• No results found

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRÄNDRINGAR

In document Val av justerare (Page 110-164)

Natur

Mark och vegetation En första och mer översiktlig naturvärdesinventering utfördes av Tyréns i september 2018 (PM Naturvärdesinventering Åkers styckebruk, 2018-09-26). Denna kom att kompletteras av Calluna i (Naturvärdesinventering Vid Åkers styckebruk, Råckstaån, med kartering av groddjurs- och

fladdermushabitat, 2019-01-21) i syfte att öka

detaljeringsgraden och få med tidigare oåtkomliga delar.

Sammantaget beskrivs området som gammalt kulturlandskap som nu är under igenväxning. Mot Råcksta å finns

våtmarksmiljöer med förutsättningar för bland annat

groddjur, fladdermöss och fåglar. I söder finns värdefulla ekar och hasselbuskar, i övrigt finns gräsmarker liksom före detta åkermark. I den östra delen förekommer gles tallskog.

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 10(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Landskapsbild från planområdets centrala delar. Foto: Tyréns I de delar som härstammar från tidigare mer öppen mark är naturvärdena framförallt kopplade till gamla träd, bryn- och buskmiljöer. För de skogliga värdena är det skogsområdena som helhet som är viktiga att bevara.

Det avgränsade område i söder som inledningsvis inte kunde inventeras karaktäriseras framförallt av olika skogsmiljöer som lövsumpskog, ek-hassellund och tallskog, samt vattendrag och småvatten. En ek- och hassellund i områdets södra del klassas som högsta naturvärde och är registrerad som

nyckelbiotop av Skogsstyrelsen. Naturvärdesobjekten tilldelas utifrån ett antal variabler en naturvärdesklass där klass 1 motsvarar högsta, 2 högt, 3 påtagligt och 4 visst naturvärde.

Inom planområdet finns därtill ett antal biotoper som omfattas av det generella biotopskyddet i jordbruksmark;

småvatten i form av öppna diken samt åkerholmar. Dessa biotoper har minskat starkt till följd av rationaliserad markanvändning i jordbrukslandskapen. De biotoper som fortfarande finns kvar utgör värdefulla livsmiljöer för växt- och djurarter i ett i övrigt påverkat landskap.

Naturvärdesträd inventerades inom det område där bebyggelse planeras. Graden av naturvärde bedöms utifrån förekomsten av ett antal ekologiska attribut. 121

naturvärdesträd hittades. För att uppfylla

Länsstyrelsens/Naturvårdsverkets kriterier för särskilt skyddsvärt träd ska objektet vara ett så kallat jätteträd (med större diameter än 1 meter mätt på smalaste stället under brösthöjd), grovt hålträd (träd grövre än 40 cm i diameter i

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 11(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

brösthöjd med utvecklad hålighet i huvudstam) och/eller ett mycket gammalt träd (gran, tall, ek och bok äldre än 200 år, övriga trädslag äldre än 140 år). De två förstnämnda

kategorierna omfattar 24 träd inom inventeringsområdet, medan fyra träd bedöms tillhöra den tredje kategorin. Med hänsyn till fladdermushabitat har hålträd, som utgör goda boendemiljöer, lyfts fram särskilt. Samtliga hålträd i området omfattas av de skyddsvärda träden enligt Länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Detaljplanen har anpassats för att i största möjliga mån undvika större ingrepp i mark och påverkan på höga

naturvärden. Bebyggelsen placeras huvudsakligen på planare och öppna ytor, kvarterens utbredning avgränsas av terrängen, följer brynen mellan öppen mark och skogbeklädda kullar som sparas. Naturområden kopplas samman med gröna stråk genom bebyggelsestrukturen från öst till väst. Befintlig vegetation sparas även inom bebyggelsen i form av parker och lokala grönytor.

Strukturen har därtill anpassats för att freda samtliga utpekade åkerholmar (generellt biotopskydd) och i minsta mån påverka utpekade naturvärdesobjekt, med allra störst hänsyn till de med högst värde (klass 1 och 2). Bortsett från föreslagen broförbindelse lämnas den värdefulla

alsumpskogen orörd. Eventuell gångväg längs ån bör anläggas på spänger med minimal påverkan. Nyckelbiotopen i söder lämnas helt orörd och utgörs i planen av allmän plats, NATUR. Till nyckelbiotopen läggs ett skyddsavstånd på 20 meter till närmsta mark. Zonen omfattas även den av markanvändningen NATUR.

Bebyggelsen har generellt anpassats för att freda så många naturvärdesträd som möjligt. Särskilt skyddsvärda träd enligt Länsstyrelsen och Naturvårdsverket prioriteras högst.

Detaljplanen har utformats så att samtliga av dessa kan stå kvar. I områden där dessa träd hamnar inom kvartersmark skyddas de med bestämmelse n2– Värdefullt träd som ska bevaras. Träd får endast fällas vid sjukdom och/eller när det kan utgöra fara för allmänheten. I samband med bygglov ska skyddsåtgärder för bevarandevärda träd redovisas.

Under byggtid ska träd och rotsystem skyddas. (PBL 4 kap 10 § och 13 §)

Kopplat till bestämmelse n2regleras detta även under Ändrad lovplikt i plankartan: Inom område betecknat med n2krävs

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 12(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Bild till höger illustrerar hur förslaget i bakgrunden anpassats efter områdets högsta naturvärden; orange motsvarar naturvärdesklass 1 (högsta), rött klass 2 (högt), blått är generellt biotopskydd för dike, lila generellt biotopskydd för åkerholme. Gröna cirklar visar särskilt skyddsvärda träd inkl. skyddsavstånd.

Bild: Tyréns

marklov för fällning av träd med en stamdiameter större än 40 cm mätt 1,3 meter över marken.

Egenskapsområdena runt träden där skyddsbestämmelsen gäller har i huvudsak mätts upp utifrån följande princip:

träd 20- 65 cm i stamdiameter mätt på 1,3 meters höjd ska ha ett skyddsavstånd på minst 10 meter radie mätt från stammens mitt.

träd över 65 cm i stamdiameter mätt på 1,3 meters höjd ska ha ett skyddsavstånd på minst 15 meters radie mätt från stammens mitt.

Skyddsavståndet innebär inte att alla sorters ingrepp

omöjliggörs. Med rätt metod är mindre ingrepp som bevisligen inte skadar det aktuella trädet möjliga, som exempelvis

mindre grusväg och komplementbyggnad. En bedömning måste göras av sakkunnig i fall till fall.

Ambitionen är att den historiska trädgårdsmiljön runt Brobyholm ska återställas så att fruktträd med mer friläggs från den vegetation som växt upp sedan gården revs.

För det område som väster om ån tas i anspråk för anslutning mellan gc-bron och Solbergavägen, gjordes en översiktlig inventering (Naturvärdesbedömning Brobyholm väst, Åkers styckebruk, 2019-02-25) av Strängnäs kommuns

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 13(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Naturskyddsområden

Groddjur och fladdermöss

kommunekolog. Området omfattas av strandskydd men omfattar ingen skyddad natur. Större del av ytan utgörs av hårdgjord industrimark utan naturvärde. Närmast ån växer en yngre alsumpskog av samma typ och med samma värden som på åns östra sida. En grov al av visst naturvärde står intill planområdets södra gräns och kan komma att påverkas.

I områdets allra sydligaste del finns en nyckelbiotop utmärkt av Skogsstyrelsen och benämns som Lövskogslund. Denna utmärks av bukettformiga växtsätt, rikligt med bärande buskar, hällar som ger karaktär åt objektet samt att området anges ha värdefull kryptogamflora samt värdefull lägre fauna.

Inom planområdet finns även småvatten i form av öppna diken samt åkerholmar; biotoper som omfattas av det så kallade generella biotopskyddet. För ingrepp i generellt biotopskyddad miljö ska dispens sökas hos Länsstyrelsen.

Förslaget är utformat för att spara lövskogslunden i sin helhet med en bebyggelsefri buffert om 20 meter. Förslaget har även justerats för att bevara samtliga åkerholmar som nu integreras och blir värdefulla gröna inslag i bebyggelsestrukturen.

Åkerholmarna planläggs som allmän plats NATUR som omges av en obebyggd skyddszon om minst 5 meter. Det större diket i norr kan bevaras med mindre ingrepp för korsande lokalgata.

Det mindre diket i områdets centrala delar kan däremot inte bevaras, möjligen delvis. Ingreppet är nödvändigt för breddning av den historiska vägdragningen och dispens för detta kommer att sökas.

Ingen radonprovtagning har utförts. Enligt den översiktliga SGU:s översiktliga karta för gammastrålning, uran, daterad 2018-10-29 bedöms stora delar av planområdet ligga inom normalriskområde, medan området närmast ån ligger inom lågriskområde för radon. Det rekommenderas att en radonprovtagning utförs i projekteringsskedet.

I naturvärdesinventering inför samråd (Calluna, 2019) bedömdes och avgränsades potentiella groddjurs- och fladdermushabitat i hela inventeringsområdet. Området bedömdes ha goda förutsättningar för deras existens men observationer av faktiska djur gjordes inte. Kartläggningen visade att en fördjupad artinventering av fladdermöss och groddjur behövdes, med hänsyn till planens möjliga påverkan på arter upptagna i Artskyddsförordningen.

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 14(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Naturvärdesinventeringen (Calluna, 2019) rekommenderade som helhet att samrådsförslaget skulle utformas så att livsmiljöer för rödlistade fladdermöss eller ovanligt artrika fladdermusmiljöer inte berörs negativt, samt att jaktmark och spridningskorridorer bevaras eller återskapas. Detsamma gäller groddjur.

Kartan visar potentiella fladdermushabitat. Bild: Calluna

Med utgångspunkt i naturvärdesinventeringen (Calluna, 2019) och Artskyddsförordningen anpassades detaljplanen inför samråd i syfte att inte skada eller störa djuren och deras möjlighet till jakt, fortplantning och sammantaget inte försämra arternas bevarandestatus.

Under vår och sommar 2019 genomfördes fördjupade artinventeringar av groddjur (Fördjupad artinventering av groddjur vid Brobyholm, Åkerstyckebruk, Ecocom, 2019-10-14) och fladdermöss (Inventering av fladdermöss inom detaljplanområde för bostadsbebyggelse, Åkers styckebruk, Strängnäs kommun, Ekoscandica, 2019.09-30).

Groddjursinventeringen visar att det trots goda

förutsättningar inte finns några groddjur i området. Det innebär att detaljplanen är förenlig med

artskyddsförordningen gällande groddjur. De anpassningar av bebyggelsen som gjordes inför samrådet till förmån för groddjurens potentiella habitat och rörelsemönster bibehålls

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 15(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

ändå för att inte försvåra för arterna att bebo området framöver. Viktiga åtgärder var att låta parken och det

befintliga vattendraget i söder hänga samman med sumpskog och våtmark närmast ån utan att korsas av gator.

Inventeringen av fladdermöss kan sammanfattas med att artsammansättningen i området är relativt enkel. Inga

ovanliga eller direkt hotade arter, så som fransfladdermus, har registrerats. Något exceptionellt fokus på bevarande eller kompensation av rödlistade arters habitat behöver därmed inte vidtas. Men då även de allra vanligaste arterna är fridlysta utgör kunskap om fladdermössens användning av området ett viktigt underlag för planeringen.

För att få ökad förståelse kring vad fladdermushabitaten innebär för planläggningen konsulterades inför samråd en expert från Calluna. I syfte att upprätthålla fortsatt goda förutsättningar för fladdermöss generellt listades ett antal skydds- och kompensationsåtgärder och lämpliga

anpassningar som varit vägledande under planläggningen och ska vara under hela genomförandet framgent:

För att inte skada/döda djuren får nödvändig avverkning av hålträd och rivning av ruckel (yngelplatser) inte ske under yngelperioden som infaller andra halvan av maj till och med augusti.

Potentiella övervintringsplatser kan potentiellt vara utrymmen med hyfsat konstant låg temperatur, så som jordkällare, bergrum, byggnadsverk av sten.

Dessa får inte rivas mellan oktober och mars.

Störande verksamhet bör inte heller förekomma i närheten under övervintringsperioden.

En yngelplats för fladdermus är typiskt sett ett ihåligt träd eller en sparsamt använd byggnad, fri från ljus och buller. Om en befintlig boplats måste tas bort bör det kompenseras med utplacering av holkar på lämpliga plaster.

Minimera störningar från ljus och ljud (nattetid) i djurens livsmiljöer. Där belysning är nödvändigt utmed bron i alsumpskogen ska dess spridning skärmas av och minimeras. Ingen belysning utmed eventuell gångvägen genom alsumpskogen. Om belysning ändå bedöms krävas ska åtgärder som minimerar störningen vidtas.

Påverkan på sumpskogen bör begränsas så mycket som möjligt. Gallringen av vegetationen runt bron måste ske varsamt, luckor i vegetation bör ej överstiga

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 16(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

40 meter.

Vissa arter söker jaktmiljöer med täta buskskikt med lövträd (hassel, klibbal, hägg mm) med en variation av fuktiga miljöer, vattendrag, småvatten, alkärr,

stränder. Bibehålls sammanhängande träd- och buskskikt.

Valv på bro bör vara tillräckligt högt för att djuren ska kunna flyga lågt utmed vattenytan.

Som kompensation till påverkan på jaktmarker ska vegetationsrika trädgårdar med inhemska

pollinerande och näktarproducerande växter, samt träd utmed gator, uppmuntras.

Den huvudsakliga anpassningen av detaljplanen har varit att säkra jaktmarker med mer sammanhängande vegetation.

Ingreppen i alsumpskogen har minimerats och vägstrukturen har utformats för att binda samman parken runt vattendraget med alsumpskogen utmed ån. Gallringen runt gång- och cykelbron kan hållas betydligt snävare än 40 meter. Därtill skyddas alla hålträd i enlighet med naturvärdesinventeringen.

Längs med passagen och bron genom alsumpskogen ska belysningen begränsas, riktas och skärmas av så att ljuset inte sprids ut i skogen. Detta regleras med skyddsbestämmelse Riktad belysning – Gatubelysning ska placeras och riktas så att spridningen av ljus till omgivande natur minimeras.

För att minimera störningar från ljud och ljus i djurens livsmiljöer ytterligare regleras bostadskvarter närmast utpekade bryn, sumpskog och nyckelbiotopen, så att huvudbyggnader placeras mot gatan. På så sätt säkras en tilltagen buffert.

Däremot finns ingen möjlighet att bevara fallfärdiga

byggnader, varför holkar och andra utrymmen för boplatser måste säkras framgent.

Fladdermusinventeringen (Ekoscandica, 2019) bekräftar Callunas tidigare förslag till åtgärder för djurens fortlevnad i området och lyfter särskilt vikten av att bevara utpekat höga naturvärden, skyddsvärda träd (hålträd i synnerhet), naturlig och sammanhängande vegetation och våtmarker, säkra gröna förbindelser, minimera barriärer i födosöks- och

förflyttningsstråk, vidta försiktighet under etablering och vid ljussättning och att vidta potentiella kompensations-åtgärder så som fladdermusholkar. Sammantaget bedöms detaljplanen ta god hänsyn till erhållna kunskaper.

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 17(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Geotekniska förhållanden En geoteknisk undersökning har utförts av Tyréns (PM Geoteknik Råcksta 2:1 och delar av Råcksta 2:3, Åkers styckebruk, 2019-12-02) i syfte att utreda områdets byggbarhet.

Jordartskarta, SGU

Enligt (Sveriges geologiska undersökning) består jorden inom undersökningsområdet av lera (gult), sandig morän (blått), berg i dagen (rött) och kärrtorv (beige). Utförda

undersökningar tyder på att jordartskartan stämmer relativt väl. Jordlagerna varierar över området och består generellt av lera ovan friktionsjord på berg, morän på berg och berg i dagen. Leran är som djupast i områdets västra, östra och södra delar där mäktigheter på upp till 6,5 m påträffats.

I den södra delen av området längs med ån påträffas ett större sankmarksområde bestående av gyttja och gyttjig lera där djup till friktionsjord uppemot 15 m påträffats vid Råckstaån.

Grundvattnets trycknivå följer topografin relativt väl och ligger generellt 1–2 meter under markytan.

Lerans sättningsegenskaper varierar över området men generellt är leran överkonsoliderad vilket innebär att en viss last kan påföras utan att några konsolideringssättningar förväntas. Stora delar av området består av ingen eller små mäktigheter lera där inga eller mycket små sättningar kan förväntas vid belastning.

Med avseende på skred och ras bedöms stabiliteten som tillfredställande för den planerade byggnationen.

Vid ytan förekommer generellt gyttja eller lera närmast ån och

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 18(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

med avseende på de flacka slänterna mot ån samt åns flacka bottenlutning föreligger ingen stor risk för erosion. Längs hela ån ligger skyddande vegetation som gör att

strömningshastigheten minskar och reducerar risken för erosion.

Inom området kommer grundläggning kunna utföras med olika metoder. I områden med fasta jordar och/eller berg samt även i områden med lera av begränsad mäktighet kan

grundläggning utföras med platt- och/eller

plintgrundläggning. I områden med djupare lager lera kan grundläggning utföras med spetsburna pålar eller platta vid begränsad lastpåverkan.

Inom området finns goda förutsättningar för byggnation av gator och vägar. Stora delar av området består av ingen eller små lager lera vilket gör att höjdsättning kan utföras relativt fritt i dessa delar. I övriga delar, där djupare lager med lera förekommer, finns vissa restriktioner på laster med avseende på sättningar och stabilitet, vilket också preciseras i

utredningen.

I det planerade broläget består jorden generellt av djupa lager gyttja och lera med mycket höga vattenkvoter vilket gör att marken är sank och svårtillgänglig. I samband med detta kommer brons på- och avfart vara nödvändig att anlägga utanför sankmarksområdet där mer pålitliga jordar finns.

Detta gör att bron blir lång i förhållande till åns faktiska bredd.

De flesta naturliga hällar inom det undersökta området är låga, släta och med få sprickor. Vid bergskärningen i sydöst finns en del mindre stenar nedanför hällen men inga större blockutfall har observerats. Inga synliga block som riskerar att falla ner mot eller ifrån planområdet har påträffats vid

observationen. Bergskärningen ligger inom naturmark och inga bostäder planeras i närheten.

Förorenad mark En miljöteknisk undersökning har utförts av Tyréns

(Miljöteknisk undersökning, Mark, yt- och grundvatten, 2019-12-02). Undersökningen omfattar mark över hela planområdet samt ytvatten, grundvatten och bottenmaterial i diken.

Planområdet har delats in i tre egenskapsområden baserat på jordlager/mark och tidigare verksamhet;

Delområde 1, norra delen av området, karaktäriseras idag av åkermark och skogsmark som genomkorsas av grusvägar och

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 19(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

stigar. Resultat av utförd miljöteknisk markundersökning visar generellt inte på några begränsningar vid förändrad markanvändning. Dock har det i ytlig fyllnadsjord i nordöstra påträffats massor med halter av kvicksilver cirka 3 gånger högre än riktvärdet för KM. Området är avgränsat i plan genom berg i dagen i söder och väster samt Kvarnbergavägen i norr och öster.

Delområde 2, f.d. verksamhetsområde, byggnader och konstruktioner från tidigare verksamhet finns kvar. Området inkluderar utgångspunkten för den nu nedlagda skjutbanan.

Endast ställvis förhöjda halter jämfört med KM. Åtkomst av område 2 och 3 är begränsat för allmänheten då det är stängslat med grind.

Delområde 3, f.d. brännplatserna i södra delen av området.

Området består av öppna ytor och skjutbanan med invallning för den nedlagda skjutbanans kulfång. Inom en yta om drygt 7 000 m2 föreligger åtgärdsbehov.

Miljötekniska undersökningar av mark, grund, och ytvatten, har utförts under 2018 och 2019. Vid undersökningen 2018 bekräftades tidigare indikation om att området kring de f.d.

brännplatserna var förorenat och att området består av fyllningsjord med ställvis stora andel skrot samt tegel.

Dominerande ämne som påvisats i halter högre än MKM är zink, koppar och bly, dessa ämnen förekommer även i halter högre än klassificeringsgränsen för farligt avfall. Andra ämnen som påvisats i halter högre än MKM i enstaka prover är arsenik, barium, kvicksilver och krom. Fyllnadsmassors mäktighet varierar mellan cirka 0,5 m upp till max 2,5 meter inom västra delen. Den västra delen avgränsas av en vall med slänt ned till naturligt avlagrad jordart.

Inom delområde 1 och 2 har det, i ytligt liggande fyllningsjord, i liten omfattning påvisats förhöjda halter jämfört

Naturvårdsverkets generella riktvärden för KM. Avgränsning av de förhöjda halterna och åtgärd kommer att ske i samband med byggnation av området.

Fokus 2019 var att avgränsa föroreningen vid f.d.

brännplatserna. Området upptar en yta om drygt 8 500 kvadratmeter. För att verifiera metallers rörlighet har flertalet laktester utförts. Resultatet av dessa visar på låga halter (metaller hårt bundna till partiklar) jämfört med gränsvärden enligt NFS 2004:10 för inert avfall, med undantag av antimon som är strax högre.

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 20(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Grundvattenprover har analyserats i fem grundvattenrör inom området f.d. brännplatserna med avseende på metaller, oljekolväten, PAH, klorerade alifatiska kolväten samt PFAS.

Generellt har inga halter av samtliga analyserade ämnen påvisats som kan medföra begränsningar vid förändrad markanvändning. PFAS har inte detekterats.

Utifrån planerad markanvändning och den förorening som påvisats inom område 3, f.d. brännplatserna finns ett åtgärdsbehov. Åtgärd sker lämpligen genom urgrävning och omhändertagande av förorenad jord på godkänd

mottagningsanläggning. Åtgärd säkras i planen genom den administrativa bestämmelsen a4, Villkor för bygglov är att

mottagningsanläggning. Åtgärd säkras i planen genom den administrativa bestämmelsen a4, Villkor för bygglov är att

In document Val av justerare (Page 110-164)