• No results found

Förslag till förordning om användning av avloppsslam

In document Hållbar slamhantering (Page 50-55)

1 Författningsförslag

1.2 Förslag till förordning om användning av avloppsslam

avloppsfraktioner samt återvinning av fosfor

Nedan presenteras förslag till förordning i enlighet med utredningens två alternativa förslag till undantag från spridningsförbudet i kap. 9. De olika alternativen åskådliggörs genom parallella författningsspalter.

Härigenom föreskrivs följande. Innehåll

1 § Denna förordning innehåller bestämmelser om förbud mot an- vändning av avloppsslam och vissa ytterligare avloppsfraktioner samt undantag från förbudet. Förordningen innehåller också be- stämmelser om krav på återvinning av fosfor ur avloppsslam.

Förordningen är meddelad

1. med stöd av 9 kap. 5 § miljöbalken i fråga om 4–7 §§, 2. med stöd av 15 kap. 39 a § miljöbalken i fråga om 8 §§, och 3. i övrigt med stöd av 8 kap. 7 § regeringsformen.

Definitioner

2 § I denna förordning avses med

användning: spridning av slam över marken eller annan använd- ning av slam på eller i marken,

avloppsslam: slam från avloppsreningsanläggningar, slamavskil- jare eller liknande anläggningar som behandlar avloppsvatten från hushåll eller tätorter, eller från andra anläggningar som behandlar av- loppsvatten med liknande sammansättning,

huvudman: detsamma som i 1 § lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster, dvs. den som äger en allmän va-anläggning,

mark: alla typer av marker, t.ex. jordbruksmark, skogsmark, grönytor och mark där deponi- och gruvverksamhet bedrivs eller har bedrivits,

personekvivalent: motsvarar den mängd nedbrytbart organiskt material som har en biokemisk syreförbrukning på 70 gram löst syre per dygn under sju dygn (BOD7),

produktiv jordbruksmark: mark som används för odling av alla former av livsmedels-, foder-, industri- eller energigrödor, oavsett om det är för kommersiellt bruk eller inte,

producerat avloppsslam: avloppsslam som är behandlat och har förberetts för sin slutliga vidare hantering,

återföring av fosfor: föra tillbaka fosfor till mark för nyttiggö- rande i kretslopp,

återvinna: detsamma som i 15 kap. 6 § miljöbalken, dvs. att vidta en åtgärd som innebär att avfall kommer till nytta som ersättning för något annat material eller förbereder det för en sådan nytta eller en åtgärd som innebär att avfall förbereds för återanvändning.

Tillämpningsområde

3 § Denna förordning ska inte tillämpas om annat är föreskrivet i beslut som har meddelats med stöd av epizootilagen (1999:657), zoonoslagen (1999:658) eller lagen (2006:806) om provtagning på djur, m.m.

Förbud mot användning av avloppsslam och vissa ytterligare avloppsfraktioner

4 § Avloppsslam får inte spridas över mark eller på annat sätt an- vändas på eller i mark.

Detsamma gäller andra avloppsfraktioner som uppstår vid rening av avloppsvatten samt uppsamlat klosettvatten, urin och fekalier. Undantag från förbudet

5 § Bestämmelserna i 4 § gäller inte om dispens för eget omhän- dertagande av hushållsavfall har meddelats enligt 15 kap. miljö- balken.

Vid användning på produktiv jordbruksmark för kommersiellt bruk och vid saluföring eller överlåtelse för sådan användning gäller de föreskrifter som Naturvårdsverket meddelat med stöd av 7 §.

6 § Länsstyrelsen i det län där avloppsslam, eller övriga avlopps- fraktioner i 4 § andra stycket, föreslås användas får i enskilda fall be- sluta om undantag från 4 § om det finns synnerliga skäl.

Vid användning på produktiv jordbruksmark för kommersiellt bruk och vid saluföring eller överlåtelse för sådan användning gäller de föreskrifter som Naturvårdsverket meddelat med stöd av 7 §.

Alternativ 1 Alternativ 2

6 a § Bestämmelserna i 4 § gäller inte vid användning på produktiv jordbruksmark om slammet upp- fyller de kvalitetskrav som Natur- vårdsverket meddelat med stöd av 7 §.

Vid saluföring, överlåtelse och användning ska de ytterligare krav följas som Naturvårdsverket föreskrivit om med stöd av 7 §.

Bemyndigande 7 §

Under tiden fram till dess att 4–6 §§ ska tillämpas får Natur-

vårdsverket, efter att ha gett Kemikalieinspektionen, Havs- och vattenmyndigheten, Läke- medelsverket, Statens veterinär- medicinska anstalt, Folkhälso- myndigheten, Livsmedelsverket och Jordbruksverket tillfälle att yttra sig, meddela föreskrifter om

Naturvårdsverket får, efter att ha gett Kemikalieinspektionen, Havs- och vattenmyndigheten, Läkemedelsverket, Statens veteri- närmedicinska anstalt, Folk- hälsomyndigheten, Livsmedels- verket och Jordbruksverket till- fälle att yttra sig, meddela före- skrifter om

1. hygieniserande behandling och andra kvalitetskrav,

2. hantering i form av använd- ningsbegränsningar, innehållsde- klaration, provtagning och analys, samt

1. hygieniserande behandling och andra kvalitetskrav,

2. hantering i form av använd- ningsbegränsningar, innehållsde- klaration, provtagning och ana- lys, samt

3. information, anteckningar och rapportering

vid användning av avlopps- slam, och övriga avloppsfrak- tioner i 4 § andra stycket, på

mark samt vid saluföring och

överlåtelse för sådan använd- ning.

3. information, anteckningar och rapportering

vid användning av avlopps- slam, och övriga avloppsfrak- tioner i 4 § andra stycket, på pro-

duktiv jordbruksmark samt vid

saluföring och överlåtelse för så- dan användning.

Under tiden när 4–6 §§ ska tillämpas får Naturvårdsverket, efter att gett de ovan angiva myn- digheterna tillfälle att yttra sig, meddela föreskrifter enligt första stycket 1–3 som gäller användning på produktiv jordbruksmark för kommersiellt bruk samt salufö-

ring och överlåtelse för sådan an- vändning.

Under tiden fram till dess att 4–6 a §§ ska tillämpas får Natur- vårdsverket, efter att gett de ovan angiva myndigheterna tillfälle att yttra sig, meddela föreskrifter en- ligt första stycket 1–3 som gäller användning på mark samt salufö-

ring och överlåtelse för sådan an- vändning.

Krav på återvinning av fosfor

8 § En huvudman för allmänna avloppsreningsanläggningar ska återvinna fosfor ur avloppsslam från anläggningar med tillståndsgi- ven anslutning av avloppsvatten med en föroreningsmängd som motsvarar mer än 20 000 personekvivalenter.

Minst 60 procent av den fosfor som finns i det producerade av- loppsslammet i genomsnitt per år från alla sådana anläggningar i kommunen ska återvinnas i en form som möjliggör återföring till produktiv jordbruksmark.

Länsstyrelsen får i enskilda fall besluta om undantag från kravet på återvinning om det finns särskilda skäl.

Tillsyn

9 § Bestämmelser om tillsyn finns i 26 kap. miljöbalken och i miljö- tillsynsförordningen (2011:13).

Avgifter

10 § Bestämmelser om avgifter finns i 27 kap. miljöbalken och i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.

Sanktioner

11 § Bestämmelser om straff finns i 29 kap. miljöbalken. Överklagande

12 § Bestämmelser om överklagande finns i 19 kap. 1 § miljöbalken.

1. Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2022.

Alternativ 1 Alternativ 2

2. Bestämmelserna i 4–6 och 8 §§ tillämpas första gången 12 år efter dess ikraftträdande i fråga om anläggningar med tillstånds- given anslutning av avlopps- vatten från mer än 50 000 per- sonekvivalenter och 15 år efter dess ikraftträdande i fråga om övriga anläggningar.

2. Bestämmelserna i 4–6 a och 8 §§ tillämpas första gången 12 år efter dess ikraftträdande i fråga om anläggningar med tillstånds- given anslutning av avlopps- vatten från mer än 50 000 per- sonekvivalenter och 15 år efter dess ikraftträdande i fråga om övriga anläggningar.

1.3

Förslag till förordning om ändring i förordningen

In document Hållbar slamhantering (Page 50-55)