• No results found

Efter att ha diskuterat vad företags- och intressentrepresentanterna menar att ett socialt ansvarstagande innebär ser vi det som intressant att titta på hur företagen arbetar med socialt ansvar inom organisationen och hur de i praktiken omsätter det sociala

CSR – ansvar eller anpassning?

perspektiv. Det första utgår från företagens arbete i organisationerna med frågor rörande socialt ansvar. Det andra perspektivet berör intressenternas uppfattning om hur svenska företag idag omsätter det sociala ansvarstagandet i praktiken.

Det sociala ansvarstagandet i de olika företagen tar sig uttryck på olika sätt. Många företag menar att det är frågor som de arbetat med länge, men att det först är under senare år som det vuxit fram specifika ansvarsområden för detta i organisationerna. Fem företag har tvärfunktionella grupper med representanter från olika delar av organisationen som bland annat arbetar med att ta fram interna policys samt att koordinera frågor kring det sociala ansvarstagandet i företaget. Hos ett företag organiseras arbetet på följande sätt:

”Vi har ett projekt där jag är projektledare. I den projektgruppen har vi då folk från HR, från Marknad, han som är sponsoransvarig och en från informationsavdelningen. I vårt projekt har vi hållit på i ett år och det vi har gjort fram tills nu, det är egentligen att titta på vad det här egentligen är, CSR för [företaget].” (Företag)

CSR – ansvar eller anpassning?

Det sociala ansvarstagandet förankras i organisationen på olika sätt hos företagen. Gemensamt för alla företag är att de har skrivna policys som har arbetats fram för de frågor de anser hör till dess sociala ansvar. Dessa ska sedan vara vägledande för alla delar av organisationen. Många respondenter betonar dock svårigheterna med att göra en policy allmängiltig och att fasta principer inte kan följas i alla lägen:

”Jag menar, det är inte rätt med barnarbete, men skulle det visa sig att det är barn som jobbar så har de oftast inga föräldrar och hur ska de då försörja sig? Det finns inte samma sociala försäkringar i Filippinerna som det finns i Sverige. Det går inte att vara helt hårdnackad. Men det är ändå viktigt att veta vad man har för principer, något slags synsätt.” (Företag)

”Har vi problem med någon som tar droger så ger vi vederbörande en rehabilitering och hjälp tillbaka till jobbet. ’Drugs away, job will stay’. Det finns lagstiftning i vissa länder som gör att det här inte går att genomföra trots att det här är en koncernpolicy. Då är det ju värre att man bryter mot lagstiftningen än att man inte bryter den här principen.” (Företag)

CSR – ansvar eller anpassning?

Ett företag erbjuder sina anställda att under betald arbetstid arbeta praktiskt med olika samhällsrelaterade projekt.

Företagsrepresentanterna lyfter fram olika exempel på hur de anser att de tar eller har tagit ett socialt ansvar. De båda företagen som är verksamma inom pappersindustrin betonar ansvaret vid uppsägningar och omstruktureringar av verksamheten. Det handlar i dessa fall om att ta ett ansvar för de anställda i verksamheten och att de ges möjlighet till vidareutbildning eller att de får företräde till anställning i andra delar av företaget. En företagsrepresentant från en bank poängterar företagets arbete med att nå ut till alla grupper i samhället och exemplifierar med att banken öppnar kontor i invandrartäta områden med personal som tillsammans behärskar många olika språk och kan kommunicera med kunderna. De två representanterna från detaljhandeln relaterar bland annat till exempel då de på olika sätt har gått före lagstiftningen. Detta avser de produkter som ingår i deras sortiment och att de bland annat infört näringsdeklarationer på förpackningarna i samband med att det lagstiftades om innehållsdeklarationer på produkterna eller att de beslutat om att

CSR – ansvar eller anpassning?

För att undersöka intressentrepresentanternas syn på hur företagen arbetar med socialt ansvarstagande praktiskt så ställde vi frågan om de kunde ge ett exempel på ett socialt ansvarstagande företag. Något som kanske inte är helt överraskande är att flertalet av de olika intressenternas exempel till stor del präglas av den verksamhet som de är representanter för. Representanten för de anställda talar om hur de anställda behandlas vid uppsägningar och exemplifierar bland annat med den första vågen av uppsägningar och omstruktureringar i Ericsson:

”Där bestämde man sig för att det inte bara var att köra på enligt avtal och bestämma sig för att ’nu avvecklar vi den här verksamheten’. Utan man träffade en överenskommelse med de fackliga organisationerna, dels om möjligheten till utbildning i vissa fall, en överenskommelse med utbildningsföretag om att ta över ansvaret. De deltog också i en del diskussioner om ersättningsetableringar.” (Intressent)

Representanterna för regeringens initiativ Globalt ansvar tar upp de projekt IKEA bedriver kring barnarbete i Sydostasien som ett exempel. Enligt respondenterna har de fått till stånd långsiktiga lösningar

CSR – ansvar eller anpassning?

genom att identifiera vad som är det grundläggande problemet. IKEA, menar de, bryter inte samarbetet med de leverantörer som anställer barnarbetare, de går ett steg längre och ser till att levnadsvillkoren förbättras för de barn som är verksamma i produktionen. Ett annat exempel på ett socialt ansvarstagande företag som nämns av respondenterna från denna intressentgrupp är ICA som gick ut tillsammans med några andra aktörer på den svenska marknaden för att påverka Indonesiens regering i frågan om den miljöpåverkan framställningen av palmolja har i de områden där företagens leverantörer av palmolja är verksamma.

Respondenten som representerar konsumenterna ger inget exempel på ett socialt ansvarstagande företag, men menar att det sociala ansvarstagandet sträcker sig utöver den grundläggande skyldigheten som regleras i lagar och att det finns ett ansvar att se till att de varor och tjänster företagen tillhandahåller finns tillgängliga för alla i samhället och exemplifierar med funktionshindrades och äldres bristande möjligheter att konsumera de varor och tjänster som många företag tillhandahåller:

CSR – ansvar eller anpassning?

”Det finns faktiskt en lag från slutet av 70-talet, eller början av 80-talet […]. Det finns inga sanktionsmöjligheter, men företagets varor och tjänster ska vara tillgängliga. Det är ett typexempel på att det är ganska få företag som gör någonting utöver det som faktiskt är lagstadgat.” (Intressent)

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att arbetet med företagets sociala ansvar är förankrat i organisationen hos flertalet företag. Många har speciella ansvarsområden för detta och flera respondenter från företagen hänvisar till policys och dokument som arbetats fram inom företaget för att vara vägledande i frågor rörande dess sociala ansvar.

Hos respondenterna som företräder företagen ser vi en variation när vi ber dem exemplifiera med hur företaget tar ett socialt ansvar i praktiken. Variationen i exemplen avser främst vilka de olika företagen tar ett socialt ansvar mot. För att knyta an till föregående avsnitt så är företagsrepresentanternas exempel på hur de tar ett socialt ansvar i praktiken både kopplat till de grupper som de har ett ömsesidigt utbyte med och relaterat till den egna verksamheten.

CSR – ansvar eller anpassning?

Intressenterna exemplifierar med fall då ett specifikt företag har hanterat den aktuella intressentgruppen på ett för dem tillfredsställande sätt. Detta ser vi som naturligt då dessa exempel kanske ligger närmst till hands då de ser sig själva som företrädare för dessa grupper, men samtidigt så ger det en fingervisning om att dessa grupper utövar ett tryck på företagen att anpassa sig till deras intresseområden.