• No results found

4.5 Att förmedla sitt personliga varumärke

Håkan41 önskar att hans personliga varumärke förmedlas genom att folk anser honom som pålitlig.

Enligt Håkan är det viktigt att han som mäklare “ringer när han lovat att ringa och är på hugget men ändå alltid månar om att alla ska bli nöjda” (Håkan Hellström, 2020-04-07, personlig intervju). Håkan berättar att hans byrå använder sig av en behovsanalys när de ska sälja ett objekt. Utifrån denna kan de analysera vad köparen behöver, vad den har möjlighet till och därefter försöka matcha objekt till säljare.

38 Johansson Ludwig, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar. Intervju via videolänk. 2020-04-27

39 Kahrimanovic Selma, fastighetsmäklare på Pontuz Löfgren AB. Telefonintervju. 2020-05-08

40 Hallberg Peter, fastighetsmäklare och franscheistagare på Fastighetsbyrån. Telefonintervju 2020-05-11

Håkan anser att hans långa erfarenhet som på dagens mäklarutbud är relativt unikt särskiljer honom från andra fastighetsmäklare i yrket, särskilt i Kalmar där han beskriver att det förekommer många unga mäklare. Henrik42 och Hanna43 berättar däremot att det personliga varumärket inte är någonting de har tänkt på från start. Henrik beskriver att hans personliga varumärke utvecklats genom att han har utgått från att göra ett bra arbete och tänka sig in i situationen som säljare och då fundera över hur han själv hade velat ha det. Med tiden menar Henrik att han har fått svar kring vilka saker som är viktiga varpå dessa synpunkter utvecklas efter ju fler försäljningar och rekommendationer det görs. Henrik och Peter beskriver sig själva vara lugna, trygga och pålitliga samt utför det som de har sagt att de skall göra och utlovat. För Henrik är det viktigt att säljare och köpare skall känna sig trygga med allting som händer och orden lugn samt trygghet beskriver han därmed vara hans personliga varumärke. Henrik anser dock att det beror på vilken byrå personen arbetar i när det kommer till hur han särskiljer sig från andra fastighetsmäklare. Med detta sagt menar han att det finns fördelar och nackdelar med allt.

Fördelarna på Fastighetsbyrån beskriver han vidare är att de är risktänkande och hjälps åt mellan kollegor runt om i landet. Fördelen för honom som arbetar på Fastighetsbyrån är att byrån är bred marknadsandelmässigt. Henrik understryker att det självklart förekommer fördelar med att vara ung och hungrig också men att erfarenheten dock gör mycket. Henrik menar att ju längre personen har jobbat desto mer återkommande kunder får personen inom fastighetsmäklarbranschen. Det som särskiljer Henrik, beskriver han, är att kunna presentera produkten och presentera vad och hur han kommer att göra detta. Återkoppling är betydelsefullt för Henrik, detta för att säljaren och köparen kontinuerligt skall veta vad som pågår. Enligt Henrik är en ytterligare styrka att alltid informera säljare och köpare när det händer något, men lika mycket när det inte händer något alls, för att de skall veta att de finns där och att han jobbar med deras försäljning.

Hanna44 berättar att hon inte har en direkt strategi i hur hon vill särskilja sig från andra fastighetsmäklare utan hon försöker alltid inför mötet med sina kunder vara påläst och väl förberedd.

Detta menar hon gäller både på en visning, att hon känner till all fakta om huset, kan besvara de frågor som kommer från visningsdeltagarna, men även i första skedet när säljaren vill kunna om området, det vill säga, vara påläst om bland annat vad andra kvarter sålt för, tänkta byggplaner i närheten med mera.

Hanna menar dock att vara påläst också handlar om de juridiska reglerna, det vill säga, inneha kunskap om allting som de arbetar med exempelvis vilka tjänster de förmedlar eller hur en besiktning går till.

Hanna beskriver hennes personliga egenskaper vara att hon är noggrann, ordningsam, kunskapsdriven och vill ha en stark inblick i situationen. Hanna beskriver att hon är glad, framåt och trevlig.

Hon anser att hon inte vill framstå som en tjurig och trött person utan snarare som en glad person.

Anders45 anser att ärlighet, vara seriös och arbeta långsiktigt är viktiga element som särskiljer honom från andra. Anders beskriver att han lägger mycket kraft och tid på kunden. Med detta menar han att varje affär är lika viktigt och varje kund bryr sig bara om sitt hus och inte hur många hus mäklaren säljer. Anders berättar vidare att Gardefalk lägger mycket tid på sociala plattformen Facebook där det enbart på en helg kan vara 3000 människor som tittar på ett objekt. Enligt Anders är ryktet och ens namn viktigt och därför är det viktigt att köpare och säljare skall känna att de litar på honom och företaget samt känna sig trygga.

“Engagemang och seriös är egenskaper som beskriver mig. Det är viktigt att personen är driven, har erfarenhet och att andra känner förtroende för en. Kalmar är ingen större stad och det går därför mycket på rykte” (Anders Gardefalk, 2020-04-16, telefonintervju).

Charlotte46 och Peter47 anser att de särskiljer sig från andra då de jobbat länge som fastighetsmäklare vilket är ovanligt då yrket är en livsstil. Med detta menar Charlotte att yrket är ett dygnet runt jobb då du är mäklare även på din fritid. Detta innebär att du inte kan göra felaktiga saker privat eftersom det kan förstöra ditt rykte och trovärdigheten till dig menar Charlotte. Fortsättningsvis berättar Charlotte att, efter varje affär får säljare och köpare en enkät via e-post där de kan bedöma hennes arbete som fastighetsmäklare vilket även sedan syns online. Charlotte beskriver att många av hennes kunder anser att hon är engagerad och gör alltid sitt yttersta för att göra kunderna nöjda. Det är här som Charlotte kan skapa goda rekommendationer som hon kan använda till framtida kunder beskriver hon. Charlotte poängterar att när kunden anlitar henne kommer denne att få de bästa verktygen som hon har med sig i sin verktygslåda för att presentera deras bostad på bästa sätt. Hon beskriver vidare att hennes stora evenegemang i affären är viktigt då många leta efter trygghet och engagemang. Charlotte lyssnar och känner in vad säljaren och köparen behöver för information.

“Mina viktiga egenskaper är således att vara trovärdig i mitt budskap, att sälja in vad kunden behöver ha, att alltid vara tillgänglig, det tror jag alltid är väldigt viktigt och det som även skapar trygghet” (Charlotte Johansson, 2020-04-15, telefonintervju).

45 Gardefalk Anders, fastighetsmäklare, jurist och ägare av Gardefalk & Co. Telefonintervju 2020-04-16

46 Johansson Charlotte, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling. Telefonintervju. 2020-04-15

Robin48 menar att det är svårt att sticka ut som mäklare eftersom det är ett öppet yrke, exempelvis sociala medier som gör det svårt att på andra sätt sticka ut. Dock tror Robin att det finns många små saker som är viktiga, exempelvis inom deras byrå skickar företaget blommor när någon gifter sig eller på födelsedagar för att visa att det inte bara är affärer som är det viktiga. Robin berättar även att i princip varje gång han är med på en visning lämnar de en lapp med “tack för ni gjorde fint i lägenheten”

till säljaren samt erbjuder fika. Robin styrker vikten av att ta en minut i efterhand med visningskunderna när de även inte tyckte något passade de. Detta visar att vi bryr oss och vill hjälpa de att hitta det de söker efter. Robin tror starkt på att detta gynnar i längden, snarare än att snabbt gå vidare till nästa kund. “Jag tror verkligen på att de små sakerna är viktiga och det är ofta de här bitarna som uppskattas av våra köpare och säljare” (Robin, 2020-04-28, telefonintervju). Det personliga varumärket för Robin som nybliven fastighetsmäklare är biten av trygghet som han vill förmedla.

Robin uppger att det är viktigt att han vet vart han är, att utstråla någonstans och inneha en stark självsäkerhet. Robin säger att människan skall kunna slå sig på bröstet och säga såhär jobbar jag, detta är jag bra på och jag vet vad jag gör. När människor gör en sådan stor affär vill de ha någon som har en stark inblick i situationen och vet vad denne gör. Robin menar att det är självklart svårt att leva upp till detta, men han vill framstå som en hårt arbetande person. Det spelar ingen roll om kunden ringer helger eller sena kvällar, mäklaren ska vara tillgänglig vilket är en del av att vara fastighetsmäklare styrker Robin. Ännu en viktig aspekt för det personliga varumärket är att inte lova för mycket.

“Många utlovar en bild av sig att man är på ett sätt men inte alltid lever upp till det. Det är väldigt svårt att bygga upp det när man väl tappat det” (Robin, 2020-04-28, telefonintervju).

Sofia49 beskriver att hon som person försöker vara empatisk och mycket lyhörd för vad kunden uttrycker. För henne är det viktigt att de får prata och att hon inte pratar över de. För Sofia är det väsentligt att de får berätta om sin situation och sina behov, och försöka göra det bästa utifrån hur de har det och vad de vill av det hela. Sofia beskriver vidare att hennes personliga varumärke är att hon är noggrann gentemot kunden samt att hon informerar kunden om hur de ska gå tillväga. Sofia är också tydlig i vad som på sikt kommer att ske samt tydliggör hon när hon ska höra av sig. Hon uppger även att mycket som hon får höra från sina kunder är att hon är professionell, lyssnar och empatisk.

Att vara i mån av köparna är viktigt menar Sofia då hon tror att många köpare ibland kan känna att mäklaren vill få ihop affären och sedan blir de överkörda eller utvalda, givetvis är det säljaren som bestämmer, men Sofia anser att det är viktigt att köparen också skall känna att mäklaren bryr sig om de och att mäklaren ger även de bra information och råd. Affären mellan fastighetsmäklare och köpare och säljare är en sådan stor affär då det inte är jättemånga gånger i livet som människor köper en bostad och därmed menar Sofia att det är viktigt att köparna och säljarna länner att de får stöttning och råd.

Köparna är även kommande säljare inom några år och därför är det bra att de känner att det har skapats en bra relation.

“Mitt personliga varumärke skulle jag därför säga är jag månar mycket om kunden, är noggrann och lyssnar” (Sofia Björkemar, 2020-05-08, telefonintervju).

Ludwig50 tror på att Word-of-mouth har en stor inverkan i rollen som fastighetsmäklare och det är genom recensioner och vad han fått höra från andra som han egentligen vet hur han särskiljer sig från andra fastighetsmäklare. Word-of-mouth menar Ludwig medför att personen kan bli den som människor pratar om och det är viktigt att mäklaren har ett bra rykte. Ludwig berättar att han arbetar mycket med sociala medier och där kan han urskilja sig mycket då det är ett fåtal mer än honom som verkligen siktar på detta beskriver han. Det som särskiljer Ludwig främst är att han är bra på att skapa en djup relation till både köpare och säljare. Detta kanske inte heller är jättebra menar Ludwig då han fick ett samtal 21:30 på hans födelsedag då en kund ville ha uppdatering om hur hans objekt låg till.

“Jag ger alltså mycket av mig själv. Den fina relationen gör också att det talas vidare om hur investerad jag är i arbetsuppgifterna vilket syns i mina omdömen” (Ludwig Johansson, 2020-04-27, intervju via videolänk).

Viktiga egenskaper som beskriver hans personliga varumärke beskriver Ludwig är att han är ganska rak och ärlig. Han beskriver att han återkopplar nästan varje dag. Hans personliga varumärke summerar Ludwig såhär:

“Jag tror att mina kunder har det ganska roligt i processen. Sedan att jag är mån om säljare och köpare. Jag skulle kalla mig den personliga mäklaren som bryr sig väldigt mycket och som man har kul med” (Ludwig Johansson, 2020-04-27, intervju via videolänk).

Selma51 beskriver att hon särskiljer sig från andra fastighetsmäklare i yrket som en ung, utländsk tjej som syns ganska mycket och gått emot strömmen.

“Många refererar till en mäklare som en stel person i kostym, men istället vågar jag sticka ut hakan och sedan bara hänvisa till siffror i min marknadsföring och låter siffror få tala sitt språk . Detta tror jag är en bra grej att göra det på ett annorlunda sätt. Jag vill nå nya nivåer men ändå vara en ung skön tjej” (Selma Kahrimanovic, 2020-05-08, telefonintervju).

Selma beskriver att hon alltid är mäklare och inte bara på arbetstid vilket hon anser är någonting som kan särskilja henne. Enligt Selma är nyfikenhet på både köpare och säljare även någonting som människor kommer långt på. Selmas personliga varumärke som hon har enligt henne själv är att vara driven och engagerad samt brinna för det hon gör. Hon beskriver att de recensioner hon får framförallt är beskrivningar om att hon är involverad och har en positiv samt engagerad inblick i affärerna.

Related documents