• No results found

GENOMFÖRANDE

In document Val av justerare (Page 164-169)

Organisatoriska frågor

Genomförandetid Genomförandetiden är 15 år från det detaljplanen vunnit laga kraft (4 kap. 21-25 §§ PBL). Efter genomförandetidens utgång fortsätter detaljplanen att gälla tills den ändras eller upphävs.

Huvudmannaskap Kommunen är huvudman för allmänna platser.

Ansvarsfördelning Exploatören, Åkers krutbruk Fastigheter AB, ansvarar för sanering av förorenad mark inom fastigheterna Råcksta 2:1 och Råcksta 2:3 som ingår i planområdet. Ansvaret omfattar även mark som utlagt som allmän platsmark som ska överlåtas till Strängnäs kommun. Marken ska vid behov vara sanerad och godkänd av tillsynsmyndigheten innan utbyggnad av infrastruktur kan påbörjas och innan marköverlåtelsen får ske.

Exploatören svarar för att utreda och bekosta nödvändiga fastighetsregleringar avseende äldre marksamfälligheter inom planområdet som berörs i detaljplanens genomförande med avseende på ny fastighetsbildning. Strängnäs kommun ansvarar för projektering och utbyggnad av allmänplatsmark och samordningen med övriga ledningshavare.

Exploateringsavtal Ett exploateringsavtal har upprättats mellan Strängnäs

Kommun och Åkers krutbruk Fastigheter AB. Avtalet reglerar i huvudsak ansvar för utförandet, utbyggnadsordning och kostnadsansvaret för utbyggnad av nödvändig infrastruktur samt överlåtelse av allmän platsmark. Gator och annan infrastruktur avses byggas ut i 3–4 etapper med start i den norra delen av detaljplanen. Exploatören erlägger full kostnadstäckning för gatuutbyggnad och för nödvändiga åtgärder inom allmän platsmark genom erläggande av exploateringsbidrag samt erlägger anslutningsavgifter för VA och övriga anslutningar enligt gällande taxa.

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 64(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Fastighetsrättsliga frågor

Berörda fastigheter Råcksta 2:1, Råcksta 2:3, Vrang 1, Otter 2 och Åkers Styckebruk 1:465

Förberedande fastighetsbildning

Fastighetsbildning allmän plats

Fastighetsbildning kvartersmark

Exploatören säljer till helägt dotterbolag fastigheten Råcksta 2:3. I försäljningen ingår även återstående delar av

detaljplaneområdet. Det återstående detaljplaneområdet förs genom överenskommelse om fastighetsreglering från Råcksta 2:1 till Råcksta 2:3. Ansökan är inlämnad till

Lantmäterimyndigheten.

Exploatören har ansökt om fastighetsreglering avseende den outredda samfälligheten inom planen. Avsikten är att marken ska överföras i sin helhet till Råcksta 2:3.

Genom fastighetsreglering överförs allmän platsmark inom planområdet till den kommunala gatu- och

parkmarksfastigheten Åkers styckebruk 1:465. Berörda fastigheter är Råcksta 2:1 och Vrang 1.

Gemensamhetsanläggningen Vrang ga:1 som avser gemensam infartsväg för Otter 2 och Vrang 1 blir onödig i samband med att lokalgata öppnas och ska upphävas i samband med fastighetsregleringen. En mindre del av Vrang 1 blir efter fastighetsbildningen kvar som en naturlig förgårdsmark till Otter 2 och bör samtidigt regleras från Vrang 1 till Otter 2.

Strängnäs kommun ansvarar för ansökan om

fastighetsbildning för ansökan om fastighetsbildning avseende allmänplatsmark i planen. GATA, GÅNG CYKEL, TORG, PARK och NATUR ska överföras från exploatörens fastighet till kommunens fastighet. Kostnaderna fördelas i enlighet med avtal.

Exploatören ansvarar för ansökan om fastighetsbildning inom detaljplanens kvartersmark. Fastighetsbildning kan komma att ske i flera steg och flera etapper beroende på

försäljningsprocess. Kommande köpare av kvartersmarken kommer att iklädas ansvar för åtagande enligt

exploateringsavtalet mellan exploatören och kommunen samt enligt villkor i kommande köpekontrakt.

Genom överenskommelse om fastighetsreglering ska detaljplanens E-områden överföras från Råcksta 2:3 till lämplig kommunal fastighet. W-området i planens södra del

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 65(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Gemensamhetsanläggningar

ska regleras till lämplig kommunal fastighet.

Exploatören ansöker om upprättandet av de gemensamhetsanläggningar som krävs för planens genomförande. Gemenensamhetsanläggningarna, som innehåller gata och belysning samt eventuella lekplatser och grönytor inom kvartersmarken, kommer att ta över ägande och drift av kommande anläggningar av exploatören. Det sker i samband med försäljning av kvartersmarken. Alternativt genomförs gemensamhetsanläggningarna av kommande ägare till kvartsmarken efter försäljning.

Nyttjanderätter och ledningsrätter i kvartersmark

Gemensamhetsanläggningar och ledningsrätter

Befintliga nyttjanderätter inom planen ska, om de behövs, flyttas till i första hand plats i allmänplats GATA, GÅNG CYKEL, PARK eller NATUR. Detaljplanen ska ingå i det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp. Det kommunala bolaget SEVAB ansvarar för VA inom planen.

Även andra ledningsägare har servitut och ledningsrätter inom Råcksta 2:1.

Inom planens kvartersmark finns enskilda vägområden utmärkta som g-områden. Avsikten är att VA- och elsystem ska ägas av SEVAB inom kvartersmarken. För att säkerställa möjligheten till ledningsrätter har u-områden och g-områden samma yta i planen. Det gör att ledningsrätter till förmån för SEVAB kan skapas parallellt med gemensamhetsanläggningen för väg, belysning mm.

Kommande detaljprojektering svarar på lägen för förbindelsepunkter. SEVAB, ansvarar för ansökan om ledningsrätter inom respektive u-område. Exploatören upplåter mark för ledningsrätt inom u-områden utan ersättning.

Gemensamhetsanläggningarna kommer att ansvara för ägandet och driften av gata, belysning, lekytor m.fl.

funktioner. SEVAB kommer att ansvara för vatten, spillvatten och dagvattenanläggningen inom u-områdena.

Inom kvartersmarkens E-områden ska Sevab söka

ledningsrätt i syfte att säkerställa rådigheten till marken för pumpstationer och nätstationer inom detaljplanen.

För nyttjanderätter på kvartersmark utanför u-områden och

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 66(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Utbyggnad av anläggningar

Ansökan om fastighetsbildning mm.

Konsekvenser av

fastighetsrättsliga åtgärder

E-områden erläggs eventuella ersättningar genom

upprättande av avtal mellan nyttjanderättsinnehavaren och Exploatören.

Exploatören, kommunen och Sevab ska gemensamt projektera och söka den mest samordnade utbyggnation av kommande anläggningar inom såväl allmän plats som

kvartersmark/gemensamhetsanläggningar. Etappindelning och genomförandeplanering ingår i det gemensamma arbetet.

Exploatören och kommunen ska i första hand samordna sina ansökningar till Lantmäteriet och kostnaderna ska fördelas i enlighet med upprättat exploateringsavtal.

Vrang 1 avstår ca 1030 kvadratmeter mark för

handelsändamål som i detaljplanen utlagts som lokalgata, se område 2 nedan.

Vrang 1 avstår ca 530 kvadratmeter mark för handelsändamål till Otter 2 som blir lämpligare som förgårdsmark, se område 1 nedan.

Råcksta 2:1 avstår all övrig allmän platsmark inom planområdet.

Figur som visar inlöst mark vid fastigheten Vrang 1

Ekonomiska frågor

Planekonomi Intäkterna från markförsäljningen beräknas med god marginal överstiga projektets kostnader för framtagande av detaljplan

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 67(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

och detaljplanens genomförande.

Inlösen, ersättning Vrang 1 ska erhålla ersättning för den inlösta gatumarken, erbjuden ersättningen ska grundas på en fastighetsvärdering med ett påslag om 25 % i enlighet med gällande bestämmelser.

Eventuell ersättning för överföring av kvartersmark från Vrang 1 till Otter 2 behöver regleras genom avtal mellan fastighetsägarna.

Det kulturhistorisk värdefulla skyddsvärn som genom q-bestämmelse i planen skyddas från förvanskning och/eller att tas bort kommer att utgöras av allmän plats Natur med kommunalt huvudmammaskap. Någon ersättning kommer inte att utgå.

Kommunen har inte för avsikt att bedriva verksamheter inom området. I den mån användning skola och vård verkställs kommer det vara av privata aktörer. Inlösen av kvartersmark för allmänt ändamål är således inte aktuellt. Inlösenrätt, eller skyldighet för kommunen att lösa in kvartersmarken, gäller således inte i detta avseende.

TEKNISKA FRÅGOR

Tekniska utredningar Följande utredningar ligger till grund för detaljplanen:

PM Naturvärdesinventering Åker styckebruk, Tyréns, 2018-09-26

Naturvärdesinventering vid Åkers Styckebruk, Råckstaån, med kartering av groddjurs- och fladdermushabitat, Calluna, 2019-01-21 Naturvärdesbedömning för Brobyholm väst, Strängnäs kommun, 2019-02-25

Miljöteknisk undersökning, mark, yt- och grundvatten, Tyréns, 2019-12-02

Kulturmiljöanalys Detaljplan för Krutbruket, etapp 1 Åkers styckebruk, Strängnäs, Tyréns, 2019-12-02 Arkeologisk utredning etapp 1 och 2, Råcksta 2:1 m.fl.

Åkers socken, Strängnäs kommun, Södermanland, Kraka kulturmiljö, 2018:8

PM Geoteknik Råcksta 2:1 och delar av Råcksta 2:3, Åkers styckebruk, Tyréns, 2019-12-02

Dagvattenutredning Detaljplan Råcksta 2:1 m.fl.

Brobyholm, Åkers styckebruk, Strängnäs kommun, Tyréns, 2019-12-02

PM Påverkan på MKN vid dagvattenutsläpp i Råcksta å. Tyréns, 2018-10-04

Påverkan på MKN vid Exploatering av Råcksta 2:1 m.fl. Brobyholm, Tyréns, 2019-12-02

Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 68(73) Del av Råcksta 2:1 m.fl., Strängnäs kommun Datum: 2020-10-19 Diarienummer: MSN/2019:253

Utredning av trafikbuller Brobyholm, Åkers styckebruk, Tyréns, 2019-11-13

Utredning av markvibrationer Krutbruket, Åkers styckebruk, Tyréns, 2018-10-15

MKB till detaljplan för Råcksta 2:1 m.fl. Brobyholm, Åkers styckebruk, Strängnäs kommun, Tyréns, 2020-06-17

Fördjupad artinventering av groddjur vid Brobyholm, Åkers styckebruk, Ecocom, 2019-10-14

Inventering av fladdermöss inom detaljplanområde för bostadsbebyggelse, Åkers styckebruk, Strängnäs kommun, Ekoscandica, 2019-09-30

Arkeologisk förundersökning Fornlämning L2019:535, Sörmlands arkeologi, Rapport 2020:05

Arkeologisk förundersökning Fornlämning L1983:8358, Stiftelsen Kulturmiljövård, Rapport 2020:14

Skötselplan för fornlämning/bytomt Broby L1983:8358 & Kvarnberga L1982:8357 med

hällristning L2019:540 i Åkers styckebruk Sörmland, 2020-09-10

KONSEKVENSER AV

In document Val av justerare (Page 164-169)