• No results found

Förslag till förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning (2011:1108) om vuxenutbildning

1 Författningsförslag

1.2 Förslag till förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning (2011:1108) om vuxenutbildning

Härigenom föreskrivs i fråga om förordningen (2011:1108)1 om vuxenutbildning

dels att 1 kap. 4 §, 2 kap. 21–23 §§, 6 kap. 12 och 13 §§ och rubriken närmast före 2 kap. 21 § ska upphöra att gälla,

dels att 1 kap. 1–3 §§, 2 kap. 1–5, 11, 13, 16 och 18–20 §§, 3 kap.

1–5, 7 och 8 §§, 4 kap. 4, 6, 8, 9, 11–15 och 20–23 §§, 5 kap. 1, 7, 11, 12 och 15 §§, 6 kap. 1, 8, 10, 11, 16, 17 och 25 §§ och rubrikerna närmast före 2 kap. 18 § och 19 §, 4 kap. 20 a § och 5 kap. 11 § ska ha följande lydelse,

dels att det i förordningen ska införas ett nytt kapitel 6 a samt två nya paragrafer 6 kap. 2 a och 20a §§ av följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 1 kap.

1 §

I denna förordning finns följande kapitel:

– inledande bestämmelser (1 kap.), – utbildningen (2 kap.),

– behörighet och urval (3 kap.),

– betyg, gymnasieexamen och prövning (4 kap.), – utbildning för intagna i kriminalvårdsanstalt (5 kap.), – betygsrätt för vuxenutbildning (6 kap.),

– vuxenutbildning på entrepre-nad (6 a kap.), och

– övriga bestämmelser (7 kap.).

2 §2 Med utbildning avses i förord-ningen kommunal vuxenutbild-ning och särskild utbildvuxenutbild-ning för

Med utbildning avses i förord-ningen kommunal vuxenutbild-ning om inte något annat framgår.

1 Senaste lydelse 2018:1065.

2 Senaste lydelse 2016:458.

vuxna, om inte något annat enskildes studier inom någon av dessa skolformer kan kombi-neras med studier inom vuxen-utbildningens andra skolformer.

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå och som särskild utbildning på grundläggande och gymnasial nivå ska utformas så att den enskildes studier inom någon av dessa skolformer kan kombi-neras med studier inom vuxen-utbildningens andra skolformer.

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare ska utfor-mas så att den enskildes studier kan kombineras med studier inom andra skolformer inom skolväsendet. valider-ingen inom kommunal vuxen-utbildning på grundläggande och valider-ingen inom kommunal vuxen-utbildning på grundläggande och gymnasial nivå samt som särskild utbildning på grundläggande och utbildning för vuxna beräknas 20 verksamhetspoäng för en veckas heltidsstudier eller för

Inom kommunal vuxen-utbildning på grundläggande och gymnasial nivå samt som särskild utbildning på grundläggande och gymnasial nivå beräknas 20 verk-samhetspoäng för en veckas hel-tidsstudier eller för validering av

3 Senaste lydelse 2016:458.

4 Senaste lydelse 2016:458.

5 Senaste lydelse 2016:458.

validering av kunskaper av

mot-svarande omfattning. kunskaper av motsvarande om-fattning.

Inom kommunal vuxenutbild-ning på gymnasial nivå beräknas en verksamhetspoäng för varje gymnasiepoäng. Inom särskild utbildning för vuxna på gymna-sial nivå beräknas en verksam-hetspoäng för varje gymnasie-särskolepoäng.

Inom kommunal vuxenutbild-ning på gymnasial nivå beräknas en verksamhetspoäng för varje gymnasiepoäng. Inom särskild utbildning på gymnasial nivå beräknas en verksamhetspoäng för varje gymnasiesärskolepoäng.

En årsstudieplats inom kom-munal vuxenutbildning på grund-läggande eller gymnasial nivå eller inom särskild utbildning för vuxna motsvarar 800 verksamhetspoäng.

En årsstudieplats inom kom-munal vuxenutbildning på grund-läggande eller gymnasial nivå eller som särskild utbildning på grundläggande eller gymnasial nivå motsvarar 800 verksamhetspoäng.

3 §6

Inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå finns det nationella kurser och delkurser samt orienteringskurser.

Inom kommunal vuxenutbild-ning på gymnasial nivå finns det nationella kurser, orienterings-kurser, individuella kurser och gymnasiearbete. Med gymnasie-arbete avses en uppgift om 100 gym-nasiepoäng som eleverna genomför inom ramen för examensmålen för det program inom gymnasieskolan som utbildningen huvudsakligen motsvarar.

Inom kommunal vuxenutbild-ning på gymnasial nivå finns det nationella kurser, orienterings-kurser, individuella kurser och komvuxarbete.

Inom kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare finns det nationella kurser.

Inom särskild utbildning för vuxna finns det nationella kurser och orienteringskurser. Inom sär-skild utbildning för vuxna på gymnasial nivå finns det även

Inom särskild utbildning finns det nationella kurser och orien-teringskurser. Inom särskild ut-bildning på gymnasial nivå finns det även komvuxarbete. Med

6 Senaste lydelse 2016:458.

gymnasiesärskolearbete. Med som utbildningen huvudsakligen motsvarar.

komvuxarbete avses inom särskild utbildning en uppgift om 100 gym-nasiesärskolepoäng som eleverna genomför inom ramen för pro-grammålen för det program inom gymnasiesärskolan som utbild-ning för vuxna får delas upp i del-kurser. Inom kommunal vuxen-utbildning på grundläggande nivå får nationella kurser delas upp i delkurser om nationella delkur-ser saknas.

Nationella kurser inom kom-munal vuxenutbildning på gym-nasial nivå och som särskild ut-bildning får delas upp i delkurser.

Inom kommunal vuxenutbild-ning på grundläggande nivå får nationella kurser delas upp i del-kurser om nationella deldel-kurser saknas.

5 §

En ny kurs ska ge kunskaper i ett befintligt ämne eller i ett nytt ämne.

Med ny kurs avses en ny nationell kurs.

En huvudman eller annan intressent får ansöka hos Statens skolverk om en ny kurs på gym-nasial nivå inom kommunal vuxenutbildning och särskild ut-bildning för vuxna.

En huvudman eller annan intressent får ansöka hos Statens skolverk om en ny kurs på gym-nasial nivå inom kommunal vuxenutbildning och som sär-skild utbildning på gymnasial nivå.

11 §8 För varje kurs ska det finnas en kursplan när det gäller kom-munal vuxenutbildning på

grund-För varje kurs ska det finnas en kursplan när det gäller kom-munal vuxenutbildning på grund-läggande nivå och som särskild

7 Senaste lydelse 2016:458.

8 Senaste lydelse 2016:458.

läggande nivå och särskild utbild-ning för vuxna på grundläggande nivå. Den ska ge utrymme för läraren och eleverna att själva pla-nera undervisningen.

utbildning på grundläggande nivå.

Den ska ge utrymme för läraren och eleverna att själva planera undervisningen.

Av kursplanen ska följande framgå:

– kursens syfte,

– kursens centrala innehåll,

– antalet verksamhetspoäng som kursen omfattar, och – kunskapskraven för kursen.

Statens skolverk får meddela ytterligare föreskrifter om kurs-planer för kommunal vuxen-utbildning på grundläggande nivå, inklusive för nationella delkur-ser, och särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå.

Statens skolverk får meddela ytterligare föreskrifter om kurs-planer för kommunal vuxen-utbildning på grundläggande nivå, inklusive nationella delkurser, och som särskild utbildning på grundläggande nivå.

13 §9 För varje ämne ska det finnas en ämnesplan när det gäller kom-munal vuxenutbildning på gym-nasial nivå och särskild utbild-ning för vuxna på gymnasial nivå.

Den ska ge utrymme för läraren och eleverna att själva planera undervisningen.

För varje ämne ska det finnas en ämnesplan när det gäller kom-munal vuxenutbildning på gym-nasial nivå och som särskild ut-bildning på gymnasial nivå. Den ska ge utrymme för läraren och eleverna att själva planera under-visningen.

Av ämnesplanen ska följande framgå:

– ämnets syfte,

– varje kurs som ingår i ämnet,

– det centrala innehållet för varje kurs,

– antalet gymnasiepoäng eller gymnasiesärskolepoäng som varje kurs omfattar, och

– kunskapskrav för varje kurs.

Förutom när det gäller ämnen som är gymnasiegemensamma enligt bilaga 3 till skollagen (2010:800) får Statens skolverk meddela föreskrifter om ämnesplaner. Sådana föreskrifter får innebära att vissa kurser eller ämnen bara får anordnas på vissa utbildningar.

9 Senaste lydelse 2012:746.

16 §10

Hemkommunen ansvarar för att en individuell studieplan upp-rättas för varje elev.

I 20 kap. 8 § och 21 kap. 8 § skollagen (2010:800) anges att den individuella studieplanen ska innehålla uppgifter om den en-skildes utbildningsmål och plane-rad omfattning av studierna. Om-fattningen av studierna ska anges i verksamhetspoäng när det gäller kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och gymna-sial nivå och särskild utbildning för vuxna. Om utbildningsmålet för en elev i kommunal vuxen-utbildning på gymnasial nivå är en gymnasieexamen, ska det i planen anges vilket program inom gymnasieskolan som utbildningen huvudsakligen motsvarar. Vidare ska i förekommande fall målen för individuella kurser framgå av planen. av studierna. Omfattningen av studierna ska anges i verksam-hetspoäng när det gäller kommu-nal vuxenutbildning på grund-läggande nivå och gymnasial nivå och som särskild utbildning på grundläggande och gymnasial nivå.

Om utbildningsmålet för en elev i kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är en gymnasie-examen, ska det i planen anges vilket program inom gymnasie-skolan eller studieområde inom kommunal vuxenutbildning som utbildningen huvudsakligen mot-svarar. Vidare ska i förekom-mande fall målen för individuella kurser framgå av planen.

Den individuella studieplanen ska utarbetas i samverkan med eleven. Eleven ska i samband med utarbetandet erbjudas studie- och yrkesvägledning. I vägledningen ska det ingå information om möj-ligheter till fortsatta studier, arbetslivets kompetens- och rekryte-ringsbehov samt studieekonomiska förutsättningar. Planen ska upp-rättas i nära anslutning till antagningen och ska vid behov revideras.

Rektorn ansvarar för att planen revideras och att hemkommunen informeras om revideringen.

10 Senaste lydelse 2016:458.

Kommunal vuxenutbildning

på grundläggande nivå Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och som särskild utbildning på grund-läggande nivå

18 §11

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå bedrivs i form av

– kurser i svenska,

– kurser svenska som andraspråk, – kurser i engelska,

– kurser i matematik,

– grundläggande kurser i samhällsorienterande ämnen, – kurser i samhällskunskap,

– kurser i religionskunskap, – kurser i historia,

– kurser i geografi,

– grundläggande kurser i naturorienterande ämnen, – kurser i fysik,

– kurser i kemi, och – kurser i biologi.

Grundläggande kurs i samhällsorienterande ämnen och grund-läggande kurs i naturorienterande ämnen bedrivs i form av en inled-ande kurs och en fortsättningskurs.

Särskild utbildning på grund-läggande nivå som motsvarar den utbildning som ges inom grund-särskolan utom träningsskolan bedrivs i form av kurser i svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik, samhällskunskap, reli-gionskunskap, historia, geografi, fysik, kemi, biologi, hem- och kon-sumentkunskap samt teknik.

Särskild utbildning på grund-läggande nivå som motsvarar den utbildning som ges inom tränings-skolan inom grundsärtränings-skolan bedrivs

11 Senaste lydelse 2018:753.

i form av kurser i språk och kom-munikation, natur och miljö samt individ och samhälle.

Kommunal vuxenutbildning

på gymnasial nivå Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och som särskild utbildning på gymnasial nivå

19 §12 Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå får bedrivas i form av kurser inom alla ämnen som finns i gymnasieskolan med undantag av specialidrott, om inte något annat följer av före-skrifter som har meddelats med stöd av 13 § tredje stycket. Dess-utom får det finnas gymnasie-arbete.

Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå får bedrivas i form av kurser inom alla ämnen som finns i gymnasieskolan med undantag av specialidrott, om inte något annat följer av före-skrifter som har meddelats med stöd av 13 § tredje stycket. Dess-utom får det finnas komvux-arbete.

Särskild utbildning på gymna-sial nivå får bedrivas i form av kurser inom alla ämnen som finns i gymnasiesärskolan med undan-tag av idrott och hälsa. Dessutom får det finnas komvuxarbete. i gymnasieskolan ska ge. När det gäller särskild utbildning på gym-nasial nivå ska dessa kurser ge kunskaper och färdigheter på en nivå som motsvarar den som

12 Senaste lydelse 2016:1185.

utbildningen i gymnasiesärskolan ska ge.

Myndigheten för yrkeshögskolan får meddela föreskrifter om vilka kurser som omfattas av den rätt att delta i kommunal vuxen-utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppfylla krav på särskilda kunskaper för utbildning inom yrkeshögskolan som avses i 20 kap.

19 b § skollagen (2010:800). Det ska vara fråga om kurser som är vanligt förekommande som förkunskapskrav för yrkeshögskole-utbildningar.

20 § Rektorn ska för varje elev som genomför ett gymnasiearbete utse en lärare att vara ansvarig för gymnasiearbetet.

Rektorn ska för varje elev som genomför ett komvuxarbete utse en lärare att vara ansvarig för

skollagen (2010:800) finns be-stämmelser om rätt och behörig-het att delta i kommunal vuxen-utbildning respektive särskild utbildning för vuxna. I detta kapitel finns ytterligare bestämmelser om behörighet och bestämmelser om urval.

I 20 kap. 11, 19–19 b, 20 och 31 §§ skollagen (2010:800) finns bestämmelser om rätt och be-hörighet att delta i kommunal vuxenutbildning. I detta kapitel finns ytterligare bestämmelser om behörighet och bestämmel-ser om urval.

2 §14 Behörig att tas emot till kom-munal vuxenutbildning på grund-läggande och gymnasial nivå samt särskild utbildning för vuxna är också den som är yngre än det som anges i 20 kap. 11 § första stycket eller 20 § första stycket

Behörig att tas emot till kom-munal vuxenutbildning på grund-läggande och gymnasial nivå och som särskild utbildning på grund-läggande och gymnasial nivå är också den som är yngre än det som anges i 20 kap. 11 § första

13 Senaste lydelse 2016:1185.

14 Senaste lydelse 2016:458.

respektive 21 kap. 11 § första stycket eller 16 § första stycket skollagen (2010:800), om det med hänsyn till den sökandes personliga för-hållanden finns särskilda skäl.

stycket eller 20 § första stycket skollagen (2010:800), om det med hänsyn till den sökandes person-liga förhållanden finns särskilda skäl.

3 §15 Behörig att tas emot till en kurs i ämnet modersmål inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och särskild utbild-ning för vuxna på gymnasial nivå är endast den som har det aktuella språket som sitt modersmål.

Behörig att tas emot till en kurs i ämnet modersmål inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och som särskild utbildning på gymnasial nivå är endast den som har det aktuella språket som sitt modersmål.

4 §16 Behörighet att tas emot till en kurs i ämnet svenska som andra-språk inom kommunal vuxen-utbildning på gymnasial nivå och särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå är endast den som har ett annat språk än svenska som modersmål.

Behörighet att tas emot till en kurs i ämnet svenska som andra-språk inom kommunal vuxen-utbildning på gymnasial nivå och som särskild utbildning på gym-nasial nivå är endast den som har ett annat språk än svenska som modersmål.

5 §17

En elev i gymnasieskolan är inte behörig att tas emot i kommunal vuxenutbildning på grundläggande eller gymnasial nivå i en kurs som eleven under hela eller någon del av kurstiden i kommunal vuxen-utbildning studerar i gymnasieskolan.

En elev i gymnasiesärskolan är inte behörig att tas emot i sär-skild utbildning för vuxna i en kurs som eleven under hela eller någon del av kurstiden i särskild

En elev i gymnasiesärskolan är inte behörig att tas emot i sär-skild utbildning i en kurs som eleven under hela eller någon del

15 Senaste lydelse 2016:458.

16 Senaste lydelse 2013:360.

17 Senaste lydelse 2016:458.

utbildning för vuxna studerar i

gymnasiesärskolan. av kurstiden i särskild utbildning studerar i gymnasiesärskolan.

7 §18 Om samtliga behöriga sökande till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå inte kan antas till sådan utbildning, ska ett urval göras. Vid detta urval ska före-träde, i den ordning som anges nedan, ges till en sökande som har kort tidigare utbildning och som

Om samtliga behöriga sökande till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå inte kan antas till sådan utbildning, ska ett urval göras. Vid detta urval ska före-träde ges till den som har störst behov av utbildningen. Vid urval ska hänsyn tas till

1. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,

2. behöver utbildningen för att komplettera ett reducerat program eller för annan behörighetskom-plettering, eller

3. behöver utbildningen för på-gående yrkesverksamhet eller pla-nerat yrkesval.

– den sökandes behov av utbildningen för att etablera sig på arbetsmarknaden,

– den sökandes behov av ut-bildningen för pågående yrkes-verksamhet, och

– den sökandes behov av ut-bildningen för planerat yrkesval.

Vid detta urval ska förtur ges till en sökande som önskar fullfölja studier som den sökande har på-börjat enligt en individuell studie-plan.

Något urval ska inte göras i fråga om sådan kommunal vuxen-utbildning på gymnasial nivå som en sökande har rätt att delta i enligt 20 kap. 19, 19 a eller 19 b § skollagen (2010:800).

18 Senaste lydelse 2016:1108.

8 §19 Om samtliga behöriga sökande till särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå inte kan antas till sådan utbildning, ska ett urval göras. Vid detta urval ska före-träde, i den ordning som anges nedan, ges till en sökande som har kort tidigare utbildning och som

Om samtliga behöriga sökande till kommunal vuxenutbildning som särskild utbildning på den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan, ut-bildning för pågående yrkesverk-samhet,

– den sökandes behov av utbild-ning för planerat yrkesval, och

– den sökandes behov av ut-bildning för att fullfölja studier som den sökande har påbörjat inom gymnasiesärskolan.

Första stycket fjärde streck-satsen gäller även om den sökande har avslutat studierna inom gym-nasiesärskolan, men utan att få gymnasiesärskolebevis.

19 Senaste lydelse 2013:750.

I detta urval ska förtur ges till en sökande som önskar fullfölja studier som den sökande har på-börjat enligt en individuell studie-plan.

Vid urval får en sådan sökande som avses i 20 kap. 3 § femte stycket skollagen (2010:800) enbart antas om samtliga sökanden enligt 20 kap. 3 § tredje och fjärde stycket redan antagits till utbildningen.

4 kap.

4 §20

Bestämmelserna i 3 kap. 16 § andra stycket skollagen (2010:800) samt 2 och 3 §§ i detta kapitel gäller inte för lärare som saknar legitimation och är anställda utan tidsbegränsning för att bedriva undervisning

1. i modersmål

2. i yrkesinriktat ämne (yrkes-ämne) i kommunal vuxenutbild-ning på gymnasial nivå eller sär-skild utbildning för vuxna på gymnasial nivå, eller

2. i yrkesinriktat ämne (yrkes-ämne) i kommunal vuxenutbild-ning på gymnasial nivå eller som särskild utbildning på gymnasial nivå, eller

3. på en orienteringskurs eller individuell kurs i kommunal vuxen-utbildning.

Första stycket gäller bara i de fall läraren bedriver sådan under-visning som avses i samma stycke 1, 2 eller 3.

6 §21 Betyg ska sättas på varje av-slutad delkurs inom kommunal vuxenutbildning på grundläg-gande nivå och gymnasial nivå samt särskild utbildning för vuxna som inte motsvarar träningsskolan.

Betyg ska sättas på varje av-slutad delkurs inom kommunal vuxenutbildning på grundläg-gande nivå och gymnasial nivå samt som särskild utbildning på grundläggande och gymnasial nivå som inte motsvarar träningsskolan.

20 Senaste lydelse 2012:500.

21 Senaste lydelse 2016:458.

För en elev som fått betyg på samtliga delkurser av en kurs ska ett sammanfattande betyg sättas på kursen i dess helhet.

8 §22 Som betyg på gymnasiearbetet ska någon av beteckningarna E eller F användas. Om en elev har nått målen för gymnasiearbetet i examensmålen, ska betyget E an-vändas. I annat fall ska betyget F användas.

Som betyg på komvuxarbetet ska någon av beteckningarna E eller F användas. Om en elev har nått målen för komvuxarbetet, ska betyget E användas. I annat fall ska betyget F användas.

Betyg på gymnasiearbetet ska beslutas av läraren efter att en medbedömare, som har erfaren-het av det kunskaps- eller yrkes-område som gymnasiearbetet av-ser, har yttrat sig.

Betyg på komvuxarbetet ska beslutas av läraren efter att en medbedömare, som har erfaren-het av det kunskaps- eller yrkes-område som komvuxarbetet av-ser, har yttrat sig.

Som betyg på gymnasiesär-skolearbetet ska beteckningen E användas om eleven har nått målen för gymnasiesärskolearbetet i programmålen.

Som betyg på komvuxarbetet inom särskild utbildning ska beteck-ningen E användas om eleven har nått målen för komvuxarbetet i programmålen.

Statens skolverk får meddela föreskrifter om mål och övriga kunskapskrav för komvuxarbetet.

9 §23

Kunskapskrav ska finnas för betygen A–E.

Kunskapskraven för betygen A, C och E ska precisera vilka kun-skaper som krävs för respektive betyg. Kunskapskravet för betyget D innebär att kraven för E och till övervägande del för C är uppfyllda.

Kravet för betyget B innebär att även kraven för C och till över-vägande del för A är uppfyllda.

22 Senaste lydelse 2013:360.

23 Senaste lydelse 2012:746.

Kunskapskrav ska därutöver finnas för betygen Väl godkänt och godkänt. Kunskapskraven ska pre-cisera vilka kunskaper som krävs för respektive betyg.

11 §24 Beslut om betyg ska dokumen-teras i en betygskatalog. Det-samma gäller uppgifterna i sådana intyg som avses i 20 och 21 kap.

skollagen (2010:800) samt i denna förordning. Med beslut om betyg avses beslut att

1. sätta betyg efter varje avslutad kurs och delkurs, på gymnasiearbetet eller gymnasie-särskolearbetet eller efter pröv-ning, och

Beslut om betyg ska dokumen-teras i en betygskatalog. Det-samma gäller uppgifterna i sådana intyg som avses i 20 kap. skol-lagen (2010:800) samt i denna förordning. Med beslut om betyg avses beslut att

1. sätta betyg efter varje avslutad kurs och delkurs, på komvuxarbetet eller efter pröv-ning, och

Beslut enligt första stycket 2 markeras i betygskatalogen med ett horisontellt streck.

Beslut om betyg och intyg ska genast kunna sammanställas för varje enskild elev. Rektorn ansvarar för att betygskatalogen förs.

12 §25 Den som har slutfört kurser inom kommunal vuxenutbild-ning eller särskild utbildvuxenutbild-ning för vuxna ska kunna få ett utdrag ur betygskatalogen som visar vilka kurser eller delkurser som betygskatalogen som visar vilka kurser eller delkurser som

24 Senaste lydelse 2016:458.

25 Senaste lydelse 2016:938.

kurserna. Den som vill ha ett

Det som sägs i första stycket om kurser gäller också för gymnasiearbete inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och för gymnasiesärskolearbete inom särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå.

Det som sägs i första stycket om kurser gäller också för kom-vuxarbete inom kommunal vuxen-utbildning på gymnasial nivå och för komvuxarbete inom särskild utbildning på gymnasial nivå.

Om den som har genomgått en kombination av nationella kurser i yrkesämnen som är relevanta för ett yrkesområde (sammanhållen yrkesutbildning) vill ha ett utdrag ur betygskatalogen ska det finnas en bilaga till utdraget. Av bilagan ska det framgå vilket eller vilka yrkes-områden som den sammanhållna yrkesutbildningen är avsedd för.

Om den som har genomgått en kombination av nationella kurser i yrkesämnen som är relevanta för ett yrkesområde (sammanhållen yrkesutbildning) vill ha ett utdrag ur betygskatalogen ska det finnas en bilaga till utdraget. Av bilagan ska det framgå vilket eller vilka yrkes-områden som den sammanhållna yrkesutbildningen är avsedd för.