• No results found

Förslaget till budget 2021 och inriktning för 2022-2023 för stadsdelsnämn- stadsdelsnämn-derna godkänns

Arbetsmarknadsåtgärder

5. Förslaget till budget 2021 och inriktning för 2022-2023 för stadsdelsnämn- stadsdelsnämn-derna godkänns

AmN:1

$UEHWVPDUNQDGVQlPQGHQ

Försörjning genom eget arbete är avgörande för att människor ska få möjlighet att leva självständiga liv och förverkliga sina livsdrömmar. Alla stockholmare ska ges förutsätt-ningar att försörja sig själva och inkluderas i samhället. Effekterna av covid-19 ställer stora krav på att staden mobiliserar sina insatser med utgångspunkt i att antalet perso-ner som söker jobb ökar. Ett särskilt fokus ska läggas på de individer som står långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden. Samtidigt skapas såväl nya företag som nya yrken som en följd av krisen och ett välfungerande och tätt samarbete med näringslivet är en förutsättning för att fler ska komma in eller återinträda på arbetsmarknaden. Stockholm är ett internationellt centrum för innovation och entreprenörskap där stadens unga bi-drar till Stockholms tillväxt i växande branscher.

Arbetsmarknadsnämnden ska erbjuda effektiva och individuellt anpassade arbetsmark-nadsinsatser för att förbättra individens förutsättningar för hållbar egen försörjning.

Nämnden har ett nära samarbete med stadens olika verksamheter, andra myndigheter, näringsliv och det civila samhället, bland annat genom Integrationspakten. Stadens Jobbtorg stöttar och matchar den enskilde till arbete eller studier. Stadens arbetsmark-nadsinsatser erbjuder individuellt anpassat stöd och insatser för att korta vägen för den enskilde till långsiktig egen försörjning. Unga arbetslösa är en prioriterad grupp, och staden ska särskilt prioritera insatser, anställningar och praktikplatser för unga upp till 29 år. För många långtidsarbetslösa kan möjligheten till arbetslivserfarenhet vara av-görande för att nå hållbar etablering på arbetsmarknaden. Genom ett förstärkt samar-bete med privata, offentliga och ideella arbetsgivare i staden kan fler vägar till arbets-marknaden öppnas.

Målet är att Stockholm ska vara ett nationellt och internationellt föredöme för snabb etablering av nyanlända på arbetsmarknaden. Då måste vägen till arbete och kunskaper i svenska vara kort där människor snabbt kommer in i egen försörjning. För att möta en arbetsmarknad som växer och efterfrågar kompetens och för att bryta arbetslöshet behövs modern och relevant vuxenutbildning och sfi, förbättrad matchning och effektiva arbetsmarknadsåtgärder i samarbete med stadens näringsliv och arbetsgivare. Ungdo-mar, nyanlända, personer med funktionsnedsättning och personer som står långt från arbetsmarknaden ska särskilt prioriteras för att förebygga långvarigt utanförskap.

Stockholm ska vara en öppen stad där människor på flykt från krig och oroshärdar ska kunna bygga upp ett nytt liv under trygga förhållanden. Staden ska ha ett effektivt och samlat mottagande av nyanlända som möjliggör en snabb etablering på arbetsmark-naden och i samhället. Vägen till arbete och kunskaper i svenska ska vara kort och de nya stockholmarna ska snabbt komma in i egen försörjning. Arbetsmarknadsnämnden ska samverka med SHIS Bostäder, Arbetsförmedlingen, Universitets- och högskolerå-det, yrkeshögskolor, branschorganisationer och andra aktörer så att nyanlända har ett arbete eller studerar efter etableringsuppdraget. Sfi-undervisningen ska hålla hög kva-litet och ha tydlig koppling till arbetsmarknaden och möjligheten att kombinera språk-studier med yrkeskunskaper ska vara god. Vuxenutbildningen ska erbjuda lättillgäng-liga studier och utveckla stödformerna för de grupper som behöver extra stöd.

Nämndens uppgifter

Arbetsmarknadsnämnden ansvarar för kommunövergripande arbetsmarknadsfrågor och för stadens samlade arbetsmarknadsinsatser.

Nämndens ansvar omfattar bland annat:

x verksamheten vid stadens jobbtorg

AmN:2

x samordning och utveckling av feriejobb för ungdomar, samt anskaffning av handledning

x det kommunala aktivitetsansvaret för 16-19-åringar

x samordningsansvar för stadens samverkan med Arbetsförmedlingen x vuxenutbildning inklusive svenska för invandrare (sfi)

x lagstadgad samhällsorientering för nyanlända

x samordning av stadens arbete med mottagande och etablering av nyanlända Arbetsmarknadsnämnden ska årligen utarbeta en stadsövergripande rapport för verk-samhetsområdet inklusive en analys av utvecklingen med särskilt fokus på personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, samt följa upp stadens insatser för att säkerställa att ändamålsenliga och kostnadseffektiva insatser används.

Arbetsmarknadsnämnden ska utveckla och anpassa verksamheten med hänsyn till Ar-betsförmedlingens pågående omstrukturering där så är möjligt, till exempel genom det uppsökande arbetet och vuxenutbildningen.

Arbetsmarknadsnämnden ansvarar även för upphandling av förmedlingstjänster avse-ende ställföreträdare samt upprättande av stadens förvaltarenhet.

Förslag till budget 2021 och plan för 2022 och 2023

Mnkr Budget Budget Plan Plan

2020 2021 2022 2023

-1 052,4 -1 082,1 -1 072,2 -1 070,2 Drift och underhåll -1 052,4 -1 082,1 -1 072,2 -1 070,2

Avskrivningar 0,0 0,0 0,0 0,0

Internräntor 0,0 0,0 0,0 0,0

247,2 193,6 193,6 193,6

-805,2 -888,5 -878,6 -876,6

Utgifter (-) -4,0 -4,0 -4,0 -4,0

Inkomster 0,0 0,0 0,0 0,0

Netto -4,0 -4,0 -4,0 -4,0

Driftverksamhet Kostnader (-)

Intäkter Netto

Investeringsplan

Budgeten för 2021 ökar med 83,3 mnkr jämfört med 2020, bland annat beroende på förstärkning av Jobbtorg samt att Stockholmsvärdarna har flyttats över från trafiknämn-den. Stadens verksamheter ska kontinuerligt arbeta för en effektiv verksamhet. Genom att bland annat arbeta för att minska kostnaderna för administration och en effektiv lo-kalanvändning används stadens resurser i enlighet med god ekonomisk hushållning och resurser kan frigöras för prioriterad verksamhet. Kommunfullmäktiges budget för 2021 fokuserar på samverkan och prioriteringar utifrån ett kommunkoncernsperspektiv och innehåller en generell effektivisering. Utöver nämndens budget avsätts medel i central medelsreserv för eventuella volymökningar inom vuxenutbildningen. Samtliga föränd-ringar framgår av bilaga 2.

AmN:3

Kommunfullmäktiges inriktning för nämnden

En modern storstad med valfrihet och möjligheter för alla

Arbetsmarknadsnämnden ska kontinuerligt anpassa sin verksamhet utifrån konjunktur-läget och Arbetsförmedlingens prioriteringar för att säkerställa att Stockholmare snabbt når egen försörjning. Utbudet av vuxenutbildning ska snabbt anpassas efter efterfrågan samt i linje med arbetsmarknadens behov. Genom nämndens utbildningar och insatser erbjuder staden flera möjligheter för den enskilde att etablera sig på arbetsmarknaden.

Fler ska ges förutsättningar för jobb genom vuxenutbildning och möjligheterna till val-frihet ska vara goda. Arbetsmarknadsnämnden ska fortsätta att utveckla och anpassa befintliga utbildningar till grupper med kort utbildningsbakgrund och mindre studie-vana för att fler ska studera och klara sina studier. Det ska finnas goda möjligheter att kombinera språkstudier med arbete, praktik, yrkesutbildning eller teoretiska kurser inom vuxenutbildningen. För att nå fler kvinnor ska sfi fortsätta att erbjudas för föräld-ralediga. För gruppen ensamkommande unga och andra i särskilt behov av studiestöd och vägledning ska detta erbjudas som ett stöd i övergången till egen försörjning eller vidare studier.

Personer med långvarigt behov av ekonomiskt bistånd ska ges förutsättningar för arbete, egen försörjning och delaktighet i samhället. Många av aspiranterna på jobbtorgen står långt från arbetsmarknaden och har stora behov av stöd och utbildning. Nämnden ska samverka med stadsdelsnämnderna för att fortsätta att utveckla och anpassa stadens ar-betsmarknadsinsatser för att möta målgruppens behov. Innovation ska främjas genom eget utvecklingsarbete och tillsammans med fristående aktörer och ideell sektor. Sta-dens arbetsmarknadsinsatser ska vara meningsfulla och syfta till att öka förutsättningar för hållbar arbetsmarknadsetablering. Stockholmsjobben ska fortsätta att utvecklas för att öppna vägar in på arbetsmarknaden för unga, nyanlända, personer med funktions-nedsättning och långtidsarbetslösa. Arbetsmarknadsnämnden ska också som en del av sitt uppdrag samverka med näringslivet samt aktivt delta i stadens övergripande arbete att skapa ett gott företagsklimat i Stockholm.

Arbetsmarknadsnämnden ska prioritera insatser som skapar förutsättningar för nyan-lända att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället. Stadens etableringscentrum ska bidra till en väg in för nyanlända och erbjuda insatser som särskilt syftar till att alla grupper av nyanlända snabbt etablerar sig på arbetsmarknaden och når egen försörjning.

Nämnden ska leda och utveckla arbetet med stadens integrationspakt för en bättre in-tegration i samarbete med näringslivet och andra aktörer.

Arbetsmarknadsnämnden ska vara drivande i stadens arbete med Agenda 2030:s mål 1 Avskaffa fattigdom (tillsammans med socialnämnden), 4 God utbildning för alla (till-sammans med utbildningsnämnden), 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (tillsammans med kommunstyrelsen).

Utöver det som beskrivs i Direktiv för samtliga nämnder och bolagsstyrelser ska nämnden

x följa konsekvenserna av Covid-19-pandemin och säkerställa att verksamheten kontinuerligt anpassas för att så många personer som möjligt snabbt ska återe-tablera sig på arbetsmarknaden

x utveckla digitala arbetssätt för nämndens verksamheter inom särskilt studie- och yrkesvägledningen och jobbtorg

x intensifiera arbetet med att prioritera unga i utvecklingen av insatser och nämndens arbetssätt, bland annat genom integrationspakten

AmN:4

x erbjuda stödinsatser som vägledning och planering till ensamkommande unga i övergången mellan skola och jobb eller vidare studier

x säkerställa att inskrivna på Jobbtorg får en individuell handlingsplan inom 5 dagar

x i samarbete med Stockholm Business Region och relevanta aktörer arbeta för att sprida kunskap om och ge vägledning till att starta företag för nämndens målgrupper

x samverka med aktörer i privat och ideell sektor som verkar för att skapa mö-tesplatser mellan innerstad och ytterstad med inriktning på ungas entreprenör-skap, växande branscher och fler vägar till jobb

x erbjuda sfi-undervisning med hög kvalitet och tydlig koppling till arbetsmark-naden, där hänsyn tas till stadens och näringslivets framtida rekryteringsbehov och deltagarnas utbildnings- och yrkesbakgrund, och arbeta för att fler ska fullfölja sin sfi-utbildning, bland annat genom att följa upp avbrutna studier x fortsätta att stärka kopplingen till arbetsmarknaden inom sfi genom aktiviteter

som arbetslivsorientering, praktik och matchning, särskilt med hjälp av integ-rationspaktens partnerskap

x tillsammans med utbildningsnämnden utveckla samverkan med näringslivet för att stärka arbetslivets närvaro i skolan

x tillsammans med kommunstyrelsen, integrationsutskottet och övriga berörda nämnder och bolagsstyrelser samordna och utveckla stadens samlade insatser för förstärkt integration

x genom ett intensifierat arbete i nära samverkan med berörda stadsdelsnämnder och lokal närvaro i Järva arbeta för att staden inte ska ha några särskilt utsatta områden

x utöka antalet kombinationsutbildningar där sfi kombineras med yrkesutbild-ning

x fortsätta utvecklingen av vuxenutbildningen för att möta behoven hos mål-grupper med kort utbildningsbakgrund, bristande svenskkunskaper, samman-satt problematik eller som på annat sätt behöver extra stöd, med särskilt fokus på nyanländas och kortutbildades etablering på arbetsmarknaden fortsätta ut-veckla vuxenutbildningens utformning för ökad flexibilitet

x fortsätta utveckla sfi för föräldralediga, med fördel på introduktionsförsko-lorna, och komplettera med integrations- och arbetsfrämjande insatser x fortsätta att utveckla studie- och yrkesvägledningen inom sfi, jobbtorgens

verksamhet och vuxenutbildningen tillsammans med näringslivet för att möta arbetsmarknadens behov

x utveckla vuxenutbildningen och studie- och yrkesvägledningen för att stärka möjligheterna till omställning, särskilt med anledning av Covid-19-pandemin x fortsätt att förstärka det uppsökande arbetet med studie- och yrkesvägledning för att nå personer som har rätt att läsa inom vuxenutbildningens rättighetsba-serade utbildningar samt stärka samverkan med Arbetsförmedlingen i syfte att motivera kortutbildade till studier

x fortsätta att utveckla jobbspår i form av kortare utbildningar med hög relevans för arbetsmarknadens behov i kombination med studier i språk, bland annat med stöd av de partnerskap som sluts inom integrationspakten

x i samarbete med miljö- och hälsoskyddsnämnden ta fram korta utbildningar som möter de behov som en ökad investeringstakt i energieffektiviserande åt-gärder innebär

x i samarbete med socialnämnden, stadsdelsnämnderna, SHIS Bostäder, ansva-riga myndigheter och civilsamhället samordna stadens mottagande av nyan-lända och vara pådrivande i arbetet för att förbättra och påskynda nyannyan-ländas etablering och inkludering i samhället

AmN:5

x tillsammans med stadsdelsnämnderna, SHIS Bostäder och socialnämnden ak-tivt arbeta för att barnfamiljer inom SHIS genomgångsbostäder får bostads-vägledning och insatser som leder till en stabil bostadssituation och varaktig försörjning

x samverka med socialnämnden kring etableringscentrum

x genom stadens etableringscentrum erbjuda ett tidigt, förebyggande och sam-manhållet stöd och insatser i syfte att öka nyanländas etablering på arbets-marknaden och i samhället, samt stärka samverkan med nationella myndig-heter för ett bättre mottagande

x tillsammans med Arbetsförmedlingen medverka i skyndsamt upprättande av den nyanländes handlingsplan och vid behov i samverkan med stadsdelsnämn-derna bidra med sociala insatser

x i samverkan med Arbetsförmedlingen och SHIS Bostäder verka för att nyan-lända på stadens boenden arbetar eller studerar efter etableringsuppdraget x fortsätta att utveckla integrationspakten och därigenom samverka med

nä-ringslivet och offentliga verksamheter i syfte att underlätta nyanländas etable-ring på arbetsmarknaden

x stärka nyanländas möjligheter att validera tidigare utbildning inom stadens vuxenutbildningar och utveckla möjligheten till validering av informell kom-petens med berörda myndigheter och regionala aktörer

x samordna stadens arbete med att erbjuda samhällsvägledning till nyanlända x tillsammans med SHIS Bostäder och i samverkan med stadsdelsnämnderna

och socialnämnden utveckla bostadsvägledningen så att nyanlända finner egen bostad

x utveckla och komplettera samhällsorientering för stadens nyanlända, bland an-nat med inriktning på mänskliga rättigheter, individens och samhällets rättig-heter och skyldigrättig-heter genom ökad samverkan med ideella organisationer och företag genom integrationspakten, samt socialtjänst och relevanta statliga myndigheter, och arbeta för att alla nyanlända ska delta i samhällsorientering x tillsammans med stadsdelsnämnderna utveckla och tillvarata upparbetade

ar-betssätt med stadsdelsmammor i staden

x i samarbete med idrottsnämnden och arbetsmarknadsnämnden stödja före-ningslivet i det uppsökande arbetet riktat mot nyanlända, särskilt kommunpla-cerade

x tillsammans med idrottsnämnden och stadsdelsnämnderna arbeta uppsökande mot nyanlända, gärna i dialog med SHIS, för att få dem aktiva i föreningslivet x fortsätta att utveckla brobyggarverksamhet i enlighet med stadens strategi för

romsk inkludering

x i samverkan med utbildningsnämnden vidareutveckla arbetet med att etablera kontakt med elever i riskzonen under sista året i grundskolan eller på gymna-siet för att erbjuda stöd att slutföra utbildningen eller i övergången från skola till arbetsliv

x i samarbete med utbildningsnämnden och stadsdelsnämnderna arbeta aktivt för att unga utan arbete eller studier återgår till gymnasiestudier eller annan sysselsättning, genom utökat uppsök utanför skolan samt verksamhet anpas-sad till unga som är i riskzon

x i samverkan med socialnämnden och stadsdelsnämnderna arbeta med insatser för de ungdomar som nås genom sociala insatsgrupperna, både målgrupperna 12-18 år samt 19-29 år

x vidareutveckla möjligheterna att anskaffa handledning och erbjuda feriejobb i extern regi med inriktning på arbetslivet och entreprenörskap

x fortsätta utvecklingen av anpassade insatser för språkstöd i samband med feri-ejobb för nyanlända ungdomar

AmN:6

x fortsätta att utveckla arbetet med att samordna och erbjuda Stockholmsjobb, inklusive Stockholmsvärdar, till personer som står långt ifrån arbetsmark-naden

x samverka med företag och andra organisationer för att skapa fler praktikplat-ser, feriearbeten och möjlighet till arbete för personer med funktionsnedsätt-ningar

x utifrån de partnerskap som sluts inom ramen för integrationspakten erbjuda praktik- och arbetstillfällen till de målgrupper som nämnden möter x vidareutveckla arbetet med att stärka möjligheterna och vara pådrivande i

ar-betet för att personer med funktionsnedsättningar anställs i stadens verksam-heter

x fortsätta och utveckla samverkan med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Stockholm genom Samordningsförbundet Stockholms stad (Fin-sam) i syfte att skapa bättre förutsättningar för rehabilitering och inträde på ar-betsmarknaden för personer som står långt från arar-betsmarknaden på grund av ohälsa

x i samverkan med stadsdelsnämnderna prioritera lokala åtgärder som behövs för att nå målet om att inte ha något särskilt utsatt eller utsatt område inom Stockholms stad

x utifrån befintlig kunskap, lägesbild och aktiviteter i handlingsplanen utveckla arbetet mot våldsbejakande extremism. Arbetet ska ske i nära samverkan med stadsdelsnämnder samt kommunstyrelsens centrala samordnare mot våldsbeja-kande extremism

x samordna stadsdelsnämndernas arbetsmarknadsinsatser och erbjuda stöd till kompetens- och verksamhetsutveckling

x arbeta uppsökande mot unga som varken arbetar eller studerar och mot nyan-lända kvinnor som står utanför arbetsmarknaden

En hållbart växande och dynamisk storstad med hög tillväxt

God samverkan och dialog med näringsliv och arbetsgivare är en förutsättning för att studerande och aspiranter i så hög grad som möjligt ska kunna få ett arbete efter avslu-tade studier/arbetsmarknadsinsatser. Savslu-tadens vuxenutbildning fyller en viktig funktion för regionens kompetensförsörjning.

Utöver det som beskrivs i Direktiv för samtliga nämnder och bolagsstyrelser ska nämnden

x i samarbete med Stockholm Business Region AB och kommunstyrelsen ta fram tillväxt- och arbetsmarknadsanalyser och kartlägga Stockholms kompe-tensförsörjningsbehov

x bistå kommunstyrelsen i sitt strategiska arbete med kompetensförsörjning kopplat till näringslivets förutsättningar och långsiktiga behov och en långsik-tig kompetensförsörjning i stadens verksamheter

x stärka nämndens kontakter med näringslivet genom fördjupad samverkan med arbetsgivare

x i samarbete med Stockholm Business Region och inom ramen för integrat-ionspakten fortsätta dialogen med näringslivet för att utveckla företagens möj-ligheter att bidra till social hållbar utveckling och integration

x i samverkan med Stockholm Business Region ABs och i samråd med stads-delsnämnderna arbeta för ökad hållbar tillväxt och företagande inom stadsde-lens geografiska område

x öka samverkan med utbildningsnämnden och näringslivet kring utformning av relevanta utbildningar och arbetsmarknadsinsatser för att tillgodose näringsli-vets behov av rätt kompetens

AmN:7

x utveckla befintliga forum mellan staden och näringslivet, såsom integrations-pakten, för att tillgodose näringslivets behov av kompetens i samverkan med Stockholm Business Region AB genom till exempel talanguppdrag och studi-emöjligheter

x tillsammans med kommunstyrelsen, Stockholm Business Region AB och Rin-keby-Kista stadsdelsnämnd verka för etableringen av International House och stärka möjligheten till kvalificerad arbetskraftsinvandring

En ekonomiskt hållbar och innovativ storstad för framtiden

Nämndens verksamhet syftar till att stödja och rusta personer som står utanför arbets-marknaden med utbildning och kunskaper för att nå egen försörjning. Vuxenutbild-ningen spelar en viktig roll för att förbättra förutsättningarna för kompetensförsörj-ningen i stadens verksamheter.

Utöver det som beskrivs i Direktiv för samtliga nämnder och bolagsstyrelser ska nämnden

x samordna stadens återsökning av statsbidrag för flyktingmottagande x kontinuerlig analys och uppföljning av insatser till nämndens målgrupper x fortsätta arbeta för att tillgängliggöra arbetsplatser genom sociala krav i

sta-dens upphandlingar

x följa upp, analysera och sammanställa hur nämnders och bolagsstyrelsers upp-handlingar bidrar till ökad sysselsättning för personer som står utanför arbets-marknaden

x i samarbete med kommunstyrelsen bistå stadens nämnder och styrelser i att genomföra en arbetsdifferentieringsanalys i syfte att identifiera arbetsuppgifter som kan erbjudas exempelvis Serviceassistenter

x genom vuxenutbildningen erbjuda möjligheter för fler av stadens medarbetare att bli behöriga inom sina yrken

x i samverkan med kommunstyrelsen utveckla vuxenutbildningen som strate-gisk aktör inom stadens egen kompetensförsörjning, till exempel genom att krytera, matcha och utbilda personer till yrken där staden bedöms ha stora re-kryteringsbehov

x tillsammans med äldrenämnden och stadsdelsnämnderna säkerställa att fler anställda inom äldreomsorgen får kompetensutveckling inom svenska språket eller sitt yrke på gymnasial nivå

x stärka verksamhets- och avtalsuppföljningen inom vuxenutbildningen i syfte att säkerställa hög kvalitet

x skapa möjlighet för Stockholms stads verksamheter att lätt kunna återanvända möbler och inventarier genom verksamheten Stocket

x bistå utbildningsnämnden i arbetet med att utveckla samverkan med externa aktörer så som näringsliv, civilsamhälle, universitet och högskolor för att stärka sambandet mellan praktik och forskning

Kommunfullmäktiges indikatorer

KF:s mål för

verk-samhetsområdet Indikator KF:s årsmål 2021

KF:s årsmål 2022

KF:s årsmål 2023 1.1 I Stockholm är

människor självför-sörjande och vägen till arbete och svenskkunskaper är kort

Antal ungdomar som fått feriejobb i stadens regi

9 000 9 000 9 000

Antal aspiranter som fått Stockholmsjobb

800 800 800

AmN:8

KF:s mål för

verk-samhetsområdet Indikator KF:s årsmål 2021

Jobbtorg som har en in-dividuell handlingsplan be-tyg efter fullföljd kurs

Tas fram av

Andel aspiranter som är självförsörjande sex månader efter avslut på Jobbtorg Stockholm inom sfi med godkänt betyg efter fullföljd kurs

Tas fram av som varken arbetar eller studerar som nåtts av uppsökande verksamhet och tagit del av arbets-marknadsinsatser

Andel kvinnor och män som har avslutats till ar-bete eller studier inom 12 månader efter

AmN:9

KF:s mål för

verk-samhetsområdet Indikator KF:s årsmål 2021

inskriv-ningstid för kvinnor och män som avslutas från Jobbtorg Stockholm en budget i balans och långsiktigt

Index Bra arbetsgivare 84 84 84

Obligatorisk nämndindikator Sjukfrånvaro Tas fram av

nämnd/styrelse

Tas fram av nämnd/styrelse

Tas fram av nämnd/styrelse Sjukfrånvaro dag 1-14 Tas fram av

Tas fram av nämnd/styrelse Sjukfrånvaro dag 1-14 Tas fram av