• No results found

3.3 Svenska företag och intressenter

3.3.2 Vem representerar organisationen?

En fråga som är värd att diskutera är vem som är lämplig företrädare för företaget. Detta är en problematik som måste behandlas för att utröna vems eller vilkas värderingar som ligger till grund för organisationens syn på socialt ansvar. Vi har här tänkt att klargöra vad det är som har legat till grund för valet av respondenter från de olika företagen och organisationerna.

Kontakten med företagen har tagits på olika sätt. I de fall företaget hade ett definierat ansvarsområde för frågor som rör dess sociala ansvar förde vi fram en förfrågan om intervju till den som ansvarar för detta arbete. I de fall där ett liknande ansvarsområde inte gick att finna i organisationen kontaktade vi istället en ledande befattningshavare, en

CSR – ansvar eller anpassning?

intervjuerna var och klargjorde att vi var intresserade att intervjua någon som arbetar med dessa frågor, alternativt någon i företagets ledning eller en person som på andra sätt arbetar med strategiska frågor i företaget.

Vi vill poängtera att vi har sett som betydelsefullt och som en viktig del av urvalsprocessen att företagen själva i så stor utsträckning som möjligt har fått avgöra vem som skulle kunna vara en lämplig representant för företagets syn på frågor som rör dess sociala ansvar. Vi har därför varit öppna för vidare förslag på lämpliga respondenter från den person vi kontaktat inom organisationen initialt. Nedan följer en kort presentation av de företag som ingår i undersökningen. Där redogör vi också kortfattat hur vi har kommit i kontakt med de olika respondenterna.

Föreningssparbanken

Föreningssparbanken bildades 1997 då Föreningsbanken och sparbanken gick samman, men dess historia sträcker sig tillbaka till 1820, då landets första sparbank grundades i Göteborg. Koncernen har idag 15 468 anställda, varav 9 724 i Sverige.

CSR – ansvar eller anpassning?

(www.foreningssparbanken.se) Kontakten med företaget togs genom dess verkställande direktör som hänvisade oss vidare till Britt-Marie Lundh som är miljöchef och koordinator för Föreningssparbankens hållbarhetsarbete. Britt-Marie Lundh är respondent från företaget.

SEB

SEB har sina rötter i Stockholms enskilda bank som grundades 1856 av André Oscar Wallenberg (www.seb.se). Kontakten med företaget togs genom en styrelseledamot som vidare tipsade oss om lämpliga respondenter. Katarina Regårdh, som är vår respondent från företaget, arbetar med intern och extern kommunikation inom företaget och har också ansvaret för de frågor som rör CSR inom organisationen.

Holmen

Holmen AB är ett företag som är verksamt inom den svenska pappersindustrin och har en historia som enligt företaget själv sträcker sig mer än 400 år tillbaka i tiden. Företaget är verksamt inom pappersindustrin och dess huvudproduktområden är tidnings- och journalpapper samt kartong. Koncernen har cirka 5 100 anställda och

CSR – ansvar eller anpassning?

genom Christer Lewell som är informationsdirektör i koncernen och som hänvisade oss till Thommy Haglund som vi senare intervjuade. Thommy Haglund är chef för koncernstab personal och sitter i koncernens ledning.

SCA

Svenska Cellulosa AB (SCA) är moderbolag i SCA-koncernen och är verksamt inom den svenska pappersindustrin. De affärsområden som företaget är uppdelat i är hygienprodukter, förpackningar, skogsprodukter och Nordamerika. Företaget grundades 1929 som ett holdingbolag för ett tiotal företag verksamma inom skogsindustrin i norra Sverige. Koncernen har idag runt 44 000 anställda i Sverige och utomlands. (www.sca.se) Den första kontakten med företaget togs med dess HR-avdelning som rekommenderade oss lämpliga respondenter. De personer som deltog i intervjun vi genomförde var Yogi Pillay, som leder företagets CSR–program, samt Bo Rhodiner, Vice President Industrial Relations.

CSR – ansvar eller anpassning?

ICA Handlarnas AB

ICA Handlarnas AB är dotterbolag till ICA Ahold AB och är den detaljhandels-, partihandels- och fastighetsverksamhet som stödjer de cirka 1850 ICA-butikerna i Sverige (ICA Ahold AB Verksamhet 2001). Nyligen har ICA Handlarnas tillsatt en projektgrupp, bestående av representanter från olika verksamhetsområden i företaget, vars uppgift är att utveckla riktlinjer för CSR inom företaget. Den som leder gruppens arbete heter Mimmi Brodin och det är också henne som vi har kontaktat och intervjuat.

KF

KF är en ekonomisk förening som är centralorganisation för Konsumentkooperationen i Sverige och moderbolag i KF-koncernen. KF är huvudägare i Coop Norden som bedriver detaljhandel i Sverige, Norge och Danmark. I koncernen finns också tre helägda dotterbolag: KF Media, KappAhl, KF Fastigheter AB och KF Invest. Coopkoncernen har cirka 28 000 anställda i Norge, Danmark och Finland. (www.kf.se) Den person som vi intervjuat i koncernen är Bengt Strömberg som är en resursperson för vd och ledning i frågor som rör koncernens

CSR – ansvar eller anpassning?

värderingsgrunder. Kontakten med Bengt Strömberg togs i samråd med en anställd på Coop Sverige.

Skandia, Idéer för livet

Skandia grundades 1855 och har sedan starten utvecklats från ett traditionellt sakförsäkringsbolag till att bli ett sparandebolag. Företaget finns representerat i ett 20-tal länder och noterades på Stockholmsbörsen 1863. Idéer för livet startades 1987 och är en avdelning inom Skandiakoncernen. Som anställd på Skandia finns det en möjlighet att bli ambassadör för Idéer för livet och därigenom under arbetstid engagera sig i avdelningens projekt. Projekten riktar sig till barn och ungdom och sker i samarbete med ideella organisationer, skola och kommuner. (www.skandia.se) Kontakten med Idéer för livet togs med avdelningschefen som hänvisade oss till Björn Schumacher som är marknadsansvarig för Idéer för livet och som vi också intervjuat.

Trygg-Hansa

Trygg-Hansa är ett sakförsäkringsbolag och ingår sedan oktober 1999 i den danska försäkringskoncernen Codan som i sin tur ägs av

CSR – ansvar eller anpassning?

försäkringsbolaget Royal & Sun Alliance. Företaget har 2000 anställda och 1,8 miljoner kunder. (www.trygghansa.se) Kontakten med företaget togs genom en anställd och de som deltog i intervjun på företaget var Ulrika Oldmark och Margaretha Weissenböck, som båda arbetar med HR-frågor inom organisationen.