• No results found

FÖRSAMLINGAR SOM ÄR VILLIGA ATT LÄRA SKAPAR MÖJLIGHETER FÖR SINA MEDLEMMAR ATT BLI UTBILDADE OCH TRÄNADE SÅ ATT DE

VAD INNEBÄR TRÄNA?

Att lära sig är en grundläggande livsprincip, och där det inte finns nå-got att lära, där stagnerar tillvaron. Jesus respekterades som rabbi, dvs.

lärare, och hans lärjungar kan betraktas som hans elever. Det grekiska

ordet för lärjunge (mathetes) kommer från utbildningsvärlden. Jesus efterföljare är människor som utbildas och tränar, och träning främjar tillväxt. Det verkliga målet i Jesus skola är handling och inte bara ord och kunskap. Eftersom utbildning och träning stärker människor så att de kan utvecklas och växa borde församlingen vara ett ställe där alla åldersgrupper lär sig. Ungdomar är inte de enda som behöver struktu-rerad, fortlöpande utbildning och stöd i den lokala församlingens om-givning och dagliga liv. Församlingar som lägger stor vikt vid utbildning och träning ser därför till att ge alla medlemmar möjligheten att lära sig att förstå mer, att utveckla sina individuella gåvor och fortsätta att utvecklas i sin tjänst för Gud. Därför uppmuntrar och stöder de sina medlemmar att ta del i interna och externa tillfällen till utbildning och träning. Utvecklingen hos en levande trosgemenskap växer och frodas när medlemmarna är medvetna om att man aldrig är färdiglärd.

TANKAR

En av de första saker som Jesus gjorde i sin verksamhet var att kalla sina lärjungar. Tolv unga män som han kallade till att följa honom: tolv lärjungar, tolv elever. De lämnade allting bakom sig och följde med ho-nom för att utbildas. En stor del av Jesus verksamhet bestod av att han utbildade sina efterföljare. Han undervisade dem, och han demonstre-rade sin verksamhet för dem så att de kunde upptäcka sina talanger.

Efter ett tag sände Jesus ut dem, inte ensamma utan två och två.

Han sa till dem: ”Förkunna på er väg att himmelriket är nära. Bota sjuka, väck upp döda, gör spetälska rena och driv ut demoner; ge som gåva vad ni har fått som gåva” (Matt. 10:7, 8). Det som de skulle göra var inte något nytt. Jesus hade hela tiden tränat dem till att göra det. De var Jesus första praktikanter.

Men tolv var inte tillräckligt, och fler elever följde snart efter. Jesus lärde upp sjuttiotvå andra, och de gav sig iväg för att göra samma sak.

När de kom tillbaka var de förbluffade. ”Herre”, utropade de, ”till och med demonerna lyder oss när vi uttalar ditt namn” (Luk. 10:17). Jesus använde det mesta av sin verksamhet till att träna människor. Efter Jesus himmelsfärd tog hans lärjungar över hans predikoverksamhet och hans helande. De förkunnade Guds nåd ända till världens ände

(Apg. 1:8).

Men träningen (utbildningen) slutade inte med Jesus. I Apostlagär-ningarna hör vi talas om hur Paulus mötte en ung lärjunge, en ung elev som hette Timotheos. Paulus tar med sig Timotheos för att lära upp honom. När de reser tillsammans upptäcker Paulus Timotheos talanger. Under flera år utbildar och tränar Paulus Timotheos och ger honom utrymme så att han kan utveckla sina förmågor. Efter hand får Timotheos större ansvar tills vi ser att han lämnas med ansvar för församlingen i Efesos. Då var Timotheos fortfarande en ung man (1

Tim. 4:12). Och ändå, trots att Timotheos var välutbildad, fortsätter Paulus att undervisa honom genom att skriva till honom.

Jesus och Paulus verksamhet fokuserade på att lära upp unga människor till att ta hand om uppgifter som predikoverksamhet och tjänande. Unga människor leddes varsamt och fick efter hand mer

TRÄNA

ansvar, och till slut sändes de ut i världen för att tjäna andra. Hur utbildar och tränar våra församlingar människor? Arbetar vi medvetet med att låta unga upptäcka sina talanger? Ger vi människor större och större ansvar och låter dem växa? Vilka möjligheter ger våra församlingar?

DISKUSSION

Betraktar du sig själv som öppen för nya lärdomar?

När lärde du dig senast något nytt? I det dagliga livet? I försam-lingen?

Tränades du i att utveckla dina förmågor eller var det ”simma eller sjunk”?

Hur tränade Jesus och Paulus människor i sin verksamhet, och vilka delar kan vi ta efter?

Vem tränar du för tillfället? Vem skulle du kunna träna?

FRÅGOR OM HUR NI KAN GÖRA DETTA

Vad gör vi redan för att lära medlemmar att utveckla sina talanger?

Finns det delar i vår församlingskultur som behöver förändras för att ge utrymme för träning i olika delar av verksamheten?

Hur kan vi utveckla en positiv inställning till att lära sig i vår för-samling?

Hur kan vi hjälpa människor att få mer av den träning de behöver?

Vilka praktiska idéer kan vi genomföra före nästa styrelsemöte?

(Välj en eller två, antingen från förslagen här nedan eller från er egen diskussion.) FÖRSLAG PÅ VAD NI KAN GÖRA

Organisera en dag eller två då medlemmar får hjälp att upptäcka sina talanger. Använd resultatet till att uppmuntra människor att tjäna med sina talanger.

Skapa lärlingsplatser bredvid de nuvarande ledarna.

Skapa ett system för stöd och tillsyn där människor tränas av andra.

Sätt ett mål för hur många tjänster som borde fyllas av unga människor och nya medlemmar. Sikta högt.

Skapa en personlig utvecklingsplan – med ett slutmål – för varje person i er församling.

51

LEDA 10

FÖRSAMLINGAR SOM HAR EN STRATEGI OCH ETT MÅL LEDS AV EN VI-SION OCH MED GLÖD. DE INTEGRERAR DEN YNGRE GENERATIONEN I ATT LEDA FÖRSAMLINGEN.

LEDA 53

”Men du skall utse några bland folket, dugande och gudfruktiga män, pålitliga och redbara, och sätta dem att leda grupper på tusen eller hundra eller femtio eller tio. De skall alltid skipa rätt bland folket; alla viktiga fall får de hänskjuta till dig, men i de enklare målen kan de själva döma. Så kan du lätta din börda och låta dem bära den tillsammans med dig. Om du gör detta och det sker på Guds befallning kan du hålla ut, och alla som är här kan också gå hem nöjda” (2 Mos. 18:21–23).

FLER BIBELTEXTER

4 Mos. 8:23–26 Roller för ung och gammal 2 Mos. 18:13–27 Delegering

Apg. 15:36–41 Oenighet och träning Rom. 16 Hälsningar från Paulus

VAD INNEBÄR LEDA?

En strategisk och målinriktad församling begränsar inte sin uppmärk-samhet till administration. Den är snarare avsiktligt inriktad på mission och fortsatt utveckling, framsteg och tillväxt på alla områden. Den har utvecklat en vision och en mission för sitt lokala samhälle och försöker hela tiden involvera alla medlemmarna – inklusive de unga – i den pågående utvecklingen, analysen och utvärderingen av dess vision och mål. Den påminner ständigt alla i församlingen om visionen och inkluderar aktivt unga människor i arbetet som församlingens ledarskap sysslar med. Hur allvarligt en församling tar sina ungdomar visar sig ofta i hur mycket de unga är med på alla nivåer i ledarskapet.

När unga människor tar del i ledarskapet uppfattar de församlingen som sin församling och formar aktivt församlingens aktiviteter och mission. Värdegrundat ledarskap kännetecknas också av kontinuerligt övervägande och att församlingen tar hänsyn till iCOR:s värderingar

och arbetsmetoder och aktivt stöder och utvärderar dem i församling-ens dagliga liv.

TANKAR

Vårt samfund drivs av visioner. Gamla testamentets visioner förut-sade Kristus ankomst. Visionerna hos Nya testamentets författare visade oss mer om vad som ska hända i den sista tiden. Visionen hos en av våra grundare, Ellen White, leder fortfarande vårt samfund på olika sätt.

Adventistsamfundet är ett visionärt samfund. Ett samfund som ser fram emot en framtid som är underbar. Men samtidigt är adventist-församlingar ofta inte speciellt bra på att skapa en vision för sitt eget uppdrag. Vår vision är så fokuserad på den underbara framtiden vi alla väntar på att det är svårt att skapa en vision för den lokala försam-lingen här och nu.

Problemet är att utan en bra vision för här och nu blir vi mindre effektiva på att nå varje nation, folk och språk. Men detta är ingen ny utveckling. Hebreerbrevet tycks diskutera samma problem: ”Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar, och låt oss inte försumma våra sammankomster, som några brukar göra, utan uppmuntra varandra, och detta så mycket mer som ni ser att dagen närmar sig” (Heb. 10:24, 25).

Dagen som närmar sig är vår yttersta vision. Den var hebréernas yttersta vision. Men på samma gång måste vi fundera på hur vi ska sporra varandra när det gäller kärlek och goda gärningar. Med andra ord, vi behöver tänka efter hur vi kan involvera varje enskild medlem i att älska och hjälpa andra. Och när vi tänker på det skapar vi en vision.

Kanske har er församling en skriven vision, kanske inte. Om ni inte har det kan det vara dags att skapa en. Kanske är det där ni ska börja.

Om er församling har en vision nedskriven skulle det vara bra att ta reda på vem som känner till den. Vem skrev den? Vilka var inblanda-de? Hur gammal är den? Är den fortfarande relevant? Var alla med när den skrevs? Hjälper de unga till med att genomföra den? När utvärderade ni den senast, och tog alla del i det?

LEDA

54 iCOR

LEDA

Sist och slutligen, visionen är avsedd att delas av alla medlemmarna.

Den behöver tillhöra dem alla. Och det enda sättet att få det så är att ständigt tala om den, ständigt predika om den och ständigt få så många som möjligt att genomföra och utvärdera den.

DISKUSSION

När blev du en ledare? Hur gammal var du?

Hur blev du tränad när du började ditt ledarskap?

Unga människor spelade en central roll när den tidiga församlingen och adventrörelsen började. Var unga människor med och grunda-de vår församling? Vilken roll spelar unga människor när grunda-det gäller ledarskap i vår församling?

Hur många unga scoutledare finns det bland scouterna?

Kan vi lära oss något från scoutmodellen?

FRÅGOR OM HUR NI KAN GÖRA DETTA

Vad gör vi redan för att leda med vision och passion?

Finns det delar i vår församlingskultur som behöver förändras för att ge mer utrymme åt fokuserat och effektivt ledarskap?

Hur kan vi leda med mer vision och passion? Och hur kan vi för-säkra oss om att vi inte bygger luftslott?

Vilka praktiska idéer kan vi genomföra före nästa styrelsemöte?

(Välj en eller två, antingen från förslagen här nedan eller från er egen diskussion.)

FÖRSLAG PÅ VAD NI KAN GÖRA

Skapa en förteckning över ledarskapsuppgifter i församlingen, och diskutera vilka uppgifter som kan vara öppna för unga människor.

Ha en visionssabbat där ni diskuterar församlingens vision i varje åldersgrupp.

Unga har svårt för att binda sig för en uppgift som löper under längre tid. Fundera på att fråga de unga om att leda ett projekt.

Organisera en åldersblandad grupp som ska genomföra en plan för att göra visionen känd för församlingen så att den blir levande.

Sänd iväg en åldersblandad grupp på ledarskapsträning.

Skapa lärlingsuppgifter bredvid nuvarande ledare.

Skapa ett system för stöd och handledning där varje nuvarande ledare är mentor för en ung person.

Planera regelbundna gudstjänster som är kopplade till församling-ens vision.

Sätt ett mål för hur många ledarroller som borde fyllas av ungdo-mar. Sikta högt.

Organisera en dag när alla kan ge uttryck för visionen genom sina personliga gåvor.

Skapa en personlig utvecklingsplan – som slutar med en vision – för alla.

55

R E S U R S E R F Ö R iC O R

iC O R I N F O R M AT I O N S B R O S C H Y R iC O R

S T U D I E G U I D E

iC O R

D I S K U S S I O N S H A N D L E D N I N G

youth@eud.adventist.org

M E R I N F O R M AT I O N :

© freepik.com

B E S Ö K iC O R : S W E B B S I D A

www.icor.church

R E K O M M E N D E R AT R E S U R S M AT E R I A L

A LT O G E T H E R W O N D E R F U L Ex p l o r i n g In t e rg e n e r a t i o n a l Wo r s h i p

YO U T H A L I V E H A N D B O O K

youth@ted.adventist.org

M E R I N F O R M AT I O N :

Upptäck Guds karaktär och skönhet