något som inte är roligt eller intressant för individen.

3.5.6 Variation

Variation är motsatsen till stagnation fast utan koppling till att göra karriär. Det handlar om förekomsten av variation från dag till dag, växling mellan det intellektuella, det praktiska och fysiska utmaningar.

”Där kände jag att där fick man tillbaka den här kombinationen av fysiskt och mentalt. Att det inte bara var att sitta i sin stol och lösa sin uppgift.”

”Det var skönt att göra någonting praktiskt efter så många timmar med kutrygg i skolbänken.”

En av kadetterna beskriver precis det de andra uttrycker i en mening, att varför de trivs i Försvarsmakten beror på att det finns många olika saker att göra, det vill säga variation.

”Men det jag tycker är kul är att det finns så himla mycket olika saker här som man kan göra.”

Arbetsuppgifternas blandade karaktär verkar var det som kadetterna upplever som stimulerande, där växelverkan ger mervärde. Såsom när en praktisk utmaning lett till en utvecklad intellektuell förståelse och gör att nästa omhändertas bättre.

31 3.5.7 Sammanfattning av Potentiell utveckling

Potentiell utveckling handlar om att ha ett behov av att ständigt utvecklas, att vilja bli bättre.

Det gränsar emellanåt till att undvika stagnation. Att vilja vara bättre i förhållande till andra individer visar sig endast i undantagsfall hos kadetterna. Viljan att vara bättre är istället oftast beskrivet i relation till sin egen förmåga.

Figur 4 – Potentiell utveckling

Ingen av respondenterna har uttryckt tveksamheter kring att officersyrket skulle kunna vara ett livstidsyrke. De har istället en farhåga att göra samma sak, vara i samma befattning för länge. Utveckling beskrivs oftast utifrån perspektivet att också avancera hierarkiskt. Inte nödvändigtvis för att få mer makt utan snarare som en bekräftelse på att man faktiskt har utvecklats.