• No results found

FÖRSAMLINGAR FÖRSTÅR TILLBEDJAN SOM ATT VARJE DAG LEVA UT VAD EVANGELIET INNEBÄR. DE SÖKER EFTER KREATIVA MÖJLIGHETER

ATT FIRA GUDSTJÄNST OCH TILLBE I VARDAGSLIVET. DE ARBETAR HÄN-GIVET FÖR ATT GÖRA SABBATEN TILL EN MENINGSFULL ERFARENHET.

TILLBE 29

”Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem”

(Matt. 18:20).

FLER BIBELTEXTER

Kol. 3:16, 17 Allting borde vara tillbedjan 1 Mos. 4:1–16 Strid om tillbedjan Joh. 4:19–26 Ande och sanning Upp. 4:1–11 Tillbedjan i himlen Upp. 14:6–13 Kallelse till tillbedjan

VAD INNEBÄR TILLBE?

Tillbedjan är inte en föreställning eller ett program utan ett sätt att leva. Den förlitar sig på att Gud är närvarande och låter Bibelns

san-ning bli en realitet i det vardagliga livet. ”Guds barn” förkunnar inte bara evangeliet utan firar det och lever ut det var de än möter var-andra. Studier visar att erfarenheten av gemensam tillbedjan, glädje och vördnad i sång, musik, bön och predikande har en positiv effekt på en individs andliga liv, och denna effekt påverkar det dagliga livet.

Församlingar som vill växa i gemensam tillbedjan lägger ner mycket kraft på att göra sabbaten till en meningsfull erfarenhet och forma en gudstjänst där även unga människor kan bidra och känna att den rik-tar sig till dem. ”De religiösa aktiviteterna borde planeras och skötas så att de inte bara är givande utan också är så trevliga att de verkligen blir lockande” (Ellen G. White, Testimony Treasures, vol. 2, s. 440). Gemensam tillbedjan kan vara inriktad på andliga behov och konkreta situationer och ändamål. Men en kärleksfull, glädjefylld och tacksam inställning hos dem som firar gudstjänst är viktigare än olika programpunkter.

TANKAR

När vi öppnar våra Biblar tar det inte lång stund innan vi upptäcker att tillbedjan står i centrum av vår mänskliga erfarenhet. Till och med den första konflikten handlade om tillbedjan. Ofta kan tillbedjan leda till konflikt i våra församlingar, men hur skulle det vara om vi inte fokuserade på varandra utan på Gud?

Genom hela Bibeln läser vi om hur upplevelser av tillbedjan leder människor till Gud. Avsikten är inte splittring och att få människor att ifrågasätta varandra. Titta på berättelsen om när Salomo byggde templet. När folket vördnadsfullt står och tittar på templet som är fyllt av Guds närvaro ber Salomo, och när han ber påminns de om att Gud är en Gud som hör och förlåter.

En av de saker som plågade judarna under exilen i Babylon var att de var skilda från sitt centrum för tillbedjan – templet. Men under samtalet mellan Jesus och den samariska kvinnan förklarar han hur tiden har kommit när det inte handlar om var vi tillber, utan vem vi tillber – i ande och sanning. Den tiden är nu. Vad betyder det? Det betyder att tillbedjan inte ska begränsas bara till sabbatsförmiddagens gudstjänst utan utsträckas till varje ögonblick av vårt liv. Vi har inte längre något tempel, vi är levande tempel. Så när människor möter oss, upplever de då att vi är människor som hör dem, förlåter dem, älskar dem? Precis det som Salomo påminde israeliterna om när han byggde det första templet.

Det betyder också att när vi tillber på sabbatsförmiddagen måste vi vara relevanta i undervisningen, uttryckssättet och tillämpningen.

Hur gör vi det? Det ska ni fundera ut i er lokala församling. Fundera över varför människor kommer till församlingen. Fundera över varför en del människor inte kommer till församlingen:

Har det vi gör blivit irrelevant? Leder vi inte längre människor till Gud?

Varför sjunger vi de sånger vi sjunger? Och förstår vi de sånger vi sjunger?

Följer vi bara rutiner? Eller tackar och prisar vi Gud?

Varför ber vi? Kommer vi till Gud med tacksamhet i våra hjärtan?

Eller är vi fulla av önskningar om vad vi vill att han ska göra härnäst?

Har du någon gång inbjudit vänner till församlingen? Ofta tar det lång tid att samla mod. När du till slut ber dem att ta del i gudstjäns-ten, sitter du då i konstant rädsla för vad som kan hända? Kommer predikan att vara bra? Kommer tillbedjan att vara helig? Kommer mina vänner att beröras av den heliga Anden? Eller kommer vår gudstjänst att vara totalt meningslös för dem? Alltför ofta är det senare fallet.

Hur tillber ni? Och varför? Hur skulle ungdomar i er församling svara på den frågan? Vad kan ni göra för att verkligen tillbe i ande och sanning?

DISKUSSION

Diskutera några av frågorna som har tagits upp i tankarna ovan.

Vilka typer av tillbedjan och gudstjänst kan vi räkna upp (musik är inte den enda gudstjänstmodellen)?

Vad betyder Jesus ord om att ”tillbe … i ande och sanning” (Joh. 4:23)? Vad begär Gud av oss när det gäller tillbedjan och gudstjänst?

Är vårt sätt att tillbe och fira gudstjänst relevant för alla våra med-lemmar, ungdomar, barn och besökare?

FRÅGOR OM HUR NI KAN GÖRA DETTA

Vad gör vi redan för att tillbe Gud på ett relevant sätt?

Finns det saker i vår församlingskultur som behöver förändras för att tillbedjan och gudstjänsten i vår församling ska bli relevant?

Vad kan vi göra för att tillbedjan och gudstjänsten i vår församling ska bli mer relevant för alla?

Vilka praktiska idéer kan vi genomföra före nästa styrelsemöte?

(Välj en eller två, antingen från förslagen här nedan eller från er egen diskussion.) FÖRSLAG PÅ VAD NI KAN GÖRA

Inkludera avsiktligt så många som möjligt i församlingens guds-tjänst.

Skapa en varierad gudstjänst som tilltalar en bred åhörarskara.

Var noga med att välja sånger utifrån deras text, och försäkra er om att medlemmarna förstår vad de sjunger.

Utse en äldre och en yngre person till att organisera en gudstjänst för alla åldersgrupper (eller två personer med olika kulturell eller social bakgrund).

Bilda en gudstjänstkommitté som har ansvar för att leda försam-lingen i dess tillbedjan.

Involvera unga och gamla i planeringen av er läroplan och utvärde-ringen av den.

Instruera predikanter att förbli relevanta och ha med praktisk undervisning.

Involvera ungdomar i planeringen av gudstjänster för besökare.

TILLBE 31

UNDERVISA 5

FÖRSAMLINGAR SOM UNDERVISAR OM GUDS ORD KOMMUNICERAR