• No results found

FÖRSAMLINGAR SOM VISAR OMSORG MÖTER MÄNNISKOR MED KÄR- KÄR-LEK OCH MEDKÄNSLA OCH ACCEPTERAR DEM SOM DE ÄR

FÖRSAM-LINGARNA TJÄNAR AKTIVT DET GODA HOS DEM, STÄLLER UPP FÖR DEM OCH STÖDER DEM PÅ ALLA OMRÅDEN I LIVET.

”Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: ’Gå i frid, håll er varma och ät er mätta’, men inte ger dem vad kroppen behöver?” (Jak. 2:14–16).

FLER BIBELTEXTER 5 Mos. 19:1–14 Asylstäder

Rom. 14:1–15:7 Skillnader och acceptans VAD INNEBÄR VISA OMSORG?

Genuin omsorg fyller de flesta mänskliga behov. De som upplever att de är älskade och accepterade utvecklar tilltro och blir mer öppna och mottagliga. Församlingar som visar omsorg tar hand om sina medmänniskor och bygger upp en stödjande gemenskap, eftersom de inser att deras uppdrag är att älska som Jesus älskade och att hjälpa

andra att bli helade. I synnerhet unga människor behöver få uppleva en kärleksfull, omtänksam och stödjande trosgemenskap. Omsorg drar in människor i det ömsesidiga ansvaret att ta hand om varandra.

Det spelar ingen roll för andra hur mycket bra och sann kunskap vi har, de behöver uppleva det!

Församlingar som visar omsorg är engagerade i att stödja dem som de har fått ansvar för i deras andliga tillväxt så att de en dag kan säga:

”Detta är min församling!” Äkta omsorg innefattar både bön och allt slags praktisk hjälp. En inställning som innebär att man visar omsorg gör församlingar känsliga för sina medmänniskors behov, både de andliga och de andra behoven.

TANKAR

Vore det inte fantastiskt om er lokala Adventkyrka var känd som den mest kärleksfulla platsen i stan! Jesus sa till sina lärjungar att

VISA OMSORG 21

VISA OMSORG

22 iCOR

människor skulle känna igen hans efterföljare på hur mycket de älskade varandra. Men många människor känner sig inte älskade eller accepterade i församlingen. Jag tror säkert att ni håller med om att detta är väldigt ledsamt, och tillsammans vill vi göra något åt det.

Men en församling som följer iCOR är annorlunda. Den följer Jesus exempel och visar ovillkorlig kärlek och acceptans. Jesus var en förebild på hur man helt och fullt accepterar dem som var uppriktiga sökare. I Matt. 6 kan vi se Jesus exempel. Strax efter att han hade mättat de femtusen med fem bröd och två små fiskar steg lärjungar-na i en båt och seglade över sjön till Kaperlärjungar-naum. Andra följde efter, för de sökte efter Jesus. De fann honom och bland annat frågade de

efter ytterligare ett tecken så att de kunde se och tro. Jesus talade om bröd från himlen och förklarade sedan: ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta” (Joh. 6:35).

Jesus lovade att alla som kommer till honom och tror aldrig kommer att vara hungriga eller törstiga. Ett underbart löfte! Men han var inte fär-dig, han fortsatte med ett annat löfte: ”Alla som Fadern ger mig skall komma till mig, och den som kommer till mig skall jag inte visa bort”

(Joh. 6:37). Orden är så inkluderande – Jesus välkomnar ”vemsomhelst”.

Inte några, inte den goda, inte den perfekta, inte den utvalda. Vem som helst. Dessa ord är allomfattande ord som inbjuder alla att komma till Jesus och att vara säkra på att de aldrig kommer att bli bortkörda.

Många församlingar och kristna strävar efter att följa Jesus exempel och vara välkomnande. Om vi kan acceptera människor och inkludera dem i den heliga Andens arbete så har de möjlighet att utvecklas och mogna i tron i en säker och accepterande omgivning. Plantor gror och växer bäst i en omgivning där de får omsorg och näring. På liknande sätt kan våra bröder och systrar växa i vår kärlek, vårt accep-terande, vårt stöd och vår omsorg.

Hur kan vår församling bli mer accepterande och kärleksfull? Vad kan vi göra för att låta människor känna sig mer välkomna och stöttade?

DISKUSSION

Har vi hört om någon i vår församling som inte känner sig accepte-rad? Varför accepteras inte den personen? Vad har bidragit till att han eller hon inte accepterades?

Varför är det så svårt att acceptera andra som är annorlunda än vi själva? Vilken typ av människor har du (och ni) svårt att acceptera och varför? Vad får dig att känna att din församling bryr sig om dig? Vad får dig att känna motsatsen?

FRÅGOR OM HUR NI KAN GÖRA DETTA

Vad gör vi som församling redan nu för att nå ut till varandra och acceptera människor som de är?

Finns det saker i vår församlingskultur som behöver förändras för att vi ska bli omtänksamma, accepterande och kärleksfulla?

Vad kan vi avsiktligt göra för att vara mer omtänksamma, accepte-rande och kärleksfulla?

Vilka praktiska idéer kan vi genomföra före nästa styrelsemöte?

(Välj en eller två, antingen från förslagen här nedan eller från er egen diskussion.) FÖRSLAG PÅ VAD NI KAN GÖRA

Skapa en grupp som välkomnar alla.

Genomför en plan som uppmuntrar medlemmarna att bjuda hem människor.

Utveckla en omgivning som understöder nya idéer.

Skapa ett system så att varje medlem kan lära sig namnen på alla de andra medlemmarna (en ”facebook” för församlingen).

Reflektera och diskutera regelbundet om medlemmar känner sig välkomna, och skapa ett system där pastorn eller någon medlem följer upp detta.

Planera en ”dela-med-sig”-gudstjänst där alla kan berätta om tillfällen när de blev accepterade och tillfällen när de inte blev det.

Skapa små grupper för att träna accepterande och omsorg.

Gör en lista över människor i församlingen som behöver extra omsorg (t.ex. äldre medlemmar) och inbjud församlingen att be för dem och visa dem omsorg.

VISA OMSORG 23

DELTA 3

FÖRSAMLINGAR SOM UPPMUNTRAR DELTAGANDE SÄTTER VÄRDE PÅ