• No results found

Den sista övergripande frågeställningen gäller varför svenska företag bör ta ett socialt ansvar. Frågan om vilka motiv det finns för ett företag att ta ett socialt ansvar ser vi som direkt relaterad till vilken syn respondenterna har på företagets huvudsakliga syfte. En majoritet, men inte alla, ser syftet med företagets verksamhet som att tjäna pengar. Även de som inte har detta perspektiv är överens om att ett socialt ansvarstagande måste vara ekonomiskt hållbart i längden, annars hotas företagets fortsatta existens. Ett flertal respondenter

CSR – ansvar eller anpassning?

företaget. Att inte ta sitt ansvar kan innebära att förtroendet riskeras i de relationer företaget har med sin omgivning, samt att det kan få negativa konsekvenser för företagets rykte och image.

Det finns en utbredd uppfattning om att det kan resultera i förödande konsekvenser för det enskilda företaget att inte lyssna på de krav som ställs på företagen i samhället. En aspekt av detta som några respondenter relaterar direkt till är medias ställning i dagens samhälle. Media har möjlighet att snabbt sprida information över hela världen som kan komma att skada företagets image och som även kan leda till allvarliga förtroendekriser som påverkar relationerna med företagets intressentgrupper. Detta är något som även respondenten som representerar media understryker:

”Vi har väl det inflytande som en större aktör i media har. Alltså på lång sikt är ju företagen väldigt känsliga för hur man konstruerar verkligheten, alltså hur vi som journalister konstruerar företagets verklighet. De är väldigt känsliga för kritik som kan skada förtroendet för företaget. På det sättet utövar man ett ständigt tryck på företagen att upplevas som bra företag i allmänhetens ögon.” (Intressent)

CSR – ansvar eller anpassning?

Tabell 5 visar hur våra respondenter ser på förhållandet mellan ett socialt ansvar och lönsamhet.

Intressenter Företag Totalt

Ja, alltid (på lång sikt) 3 7 10

Ja, men inte alltid 2 1 3

Nej - - -

Total 5 8 13

Tabell 5: Är det lönsamt för svenska företag att ta ett socialt ansvar?

Alla respondenter är överens om att det är lönsamt för svenska företag att ta ett socialt ansvar. 10 av respondenterna anser att det alltid är lönsamt och många motiverar det sociala ansvarstagandet just med att det är lönsamt för företaget. Av de 3 respondenter som menar att det oftast är lönsamt, men inte alltid, är två stycken representanter för

CSR – ansvar eller anpassning?

vara lönsamt för företag att ta ett socialt ansvar, men de menar detta är ovanligt. Företagsrespondenten å andra sidan kan bara tänka sig att det inte skulle vara lönsamt om ett företag tar ett ansvar som ligger för långt bort från verksamheten, det vill säga om ett företag ägnar sig åt sådant som egentligen inte är företagets sociala ansvar.

Det finns flera olika synsätt på hur lönsamheten artar sig. Det mest återkommande perspektivet är att det i grund och botten handlar om att skapa sig en positiv image utåt, ofta i syfte att vårda eller bygga upp ett varumärke. En aspekt som lyfts fram av några respondenter är att ett socialt ansvarstagande ger nöjda och stolta medarbetare som bidrar till en ökad lönsamhet. En respondent kanske sammanfattar synen på det sociala ansvaret bäst i att det sociala ansvaret handlar om ”förtroendefulla relationer med omvärlden”.

Lönsamhetsaspekten verkar inte stå i konflikt med andra syften som respondenterna lyfter fram för ett socialt ansvarstagande:

CSR – ansvar eller anpassning?

”Gör man någonting seriöst, jobbar med barn- och ungdomsfrågor på ett bra sätt, behöver man inte skämmas ett dugg för att det finns en kommersiell sida av det också.” (Företag)

Även om respondenterna inte alltid sätter lönsamhet som det huvudsakliga argumentet är de flesta överens om att det mesta i det sociala ansvarstagandet går att relatera till detta. Intressant i sammanhanget är att de flesta respondenter har svårt att sätta sig in i en situation då det inte skulle vara lönsamt för företaget att ta ett socialt ansvar:

”Jag har hållit på med det här så pass länge nu, så jag har svårt att tänka bort affärsdelen”. (företag)

Diskussionerna kring de övriga motiv som finns för företagets sociala ansvarstagande leder ofta fram till att det i slutänden ändå är lönsamt för företaget på lång sikt:

CSR – ansvar eller anpassning?

moraliskt värde att göra just det. Jag tror inte att företagen tänker så. Jag tror att de bara tänker i instrumentell konsekvens av sina handlingar.”

(Intressent)

”… Det tycker jag är ett bra exempel, för att det kostar företaget både tid och

pengar och vi får inte ut någonting av det. Men vi har valt att göra så ändå av speciella skäl. […] Ja, fast det är lönsamt i alla fall.” (Företag)

Vi tycker oss se en gemensam uppfattning om att det i förlängningen är svårt för företag att motivera ett socialt ansvarstagande som åtminstone på lång sikt inte kommer företaget tillgodo. Något som dock betonas av några är att det finns vissa, okränkbara värden som inte är förhandlingsbara och som företaget måste anpassa sig efter. Tre respondenter relaterar till internationella dokument och överenskommelser av olika slag och menar att dessa kan vara vägledande för det enskilda företaget för frågor om bland annat mänskliga rättigheter, varav en intressent poängterar att den svenska lagstiftningen når upp till denna grund. Dessa värden står enligt respondenterna dock sällan i konflikt med lönsamheten. Ett undantag utgörs dock av representanten från de anställda, som talar om det

CSR – ansvar eller anpassning?

sociala kontraktet mellan arbetsgivare och arbetstagare som vi tidigare i kapitlet redogjort för. Arbetstagarens rättigheter är inte förhandlingsbara och kan i förlängningen leda till att ett företag går omkull, samtidigt så ser respondenten det sociala ansvaret som en förutsättning för företagets långsiktiga lönsamhet.