• No results found

Följande kapitel redovisar insamlade data i form av intervjuer. Tabell 3 visar genomförda intervjuer med respondent A och B. Hänvisning till bilaga 1, 2 och 3 för samtliga intervjufrågor och insamlade intervjudata.

Tabell 3. Genomförda intervjuer i studien.

Datum Företag Arbetsroll Namn

2021-05-07 Statens

4.1.1 Intervju 7/5 med respondent B från SFV

▪ Har ni en process ni följer vid uthyrning och hur går den till i så fall?

SFV använder sig av en förvaltarprocess i fyra steg för att få in en ny hyresgäst. Första steget handlar om att skapa kännedom om SFV för hyresgästen. Andra steget gäller att identifiera nya nyttjare samt att skapa samsyn kring fastigheten vilket är ett viktigt steg.

SFV väljer en hyresgäst som har förståelse för att verka i den typ av byggnad som hyrs ut. Tredje steget handlar om att sluta avtal med nyttjaren. Fjärde och sista steget i processen är att välkomna nyttjaren. Respondent B säger också att del två är den viktigaste delen i processen.

▪ När en ny hyresgäst flyttar in, planerar ni några underhållsarbeten då? Vilka?

▪ Finns det några speciella utmaningar med dessa tänkta underhållsarbeten?

Respondent B säger att vid nästan alla hyresgästbyten finns det behov av viss anpassning av lokalerna innan nästa hyresgäst ska flytta in för att passa nästa funktion bättre. Som fastighetsägare har SFV inget krav på att inrätta hiss eller göra förändringar i byggnaden. Den typen av krav ligger på verksamheten som använder byggnaden.

Tillgänglighetskraven skiljer sig beroende på vem verksamheten vänder sig mot, exempelvis om verksamheten vänder sig till allmänheten krävs de högsta kraven på tillgänglighet. Om det är en privat verksamhet som har kunder eller anställda som kan vara rörelseförhindrade kan de ställa krav på att de behöver hiss i byggnaden.

Empiri

22

▪ Vi förstår vikten av att ha en antikvarisk kompetens i er verksamhet, hur ser ni på utbildningar som ges inom detta område? Anställer ni först och främst personer som har en just den inriktningen eller mer generella utbildningar som byggnadsingenjör?

När SFV anställer inom förvaltning och projektledning ställer de krav på att den anställda har utbildning och erfarenhet av byggprocesser på olika sätt, exempelvis inom husbyggnad och anläggning. Skallkravet är utbildning, meriterande är om den anställda har erfarenhet av antikvarisk kompetens. Den kompetensen innehar redan SFV och om ytterligare kompetens behövs kan de köpa in ytterligare expertis från konsulter. I förvaltningen saknas antikvarisk kompetens, det är svårt att hitta personal med stor erfarenhet av kulturvärden och inget som SFV kan kräva för förvaltningen påstår Respondent B. Respondenten trycker också på att den antikvariska kompetensen inte bara behövs för byggnadsminnen men även byggnader från exempelvis miljonprogrammet där det finns flera byggnader som också behöver bevaras.

▪ Tycker du att man värnar om / tar hand om vårt befintliga kulturarv/

bebyggelseområden på hållbart vis?

SFV som myndighet har länge legat i framkant vad gäller hållbarhetskraven. SFV har egen avdelning för miljö och hållbarhet som jobbar med att applicera kraven inom verksamheten. Avdelningen tar fram miljöprogram som ska användas i byggprojekten.

Respondent B påstår att somliga rivningar som sker i samhället kan ske utan grundad orsak, där processen bakom rivningen behöver bearbetas mer. Det finns flera sätt att genomföra anpassningar på som bevarar de värden som finns i en bebyggelse istället för att riva en byggnad.

När det sker förändringar i en byggnad är det oundvikligt att inte påverka kulturvärdena, som exempelvis i domstolsbyggnaden för Göta hovrätt. Respondent B hävdar att det går att göra förändringar i en byggnad med så lite åverkan som möjligt och samtidigt använda byggnaderna i de befintliga miljöer som finns idag. SFV hävdar att det är viktigt att ta tillvara på alla byggnader som finns i det befintliga byggnadsbeståndet, även bevarandet av de yngre byggnaderna som exempelvis byggnader från 60-talet. De yngre byggnaderna behöver också skyddas och idag har vi möjlighet att bevara de från början innan för stor förändring sker på deras värden. Där behövs gedigen kunskap.

▪ Finns det missvisande lagar och regler att följa ur förvaltningssynpunkt som försvårar arbetet?

Reglerna för byggnation hos boverkets byggregler är i stort sett anpassat för nybyggnationer. Lagar behöver förhålla sig till både nybyggnationer och det befintliga byggnadsbeståndet. En del av dessa lagar kan påverka byggnadsminnen på flera olika sätt som försvårar bevarandet av kulturvärdena. För att kunna förvalta det befintliga byggnadsbeståndet behövs rätt kunskap och kompetens från både nutid och dåtid.

Empiri

23

4.1.2 Intervju 7/5 med respondent A från SFV

▪ Tycker du att det ges tillräckligt med kunskap på högskolenivå inom miljö- kultur- och bebyggelsevård i kombination med hållbar byggteknik?

Respondent A svarar att det beror på vilken utbildning. Arkitektutbildningar har olika inriktningar i Lund, Göteborg och Stockholm. Lund har haft en bra historisk inriktning på sitt program och även Göteborg.

▪ Vi förstår vikten av att ha en antikvarisk kompetens i er verksamhet, hur ser ni på utbildningar som ges inom detta område? Anställer ni först och främst personer som har en just den inriktningen eller mer generella utbildningar som byggnadsingenjör?

▪ En omvärldsanalys från Chalmers – SFV, från 2011, visar att det finns brist på antikvarisk kompetens på ingenjörsutbildningarna. Har ni svårt att hitta personer med rätt kompetens?

Respondent A tycker det krävs arbetslivserfarenhet innan en anställning inom områden hos SFV. Konsthögskolan i Stockholm har en ettårig inriktning mot restaurering och det är den enda vidareutbildning som finns idag för arkitekter, ingenjörer och antikvarier. Kursinnehållet varierar i grundutbildningarna över landet.

▪ Tycker du att man värnar om / tar hand om vårt befintliga kulturarv/

bebyggelseområden på hållbart vis?

Det finns en otakt och eftersläpning i utbildningarna i förhållande till jobb inom byggbranschen. Det är brist på antikvarisk kompetens och kunskap inom samhällsplanering. På kommunal nivå finns det stor brist av antikvarisk kompetens.

▪ Tycker du att det finns ett behov av antikvarisk kunskap/ kompetens inom ingenjörsutbildningarna?

Det finns ett behov av att integrera specialistkunskap till de generella utbildningarna som arkitekt och byggnadsingenjör. En viktig del att få med sig under utbildningarnas gång handlar om hållbarhetsperspektivet. Där den bevarande bostadskulturen behöver diskuteras mer, där även denna kunskap borde finnas med i de tekniska utbildningarna.

Det handlar inte om nostalgi och fina byggnader utan det handlar också om vad som är hållbart och inte. Det är inte hållbart att riva och bygga nytt.

▪ Finns det missvisande lagar och regler att följa ur förvaltningssynpunkt som försvårar arbetet?

Svårt att svara på säger respondent A. Respondent A tycker det är viktigt att BBR förhåller sig till äldre byggnader. Ibland kan det uppfattas att många regelverk är mest riktade mot nyproduktion och inte lika mycket till äldre byggnader, ur den synvinkeln är regelverken inte riktade mot alla byggnader. Skulle behöva fler regelverk som riktar in sig mot äldre byggnader. Det är inte lätt att göra avsteg och motivera avstegen. När den kompetensen inte finns är det bättre att hålla sig till regelverken.

Empiri

24

4.2 Statens fastighetsverk åtgärder och förslag för