• No results found

5. Empiri

5.2 Förväntningar

5.2.1 Förväntningar och ledarskap

Respondenterna ställdes olika frågor om förväntningar kopplade till ledarskap, bland annat om de upplever att det finns förväntningar på hur en ledare ska vara och om de upplever skillnad i förväntningar mellan män och kvinnor som är ledare.

“Jag tror att det finns, asså när man kommer till såhär normer och förutfattade meningar och såna där grejer, så tror jag att man ser nog inte kvinnor som ledare alltid, tror jag. Jag

tror att det är det. Man vill kanske växa eller få någonting att hända och då bara på något sätt har man en bild om att det ska vara en kille som får det att hända typ.”

- Ella

Vidare säger Ella att hon tror att många undermedvetet ser kvinnor som är ledare som mer omhändertagande, personer att bolla olika tankar med och någon att vända sig till med sina problem. Ella upplever inte att det finns några sådana förväntningar på henne från hennes chef men att hon tror att hon kan märka det då det har hänt att det kommer fram kollegor på jobbet som vill berätta saker som har hänt i deras liv och lätta på hjärtat. Hon tror att det finns en allmän bild och att människor tycker att det är lättare att prata med en kvinna.

41

Sandra upplever att det finns högre krav och förväntningar på henne, än på hennes kollegor som är män, på grund av att hon är kvinna. När hon har en idé upplever att hon ibland att hon behöver leverera mer tydligt genomarbetade förslag med tydligare substans, än vad hennes manliga kollegor behöver göra, för att få effekt. Hon kan uppleva att det är lättare för en man att få önskat gehör på det hon kallar “en snabb och härlig idé” medan hon inte får samma genomslag om hon inte kommer med dessa tydliga förslag. Sandra säger att det finns vissa individer som lyssnar snabbare och kanske tar till sig olika typer av direktiv och feedback snabbare om det är en man som har framfört det än om det är hon som gör det. Hon tror att det finns en könsnorm bakom varför andra inte är lika säker på hennes kompetens.

Johanna säger att hon upplever att det finns en önskan om att ledare i hennes organisation ska vara mjuka och vänliga och inte sätta krav, men om situationen kräver det förväntas ledaren styra med hela handen för att uppnå resultat. Hon kommer in på temat psykisk ohälsa och berättar att det har förekommit mycket bland medarbetarna senaste åren. När Johanna pratar om psykisk ohälsa berättar hon att hon upplever en jättestor skillnad mellan män och kvinnor som är ledare. Hennes erfarenhet är att män inte har samma förståelse för detta som kvinnor har. Hon säger att männen inte har lika mycket kunskap om psykisk ohälsa och är inte lika måna som kvinnorna om att skapa sig förståelse för det.

Freja beskriver observationer där hon upplever en skillnad mellan män och kvinnor i det hon benämner people management. Hon tycker att de ledare som är kvinnor har mer tydliga drag av people management än vad männen har. Kvinnorna är bättre på att förstå andra och sätter sig mer in i hur medarbetarna mår. Freja tycker att de stöttar mer i det personliga måendet och att många män som är chefer ibland inte ens uppfattar detta hos individer. Hon tror att kvinnor som är ledare har dessa typer av tentakler ute och att det därför är lättare för dem att uppfatta olika saker kring sina medarbetares mående, medan män inte har det.

“...det finns säkert någon form av sanning i att en, en, kanske inte så att en kvinnlig ledare inte är rak och tydlig, för det uppfattar jag ändå att, ja, det kan vi vara oavsett kön, men att

en kvinnlig ledare i större utsträckning också tar på sig liksom ett mer coachande, ett omhändertagande ledarskap. Utan att ha några bevis på det så kan jag nog se det. Absolut.”

- Freja

Harriet säger att hon har upplevt tydliga normer kopplade till ledarskap och ger exempel på en situation då hon skulle hålla en presentation. När hon kommer in i rummet där presentationen ska ske sitter det åtta personer där och alla är män. Hon berättar att det var otroligt grabbig stämning och hon upplevde att det fanns en förväntan på att hon som kvinna skulle ha svårt att ta rummet.

“Du har svårt liksom att komma in i det här, du är ju kvinna, hur ska du vara med i den här grabbiga jargongen och det här liksom “öööh vi ska dricka öl sen”och så. Så ja, där kanske jag skulle säga att det fanns tydliga normer på att det var en väldigt stor skillnad på vilka

som satt där och vem det var som skulle komma och sälja in och presentera någonting.”

- Harriet

42

Anja säger att hon inte tycker att det finns några särskilda förväntningar på hur män och kvinnor ska vara på hennes arbetsplats och hon upplever inga särskilda utmaningar i att både vara kvinna och chef och säger att hon inte tänker så mycket på det. Hon tror att det kan vara ett tecken på att hon inte tycker att det har så stor betydelse kanske.

“Företaget är väldigt värderingsstyrt. Det handlar väldigt mycket om att visa respekt och att man ska vara reko. Det går liksom inte att komma undan, det finns liksom ingen plats heller

för vassa armbågar alltså. Det är inte sånt ställe.” - Anja

5.2.2 Förväntningar och könsroller

Freja säger att kvinnor större ansvar för inköp till köket och för administrativa uppgifter. Vid event där det ska servas på något sätt är det lättare att en kvinna tar på sig ansvaret att exempelvis hälla upp vin eller att en kille frågar om en kvinna kan göra det.

Anja säger att kvinnor är väldigt vana vid att serva och säger att det bara är kvinnor som plockar ur diskmaskinen fast att det finns en person som är anställd för att ta göra det. Hon ser också hur kvinnor tar ansvar för att männen håller deadlines och därför antecknar deras tidsplanering i sina egna kalendrar för att kunna påminna männen, något som inte ingår i deras arbetsuppgifter. Judit säger att kvinnor tar sina prestationer på största allvar vilket män inte gör. Hon upplever inte att det görs skillnad på män och kvinnor i organisationen och säger att de har olika rutiner för hur exempelvis administrativa uppgifter eller planering av företagsevent ska skötas.

Johanna har suttit i många rekryteringsintervjuer och säger att hon generaliserar men att hon upplever att när kvinnor inte känner sig helt säkra på sin kompetens är de väldigt transparenta med det. Hon upplever att män, som i en sådan situation inte ens besitter hälften av den kompetens som kvinnan gör, ändå går in i med inställningen och kommunicerar att de kommer lösa det. Om detta beror på att det ligger i grunden hos olika individer eller om människor blir stöpta, från skolan exempelvis, vet hon inte. Hon upplever också att kvinnors kompetens både ifrågasätts mer än mäns och att kvinnor som tar sig fram inte belönas på samma sätt som män.

Kvinnor som slår sig för bröstet och tar sig fram anses som ocharmiga medan män belönas med en ryggdunk.

“Ja, det blir nog mer så på köpet medan en kvinna måste så här men gå in leverera, briljera, se till att hon platsar där. Alltså det är ju på två helt olika nivåer liksom. Män är mer så här, gå in här, gör så gott du kan. Det kommer att bli bra. Medan kvinnor är så här men gå in nu och bevisa att du förtjänar den här platsen. Det tror jag är den största skillnaden som jag

känner” - Johanna

Ellas spontana reaktion på frågan angående förväntningar kopplat till att hon är kvinna är att hon inte upplever några sådana. Efter en stund kommer hon på att hon upplever att kvinnor kanske har en förväntan på sig att kunna fixa väldigt många saker samtidigt och ha många

43

bollar i luften, något hon inte upplever att män behöver kunna på samma sätt. Hon säger att de på bolaget har haft utmaningar där de har kommunicerat att de behöver få vissa saker att hända.

Kvinnor som redan tar mycket ansvar ser en sådan situation som ett misslyckande medans männen, som är de som faktiskt behöver jobba hårdare, bara tänker att det var något som sades vid ett möte som de inte lägger ytterligare energi på. Ella säger att kvinnor tar mer ansvar och känner mer ansvarskänslor.

Sandra säger att hon tycker att kvinnor bedöms mer på erfarenhet och vad de faktiskt gjort, medan män har en tendens att få en skjuts av potential. Om en man har gjort vissa saker hör hon oftare att han skulle kunna göra de här sakerna i framtiden. Om tittar man på till exempel kvinnors CVn så säger man att “nej men hon har inte gjort det här förut, så vi vet inte om hon klarar det“. Sandra resonerar kring vad hon upplever att hennes kollegor har för fördelar för att de är män. Hon beskriver hur hon vid möten kan göra en analys eller komma med ett förslag som omgivningen inte lyssnar på, men när en manlig kollega säger precis samma sak så lyssnar de mycket snabbare. Hon anser att män därför inte behöver reflektera över om andra ska lyssna på det de ska säga. Caroline berättar att hon upplever att män är bättre på att ta åt sig äran för saker än vad kvinnor är.

“Jag tycker att män är bättre på att ta cred för saker än vad vi kvinnor är kanske och att det kanske slutar med att det är de facto jag som har kommit på, kommit på förslaget eller idén eller genomfört någonting, men det är någon annan, oftast män då, som, som tar cred för det.

Det har jag stött på ett antal gånger under mitt yrkessamma liv skulle jag säga. Där man inte liksom har fått den credden som man de facto borde få.” - Caroline

Judit berättar att hon har reflekterat över att hon tycker att några av männen i ledningsgruppen inte är bra ledare och att de är för lata, men ändå får de vara kvar. Johanna berättar att hon under sitt arbetsliv har upplevt att det är en fördel att vara man.

“Jo men det... Alltså, jag tror att generellt sett alltså både de här liksom 10 åren som jag har varit i arbetslivet eller yrkeslivet så är det, det är absolut fördel att helst vara medelålders man i kavaj. Men då mer att det är det stöter sig väldigt lite. Det blir inga ifrågasättningar,

man får ett mandat direkt, man har pondus, man har allt det där...” - Johanna

Freja diskuterar hur män kan ta för sig på företagsfester och event. Hon säger att hennes manliga kollegor kan gå “all in” i festen med allt vad det innebär. Som kvinna upplever hon att hon absolut inte kan göra det för att hennes trovärdighet skulle rasa betydligt snabbare än hennes manliga kollegors. Johanna berättar att hon inte är bekväm med att sitta i badkläder på konferensresor på samma sätt som männen när de exempelvis ska bada badtunna. Hon är inte bekväm att göra det och sedan nästa vecka sitta i ett lönesamtal.

Related documents