• No results found

Feedback på testenkäten A

In document Logistik och hållbarhetsarbete (Page 92-106)

Fråga Respondent Upplägg Saknas något? Förtydligande Säkerställa hög svarsfrekvens Platsbyte Övrigt

Förälder 1 Bra upplägg men fritext i enkät kanske inte alltid blir bra Förklaring av socialt ansvar Uthållig produktprestand a Egna varumärken Brokig Farliga kemikalier Säkra leverantörer Screena Gör med fördel på dator Trycka på att dessa saker rörande hållbarhet är viktigare än någonsin Gör enkäten anonym Flytta E3 Separera produktkval itet och konsuments äkerhet Stor bokstav efter kolon Ny rad efter varje kolon Lagar borde vara självklart

Förälder 2 Bra! Funktion för att klicka i vilken typ av respondent man är Vad menas med nästa års frågor, mål och möjligheter? - - Fråga 3 kanske inte ger särskilt mycket eftersom folk inte orkar lägga ner tid

Förälder 3 - - - -

Syskon 1 Bra upplägg Funktion att klicka i om man är kund/anställ d/ägare Brokig Ha en utlottning Flytta E3 - Syskon 2 Lägg till kategori till vilken respondente n tillhör - För mycket text i frågorna

- Blir lite tjatigt att vi vill lyfta det som är viktigt.

Butikschef Bra upplägg En fråga om hur viktigt det är att behålla personal länge (Attraktiv arbetsplats) Förtydliga frågor om lagar Försörjningsked ja bör heta tillverkningspro cess - Sätta fråga 3 sist efter man tänkt igenom Fråga 3 är för stor

B

Före detta anställd 1 Mastig och krävande Förtydliga säkra leverantörer Minska mängden text gör förmodligen att fler orkar svara

Före detta anställd 2 Bra över lag, tydligt syfte, något lång Funktion som visar vilken typ av intressent som svarar Exempel på fråga 3 Svårt att greppa fråga 3

Vad är det som efterfrågas i fråga 3? Brokig Transparant och spårbarhet Svårt att tolka vissa ekonomiska frågor Försök korta ner frågorna

Före detta anställda 3 - - - -

Vän 1 Bra upplägg med tydligt syfte Ett alternativ ”Har ingen åsikt” Fråga 3 Brokig Incident Utlottning Trycka på hur viktigt intressenternas åsikter är - -

Vän 2 Mycket text. För någon som

inte har en relation till Kjell tröttnar efter första sidan. Viktigt att välja rätt personer att fråga. Det är självklart att betala full och korrekt skatt. Borde inte ens vara en fråga.

Lektor i kvantitativ logistik

Bra över lag Fritextsvar i slutet Alternativet ”Ingen åsikt” Leverantöre ns eller leverantörer nas? Förtydliga om den är anonym eller inte Syftar enkäten endast till nästa års frågor?

Fyll i mail = vara med i tävling och inte anonym

Fyll inte i mail = anonym och missa tävlingen Någon belöning eller utlottning, exempelvis presentkort

Bra att det är Kjell & Company som står för enkäten och inte vi Frågor om lagar är självklara

C Förtydliga betydelse i fråga 4, 6, 7, 8 Förtydliga ”Fri från utnyttjad arbetskraft” Förtydliga ”Hållbara lagervärden” Förtydliga ”Lokalt samhällsstöd”

Sammanställd punktlista:

Hur ser upplägget ut över lag?

• Fritextfrågor kan bli svårt att sammanställa

• Olika form på frågorna kan skapa oreda

• Mastig och krävande

• Något lång

• Mycket text

Är det något i enkäten som saknas?

Funktion att klicka i vilken typ av respondent (x3)

Fritextfråga i slutet för övriga kommentarer

Ett alternativ som är ”Har ingen åsikt” Bör någon fråga förtydligas?

• Förtydliga eller byt ut orden: Brokig (x4), farliga kemikalier, säkra leverantörer, screena, incident

• Vad menas med nästa års frågor, mål och möjligheter? (x2)

• Förtydliga Fråga 3 (x2)

• Förtydliga om enkäten är anonym

• Förtydliga att om man fyller i e-mail i slutet är man inte anonym

Vad bör vi trycka på i utskicket för att få högsvarsfrekvens? • Förklara att enkäten är enklare att göra på dator

• Gör enkäten anonym

• Ha en belöning eller utlottning (x3)

• Minska mängden text (x2)

Ska någon eller några frågor byta plats?

• Flytta tredje underfrågan inom ekonomisk hållbarhet eftersom den handlar mer om miljö och socialt (x2)

D

• Sätt Fråga 3 sist i enkäten när man har fått en chans att få mer tankar kring ämnet

Övriga kommentarer rörande enkäten Stor bokstav efter varje kolon

Frågor som rör lagar borde vara självklara (x3)

• Eftersom Fråga 3 är fritextsvar finns det en risk att respondenterna inte orkar svara på den

E

Bilaga 2 – Ändringar i enkät

Ändringar i enkät

Detta är reflekteringar och feedback vi har fått från enkättesterna som sammanställts av oss efter att vi grundligt har läst och studerat om enkätteknik och enkät som

datainsamlingsverktyg. De punkter som listas nedan är inte saker vi direkt tycker är fel utan saker vi tycker kan diskuteras för att få mer lättförståelig enkät med rättvisande svar samt så hög svarsfrekvens som möjligt. Inom parantes, exempelvis (M2), betyder huvudområde miljö och delfråga 2. M = Miljö, S = Sociala, E = Ekonomi.

Testrespondenter som svarat: 2 föräldrar

1 butikschef på Kjell & Company

2 före detta anställda på Kjell & Company (2 före detta butikschefer) 2 syskon

2 vänner

1 lektor i kvantitativ logistik

Allmänt:

1. Skulle man kunna lägga till i början att respondenten kan klicka i vilken typ av intressent denne är (ägare, anställd, kund) eller är detta irrelevant. För oss skulle detta dock vara användbart för vår rapport.

Åtgärd: Löst genom att skicka ut enkäten i olika utskick för olika intressentgrupper, vilket ger den informationen.

2. Enligt några testrespondenter är det lite krångligare att göra enkäten på telefonen jämfört med en dator. Finns det utrymme för att nämna det i inledningen. Exempelvis

”Enkäten besvaras med fördel på dator” eller kan vi anpassa enkäten mer för telefon?

Åtgärd: Tillagt.

3. Vad tycker du om att byta “Vet ej” till “Har ingen åsikt”? Flera testrespondenter har påpekat detta.

Åtgärd: Korrigerat.

4. För att enkäten inte ska glömmas bort bör det finnas ett slutdatum. Kan skrivas antingen i enkäten eller i utskicket, alltså vilket datum som är sista dagen för att svara på enkäten.

F

5. Hoppa ner ett snäpp efter kolon för att separera vad underfrågan handlar om och beskrivningen av underfrågan (Enklare att läsa frågan).

Åtgärd: Ej tekniskt möjligt i Microsoft Forms.

6. Stor bokstav efter varje kolon, det är för nuvarande blandat. Åtgärd: Korrigerat.

7. Flera testrespondenter ansåg att man skulle kunna lägga till “övriga kommentarer” på slutet om man har något att tillägga. Detta för att ge respondenten möjlighet att uttrycka sig om dem anser att något saknas eller liknande.

Åtgärd: Tillagt.

Öka svarsfrekvens:

8. För att öka svarsfrekvensen bör vi någonstans trycka på hur viktigt det är att svara på enkäten. Detta kan göras i början (inledningen) av enkäten eller i själva utskicket.

Åtgärd: Görs redan genom att trycka på att det handlar om Kjell & Companys framtid.

9. Skulle det vara aktuellt med någon form av belöning för att öka svarsfrekvensen? Detta har uppmärksammats av nästan alla testrespondenter. Främst belöning för kunderna, exempelvis någon utlottning. Anställda och ägare tänker vi gör enkäten oavsett.

Åtgärd: 50 presentkort á 100kr kommer delas ut till de som svara på enkäten.

10.Går det att lägga in någon markör som visar hur långt man kommit? Exempelvis lägga till vilket avsnitt man är på och hur mycket det är kvar.

Åtgärd: Ej tekniskt möjligt i Microsoft Forms. Men har lagt till en indikator manuellt i rubriken.

11.Är det en anonym undersökning eller inte? Vissa kan påverkas av om den är anonym eller inte. I vilket fall som helst bör det påpekas om den är anonym eller inte. Vi

kanske kan skriva något i stil med ”För att bli uppdaterad om hur vårt arbete fortskrider samt vara med i en utlottning, fyll i din mailadress” (Ifall utlottning blir

aktuell). Men då måste vi påpeka att respondenterna inte längre blir anonyma. Åtgärd: Feedbacken mottagen och omformuleringar ska göras.

G

12.Vad syftar Fråga 3 till? Flera testrespondenter förstod inte om frågan handlade om (1) vad man själv tycker är viktigt i sin vardag rörande hållbarhet eller om de (2) ska förklara vad de tycker är viktigt att Kjell tänker på i sitt arbete.

Man får känslan av att det är flera frågor i en fråga, vilket gör frågan svår att svara på och krävande för respondenten. Något som i värsta fall leder till att flera respondenter inte fortsätter svara på enkäten om det blir för ”jobbigt”. Kan omformuleras beroende på vad syftet med frågan är.

Åtgärd: Undersöker omformulering.

Oklart varför det är med:

13.Nästan alla testrespondenter har ifrågasatt frågor som handlar om lagar. Exempelvis (M5) och (E6), är inte skatter och lagar självklart att följa? Det blir lite som en icke- fråga eftersom det är självklart. Hur ställer du dig till det? Förklara gärna anledningen varför dessa är med.

Åtgärd: Frågorna handlar inte om Kjell & Company ska följa lagar eller inte utan hur viktigt det är jämfört med andra hållbarhetsarbeten.

Kanske kan flyttas:

14.I fråga (E3) börjar vi prata om att undersöka miljöpåverkan, varför ligger den i ekonomisk? Är det vi som missförstått vad frågan syftar till, förklara gärna. (E3)

Åtgärd: Korrigerad.

Ord som kanske kan omformuleras:

15.I inledningen står det ”nästa års frågor, mål och möjligheter”. Syftar enkäten endast till

nästa år eller kan man skriva om det till ”framtidens utmaningar, mål och möjligheter”?

Åtgärd: Korrigerat.

16.Orden ”farliga kemikalier” har missuppfattats av några testrespondenter, menar vi farliga för miljön eller farliga för konsumenten som använder produkten? (M7)

Åtgärd: Irrelevant om det är farligt för miljö eller konsument eftersom båda borde undvikas.

17.Ett flertal testrespondenter förstod inte ordet ”brokig”, detta kanske kan ändras till en mer lättförstådd synonym. Exempelvis: blandad (S1)

Åtgärd: Korrigerat.

18.Ordet ”incident” har enligt en testrespondent ganska bred betydelse, exempelvis bråk, olycka eller helt enkelt en händelse. Syftar vi på en olycka eller är det just olika incidenter som syftas på i frågan? Om ja: behåll incident, om nej: byt ord till vad som syftas på mer exakt. (S2)

H

Åtgärd: Behållet.

19.Två testrespondenter förstod inte vad ”säkra leverantörer” betyder. Kan vi antingen

utveckla förklaring ”säkra” eller byta ord till exempelvis ”etiska” eller ”leverantörer med rättvis moral och rättvist tillvägagångsätt” (S7)

Åtgärd: Korrigerat.

20.Flera testrespondenter visst inte vad ordet ”screena” betydde, framförallt inte de äldre

tillfrågade. Detta kan kanske kan omformuleras till ”att grovt filtrera för att sedan sållas bort” (E5)

I

Bilaga 3 – Slutgiltig enkät

Distribuerad enkät

Påverka framtidens Kjell & Company:

Ansvars- och hållbarhetsfrågor

Vi på Kjell & Company arbetar varje dag för att bli bättre i vårt hållbarhetsarbete. Som en del i det arbetet behöver vi säkerställa att vi arbetar i rätt riktning, med rätt frågor, och med rätt mål. Det är här ni som kunder, anställda och ägare kommer in. Vi vill veta vad ni, våra intressenter, tycker kring vårt arbete hittills. Vi vill även bjuda in er till att påverka framtidens Kjell & Company, med framtidens frågor, mål och möjligheter. Vad tycker ni att vi ska prioritera det nästkommande året? Vad anser ni är absolut viktigast? Formuläret är uppdelat i 5 avsnitt, tar totalt endast 10 minuter att svara på och besvaras med fördel på dator. Tack! Som tack för ditt

deltagande lottar vi ut 50 stycken presentkort på 100 kr styck vid ifyllnad av mejladress i slutet av formuläret. Lycka till! Kjell & Company

Obligatoriskt*

Vårt hållbarhetsarbete – nu och i framtiden (10% klar)

I denna första del av undersökningen vill vi veta hur viktigt du anser det är för Kjell & Company att arbeta med hållbarhet och vilken uppfattning du har om Kjells hållbarhetsarbete idag. Hållbarhetsarbetet innefattar de tre principerna socialt ansvar, ekologiskt ansvar (miljö) och ekonomiskt ansvar.

1.Tycker du att Kjell & Company är ett företag som tar ansvar och agerar hållbart?* a. Ja, absolut

b. Till stor del c. Till liten del d. Nej, inte alls e. Vet ej

2.Hur viktigt anser du att det är för Kjell att arbeta med hållbarhet?* a. Mycket viktigt

b. Ganska viktigt c. Inte särskilt viktigt d. Inte viktigt alls e. Vet ej

De tre viktigaste frågorna (20% klar)

I denna del av undersökningen vill vi veta vilka frågor DU tycker är de viktigaste som Kjell & Company ska fokusera på. Vilka tre områden berörs DU mest av, som Kjell & Company kan vara med och påverka? Vad anser du skulle ha störst hållbar påverkan?

3.För att Kjell ska vara ett företag som tar ansvar och agerar hållbart, enligt dig, vilka 3 frågor anser du är viktigast? (valfritt)

J

Prioritering av frågor rörande ekologi och miljö (40% klar)

Nedan finner du ett urval av områden som Kjell & Company idag arbetar med som rör ekologiskt ansvar och miljön.

4.Vilka miljöfrågor tycker du att Kjell & Company ska fokusera sitt hållbarhetsarbete på? Markera hur stor betydelse du tycker att respektive fråga har.*

Fråga Av stor betydelse Av betydelse Av liten betydelse Av ingen betydelse Ingen åsikt Energianvändning och effektivisering: Minska energianvändningen och därmed utsläpp från Kjells butiker och lager. Öka andelen förnybar energi och effektivisera transporter.

Avfall, återvinning och återbruk: Hantera avfall

för att öka återvinning i butik och på lagret, erbjuda kunder utökade möjligheter att lämna avfall för

återvinning i butik.

Förpackningsval hos egna varumärken: Designa förpackningar för att minimera uppkomst av avfall, förenkla källsorteringsprocessen och maximera återvinningsbarhet. Gröna produkter: Tillhandahålla gröna

produkter (som till exempel är tillverkade av återvunnet material, har fler än ett användningsområde eller sänker kundens

energiförbrukning).

Produktöverensstämmelse med lagar och regler:

Sälja produkter vars överensstämmelse med gällande lagar och regler har verifierats med giltig tillhörande dokumentation och märkning.

Produktkvalitet och konsumentsäkerhet:

K

Erbjuda generellt dyrare produkter med verifierad säker och uthållig

produktprestanda.

Kemikaliehantering:

Undvika farliga kemikalier i produktion och produkter.

5.Utifrån listan nedan, rangordna frågorna utefter hur viktiga du anser dem vara för Kjell & Company att prioritera i sitt hållbarhetsarbete.

Dra de olika alternativen upp eller ner, eller använd pilarna för att ändra ordning, där högst är det du anser är viktigast.*

Energianvändning och effektivisering Avfall, återanvändning och återbruk Förpackningsval

Gröna produkter

Produktöverensstämmelse med lagar och regler Produktivitet och konsumentsäkerhet

Kemikaliehantering

Prioritering av frågor rörande socialt ansvar (60% klar)

Nedan finner du ett urval av områden som Kjell & Company idag arbetar med som rör socialt ansvar.

6.Vilka frågor rörande socialt ansvar för medarbetare tycker du att Kjell & Company ska fokusera sitt hållbarhetsarbete på? Markera hur stor betydelse du tycker att respektive fråga har.*

Fråga Av stor betydelse Av betydelse Av liten betydelse Av ingen betydelse Ingen åsikt Jämställdhet, mångfald och icke- diskriminering: Arbeta för en jämställd och inkluderande arbetsplats.

Hälsa och säkerhet:

Säkerställa en arbetsplats fri från incidenter samt främja anställdas

välbefinnande och hälsa.

Fortbildning och utvecklingsmöjligheter: Arbeta för affärsinriktade, kompetenta och engagerade anställda.

L

Attraktion av talang och kompetens: Arbeta

för att fortsatt göra Kjell & Company till en attraktiv arbetsgivare. Datasäkerhet och - integritet: Säkerställa skydd av personuppgifter och överensstämmelse med GDPR. Transparens och spårbarhet i försörjningskedjan: Tydliggöra sortimentets ursprung och leverantörens hållbarhetsarbete. Ansvarsfull tillverkning: Säkerställa en etisk försörjningskedja fri från utnyttjad arbetskraft hos leverantörer som

respekterar och lever upp till vår värdegrund.

7. Utifrån listan nedan, vänligen rangordna frågor rörande socialt ansvar för medarbetare utefter hur viktiga du anser dem vara för Kjell & Company att prioritera i sitt

hållbarhetsarbete.

Dra de olika alternativen upp eller ner, eller använd pilarna för att ändra ordning, där högst är det du anser är viktigast.*

Jämställdhet, mångfald och icke-diskriminering Hälsa och säkerhet

Fortbildning och utvecklingsmöjligheter Attraktion av talang

Datasäkerhet och integritet

Transparens och spårbarhet i försörjningskedjan Ansvarsfull tillverkning

Prioritering av frågor rörande ekonomiskt ansvar (80% klar)

Nedan finner du ett urval av områden som Kjell & Company idag arbetar med som rör ekonomiskt ansvar.

8. Vilka frågor rörande ansvarsfulla affärer och ekonomiskt ansvar tycker du att Kjell & Company ska fokusera sitt hållbarhetsarbete på? Markera hur stor betydelse du tycker att respektive fråga har.*

M Fråga Av stor betydelse Av betydelse Av liten betydelse Av ingen betydelse Ingen åsikt Integritet och anti-

korruption: Säkerställa

affärsetik och affärer fria från korruption.

Långsiktig lönsamhet:

Fatta beslut som driver långsiktig lönsamhet rörande till exempel hållbara lagervärden.

Materialanvändning:

Undvika användandet av råmaterial från

konfliktområden.

Lokalt samhällsstöd och välgörenhet: Samhällsengagemang, donationer, marknadsföringsaktiviteter och sponsorskap. Hållbart varumärke:

Arbeta för att Kjell ska anses vara ett hållbart varumärke genom att till

exempel välja leverantörer

och samarbetspartners som engagerar sig aktivt i sitt eget hållbarhetsarbete.

Skatt och betalningar:

Arbeta för att erlägga full och korrekt skatt, i tid.

9. Utifrån listan nedan, vänligen rangordna frågor rörande ansvarsfulla affärer och ekonomiskt ansvar utefter hur viktiga du anser dem vara för Kjell att prioritera i sitt hållbarhetsarbete. Dra de olika alternativen upp eller ner, eller använd pilarna för att ändra ordning, där högst är det du anser är viktigast.*

Integritet och anti-korruption Långsiktig lönsamhet

Materialanvändning

Lokalt samhällsstöd och välgörenhet Hållbart varumärke

N

Övriga kommentarer (90% klar)

10. Har du några övriga kommentarer eller frågor du vill dela vidare till oss? Något som vi missat, eller något som du känner behöver lyftas?

Ange ditt fritextsvar

Tack!

Vi vill tacka för att du tagit dig tiden och påverkat framtidens Kjell & Company! Vill du veta mer om hur vårt hållbarhetsarbete kommer se ut och påverkas? Och hur vi i framtiden kommer sätta och uppfylla mål som du varit med och tagit fram? Fyll i din mejladress nedan så håller vi dig uppdaterad. Tack!

Kjell & Company

11. Fyll i din mejladress för att bli uppdaterad om hur vårt arbete fortskrider samt vara del i utlottningen av 50 presentkort på 100 kr styck! Utlottningen sker den 1 maj och vinnarna kontaktas via den ifyllda mejladressen.

Vid ifyllning av mejladress är enkäten inte längre anonym. Läs mer om vår integritetspolicy:

https://www.kjell.com/se/villkor/integritetspolicy

O

Bilaga 4 – Intervjuguide

Intervjuguide – Semistrukturerad

Den vanligaste formen av intervju. Man styr samtalet mot ett visst ämne med frågor och låter informanten förklara mycket själv. Passar de flesta sammanhang.

Presentation av oss och arbetet:

Hej, vi heter Mattias & Michelle och studerar på Linköpings Universitet. Vi gör just nu vårt examensarbete hos Kjell & Company där Igor Pastuhovic har gett oss uppdraget att ta reda på vad Kjells intressenter (i detta fall anställda, ägare och kunder) tycker är mest viktigt att Kjell & Company jobbar med inom hållbarhet. Idag tänkte vi intervjua dig för att ta reda vad dina åsikter är kring hållbarhet och de tre olika aspekterna inom hållbarhet.

Formella frågor:

1. Är det okej att vi spelar in denna intervju?

2. Vi har fått en del information kring dig av Igor men hör gärna på lite mer. Vad är din roll på Kjell & Company? Hur är du med och påverkar företaget?

3. Är du informerad/medveten om Kjell & Companys hållbarhetsarbete?

Övergripande fråga 1:

4. Om vi säger hållbarhet, vad tänker du då? Berätta gärna utförligt vad hållbarhet är för dig och vad som är viktigast inom hållbarhet bortsett från Kjell & Company.

Potentiella följdfrågor:

5. Enligt vår definition av hållbarhet innehåller begreppet tre dimensioner, ekologisk, social och ekonomisk. Du nämnde inget om område XXX, vad tycker du om detta? 6. Gå in djupare på det du tycker är viktigaste, varför är det viktigt?

Övergripande fråga 2:

7. Rörande det vi har pratat om kring hållbarhet. Vad tycker du är viktigast att Kjell & Company ska arbeta med för att säkerställa ett hållbart arbete?

Potentiella följdfrågor:

8. Om du skulle rangordna dessa områden, hur skulle det se ut på ett ungefär? Vad känner du är viktigast att Kjell & Company jobbar med?

In document Logistik och hållbarhetsarbete (Page 92-106)