• No results found

FÖRSAMLINGAR SOM UNDERVISAR OM GUDS ORD KOMMUNICERAR PÅ ETT RELEVANT, KREATIVT OCH LIVSNÄRA SÄTT

UNDERVISA 33

”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, med hela din själ och med all din kraft. Dessa ord som jag i dag ger dig skall du lägga på hjärtat. Du skall inpränta dem i dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du är ute och går, när du lägger dig och när du stiger upp. Du skall binda dem som ett tecken kring din arm, och de skall vara ett kännemärke på din panna. Du skall skriva dem på dina dörrposter och i dina stadsportar” (5 Mos. 6:5–9).

FLER BIBELTEXTER

Pred. 12:9–11 Predikaren var en framstående lärare Matt. 4:23, 24 En sammanfattning av Jesus verksamhet Matt. 28:18–20 Ett påbud om att undervisa dem som har blivit

lärjungar

Rom. 10:13–17 Man kan bara tro om man har blivit undervisad VAD INNEBÄR UNDERVISA?

Människor söker efter sund biblisk undervisning som är relevant

för deras liv. Studien The Value Genesis Europe (en studie av värderingar som genomfördes av Generalkonferensen år 2007) visar att predikningar som når unga människor är väldig viktiga för hur de upplever försam-lingen. När de upplever predikningar som rör vid deras hjärtan är det åtta gånger mer troligt att de stannar i församlingen än de ungdomar som inte har den upplevelsen. Relevanta predikningar är möjliga när man är känslig och öppen för verkligheten och de andliga behoven i dessa människors liv och pratar med dem om de här sakerna. Eftersom tron på Jesus kommer genom förkunnelsen

(Rom. 10:17) är det viktigt att kristna värderingar och biblisk under-visning ges på ett praktiskt, autentiskt och kreativt sätt med Jesus i fokus. Det är också mer troligt att församlingar som prioriterar detta är mer relevanta för besökare. Men att dela med sig av sin tro är inte begränsat till gudstjänsten eller ensidigt predikande i ett kyrkligt sammanhang. Det är lika viktigt med personliga samtal och att använda vardagliga situationer till att dela med sig av sin tro på ett kreativt sätt (5 Mos. 6:6–9).

TANKAR

Jesus var en mästerlig lärare. Förutom helande ägnade han den störs-ta delen av sin verksamhet åt undervisning. Vi läser att han undervi-sade med auktoritet i motsats till de skriftlärda. Vi läser att han lärde ut det som var nytt. Vi borde också inse att Jesus undervisade om mycket mer än det som vi läser om i evangelierna. Under tre år gick han runt i landet och undervisade sina lärjungar, sina efterföljare och människorna. Han måste ha undervisat om mycket mer än de småbi-tar som evangelisterna inspirerades till att dela med sig av till oss.

Om vi tittar på Jesus undervisning kan vi se att mycket av den är mycket relevant, kreativ och praktisk. Tänk på alla de gånger då Jesus mötte någon som hade svårigheter. Han hjälpte dem alltid och använde sedan ofta detta praktiska exempel i sin undervisning. Tänk på när någon ställde en svår teologisk fråga. Hur svarade han? När fa-riséerna frågar honom om skatter och tionde ber Jesus om någonting praktiskt: ett mynt. När han använder detta enkla exempel hjälper han folkskaran att upptäcka sitt eget svar. När den rika ynglingen frågar vem som är hans nästa berättar Jesus en historia om en man, en levit, en präst och en samarier. Genom att använda den kreativa berättelsen hjälper han den unga mannen att själv finna svaret.

Jesus undervisning var djupsinnig och förändrade liv, men den var ock-så relevant, kreativ och praktisk. När Jesus undervisade om himmelri-ket i Matt. 13 berättade han först en liknelse om himmelrihimmelri-ket där han

jämförde det med ett senapskorn som sås av en människa. Senapskor-net växer och växer tills fåglar kan sitta i plantan. Detta är praktisk och relevant undervisning, men den är bara relevant för dem som arbetar på fälten. Så Jesus undervisar återigen om himmelriket med hjälp av en annan liknelse. Denna gång är det en kvinna som blandar jäst i degen och degen jäser: det är himmelriket. Ett annat praktiskt och kreativt exempel, men denna gång för dem som arbetar i hemmet.

UNDERVISA

34 iCOR

Tänk på undervisningen i vår församling. Är den relevant? Är den kreativ? Är den praktisk? Tänk på förra veckans predikan. Tror du att den passade in på alla dem som hörde den? Tänk på predikan före den.

Kommer du ens ihåg den? Berättade den om Guds Ord på ett krea-tivt sätt? Tänk på predikan för en månad sedan. Var den så praktisk att du har haft användning av den i ditt liv? Förhoppningsvis svarade du ja på samtliga dessa frågor, men var realistisk: undervisningen i våra för-samlingar kan förmodligen bli mer som Jesus undervisning. Vad kan vi göra för att göra vår undervisning mer lik Jesus undervisning?

DISKUSSION

Kommer du ihåg någon predikan som förändrade ditt liv? Vad var så speciellt med den undervisningen?

Var det en erfarenhet som förändrade ditt liv? Varför var den så mäktig?

Vilka möjligheter har vår församling att undervisa, förutom guds-tjänsten?

FRÅGOR OM HUR NI KAN GÖRA DETTA

Vad gör vi redan för att undervisa på ett relevant, kreativt och praktiskt sätt?

Finns det saker i vår församlingskultur som behöver förändras för att undervisningen ska bli mer relevant, kreativ och praktisk?

Hur kan vi som församling undervisa mer relevant, kreativt och

praktiskt?

Vilka praktiska idéer kan vi genomföra före nästa styrelsemöte?

(Välj en eller två, antingen från förslagen här nedan eller från er egen diskussion.) FÖRSLAG PÅ VAD NI KAN GÖRA

Inkludera avsiktligt så många ungdomar som möjligt i församling-ens undervisning.

Skapa en plan för att utrusta församlingens medlemmar så att de kan undervisa om sin tro i vardagliga situationer.

Skapa en varierad plan för undervisning och gudstjänster som tilltalar en bred åhörarskara.

Bilda en kommitté som är ansvarig för att leda församlingen i planeringen av undervisning och tillbedjan.

Ha en samling för att kläcka idéer där alla medlemmar tänker ut praktiska sätt som de kan använda för att dela med sig av sin tro.

Försök att tänka på vad det innebär att undervisa utan ”undervis-ning” och att predika utan ”predikande”.

Involvera de unga i planeringen av er undervisningsplan och utvär-deringen av den.

Lär predikanterna att förbli relevanta och ha med praktisk under-visning.

Låt ungdomarna vara med och planera gudstjänster för besökande.

Be samfundet centralt att träna era lekmän i att undervisa på kreativa, relevanta och praktiska sätt.

UNDERVISA 35

TJÄNA 6

ATT VITTNA OCH ATT HJÄLPA KRÄVER ALLTID EN TJÄNANDE INSTÄLL-NING. TJÄNANDE FÖRSAMLINGAR FÖLJER JESUS EXEMPEL GENOM ATT SE TILL ANDRAS BEHOV OCH SÖKA EFTER NYA VÄGAR ATT BETJÄ-NA MÄNNISKOR.

TJÄNA 37

”Men Jesus kallade till sig dem och sade: ’Ni vet att härskarna är herrar över sina folk och att furstarna har makten över folken.

Men så är det inte hos er. Den som vill vara stor bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara den förste bland er skall vara de andras slav. Inte heller Människosonen har kommit för att bli tjänad, utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många’”

(Matt. 20:25–28).

FLER BIBELTEXTER

Jes. 10:1–3 Kallad till att tjäna Mika 6:8 Guds krav

Joh. 13:1–17 Fottvagning som ett exempel Ef. 5:21–33 Tjänande inom äktenskapet

VAD INNEBÄR TJÄNA ?

”Församlingen är organiserad för att tjäna” (Ellen White, Education, s.

268.6). Den är en gemenskap som bryr sig om och hjälper. När unga människor får frågan vad de tycker är viktigt att församlingen är säger många av dem att församlingen borde påverka samhället. Speciellt unga människor är beredda att bli involverade i meningsfulla utåtrik-tade aktiviteter som gör skillnad i deras medmänniskors liv. Därför ska de inte bara bli tillfrågade om att hjälpa till med att genomföra de här aktiviteterna, utan de ska också vara med och utveckla och planera dem. De som är aktivt involverade kan lättare identifiera sig med församlingen och adventisttron. Idag är det lättare för människor i församlingen att inbjuda vänner och bekanta att hjälpa till med att betjäna samhället än att bara be dem att komma med till gudstjänster-na. När församling och tro är relevanta för samhället så kommer både

unga och gamla att bli mer villiga att tala med sina vänner och andra om sin tro. Jesus liv visar hur mycket förkunnelsen om de Goda Ny-heterna beror på en positiv, öppen och tjänande inställning till andra.

Det här är speciellt viktigt för ungdomarna i församlingen, för det är absolut nödvändigt för deras andliga tillväxt att de har relevanta relationer, inte bara med sina jämnåriga utan också med vuxna.

TANKAR

Är vår församling en pratande eller en handlande församling? Eller både och? Många människor, och speciellt ungdomar, är trötta på pratande församlingar. ”Vi tillbringar för mycket tid med att prata!”

säger de. Vi behöver fråga oss själva om församlingen är en teoretisk eller en praktisk övning. Tänker vi församling eller gör vi församling?

Fransiskus av Assisi sa: ”Predika evangeliet och använd ord – om det är nödvändigt!” Vi har predikat evangeliet, men vi har använt alldeles för många ord. Så många ord, faktiskt, att våra medlemmar, våra barn och våra vänner är trötta. De har tröttnat på församlingen och tröttnat på kristendomen. Hur kan vi återgå till att predika evangeliet utan ord?

Vad kan vi göra så att alla i församlingen börjar betjäna andra? Vad kan vi göra så att alla vi känner arbetar på att göra världen till en

bättre plats? Petrus talar om detta i sitt första brev. Han säger: ”Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda för-valtare av Guds nåd i dess många former” (1 Pet. 4:10). När Petrus talar om att vi ska använda våra gåvor så talar han om mycket mer än vi vanligtvis gör. Är vi trogna tjänare, goda förvaltare av Guds nåd? Gud har bett oss att förvalta hans nåd genom att tjäna andra. Gör vi det?

Många adventistförsamlingar har helt och hållet isolerat sig från samhället de betjänar – ibland är församlingen till och med anonym.

Har du någonsin tänkt på vad som skulle hända om er lokala för-samling en dag försvann helt och hållet? Skulle någon märka det?

Skulle människor oroa sig? Skulle någon anmäla till polisen att ni hade försvunnit? Skulle någon klaga: ”Adventisterna bara försvann och vi behöver få tillbaka dem, för vårt samhälle fungerar inte utan dem.”

Att möta andras behov är förmodligen det bästa sättet att visa Jesus Kristus för den här världen. Att tjäna andra är precis vad vi är kallade till att göra. Så varför följer vi inte Jesus exempel genom att möta andras behov? Varför söker vi inte efter nya och bättre vägar att göra det? Försök att tänka på några verkligt praktiska sätt att tjäna: ge mat åt de hungriga, ge de hemlösa en sovplats, besöka de äldre m.m.

Tänk på sätt att tjäna som är praktiska, sätt som berör liv och som gör världen runt omkring oss till en bättre plats.

TJÄNA

38 iCOR

Hur kan vi följa Jesus exempel? Hur kan vi tjäna andra? Vad behöver vårt samhälle som vi kan hjälpa till med? Vilka nya sätt att tjäna finns det?

DISKUSSION

Har vi någonsin upplevt hur någon har delat sin tro genom tjänan-de?

Hur tjänade Jesus människor?

Vad kan vi göra för att odla en tjänande anda i församlingen?

Vilka hinder upplever vi när vi tjänar andra?

Vilka steg kan vi vidta för att församlingsmedlemmar ska bli bättre på att tjäna varandra?

FRÅGOR OM HUR NI KAN GÖRA DETTA Vad gör vi redan för att ge till de behövande?

Finns det delar i vår församlingskultur som behöver förändras för att vi ska kunna hjälpa behövande bättre?

Vad kan vi göra för att tjäna bättre?

Vilka praktiska idéer kan vi genomföra före nästa styrelsemöte?

(Välj en eller två, antingen från förslagen här nedan eller från er egen diskussion.) FÖRSLAG PÅ VAD NI KAN GÖRA

Ta del i Global Youth Day. Generalkonferensen har material till fler idéer.

Organisera en missionsdag då ni hjälper till i samhället.

Diskutera vad fottvagningen symboliserar och koppla ihop det med en möjlighet att tjäna.

Informera er om era ekologiska fotspår.

Stöd ADRA genom att organisera ett evenemang.

Bilda en kommitté som ska planera regelbundna möjligheter att tjäna andra.

Kontakta kommunkontoret och fråga vad ni kan göra i ert samhäl-le. Var praktisk.

Hjälp församlingens grannar med däckbyte eller att skotta snö.

Besök serviceboenden och umgås med dem som bor där.

Läs artikeln av Janos Kovacs-Biro för fler idéer (se iCORE:s webbsida).

39

FÖRSONA 7

FÖRSONANDE OCH FÖRSONADE FÖRSAMLINGAR FOSTRAR