• No results found

Resultat och rekommendationer

In document Logistik och hållbarhetsarbete (Page 74-79)

6. Delstudie 2 – Fördjupning inom hållbarhetsarbeten som påverkar företagets logistik

6.5 Resultat och rekommendationer

I detta kapitel presenteras de resultat och rekommendationer som anses relevanta utifrån analysen av de viktiga hållbarhetsarbeten som påverkar Kjell & Companys logistiska processer. Från den teori som presenterats i kapitel 2, samt tidigare kunskap, kan rekommendationer presenteras. Resultatet av analysen presenteras i form av sex

hållbarhetsarbeten som anses vara viktigast enligt intressenterna. I denna studie har urvalet av dessa sex hållbarhetsarbeten främst baserats på anställdas enkätsvar, eftersom de är

överrepresenterade i intressentdialogen, men urvalet baseras dessutom på intervjuerna. Dessa hållbarhetsarbeten sammanställs i form av rubriker med en beskrivning om hållbarhetsarbetet med tillhörande punkter som representerar de rekommendationer som tilldelas Kjell & Company.

6.5.1 Effektivisering och energianvändning

Eftersom Kjell & Company har ett stort antal butiker i Sverige krävs leveranser med stora mängder produkter. Det är därför viktigt att koordinera beställningar och prognostisera sina inköp för att kunna samlasta de leveranser som kommer främst från Kina. Att ha ett system för att koordinera transporter anses vara ett sätt att sänka energianvändning och effektivisera transporterna. Under intervjuerna framkom det dessutom att Kjell & Companys huvudlager är ett relativt gammalt och dåligt isolerat lager, något som resulterar i hög energianvändning.

65

Därför bör Kjell & Company byta lokal för att på lång sikt kunna minska energianvändningen vid lagerhållning och därmed minska miljöpåverkan.

Kjell & Company rekommenderas att:

• Använda sig av ett system och ett tillvägagångssätt som tillåter företaget att

koordinera och samordna större transporter för att minska antalet totala transporter och således både minska kostnader och miljöpåverkan.

• Byta lagerlokal till en mer energisnål och bättre isolerad lokal för att motverka onödig energianvändning.

• För att bli klimatneutrala krävs effektivare transporter och därför bör Kjell &

Company hädanefter klimatkompensera alla transporter och alla leveranser för att nå detta mål.

En effekt av att implementera dessa förändringar skulle minska belastningen på miljön, det vill säga gynna den ekologiska hållbarheten. Däremot kan byte av lagerlokal innebär ökade kostnader för Kjell & Company. Detta är en stor investeringskostnad men som i längden medför bra resultat för både miljön men även potentiellt Kjell & Companys ekonomi eftersom energianvändningen minskar och lagerhanteringen kan effektiviseras. Om det är detta

hållbarhetsarbete som Kjell & Company vill arbeta mest med är denna förändring högst relevant utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

6.5.2 Avfall, återvinning och återbruk

Kjell & Company jobbar till viss del med avfall, återvinning och återbruk men inom detta hållbarhetsarbete finns det förbättringspotential. I förhållande till den teori som presenteras i kapitel 2.2 är en viktigt logistisk process den ”omvända logistiken”. Den omvända logistiken handlar om återvinning och återbruk och är något som Kjell & Company skulle kunna förbättra. Eftersom det är gynnsamt för miljön att använda sig av avfallssortering borde Kjell & Company införa detta i varje butik. Dessutom bör de införa ett system som hjälper

kunderna att återvinna sitt elektronikskrot för att på så sätt erbjuda bättre kundservice samtidigt som Kjell & Company hjälper till att minska miljöbelastningen. En service som tillåter kunderna att lämna in sitt elektronikskrot till Kjell & Company skulle stärka deras hållbarhetsarbete.

Kjell & Company rekommenderas att:

• Skapa ett system för det avfall som uppstår i butiken av både anställda och kunder. Bland annat matsopor, pant, plast och kartong.

• Implementera ett system för att underlätta för de kunder som vill återvinna sina använda produkter. Exempelvis ta emot elektronikskrot i utbyte mot någon form av rabatt eller pant för att uppmuntra konsumenterna till återvinning.

Effekten av att införa dessa rekommendationer kan bli att Kjell & Company stärker synen på deras varumärke eftersom de erbjuder en service som underlättar konsumenternas

hållbarhetsarbete. Samtidigt som de tydligt visar att de faktiskt jobbar med hållbar utveckling genom avfallssortering.

6.5.3 Förpackningsval hos egna varumärken

Ett förslag som både grundar sig i den presenterade teorin och som även diskuterades kort med regionchefen under intervjun var att nästan helt och hållet välja bort förpackningen.

66

Exempelvis skulle laddningskablar och mobilskal kunna hänga endast på en krok i butiken och således både ta lite plats vid lagring och använda lite förpackningsmaterial. Leveranserna till butikerna skulle möjligtvis också underlättas av detta eftersom en stor mängd produkter skulle kunna skickas i samma förpackning för att sedan packas upp och hängas i butiken. Om detta inte skulle vara ett möjligt scenario är ett förslag att förpackningsvalen och designen ska vara anpassad för alla aktörer som hanterar produkten i försörjningskedjan. Om

förpackningen är anpassad för att passa leverantörernas lager, transportörernas fordon, Kjell & Companys centrallager och mellanlager samt deras butiker kan detta bidra med en

effektivare försörjningskedja och inte bara en effektivare butik. Kjell & Company rekommenderas att:

• I så stor utsträckning det går minimera materialet i förpackningar eller helt ta bort förpackningar för att minska potentiellt avfall. Exempelvis tillverka, leverera och sälja produkter utan förpackning.

• Designa förpackningar som passar hela försörjningskedjan och inte bara butikerna. Effekter av ett sådant synsätt kan potentiellt vara till storleken mindre lager, effektivare hantering och således en lägre energianvändning sett till hela försörjningskedjan. För att minska effekten av suboptimering är det viktigt att se till helheten och inte bara effektivisera vissa områden i försörjningskedjan. Detta eftersom förpackningsvalet fyller många funktioner i en försörjningskedja.

6.5.4 Ansvarsfull tillverkning

För att minimera risken för en icke-ansvarsfull tillverkning rekommenderas Kjell & Company att fortsätta med det redan goda hållbarhetsarbete som utförs inom detta område. Företaget bör alltså fortsätta granska och dokumentera hur tillverkningen går till. Eftersom det finns kulturskillnader mellan Asien och Europa skulle det vara bra att ha ett närvarande svenskt team för att följa upp arbetet i Kina och därmed säkerställa att den värdegrund som Kjell & Company står för verkligen efterföljs i Kina. Förutom att ta ansvar för tillverkningen bör Kjell & Company även säkerställa att materialet som används vid tillverkningen inte kommer från konfliktområden eller utvinns på ett oansvarigt sätt. Dessutom bör företaget sträva mot att 100% av de europeiska leverantörerna undertecknar Kjell & Companys Code of Conduct. Kjell & Company rekommenderas att:

• Mer noggrant dokumentera hur tillverkningen går till i länder som inte har samma etiska grund som Sverige och Norge.

• Anställa ett svenskt team eller åtminstone ha svenska representanter som säkerställer att etiken hos leverantörerna överensstämmer med den som finns i Sverige och Norge.

• Se över hela försörjningskedjan, och inte bara tillverkningen av färdiga produkter, för att säkerställa en ekologisk, social och ekonomisk hållbar tillverkning. Alltså även studera det råmaterial som kommer uppströms från försörjningskedjan för att säkerställa rätt etik i hela försörjningskedjan.

En effekt av att implementera dessa rekommendationer blir således att Kjell & Company kan säkerställa att tillverkningen sker på rätt sätt utifrån den värdegrund som Kjell & Company har. En annan effekt för Kjell & Company kan vara att lönekostnaderna skiljer sig åt beroende på vilket land de anställda arbetar i.

67 6.5.5 Långsiktig lönsamhet

Kjell & Company tillsammans med dess ägare bedriver i dagsläget en hållbar verksamhet inom detta hållbarhetsarbete men skulle kunna fokusera på tre punkter för att förbättra arbetet. Utifrån den teori som presenterats och den information som samlats in från främst

intervjuerna rekommenderas Kjell & Company att fokusera på att investera i personalen. Alla intressenter som intervjuats har på ett eller annat sätt diskuterat hur viktigt det är att investera i personalen för en långsiktig lönsamhet. En del av syftet med studien relaterar till att Kjell & Company ska börja med hållbarhetsredovisning. Det har under studiens gång framkommit av intressenterna att det är önskvärt att få mer information rörande Kjell & Companys

hållbarhetsarbete, något som ska presenteras i form av hållbarhetsredovisning. Därför rekommenderas Kjell & Company att det initierade arbetet fortlöper och fokus ligger på att lyssna på intressenterna och presentera de hållbarhetsarbeten som utförs i företaget. Kjell & Company rekommenderas att:

• Lägga ett ännu större fokus på att investera i personalen för att på sikt hålla kvar personalen så länge som möjligt och således få en kompetent kundservice som ökar lönsamheten.

• Fortsätta med det redan initierade arbetet med hållbarhetsredovisning för att bli mer transparanta mot kunder, anställda och ägare.

• Djupare analysera av de logistiska processer som finns i företaget eftersom logistiska processer, exempelvis transporter, lagerhållning och informationsflöde, bidrar till företagets kostnader.

En effekt av dessa rekommendationer är att företaget blir långsiktigt lönsamt eftersom de anställda vill stanna kvar längre men det kan även leda till att företaget vinner kunder på grund av transparens vid bra hållbarhetsarbeten. Utifrån den teori som presenterats i kapitel 2.2 har vinning kunnat ses i att noggrant analysera och hantera sina logistiska processer. De logistiska processer som främst bidrar till ökade kostnader för företaget är transport,

lagerhållning och informationsflöde. Det rekommenderas därför att Kjell & Company lägger ett extra stort fokus på dessa logistiska processer för att minska sina kostnader.

6.5.6 Hållbart varumärke

För att säkerställa att olika aktörer i Kjell & Companys försörjningskedja engagerar sig i hållbarhet kan det vara relevant att använda sig av Code of Conducts och whistleblowers i alla delar av försörjningskedjan. Vidare kan logistiska processer skilja sig åt beroende på vilka aktörer i försörjningskedjan som studeras, till exempel kan olika leverantörers och

distributörers logistiska processer skilja sig åt. För att de logistiska processerna inom transport, lagerhantering och informationsflöde ska bidra till ett hållbart varumärke skulle Kjell & Company kunna inför en avdelning i organisationen som aktivt jobbar med att leta hållbara aktörer för att säkerställa ett långsiktigt hållbart arbete.

Kjell & Company rekommenderas att:

• Använda sig av Code of Conducts och whistleblowers i hela försörjningskedjan och inte bara hos leverantörer. Ohållbara aktiviteter kan förekomma i flera delar av försörjningskedjan och kan skada Kjell & Companys varumärke, något som kan motverkas med exempelvis whistleblowers.

68

• Initiera en avdelning som aktivt letar efter och kontaktar hållbara aktörer, både

leverantörer och råmaterialstillverkare, för att säkerställa ett långsiktigt hållbart arbete som på sikt kan stärka Kjell & Companys varumärkes hållbarhet.

Den positiva effekten av att använda sig av Code of Conducts och whistleblowers i hela försörjningskedjan samt initiera en avdelning som söker hållbara aktörer, är att Kjell & Company stärker sitt varumärke. Däremot kan kostnader öka om en ny avdelning ska initieras.

69

In document Logistik och hållbarhetsarbete (Page 74-79)